• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WRNQČeština pro cizince // Czech for foreigners
    Jsi tu správně, pokud....
    ...učíš češtinu jako cizí jazyk.
    ... zajímá tě tahle práce.
    ... sháníš někoho na výuku cizinců.

You´ve come to right place if...
    ...you wanna study Czech as a foerign language.
    ...you search someone who could teach you.
    ...you need any help with Czech.

Užitečné odkazy na nástěnce nebo filtruj ;)
    rozbalit záhlaví
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Jako student jsem nesnášela, fakt nesnášela čtení a poslech v angličtině a němčině, fakt s těmi studenty soucítím.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    DEJAVU: To je super ❤️ pár let je nový zákon, že učitelé cizinci musí mít C1, což na jednu stranu chápu, na druhou si myslím, že by klidně mohli mít B2. Do té zkoušky C1 nahlédla víc, když se na ni připravoval jeden chlapík, co mě oslovil, abych mu pomohla. Vym původem z Ruska a po pár setkáních začal mít divný kecy, pak tu zkoušku neudělal a já jsem ráda, že mi zmizel ze života, jinak bych se zmizela sama😀 měl problémy s gramatikou a pravopisem, na to je třeba dát si fakt pozor. A ještě mě napadlo, že ačkoliv to stojí peníze, existuje zkouška nanečisto...ta řekne hodně a kandidát snad dostane i nějaký komentář k tomu, jak to napsal.
    DEJAVU
    DEJAVU --- ---
    CROSS: schválně, zkus si to udělat. Uvidíš, že to je docela těžké, zejména díky krátkým limitům, nachytávacím otázkám, nejednoznačným otázkám, velkému bloku textu, který musíš držet v paměti kvůli detailům ap. Dole na stránce je to ke stažení.
    DEJAVU
    DEJAVU --- ---
    WRNQ > díky. Ano, potřebuje to kvůli práci. Na Ukrajině dělala učitelku 1. stupně, tady dělá učitelku MŠ pro postižené děti. Od učitelek MŠ i Zš chtějí zkoušky C1. Ironií je, že má v MŠ třídu těch nejvíce postižených dětí, které nemluví. Ale ona je učitelkou od boha, má k dětem moc pěkný vztah a zvládá i takhle postižené. A je motivovaná to dělat.Což při jejím netalentu na jazyky a děravé paměti je pro mne těžký oříšek. Ale já to nevzdám.
    V 2022 roce jsem začala učit jako dobrovolník po netu individuálně asi 20 Ukrajinců. Nejsem učitelka, jen jsem chtěla zkusit, jestli to dokážu. Učitelů a lektorů tehdy bylo zoufale málo. Někteří odpadli hned ze začátku (nešlo jim to, nebavilo je to, u manuální práce to moc nepotřebovali a spíš honili různé brigády, aby si vydělali, případně zjistili, že si tu v zahraniční firmě či na recepci hotelu vystačí s AJ a část z nich se vrátila domů). Zbytek utvořil tvrdé jádro, 4 holky udělaly A2, dvě B1, jedna B2 a dvě potřebují C1. Baví mne sledovat jejich další osudy, jak jim ten jazyk pomáhá se dostat z továrny nebo od hadru ke kvalifikované práci, kterou ty ženy dělaly na Ukrajině. Jedné jsem pomáhala se připravit i na zkoušky na zdravotní sestru a moc mne těší, když pracuje tam, kde je tak těžké sehnat personál.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Věř mi, že hodně:D
    CROSS
    CROSS --- ---
    Podle popisu by mě zajímalo, kolik Čechů by to nedalo.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    DEJAVU: Promiň, ta zpráva je samozřejmě pro tebe. Potřebuje to kvůli práci? Tím, jak je ta zkouška složitá a komplexní, tak je těžké k tomu vymyslet vícero adekvátních tréninkových textů, no...maximum, co se dá udělat, je zabývat se ,, normální " češtinou, sehnat si tu učenici, co jsem poslala odkaz a dobře a detailně si nastudovat požadavky ke zkoušce a trénovat to psaní.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Učit se na C1 je trochu oříšek. Nedávno vyšla tahle knížka:
    https://www.megaknihy.cz/cizi-jazyky/25229027-cestina-pro-cizince-c1-ucebnice.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TWpVeU1qa3dNamN5TlRJeU9UQXlOdz09&matchtype&network=x&device=m&creative&keyword&placement=%C2%B6m1=%C2%B6m2=&adposition&campaignid=21355226339&adgroupid&feeditemid&targetid&loc_physical_ms=1003801&loc_interest_ms&searchtype&gad_source=1&gad_campaignid=21359046211&gbraid=0AAAAADp5Mlbud_iUXBZk7k0rjiVjj9hCw
    Ale je to materiál spíš výběrový, než aby sloužil ke studiu od první do poslední stránky.
    Důležitý je číst a poslouchat běžný texty komplikovanějšího charakteru a co jsem tak zaznamenala, největší kámen úrazu může být ta esej. To ať si dotyčný/dotyčná nastuduje přesně parametry a trénuje psaní. Aby tam nebyly žádné chyby, používala se odpovídající slovní zásoba a byly správně uvedeny argumenty a dobrá koherence textu.
    DEJAVU
    DEJAVU --- ---
    Podle jaké knihy nejlépe učit cizince ke zkoušce C1? (B2 teď složil, ale potřebuje C1.) Nemá někdo modelové testy? Na webu UK je jen 1 cvičný test, kniha modelových testů, jako byla k přípravě na B2 nebo B1, na C1 není, bohužel.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    WRNQ: dik moc, zkusim posehnat
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Pokud se dostaneš ke knížce Čeština pro cizince B2, tak v osmý nebo devátý lekci je vcelku komplexně vysvětleno, jak funguje tzv. druhá pozice ve větě, aktuální větné členění a podobný věci. Pro cizince je těžký pochopit, že tohle je věc, která Čechům nedělá potíže a nikdy v ní nechybujou a pro cizince to je učiněný peklo. Hlavně jde o to, aby si dal pozor na pořadí
    1. Pomocné sloveso v minulém čase nebo kondicionálu
    2. Si, se
    3. Osobní zájmena, pokud na to přijde tak v pořadí 3. a 4. pád
    4. Osobní zájmena s předložkou
    5. ,, krátká slova" typu sem, tam, tu...
    Pak už to nějak naskládá.

Sorry za pozdní odpověď, měla jsem digi detox.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Tak jsem tu opět :) S německým kolegou zvládáme již slušně konverzovat, ale narážíme na problém základní větné skladby. Nemáte někdo jednoduché materiály, jak vysvětlit problematiku pořadí slov v české větě? Německý slovosled je trochu jinde a já pro ten český překvapivě nejsem s to dát dohromady ani základní pravidla...
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    DOBYTEK: Koukni sem, je tam ke stažení ta učebnice, je to na úrovni A2.
    Příprava na zkoušku
    https://cestina-pro-cizince.cz/trvaly-pobyt/a2/priprava-na-zkousku/
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    WRNQ: dik moc!
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    DOBYTEK: Ahoj, zkusím ti zítra z compu naposílat nějaký linky, ale pro lidi, co se neučí moc intenzivně, bych doporučila učebnici Czech express a knihu Česky, prosím I. Tam jsou takové typráce s textem, že hledáš info, kdy je otevřená knihovna a který sen je kurz. Můžu případně nafotit..ta má výhodu, že tam nejsou zbytečná neznámá slova navíc.
    Pak bych zkusila web Čeština je hra, tam jsou různé aktivity a vždy jsou označeny úrovní.
    Existuje online publikace na přípravu ke zkoušce pro trvalý pobyt, ta možná fungovat může, ale je třeskutě nudná a taková oldschool.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Ahoj, prosím o pomoc či nasměrování. Mám učit německy mluvícího známého češtinu na tandem. Jde mu primárně o porozumění psaným textům, případně zlepšení poslechu, ale je to pro něj jen hobby, tzn. nedá se moc čekat příprava, zároveň nezvládá ani základní konverzaci, takže si česky moc nepopovídáme. Tak nějak nevím, kde vůbec začít, aby ho to bavilo, a mám nulovou zkušenost s výukou jazyků (ale s jinou výukou ano). Napadly mě nějaké online hry? Klidně přípavě věnuji trochu času, poradili byste něco, co se vám osvědčilo u ne moc motivovaných studentů?
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    VRBIK: To ráda čtu:)
    Tak to přeju hodně energie na učení a následný úspěšný složení zkoušky.
    VRBIK
    VRBIK --- ---
    WRNQ: z Japonska. Už je tady 6 let, po příjezdu právě chodila na UJOP a byla spokojená. Teď se chystá samostudiem na B2..
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    VRBIK: Tak pracuju na ÚJOPu. Slovani to dají, pokud se učí:) sem tam se to povede i nějakému hodně šikovnému Neslovanovi. Odkud je manželka?
    VRBIK
    VRBIK --- ---
    WRNQ: za půl roku z nuly na B2 je fakt reálný?? Manželka chodila na UJOP kde po třech měsících udělala A2. Z A2 na B2 mi přijde dost velkej skok, aby to šlo za 3 měsíce stihnout..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam