• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FAIRIELLALesní chundelatosti
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    lejsčík růžovobřichý
    Malý ptáček žijící na jihovýchodě Austrálie. Pohlavní dimorfismus je častý u hodně výrazně zbarvených ptáků a lejsčík růžovobřichý není výjimkou: to šedohnědé je samička.









    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    A co ježek ušatý?

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Právě jsem se zamilovala.
    Mravenečník dvouprstý. Měří maximálně 35 centimetrů a váží kolem 200 g. Je to nejmenší druh mravenečníka na světě a je to samotářsky žijící to... no... chumlík.

















    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    tamarín vousatý
    Říká se mu anglicky empereor tamarin a latinsky saguinus imperator a zdá se, že má takové jméno podle německého císaře Viléma II. Proto přikládám i jeho obrázek, abyste podobu co nejlíp posoudili vy sami.
    Je to všežravec s důrazem na rostlinnou stravu a žije v menších tlupách. Někdy se spojí tlupa tamarína vousatého a tamarína sedlového, společně jsou silnější a nebojují spolu. Jeho vous, alespoň takhle dle fotek, dodává tamarínovi skutečně velkou váhu, a to i přesto, že jeden dospělý tamarín váží jen kolem půl kila.















    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    fanaloka
    další zástupce šelem žijících na Madagaskaru. Aktivní je v noci, váží maximálně 2 kg a krmí se rozličnou drobnou faunou.
    Vypadá trochu liškovitě a trochu cibetkovitě, ale její nejbližší příbuzná je fosa z příspěvku o kousek níž.









    CUKI
    CUKI --- ---
    je to video a hodně chundelaté, tak snad neurazí :-)
    https://www.reuters.com/video/watch/giant-pandas-frolic-in-the-snow-id725117691
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    kos černý v tom mraze dneska

    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    FAIRIELLA: tohle je TAK nádherná kočka!
    A teda my máme dva domácí mourky a musím říct, že mě baví, jak na těch fotkách jde poznat, že velká kočka je vlastně chováním a pohybem furt dost podobná "normálním" kočkám :-). Některý pozice naši kocouři dělají taky :-D
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    fosa madagaskarská
    Jak název napovídá, jedná se o šelmu endemickou pro ostrov Madagaskar. Vypadají, že patří mezi kočkovité šelmy, ale mají vazbu i na šelmy cibetkovité a promykovité. Madagaskarské šelmy jsou si vzájemně blízce příbuzné a tvoří samostatný tzv. kladogram (to je vlastně jiné slovo pro vývojový strom; vychází z tzv. kladistiky, která nevytváří kategorie podle morfologických znaků, ale řídí se propojením evolučním vývojem). Z madagaskarských šelem je fosa největší: váží až 8.6 kg a měří necelý metr. Živí se hlavně lemury, zbytek potravy tvoří ještěrky, hlodavci a ptáci. Loví ve dne i v noci.
    Samci fos mají neobvykle velký penis a mají i pyjovou kost.
    Samičkám zase kolem 2. roku života vyroste velký klitorist s ostrými výstupky a také vyroste pyjová kost, která se se stárnutím zmenšuje. Při páření samičky vydávají zvuky podobné mňoukání.
    Většinou žijí fosy jednotlivě, pokud nejde zrovna o samici s mláďaty. Skupinky, třeba o třech dospělých jedincích, se objevují velmi ojediněle.
    Fosy krom zvuků, grimas a postoje těla (o kterých se stále moc neví, co který postoj či grimasa znamená) komunikují hlavně pachem. Samice i samečci mají kolem pohlavních orgánů pachové žlázy, samci výraznější.
    Pokud se chcete podívat na fosu osobně, tak až skončí nouzový stav, můžete zkusit ZOO Dvůr Králové, kde je už poměrně dlouho úspěšně chovají.















    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    ïrbis (anglicky snow leopard, ačkoli je, co se příbuznosti týče, bližší tygrům) umí zdolávat i velice příkré stěny a moc hezky skáče, když uvážíme, že se jedná o velkou kočkovitou šelmu, která může vážit 30 až 50 kg. Ačkoli les pro ně není hlavním prostorem k životu, v zimě se tam vyskytovat může. Jinak hlavně žije na různých pustých pláních nad hranicí lesa, lozí po horách a skalách a loví kozorohy, což vám, když jste taky kozoroh, v horoskopu nikdo nikdy neřekne. Má velkou sílu: může utáhnout až třikrát větší kořist, než on sám váží. Je kriticky ohrožený.



















    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    letucha malajská, anglicky se jim říká létající lemur ze Sund







    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Lenochod trpasličí žije pouze na ostrově Escudo de Veraguas. Tenhle ostrov má jen něco přes 4 km čtverečné, což je praktické, protože tím tempem, kterým se lenochod pohybuje, může aspoň počítat s lepší dostupností partnerky díky hustotě osídlení a krátké vzdálenosti k ní domu na větev. Jedná se o nejmenšího tříprstého lenochoda. Je dlouhý kolem půl metru a váží mezi 2,5–3 kg. Díky uspořádání krční páteře může hlavou kroutit dost podobně jako sova. Jeho tělo prostě dělá všechno pro to, aby moc nemusel pohybovat celým tělem. Živí se hlavně mangrovovým listím a na jejich srsti žije symbiotická řasa, díky níž jsou často nazelenalí a splynou tak snáz s lesním porostem. Nejsou časově vyhranění, spí nebo jedí, kdykoli si zrovna řeknou, že chtějí to či ono dělat. Protože žijí jen na tomhle malém ostrůvku, je jich na světě jen cca 500 a jsou tak kriticky ohrožení.









    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    lišky polární v letních kabátcích (hlavně teda liščata, protože... liščata, chápete?)









    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ty mláďata jsou hodně chundelatá

    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Pták roku 2021: káně lesní
    Pták roku 2021: káně lesní • Česká společnost ornitologická
    https://www.birdlife.cz/ptak-roku-2021-kane-lesni/?ref=mwat

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Maikong (anglicky crab-eating fox) je menší liška, jejíž rod Cerdocyonina pochází ze Severní Ameriky, kde se poprvé objevil zhruba před 6 miliony let a pak migroval do jižní Ameriky, kde dal vzniknout maikongovi, ale také psu hřivnatému, psu pralesnímu a dalším chlupatým a jistě velmi přátelským kamarádům z lesa a plání. Váží jako větší kočka (mezi 4,5–7,7 kg) a žije osaměle nebo v párech. Větší množství monogamních párů se někdy sdružuje při lovu. Živí se kraby, ještěrkami a různé létající třepetavé potvůrky. Dají se chovat v zajetí, ale naštěstí nemají tak kvalitní srst, aby se kvůli tomu pro ně dělaly kožešinové koncentráky. Štěňata mají maikongové jednou až dvakrát ročně.











    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    A když už je ten Groundhog day, tak tady máte nějaké ty sviště. A snad vám předpovědí jaro.
    A ať se váš dnešek donekonečna neopakuje.









    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    rys kanadský
    ráda bych upozornila na obzvlášť vysokou míru tlapkovitosti u tohoto tvora











    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    rys ostrovid













    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam