Pokud někdy uvidíte takovou jakoby málo barevnou sojku, bude se nejspíš jednat o
ořešníka kropenatého. Je to pták z čeledi krkavcovitých. Jeho krákání je tak cool, že ho používají často v hororech a pohádkách tam, kde mají krákat krkavci nebo havrani, takže je to vlastně takový ptačí dabér. Anglicky se mu říká nutcracker, neboli louskáček. Hned se mi v hlavě rozezní ta známá melodie, používaná v Americe hojně v období Vánoc napříč filmy a seriály. Ty tu tý, tam tam tam, tadada tadada, tuty tuty tum. A teď už i vám.
Ořešník, jak jméno napovídá, se živí hlavně ořechy a různými semínky. Potravou živočišnou, jakou je hmyz nebo drobní obojživelníci a podobně, se živí minimálně. V pozdním létě si, stejně jako veverka, ukrývá v různých lokalitách po svém teritoriu množství ořechů, které mu pomůže překonat zimu. Je schopný si z úkrytu vydolovat i oříšek, který zůstal vězet i dva metry pod zemí.
Létá těžkopádně, podobně jako sojka.
Tak co, už taky, jako já, přemýšlíte, kdy jste tuhle „divnou sojku“ viděli a netušili, že jde o louskáčka? Tedy, ořešníka. Ale tady podle mě byla v názvu ptáka pominuta příležitost k zábavnějšímu jménu. Ty tu tý, tam tam tam, tadada tadada, tuty tuty tum.