• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FAIRIELLALesní chundelatosti
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    puma americká

    říká se jí též kuguár, horský lev, stříbrný lev nebo americký lev. Protože se nachází na celém území obou Amerik, dostala puma i spoustu jmen od různých indiánských kmenů. Mně se nejvíc líbí šavanské „mišipeši“ a jakijské „ouzel“.
    Je mohutná: váží i přes sto kilo. Čím dál od rovníku puma žije, tím je větší. Také platí, že samci bývají až dvakrát tak mohutní oproti samicím. Mláďata jsou skvrnitá do zhruba 6 měsíců života, dospělá puma má tmavé skvrny na obou stranách čenichu, na zadní straně uší a na konci ocasu. Srst má tím červenější, v čím tropičtějším prostředí žije. Jinak je spíše do béžova. Nejsou záznamy o existenci černé variety pumy, ale existuje tzv. leucistická varianta, puma velmi světlého, někdy až čistě bílého zbarvení (viz jeden z obrázků níže, bohužel kvalita nižší, ale moc jich k nalezení jinak není). Obecně ale pumy bývají „stálobarevné“.
    Žije samotářským životem a je velice adaptibilní, dokáže žít téměř kdekoli. Proto přichází do častého konfliktu s člověkem, který se taky nacpe leckam. Umí i plavat, i když nerada.
    Řadí se navzdory velikosti mezi tzv. malé kočky: neumí totiž oproti tzv. velkým kočkám hlasitě řvát. Zato syčí, píská, prská, mňouká a dokáže vrnět. Prostě jako malá kočička.

















    GANYAL_YABANI
    GANYAL_YABANI --- ---
    Uz jsme tu meli orangutana?

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    ježek západní















    NYX
    NYX --- ---
    Sugar glider







    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    stříbrná liška není samostatný druh, ale jedná se o barevnou varietu lišky obecné (vulpes vulpes)







    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    psík mývalovitý
    je to psovitá šelma, ale vypadá spíš jako mýval, což nám jeho jméno přímo vmetá do tváře. Je aktivní v noci a přespává v noře. Má velice huňatý kožíšek i ocásek, váží mezi pěti a deseti kilogramy. Žije nočním životem a je tichý. Neštěká, umí ale vrčet a kníkat. V případě ohrožení někdy předstírá, že je mrtvý, i když mrtvý není (očividně, jinak by se tomu těžko dalo říkat předstírání). Je všežravý a přizpůsobivý prostředí. Původně žije v prostředí lesů v blízkostí vod a mokřadů.

    V Japonsku mu říkají tanuki a často se tam objevuje v pohádkách. V realitě se tam často objevuje i ve velkoměstech.
    V ČR se občas taky objeví, na Slovensku jich je ještě o kus víc než to málo u nás, ale jsou velice plaší. Je to invazivní druh, ale pokud jde o mě, mně by nevadilo ho potkat v lese.













    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    divocí králíci















    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Když jsem tak zjistila, kdo dnes zemřel, tak, inspirována tímto zjištěním...

    Sokol stěhovavý.













    NYX
    NYX --- ---
    Elephant shrew







    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    lejsčík růžovobřichý
    Malý ptáček žijící na jihovýchodě Austrálie. Pohlavní dimorfismus je častý u hodně výrazně zbarvených ptáků a lejsčík růžovobřichý není výjimkou: to šedohnědé je samička.









    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    A co ježek ušatý?

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Právě jsem se zamilovala.
    Mravenečník dvouprstý. Měří maximálně 35 centimetrů a váží kolem 200 g. Je to nejmenší druh mravenečníka na světě a je to samotářsky žijící to... no... chumlík.

















    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    tamarín vousatý
    Říká se mu anglicky empereor tamarin a latinsky saguinus imperator a zdá se, že má takové jméno podle německého císaře Viléma II. Proto přikládám i jeho obrázek, abyste podobu co nejlíp posoudili vy sami.
    Je to všežravec s důrazem na rostlinnou stravu a žije v menších tlupách. Někdy se spojí tlupa tamarína vousatého a tamarína sedlového, společně jsou silnější a nebojují spolu. Jeho vous, alespoň takhle dle fotek, dodává tamarínovi skutečně velkou váhu, a to i přesto, že jeden dospělý tamarín váží jen kolem půl kila.















    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    fanaloka
    další zástupce šelem žijících na Madagaskaru. Aktivní je v noci, váží maximálně 2 kg a krmí se rozličnou drobnou faunou.
    Vypadá trochu liškovitě a trochu cibetkovitě, ale její nejbližší příbuzná je fosa z příspěvku o kousek níž.









    CUKI
    CUKI --- ---
    je to video a hodně chundelaté, tak snad neurazí :-)
    https://www.reuters.com/video/watch/giant-pandas-frolic-in-the-snow-id725117691
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    kos černý v tom mraze dneska

    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    FAIRIELLA: tohle je TAK nádherná kočka!
    A teda my máme dva domácí mourky a musím říct, že mě baví, jak na těch fotkách jde poznat, že velká kočka je vlastně chováním a pohybem furt dost podobná "normálním" kočkám :-). Některý pozice naši kocouři dělají taky :-D
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    fosa madagaskarská
    Jak název napovídá, jedná se o šelmu endemickou pro ostrov Madagaskar. Vypadají, že patří mezi kočkovité šelmy, ale mají vazbu i na šelmy cibetkovité a promykovité. Madagaskarské šelmy jsou si vzájemně blízce příbuzné a tvoří samostatný tzv. kladogram (to je vlastně jiné slovo pro vývojový strom; vychází z tzv. kladistiky, která nevytváří kategorie podle morfologických znaků, ale řídí se propojením evolučním vývojem). Z madagaskarských šelem je fosa největší: váží až 8.6 kg a měří necelý metr. Živí se hlavně lemury, zbytek potravy tvoří ještěrky, hlodavci a ptáci. Loví ve dne i v noci.
    Samci fos mají neobvykle velký penis a mají i pyjovou kost.
    Samičkám zase kolem 2. roku života vyroste velký klitorist s ostrými výstupky a také vyroste pyjová kost, která se se stárnutím zmenšuje. Při páření samičky vydávají zvuky podobné mňoukání.
    Většinou žijí fosy jednotlivě, pokud nejde zrovna o samici s mláďaty. Skupinky, třeba o třech dospělých jedincích, se objevují velmi ojediněle.
    Fosy krom zvuků, grimas a postoje těla (o kterých se stále moc neví, co který postoj či grimasa znamená) komunikují hlavně pachem. Samice i samečci mají kolem pohlavních orgánů pachové žlázy, samci výraznější.
    Pokud se chcete podívat na fosu osobně, tak až skončí nouzový stav, můžete zkusit ZOO Dvůr Králové, kde je už poměrně dlouho úspěšně chovají.















    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    ïrbis (anglicky snow leopard, ačkoli je, co se příbuznosti týče, bližší tygrům) umí zdolávat i velice příkré stěny a moc hezky skáče, když uvážíme, že se jedná o velkou kočkovitou šelmu, která může vážit 30 až 50 kg. Ačkoli les pro ně není hlavním prostorem k životu, v zimě se tam vyskytovat může. Jinak hlavně žije na různých pustých pláních nad hranicí lesa, lozí po horách a skalách a loví kozorohy, což vám, když jste taky kozoroh, v horoskopu nikdo nikdy neřekne. Má velkou sílu: může utáhnout až třikrát větší kořist, než on sám váží. Je kriticky ohrožený.



















    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam