• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    V__MMáchův Industriál
    Podpořit další dokumentární práci možno třeba zde: https://buymeacoffee.com/viktormacha

Mám rád těžký průmysl.

Tak strašně moc, že jsem jeho fotografické dokumentaci věnoval posledních 13 let života.
    Jenomže svět vysokých pecí a tajemně dunících továrních hal z našeho světa pomalu mizí a tak se můj archiv pomalu ale jistě stává jejich pohřebištěm.

Ale hutě a doly na fotografiích žijí dál. V galeriích, soukromých sbírkách, podnikových prezentacích, nebo třeba ve formě obrazů, které občas podle mých snímků vznikají.

A abych už zbytečně nespamoval jinde, budu si všechno odkládat zde.

Třeba to někoho bude bavit.

Viktor
    http://www.viktormacha.com
    https://www.instagram.com/viktormacha/

(poznámka pro mě, když vkládám fotku .))
    rozbalit záhlaví
    V__M
    V__M --- ---
    Já se tady vykecávám o Balkánu a úplně jsem zapomněl postnout nový set fotek!

Tohle je vlastně taky trochu Balkán - Východní Slovensko.)) Konkrétně slévárna Eurocast v Košicích, v samém srdci Východoslovanských železiaren.
    Tam se snažím dostat už 15 let a nelze. Tak jsem se propašoval aspoň do slévárny.
    Pěkná je, příští rok bude mít šedesátiny.

No a jedná se o 416. závod na webu.

Komplet zde: https://www.viktormacha.com/galerie/eurocast-kosice-568/
    Milodary přijímám zde: https://buymeacoffee.com/viktormacha
    V__M
    V__M --- ---
    LEENVECKA: Bogovina;) Víc neřeknu.
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    V__M: to bylo presne kde? ze by si clovek kouknul na google maps jak to vypada :) diky :)
    V__M
    V__M --- ---
    Toulám se Balkánem.

Už po několikáté a tak mám zhruba představu, jak to tady chodí.

Přijedu takhle na jednu šachtu a vím, že bez souhlasu direktora to nepůjde. Ale co dělat, když na emaily nikdo nereagoval a v neděli tady nikdo z vedení nebude?
    Je to prosté, jsem přece na Balkáně.

Zaparkuju u haldy na opačné straně dolu, ploty nejsou, cedule nejsou, vejdu do areálu přes pole, nafotím si vše potřebné, za strojovnu nejdu, za tou už je hlavní brána.

Vrátím se do auta a jedu suverénně na bránu zkusit to oficiálně.

Z omšelé budky vychází hlídač.

Zdravím a ptám se:

-“Do you speak english?
    -“Ne.”
    -“Sprechen Sie deutsch”?
    -“Ne.”
    -”Parlez vous francais?”
    -“Ne.”

Jdu na jisto:
    -“Gavarite pa ruski?”
    -“Da!” a široce se usměje, protože konečně poznává nějaký jazyk slušných lidí.

No a samozřejmě se dozvídám, že fotit nelze, protože je třeba souhlas direktora. Ha!
    Ptám se tedy, jestli je možné si důl cvaknout aspoň z ulice?
    -“V žádném případě, tohle je kritická infrastruktura! To se fotit nesmí!”

Samozřejmě respektuji, s poklonou se loučím a mizím.
    Hlídač ze mně ještě dlouho nespouští oči, svou práci dělá zodpovědně.
    Přeci jen, kritická infrastruktura je kritická infrastruktura!

Zdař Bůh!
    KAERO
    KAERO --- ---
    Akorat mi jeste hlavou vrta, jak dlouho vitkovice udrzi. Ty budovy ve kterych neco je asi udrzuji, ale prijde mi ze vysoke pece, koksarna atd. postupne rezivi, zarustaji a casem se rozpadnou. Nevim jak to bylo s natiranim ocelovych konstrukci barvou za provozu, ale minimalne tam nenechavali rust naletove dreviny, coz ted jde videt. Navic do udrzby techto pamatek by muselo jit hromada penez, coz se hadam nikomu nechce davat. Treba se ceka az to nekomu spadne na hlavu?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    VODNIK: Ty už je potřeba dělat teď, za pár let bude pozdě.
    KAERO
    KAERO --- ---
    TALAGE: ani nevim ze na praded se taky plati, na tu vez jsem nikdy nelezl. ok, 150 je mozna jidlo, ale kdyz pujdu s rodinou, tak to budou zase pro deti nejake sladkosti, nic lepsiho tam nebude, a sladkosti je vsude vic nez dost. je to fuj.
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    VODNIK: Posledni odpich ve Vitkovicich byl 27. září roku 1998 . . . To byl prezident jeste Jelcin :)
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    KAERO: Pokud se nic nezmenilo, 150,- ze vstupneho je konzumacka na baru. Vyhlidka na Pradedu stoji 180,- ...
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Jsem zvědavý koho bude zajímat výše vstupného až za pár let bude potřebovat masivně vyrábět tanky a rakety...
    V__M
    V__M --- ---
    KAERO: Zlé jazyky tvrdí, že Dolní oblast teď vydělává víc, než v dobách výroby koksu a železa.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Vozim ted deti na tabor do U6, soucasti vitkovic. Jasne, areal je pohrobek prumyslu. Ale fakt se mi libi jak dokazali udrzet zivot v te oblasti. I rano tam vidim pohyb lidi, odpoledne si tam decka jezdi na kole, je z toho takovy pocit ze to tam je zive, neni to nejake mrtve muzeum. Vypada to na povedeny prerod prumysloveho arealu.
    Jedine co me mrzi je vstup na vyhlidku Bolt Tower za 300,- Kc, coz je pro vetsi rodinu jasna stopka.
    V__M
    V__M --- ---
    Hromadící se frustrace z bytí filantropem vůči nejbohatším lidí na světě mne asi velice brzy přivede k tomu, že začnu o průmyslu mluvit pravdu. A nebude to hezký.
    V__M
    V__M --- ---
    Zatímco šla manželka s dětmi bobovat na stráň kousek za naším barákem, já stojím o nějakých 12.000 jižněji ve vysoké trávě zdobené kokony černých vdov a pořizuji pár posledních fotek opuštěné koksovny na předměstí Pretorie, hlavního města JAR.
    Vzduch voní dehtem a blížícím se deštěm.
    Je konec ledna 2025. Zimu jsem si maloval úplně jinak, ale musí to tak být. Krátce po Vánocích jsem dostal echo, že se ArcelorMittal chystá uzavřít hned několik jihoafrických závodů a jestli je chci stihnout v provozu, musím přijet ihned.
    A já se fakt sbalil a vyrazil.
    Vedle ohrožených závodů v Newcastlu a Vereenigingu jsem zažádal i o možnost nafocení koksovny v Pretorii, která svou skoro stoletou pouť ukončila v roce 2017.
    Vůbec jsem s povolením nepočítal, podniky málokdy umožňují vstupy do opuštěných částí svých provozů - kvůli bezpečnosti a PR.
    No a tady se to nějakým zázrakem povedlo. Koksovna se bude bourat, o tak lukrativní pozemky ve stráních nad metropolí nechce žádný developer přijít.

Nafoceno jest, už můžou.

Komplet: https://www.viktormacha.com/galerie/arcelormittal-pretoria-pretoria-566/

Podpora kafem půjde na úlitbu zdecimované manželky: https://buymeacoffee.com/viktormacha
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PER2: Ty stroje, co tam za posledních 10 let dováží je vlastně téměř celý těžký průmysl, co se v Evropě zavřel... z Poldi Kladno tam odjelo dobře 90% strojů... Takže sice to jsou mašiny z '60, ale v tu dobu to byly top stroje a pro Indy prý toprí ;)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    PER2: Spoustu z toho urcite ano. Ale hlavne je tam toho vsude kotel, a jsou zvykli ze tam hromady lidi drou jak kone v primitivnich podminkach - ktery neni nijak zasadne tezky v pripade potreby znovuvytvorit.
    PER2
    PER2 --- ---
    SPECZ: ty stroje, co tam maj, to maj jeste po britskym imperiu, ne? (:
    V__M
    V__M --- ---
    Hele já tu Indii asi příští rok dám. Mám?

A bude mi k něčemu platných 6 let studia sanskrtu na Akademii věd?
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    RUDOLF: Protoze tady by to neproslo STK a vubec, kazdy byrokrat v perimetru by se nejdriv posral a pak udelil likvidacni pokutu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam