• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WRNQČeština pro cizince // Czech for foreigners
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    MR_PREWEET: Já tu rozhodně nechci být nějaký guru Jára, budu moc ráda, když poradí i další. Za mě je super, že slečna zná víc jazyků, protože si na základě rozdílů a podobností může udělat nějaký systém...evidentně jí mozek na jazyky funguje. Bohužel v češtině je hodně věcí otázka drilu...Prostě koncovky u deklinace se člověk musí naučit. Jde jen o to, jak...V New Czech step by step například dobře fungujou modelové věty - například student si pamatuje větu Jdu DO supermarketu, do školy, dp restaurace, do kina - a díky tomu si pamatuje hlavní koncovky pro mužský, ženský, střední rod. Ale každej jsme jinej.
    Rody nepasujou napříč jazyky nikdy na 100%.
    Hovorová čeština je prostě otázkou českých kamarádů, filmů atd...Ale spisovný jazyk jako základ a nutnost třeba pro psaní emailů je prostě fakt. Kdyby něco potřebovala, dejte vědět.
    CERMINEK: Klasika:) Ale Francouzi většinou mluví česky tak roztomile:)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Heh... máme na firmě Francouze, který se začal učit česky.. neskutečně trpí s výslovností, ale nsaží se :)
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    Zdravím, přítelkyně se začíná učit česky. Její rodný jazyk je španělština, má výbornou (i akademickou) angličtinu, je plynulá ve švédštině a domluví se francouzsky (to jen tak pro pořádek, s učením se jazyků má jakous zkušenost.
    Zatím zkouší Duolingo, ale máme i nějakou učebnici do které občas koukne (Lída Holá - New Czech Step by Step). Každopádně vidím, že relativně zápasí se středním rodem (i když teda v AJ existuje, nepasuje 1:1 na české neutrum) a s deklinací - je to pro ni zcela neznámý koncept. A pak ještě s spisovnou/hovorovou verzí češtiny (kdy já sám někdy nevím co je správně - přiznávám, že už 10 let žiju mimo ČR a tak mi gramatika možná lehce uniká). Jak ji s těmito "problémy" pomoct? Jsou na to nějaké "fígle"?
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    QZUZKA: Tak kdyby kolegové něco potřebovali, dej vědět:)
    Pro mě bylo totálně wow, jak člověk musí přemýšlet o češtině úplně jinak.
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    já budu tichý pozorovatel... Mám v práci kolegy, kteří s češtinou začínají a občas přijdou a mají hrozně divné otázky které jsem si o jazyce nikdy nepoložila a fakt se musím zamyslet (Proč je na Letné a ne na Letně), tak třeba čistě čtením naberu nějaký pohled na věc.
    Potenciálně by mě zajímalo spojení s rodilým AJ na vzájemnou podporu ČJ-AJ (celkem umím, ale pořád je prostor na líp), ale nejsem z oboru češtiny pro cizince, jen mám ráda češtinu a už jsem viděla cizince :)
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Základní info doplněno na nástěnku, další budu přidávat.
    Učím cizince už 10 let, aktivně se účastním zkoušek pro občanství, organizovala jsem letní školy, učím ve velké instituci i soukromé lekce, neváhejte se zeptat na cokoliv. Ráda pomůžu ;)
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    SRNECEK: Mohl bys to nějak blíž specifikovat?
    KBN: Španělština co?:)
    KBN
    KBN --- ---
    Španělština?
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, nejaka doporuceni na studijni materialy?
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Založeno včera, mějte strpení, než to tady trochu upravím.
    Klidně dejte vědět, z jakého důvodu vás tahle diskuze zajímá ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam