• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FAIRIELLALesní chundelatosti
    Fotky a obrázky lišek, sov, ježků, jezevců, vlků a mnohých dalších kamarádů z lesa. Zvířátka z džungle jsou taky povolena (to značí zelenou pro lenochody, orangutany a další!).
    rozbalit záhlaví
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    SEBIEN: Awww. :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Když jsou ty vánoce, tohle jste viděli?
    Rodinu šokoval v obýváku živý koala na vánočním stromečku - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/.../clanek/rodinu-sokoval-v-obyvaku-zivy-koala-na-vanocnim-stromecku-40344608
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Nejbližšími příbuznými wombatů jsou koaly.
    Tedy přesněji, koalové medvídkovití, protože nejsprávnější přírodovědecké pojmenování je TEN koala.

    A teď nějaká legrační fakta, a že je jich k těmto vačnatcům spoustu:
    koalové mají na každé končetině pět prstů. Na každé přední mají dva protistojné palce, kdežto na každé zadní „pouze“ jeden.
    Disponují otisky prstů, což je u savců, mimo primátů, docela unikát. Ani pomocí elektronového mikroskopu nelze úplně s jistotou vždy rozeznat koalí otisk od lidského.
    Samečci mají rozeklaný penis a samičky dvě dělohy (tak jako mnozí jiní vačnatci). I přesto, že by vás to mohlo hned napadnout, se dvojčata narodí velice vzácně.
    Dřív měli koalové větší mozek. Ale patrně proto, že jedí téměř jen eukalyptus, což je potrava hodně chudá na živiny, mozek se jim prostě... časem zcrvrkl. Velkou část dutiny lebeční vyplňuje mozkomíšní mok, na vrcholu mozkového kmenu pak sedí dvě malé hemisféry, které se nedotýkají ani jedna druhé, ani lebečních kostí. K takovéhle redukci velikosti mozku došlo na planetě Zemi pouze u koalů.
    Po najedení taková koala tráví listy blahovičníku (tedy eukalyptu) 16-18 hodin. Předtím je převelice důkladně rozžvýká na jemnou kašičku. Pro většinu ostatních tvorů by takové jídlo bylo ve větším množství toxické, ale koala pomocí svých jater a silně vyvinutého slepého a koncového střeva, kde se nachází velké množství mikrobů napomáhajících rozkladu toxinů hlavně díky procesu fermentace, listy o jedovatost pomaličku připraví a zároveň z nich vytříská maximum živin.
    Krom eukalyptu si dají, když je k dispozici, listí i jiných stromů, třeba čajovníku australského, manuka nebo acai, a proto mají koalové pod hustou srstí jistě nádherně vyživenou, hydratovanou, hebkou, zářivou a čistou pleť.







    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    wombat chluponosý

    Vypadají smutně, ale některá zvířátka mají prostě resting sad face.









    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    panda červená
    když jsem hledala nějaké zajímavosti, dozvěděla jsem se, že „...stejně jako panda velká je i panda červená vybavena tzv. palcem“.
    A že jsou roztomilé.







    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Myšice křovinná





    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Krtek evropský





    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KID_MCHUTT: já to znám z červenýho trpaslíka
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Kvalitnějších fotek tohoto tvora z přírody je na internetu pomálu, protože to, že je to nejmrňavější plachtící vačnatec na světě (tělo, měřené bez ocásku, je dlouhé maximálně 8 cm a tvor váží kolem 15 g), z něj očividně činí zajímavé zvířátko pro chov doma. Protože je to navíc noční vačnatec, i fotky z volné přírody se musejí pořizovat dost blbě. Vězte, že umí doplachtit na vzdálenost až 20 m a že česky se mu říká vakoplšík létavý. Chlupy po stranách ocásku napomáhají jeho kormidlovací funkci.
    Latinsky se jmenuje Acrobates pygmaeus, tedy akrobat trpaslík.




    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FAIRIELLA: to znám, to je to zvíře, co jsem nikdy neviděl jinak, než jako Járu Cimrmana - ležící, spící :)
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Hrabáč kapský. Anglicky aardvark, což je slovo z afrikánštiny, které znamená „podzemní prase“. S prasaty ale příbuzný není, jako ani s mravenečníky, ačkoli v lecčems vypadá podobně jako oni. To je však proto, že se živí termity. Blíže příbuzní jsou hrabáči spíše řádu bércounů, na které se můžeme podívat někdy příště.







    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Albinotičtí jeleni jsou vzácní. Jedná se o jednoho ze zhruba 20 000 jedinců. (Proto je zakázáno je střílet, ale co myslíte? Samozřejmě, že si myslivci nenechají takovou trofej ujít, takže se to děje, jako by se nechumelilo.)
    V různých částech světa se považují za duchy lesa, průvodce, zjevení bohů, a není divu, vypadají hodně snově.



    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    ZUULUU:
    česky jsou to štětkouni afričtí :D

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    FAIRIELLA:
    A tady jako bonus trochu větší divoče (= divočáčí sele)

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    divoká prasátka!











    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---


    GANDHI
    GANDHI --- ---
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    ZUULUU: Projednou tučňáky odpustim, zvlášť takového chundeláčka, ale nezvykej/me si (já vim, ono je navíc na netu spousta krásnejch tučňáčích fotek a jsou fakt hebcí) a pojďme nevytvářet z výjimek pravidla. ;) Ať to tu zůstane co nejvíc lesní. Tučňákové okénko uzavírám těmito pány v huňatých kabátcích. ;)

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    kakapo soví
    Tenhle papoušek neumí létat, zato však dobře chodí a šplhá po stromech. Aktivní je hlavně v noci, je endemický na Novém Zélandu a díky svému pomalému způsobu života se dožívá až kolem sta let.
    O jeho existenci jsem se dozvěděla, když na mě vyskočilo tohle legrační video: https://www.facebook.com/bbcearth/videos/1835416643283120



    SHEALA
    SHEALA --- ---
    má tlapičky jako moje kočka :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam