• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    V__MMáchův Industriál
    V__M
    V__M --- ---
    Stalo se TEĎ.

V Německu je jedno významné hutnické muzeum. Zrovna pořádá výstavu fotografa, který jejich železárnu po mnoho let dokumentoval.

Při té příležitosti vydávají i objemnou fotografickou publikaci.

Napsal jsem si o ní.

Právě mi odpověděli, že si ředitel muzea prohlédl mou práci, publikaci mi posílá zdarma a ptá se, zda bych u nich nechtěl mít výstavu.

Je to něco, co se nějaký způsobem děje. Jak by řekl svého času Blatný.
    V__M
    V__M --- ---
    Zdravím z Dunkerku, dnes o mém bídném fotografickém díle vyšel další článek. Tak kdyby to někoho zajímalo třeba..
    Viktor Mácha: Hutě nejsou zámky na Loiře | FotoŠkoda
    https://www.fotoskoda.cz/3593-viktor-macha-hute-nejsou-zamky-na-loire/?fbclid=IwAR3SSfNxGVp2N38BLJyUr4RUMuX85lfwxzk2qvJk0xyAiQ2LfiAo-RGuje0
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    V__M: Vždyť už jsou to v podstatě jen holé betonové skelety, všechno ostatní co bylo kovový a šlo to ukrást už tam dávno není ...
    V__M
    V__M --- ---
    Tak jsem právě mohl začínat jednu velkou fotografickou zakázku, která by mi hravě pokryla zbytek roku.

Ale dopadlo zase klasicky.

Místo toho zítra odjíždím na vlastní pěst na expedici po francouzských a lucemburských hutích. Bude to drahá cesta, ale historie si to žádá.

Pokud to situace dovolí, budu opět ládovat stories na svém instagramu @viktormacha .

Tak čau! #dyckyhutě

V__M
    V__M --- ---
    SPECZ: samozřejmě, že lze. .)

Spíš tam pořád žije naděje na její nové využití. Je přeci jen poslední svého druhu na světě. Druhá taková stála v polském Chořově.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    V__M: V čem je problém ? Je to moc bytelný ?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    V__M: No nevim, ale tahle konstrukce mi přijde že by si trhavinou na pilířích mohla nechat říct:

Poldi Kladno - koksovny
    https://youtu.be/OZu6Hamhnyc
    V__M
    V__M --- ---
    SPECZ: Nikdy. Ty jsou sovětské, ty odstřelit nelze.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    V__M: Jsem zvedav kdy tohle potka kladenske koksovny ...
    V__M
    V__M --- ---
    Přijímám předobjednávky na další ročník svého těžce-průmyslového kalendáře!

Formát A2, cena 699,- plus poštovné (ČP/PPL/osobní odběr v Praze).

Nebudou! :)

Zájemci pište do zpráv.

KOC256
    KOC256 --- ---
    RAINBOF:
    první google...
    možná budou i lepší...

Watch as Dorman Long tower and other structures are demolished in controlled explosions - Teesside Live
    https://www.gazettelive.co.uk/news/teesside-news/watch-dorman-long-tower-structures-21611319
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    V__M: hele video asi nemas co. jak ta vez pada bych chtel videt..
    V__M
    V__M --- ---
    JONEZ1: Díky!
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    V__M:: Tož bylo to moc pěkné, díky :-)
    V__M
    V__M --- ---
    Britská demence a koksovna Dorman Long v Middlesbrough.

1950s - postavena
    1970s - původní uhelná věž vyřazena z provozu
    2015 - ukončení výroby koksu
    2019 - demoliční výměr
    2020 - petice za zachování jedné z uhelných věží
    září 2021 - prohlášeno za kulturní památku
    taky září 2021 - zrušeno

A v neděli...

V__M
    V__M --- ---
    Přátelé, jak jistě víte, Černobyl mě vesměs nezajímá.
    Ale narazil jsem na tohle video a zcela jistě se jedná o to nejbizarnější, co v téhle lokalitě kdy vzniklo.

Úroveň retardace (a radiace) zde dosahuje neuvěřitelných výšin.

Klikněte a žasněte.

What will happen if you EXPLORE under the Chernobyl Reactor☢We are looking for HOT PIECES in Pripyat
    https://www.youtube.com/watch?v=7TljY9-JtpA
    V__M
    V__M --- ---
    Čau, příští týden budu mít v Praze přednášku s promítáním fotek na již tradiční téma.

Současně si budete moci prohlédnout mou putovní výstavu HUTĚ / THE MILLS, která tam už nějakou dobu visí, takže můžete zabít dvě mouchy jednou ranou.

No a rád vás uvidim. .)

V__M
    V__M --- ---
    SICKBOY4000: Neuvěřitelné! Zdá se, že tahle část Ostravy má na mentální mapě místních stále cedulku "hic sunt leones". :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Třinecké železárny opravují vysokou pec. Podívejte se dovnitř - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/trinecke-zelezarny-vysoka-pec-generalni-oprava.A210908_625873_ostrava-zpravy_jog
    V__M
    V__M --- ---
    Přátelé, jsem zpět z cest!

První velká expedice po dlouhé koronavirové pauze, na kterou jsem odjížděl v rozpacích. Nějak jsem za ty lockdowny doma příliš zakořenil...

Neměl jsem očekávání, ta se ani při výpravách na Balkán nevyplácí. Podělat se totiž může absolutně všechno.

Jenže ono to vyšlo. Vyšlo to tak dobře, že tomu pořád nemůžu uvěřit.

Považte:

13 dní, necelých 5.000 kilometrů, 9 hutí, 8 dolů, 4 země, 1 rozdrcená sluneční clona struskovou pánví a plno nových kontaktů a přátel.

Zase ten neopakovatelný pocit být naživu, v oblacích dýmu a oranžové záře hutí.

Milujte průmysl a on se vám odmění.

trip-cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam