• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FAIRIELLALesní chundelatosti
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    puštík bělavý
    houká dle anglické Wikipedie takto: wihu huw-huhuwo nebo huow-huow-huow
    houká dle české Wikipedie takto: hu-hauhauhau nebo vůhu-hu-hu s důrazem na první slabiku a samice reaguje výkřiky „hé“ nebo „ve“, případně (v blízkosti hnízda) „chrú-chru-chru“. , tak si vyberte, která verze se vám líbí víc.
    Je to docela velká a docela dost kulatá sova žijící (jak latinský název Strix Uralensis napovídá) na ruském území, ale také je hojná ve Skandinávii, východní Evropě a sporadicky žije třeba i na Slovensku (viz první fotka, která pochází z FB skupiny Birding CZ), rozšířila se i do Japonska. Oproti puštíkovi obecnému je výrazně větší (měří až 60 cm), bělejší a má delší ocas (slovensky se puštíku bělavému říká sova dlhochvostá).
    Když chrání své hnízdo, dokáže být velice agresivní (něco jako já, než si dám ráno první hrnek kafe a někdo mi narušuje osobní prostor), a to i proti člověku, který se přiblíží k jejich hnízdu, když mají mláďata. Ve Švédsku proto těmto sovám přezdívají „slaugula“, což znamená „útočná sova“.




















    NYX
    NYX --- ---
    Yes, Giant Technicolor Squirrels Actually Roam the Forests of Southern India |Smart News | Smithsonian Magazine
    https://www.smithsonianmag.com/...hnicolor-squirrels-actually-roam-forests-southern-india-180971886/



    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    hadilov písař
    africký pták, který žije převážně na zemi, se živí, jak jeho jméno napovídá, písařstvím. Tedy, pardon, lovem hadů, a to i jedovatých, loví také drobné savce, ještěrkami i ptačími vejci. Žijí ve stejném páru celý život, společně loví (při lovecké vycházce mohou spolu ujít až 20 km od hnízda za kořistí a večer se pak spolu vracejí domů do hnízda), společně stavějí hnízdo, které je velké, ploché a ve větvích stromů (převážně akácií). V pařátech si na hnízdo ale materiál nenanosí, musí všechno tahat v zobáku. Jeho nohy jsou totiž zcela přizpůsobené pohybu na zemi: má tupé drápy a neohebné prsty.
    V době toku (jako tokání, nejedná se o vytékání čehokoli, ačkoli...) sameček doslova obletuje samičku, létá kolem ní (a to jinak hadilov létá tuze nerad, nejčastěji při ohrožení například velkou kočkovitou šelmou) a mnohem raději pobíhá po zemi), až se i samička z toho obletování vznese do oblak a a tam spolu tančí a pak... stavějí to hnízdo, loví hady a pak se vracejí do hnízda při západu slunce, no a tak. Krásný život, že.











    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    medvěd hnědý

    CUKI
    CUKI --- ---
    FAIRIELLA: výzkum o doslova hovně :-D

    NYX: Tak ta první to je jasnej master Yoda...

    čerstvě narozená chundelatost ze Západní Sahary

    NYX
    NYX --- ---
    A nejake dalsi agregovane chlupy :-)









    NYX
    NYX --- ---
    Snih je potreba si razne uzit :-)







    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    bizoni v zimě v Yellowstoneském národním parku

    NYX
    NYX --- ---
    Chundelata meditace nad nespolupracujici svacinou

    Spectral tarsier - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Spectral_tarsier





    DYDY1
    DYDY1 --- ---
    Tak já si dovolím taky přidat něco z našich lesů : )










    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    toto je, prosím, synchro (neboli potomek divoké prasnice)

    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a tady si dovolím jednu vlastní - antilopa, která není antilopou, byť vypadá jako antilopa a zaplňuje podobnou ekologickou niku jako antilopy. Nejbližším příbuzným jsou žirafy a okapi.

    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Muntžak chocholatý, další pidi jelen. :)
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    FAIRIELLA:
    Tyhle opice umějí používat kameny a další jednoduché nástroje, například k rozbíjení pevných schránek živočichů, které chtějí sníst, taky si myjou ve vodě batáty a loupou si je před konzumací zuby, některé jídlo si zase namáčejí a podpobně.
    Makakové jávští žijí ve skupinách, v nichž bývá zpravidla víc samiček než samců. Tato společenství jsou matriarchální, samičky mají pevně stanovenou roli, kterou si většinou udrží po celý život. Ačkoli existují ve skupinách alfa samci, samičky vykazují inklinaci k promiskuitě a samečky střídají. Tady je zajímavý benefit tohohle chování: protože je díky tomuto otec vždy nejistý, dochází ke snížení rizika, že samec zabije domnělého levobočka (protože co kdyby bylo mládě náhodou jeho!).
    Anglicky se jim říká crab-eating macaques, ale krabi nejsou jejich hlavní složkou potravy. Jedí zhruba z 60 % rostlinnou stravu, pak nějaké listí a kůru a nepohrdnou taky vejci, malými živočichy jako ptáci nebo mořské plody, a ano, taky kraby, ale to je jako byste pojmenovali člověka jako lososy-pojídající dvounožce, no. Jinak se jim také říká v angličtině i long-taield macaque, což je už teda o dost přesnější, viz obrázek níže.


    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    makak jávský











    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    damani stromoví

    Je jich více druhů a jejich barva srsti je závislá na prostředí, kde žijou, od světle hnědé až po tmavohnědou. Na rozdíl od damana kapského, který je vzácnější, se daman stromový více schovává. Krom toho, že patří mezi živočichy aktivní převážně v noci, je totiž i extrémně stydlivý a myslí si o sobě, že vypadá blbě na fotkách, tak obrázků není moc k sehnání. Žijí samotářsky. Jako úkryt volí dutiny stromů. U paty kmenu svého stromu volí ideální místo pro latrínu. Zkrystalizovaný trus damanů stromových někteří výrobci alternativních doplňků stravy sbírají a dělají z něj vitaminové doplňky a zaručený lék proti epilepsii.
    K ochraně svého území využívají speciálních teritoriálních skřeků, které prý znějí jako otevírání obrovské brány se zrezivělými panty, po němž následují strašidelné skřeky, a celé je to zakončeno postupně tichnoucím jekotem. Introverti, no.
    Z důvodu plachosti se špatně chovají v ZOO. (Měli je v té pražské, ale už je nemají.)









    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    Kalous ušatý tě vidí!

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    baribal bílý (ursus americanus kermodei)
    – je to poddruh medvěda baribala (ursus americanus)
    – u tohoto medvěda dochází u malého množství jedinců k tomu, že se narodí s bílým zbarvením srsti, jedná se o barevnou varietu způsobenou recesivním genem, proto je takové zbarvení tak vzácné. Ve volné přírodě je jich asi jen 400 na světě. Nejedná se o albinotickou formu: oči a čumák má černé a světlé zbarvení se pohybuje od bělavého po plavé; ostatní baribalové bílí jsou navzdory českému matoucímu názvu tmaví, až dočerna
    – světlé varietě baribala bílého se říká medvědí duch nebo, anglicky, spirit bear (čili duch jako spirit, ne duch jako ghost)
    – i přes vzácnost zbarvení je trofejní lov baribalů povolen, i proto je bílých medvědů tak málo (samotný poddruh jako celek ohrožený není)
    – bílá barva je pro tyhle medvědy výhodná při podzimním lovu migrujících lososů: losos spíš zaregistruje jako hrozbu velký černý objekt než velký bílý objekt (který je zpod vody mnohem hůř vidět), a tak jsou dle statistik bílí medvědi v lovu lososů zhruba o 30 % úspěšnější









    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam