• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FAEKALAfantázie / Aphantasia
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Mně přijde, že jsou různý stupně nebo možná typy. Narazil jsem před pár měsíci na nějaký test, při kterém má člověk zavřít oči a představit si nějaký konkrétní jednoduchý barevný symbol, a pod tím byla tabulka obrázků zhruba přibližující, co jste mohli vidět, od jasného obrazu přes matné duchy/obrysy až po nic.

    Já jsem byl někde mezi matným duchem a ničím. Ale od malička se zajímám o vizuální umění, maloval jsem a kreslil, fotím, dělám 3D grafiku a sice to všechno dělám jen na hobby úrovni, ale nikdy mi nepřišlo že bych byl v tomhle vizuálně hendikepovaný. Je teda fakt, že jsem kreslil a maloval z 90% abstrakce. Je to kvůli osobní preferenci a tomu že jsem byl k abstrakci vedený, ne kvůli problémům, ale protože jsem se to nikdy ani moc nesnažil učit, tak nedokážu říct jestli by to nebyla překážka.

    Ale třeba prostorovou představivost mám dobrou, s geometrií nebo vizuálníma úlohama v IQ testech problém taky nemám. Většinou si obrazy představuju tak jako abstraktněji, jako by se mi vybavovaly spíš koncepty té věci než přímo její obraz. Není to tak, že bych si nepředstavil nic, ale to co si představuju není skoro vůbec napojené na vizuál, jako by mi ty informace z paměti přicházely někam jinam.

    Vizualizační cvičení při meditaci mi teda taky nejdou. Ale podle mě tam jde stejně většinou spíš o pocit který vizualizovaná věc vyvolává, a to si představit dokážu, i když to taky nejde samo (ale to asi málokomu).
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    KRAL_KAREL_IV: Práce se dá dělat různorodá. Dokonce mezi známé osobnosti s touhle diagnózou patří dost lidí z kreativních oborů, třeba spoluzakladatel Pixaru Ed Catmull nebo japonský autor fantasy knih Sagara. Já jsem se ale o tomhle dozvěděl až v situaci, kdy jsem se snažil neúspešně několik týdnů provádět mindfullnes meditace a další techniky při kterých je potřeba si něco vizualizovat. Takže to myslím není můj případ.
    KRAL_KAREL_IV
    KRAL_KAREL_IV --- ---
    FAEKAL: To byla tak trochu moje otázka. Jak moc to pro člověka může být problém? Např existuje práce, kterou člověk pak nemůže dělat? Případně jestli není nějaký problém se sebediagnostikou, aneb když si lidé čtou popis nemocí, tak zjistí, že půlkou z nich trpí, ale přitom je to fyziologický stav...
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    GINTA: Představit si dokážu cokoliv, ale horší to je s vizualizací. Ve stavu bdělosti bez použití podpůrných látek měnících vědomí vidím jen černočernou tmu.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    KRAL_KAREL_IV: Rád bych zde probíral vše ohledně tohoto fenoménu. Před několika měsíci jsem osobně zjistil, že za běžných podmínek nejsem schopný si vizualizovat cokoliv a chtěl bych to změnit. Otázka je, zdali je to vůbec možné. Momentálně zjišťuji všechny dostupné informace a nevím v Česku o nikom kdo by měl podobný problém. Pokud by se tu našel někdo, kdo je na tom podobně a případně se to snaží nějak řešit, tak bych byl rád za sdílení jeho zkušeností nebo podpůrných metod.
    GINTA
    GINTA --- ---
    Moc si neumím představit co si neumím představit. Trpím Afantázií?
    KRAL_KAREL_IV
    KRAL_KAREL_IV --- ---
    Asi si úplně neumím představit, co se tu mělo probírat. Ale co se o tom ví? Mimo toho, že jsou lidi na yt https://www.youtube.com/watch?v=ewsGmhAjjjI Ale dělal se třeba výzkum korelace představivosti a talentu na něco?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam