• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FILTHY_SAD_EMOInvestiční kovy
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    CZ eshop vs. philoro.com rozdíl cca 1000 Kč na 10g
    Investiční zlato 10 g | Luxur e-shop
    https://www.luxur.cz/investicni-zlato-10-g/pro354582.html?v=2377230
    Gold bar 10g - Argor Heraeus
    https://philoro.com/shop/gold-bars/gold-bar-10g-argor-heraeus

    STEVIE
    STEVIE --- ---
    ok navazující dotaz

    1) když si vezmu nějaký produkt dejme tomu 10 g zlata , tak jaký je rozdíl mezitím, když koupím to Argor, vs. např. ten KrugerRand ?

    Neměla by ta cena být víceméně podobná? Liší se to koukám o docela velký částky...

    2) Nebo případně pak když si vezmu úplně stejný produkt např ten Argor:
    argor heraeus 10g - Nákupy Google
    https://www.google.com/...&sa=X&ved=2ahUKEwjyveb49c3uAhX5isMKHVSKDQUQ_AUoAnoECAQQBA&biw=2133&bih=992

    Tak ta cena je taky +- pár stovek, je to pak jen o preferenci eshopu, nebo něco přehlížím? Je tam nějaká kvalita, která je třeba sledovat?

    3) Nemáte někdo detailnější info, jak moc to kde musí být zabezpečený aby to bylo safe z hlediska pojistovny ?

    Ta myšlenka se mi líbí z hlediska diverzifikace portfolia, hlavně to co psal níže MIC "máš to jako dlouhodobou formu spoření, protože kousek zlata ti přijde zajímavější než bitcoin, tak za mě každý 10g je peníz co spoříš a neutratíš." - mám to tak nějak podobně.

    Kdyžtak mě odkažte někam :)

    MIC
    MIC --- ---
    STEVIE: hele, normálně přes eshop českou poštou a zatím ťuk ťuk, normálně vždy včas přišlo pojištěné psaní. (ale teda kupuju velice zřídka a malé objemy, takže jsem se třeba jen netrefil do průšvihového procenta)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    STEVIE: jak jsem psal níže, já nakupuju v Německém e-shopu, a poslání DHL. Klasickou poštu bych asi neriskoval. Přeci jen malý těžký balíček.
    Nicméně všichni rozumní prodejci posílají pojištěné na plnou částku.
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    MIC:
    hele koukal jsem na to Argor Heraeus a dotaz možná i na ostatní, jak to kupujete? Jako normálně přes Eshop a poštou nebo jak? Ptám se z hlediska bezpečnosti při přepravě, atp... díky



    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    KURE: Solidni prodejce proda stribrne slitky vakuove zatavene (nebo nabidne zataveni pri prevzeti) do "igelitu" prave proto aby neoxidovalo.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    Tak už jsem našel minci na ukázku.
    1/1 gold philharmoniker
    Prodejce prodej / nákup
    golden gate 45714 Kč / 39166 Kč
    philoro.de 1583 eur / 1553,30 eur
    zlataky.cz 43672 Kč / 39859 Kč
    KURE
    KURE --- ---
    MIC: u toho stříbra by mě asi trápilo to pravidlo o tom že nesmí bejt zoxidovaný.
    a píšou slitek musí mít certifikát (další oser s uchováváním papíru) takže mince ne?
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    MIC: vtipný je, že on vykupuje i ten Golden Gate. A na rozdílu prodej/výkup jde krásně demonstrovat, jaký je to šméčko. (Plus ještě ten vliv DPH, teda.)
    Golden gate: stříbrný 1/1 krügerrand - prodej 1267 Kč, nákup 643 Kč.
    philoro.de (neprosazuju je, jen na ukázku, když to tu mám zrovna otevřený): prodej 28,04 eur, nákup 24,92 eur.
    U zlata je to podobná pohádka, ale teď nejsem v rychlosti schopný dohledat dva shodný výrobky.

    A abych odpověděl ELGATOVERDE, já zatím neprodávám, jen syslím. Jinak ale zpravidla dostaneš nejlepší výkupní cenu u toho, u koho jsi zakoupil (pokud tedy nenakoupíš u nějakých podobných lichvářů). A je dobrý se dívat i po konkrétních výrobcích, a nejít jen po nákupní ceně. Jako u všeho i zde jsou prémiové a budgetové značky - a podle toho pak taky vypadá výkupní cena.
    Ale každopádně jak píšeš po roce - na takto "rychlou" investici se imho kovy moc nehodí, a raději bych nakoupil třeba pomerančový koncentrát :) U těch kovů mi to dává smysl spíš 5+ let, a ideálně "na důchod/pro děti".
    MIC
    MIC --- ---
    ELGATOVERDE: solidní prodejce řeší i výkup, viz např.: https://zlataky.cz/vykup
    QUIP
    QUIP --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: Ja bych se na to dival stejne, jako na obchod s akciema. Bezny smrtelnik si ty akcie taky nekupuje proto, aby ovladnul firmu, ale jen proto, ze tim zhodnoti investici. To same se deje u toho elektronicky drzeneho draheho kovu a kupujicimu to usetri spoustu starosti: Nemusi platit dopravu, nemusi resit, kam to uschovat a platit za uschovu, nebo se bat, ze ho nekdo v noci prijde vykrast.
    A ze to pravdepodobne vubec neexistuje? No to je jak s drzenim hotovosti vs platba kartou. Ty penize pri platbe kartou v bance taky fyzicky neexistujou. :)
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    Dik za diskuzi! Zrovna zitra mam mit schuzku s poradcem Golden Gate, ale asi to zrusim, protoze z toho kouka peknej multilevel.) Jen me zajim, kdyz si takhle kupujete po sve ose, jak to potom prodate? Treba kdyz ted nakoupim x zlata a po roce to vyleti hodne nahoru, budu to chtit prodat... kde nejlepe bez nejakych poplatku? Zatim v tom vubec neumim chodit, mam nejaky volny penize a na sporaku mi zase snizily uroky, tak diversifikuju investice a doslo i na drahy kovy.)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    MIC: no, tady ty elektronický kovy, to je taky zajímavý fenomén, kterýmu, abych se přiznal, vůbec nerozumím. Údajně je poměr fyzického a papírového stříbra na trhu 1:250.
    Pro mě prostě kov je kov, se kterým se můžu mazlit před spaním, a ne něco, co možná leží u někoho v bance, ale taky dost pravděpodobně vůbec neexistuje...
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    FILTHY_SAD_EMO:
    > Odpověď na to, jak to dělá on sám, ti tady asi nikdo z bezpečnostních důvodů nedá - a já bych byl rád, tady takové otázky ani nepokládat.
    Je mi to jasny, proto jsem se opravil :)
    MIC
    MIC --- ---
    BTW proti krádeži drahých kovů existuje i pojištění v rámci pojištění domácnosti. Podmínkou je samozřejmě sejf na pevno přidělaný do zdi. Stejně tak policie v případě ztráty, když nemáš trezor pevně spojený s nemovitostí to nehodnotí jako zločin, protože to bylo "nezabezpečeno", stejně jako když nemáš na dveřích bezpečnostní zámek, ale jen obyčejnou fabku.
    A pronajímat si někde prostory ve švýcarský bance, to je hodně jinej level, než koupit zlatou platličku velikosti cestovního pasu a nechat si ji 'někde'.
    Existují firmy, u kterých si kupuješ kovy, které jsou ale někde "u nich". To záleží jak je kdo důvěřivej, ale to bych si koupil radši ETFko :-)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    ANT_39: do slamníku ho nenacpeš, no.
    Milion korun ve stříbře váží 50 kilo - nicméně hustotu nemá úplně malou, takže zase tak velký objem to není. Takže připadají v úvahu buď velký domácí trezor, nebo si platit uložení u specializované firmy/banky. Hodně takových těch různých mafiánů co vybírají pohledávky, má firmu, která má i bezpečnostní schránky (třeba u nás v krajském městě od 250,- / měsíc). Jsou to mafiáni se všemi pozitivy i negativy toho faktu. Nebo ho schovat ve stodole / zakopat na zahradě.
    Zlato je oproti tomu v cajku (jak už tu zaznělo). Kilo má hodnotu zhruba 1,4 milionu, tam to máš snazší - to můžeš mít v obyčejném zazděném trezoru ve zdi.
    Stříbro oxiduje, se zlatem si můžeš dělat co chceš.
    Odpověď na to, jak to dělá on sám, ti tady asi nikdo z bezpečnostních důvodů nedá - a já bych byl rád, tady takové otázky ani nepokládat.
    Nicméně pro zasmání - znám lidi, kteří mají svoji stash zakopanou v lese, kde ji může vyhrabat každý kolemjdoucí pes nebo trouba s minohledačkou.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Muzu se zeptat, jak to fyzicke zlato / stribro skladujete? Nebo jinak :) Jak by to hypoteticky nekdo mohl skladovat, aby to davalo smysl?
    Bankovni schranka, nebo trezor doma, nebo...?
    MIC
    MIC --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: Tak mince 1oz je akorát "krásná" mince, cokoliv menšího je pidi šmudlik a cokoliv většího je příliš drahý :-)
    Slitky nekupuju na unce, ale na gramy. Oblíbil jsem si od Argor Heraeus a protože Švýcarsko, tak viva la normální metrický systém.
    A velikost slitků je imho čím menší, tím lépe později prodatelný. Ale 1g plíšek, taky není úplně ono, teda jestli to neplánuješ použít jako nouzové platidlo. Pokud nejsi znuděný milionář, který chce vyloženě "mít doma tu vogo cihlu", ale máš to jako dlouhodobou formu spoření, protože kousek zlata ti přijde zajímavější než bitcoin, tak za mě každý 10g je peníz co spoříš a neutratíš. A jestli to máš na fakt dlouhodobý horizont a neplánuješ s tím nevim třeba doplatit hypotéku, tak tě ani netrápí kolísání cen. A za mě radši si jednou za rok koupit 10g, než jednou za dva roky 20...
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    MIC: od jakého množství ti dává u zlata smysl nakupovat? Už od unce? Nebo víc?
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    PRASECI_SOIREE: teď aktuálně nenakupuju. Vyhlížím. Tento měsíc nejspíš nic, ledaže by to spadlo ke 25 USD. A jestli myslíš teď jako třeba poslední rok, tak to vidím na pomalý setrvalý růst - takže absolutní hodnota není pro mě zase tak podstatná - dokud je pravděpodobnost, že na důchod to bude mít minimálně stejnou hodnotu (vůči statkům, ne penězům), jsem spokojenej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam