WRNQ > díky. Ano, potřebuje to kvůli práci. Na Ukrajině dělala učitelku 1. stupně, tady dělá učitelku MŠ pro postižené děti. Od učitelek MŠ i Zš chtějí zkoušky C1. Ironií je, že má v MŠ třídu těch nejvíce postižených dětí, které nemluví. Ale ona je učitelkou od boha, má k dětem moc pěkný vztah a zvládá i takhle postižené. A je motivovaná to dělat.Což při jejím netalentu na jazyky a děravé paměti je pro mne těžký oříšek. Ale já to nevzdám.
V 2022 roce jsem začala učit jako dobrovolník po netu individuálně asi 20 Ukrajinců. Nejsem učitelka, jen jsem chtěla zkusit, jestli to dokážu. Učitelů a lektorů tehdy bylo zoufale málo. Někteří odpadli hned ze začátku (nešlo jim to, nebavilo je to, u manuální práce to moc nepotřebovali a spíš honili různé brigády, aby si vydělali, případně zjistili, že si tu v zahraniční firmě či na recepci hotelu vystačí s AJ a část z nich se vrátila domů). Zbytek utvořil tvrdé jádro, 4 holky udělaly A2, dvě B1, jedna B2 a dvě potřebují C1. Baví mne sledovat jejich další osudy, jak jim ten jazyk pomáhá se dostat z továrny nebo od hadru ke kvalifikované práci, kterou ty ženy dělaly na Ukrajině. Jedné jsem pomáhala se připravit i na zkoušky na zdravotní sestru a moc mne těší, když pracuje tam, kde je tak těžké sehnat personál.