• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    V__MMáchův Industriál
    V__M
    V__M --- ---
    Teď koukám, že od mého článku "Ural, cesta na špatnou stranu světa" uplynulo už 8 let!

Tehdy jsem se rozhořčeně rozepsal o mé první zkušenosti z Ruskem. Od té doby jsem tam byl ještě několikrát a pokaždé to bylo lepší a lepší.
    Ta první expedice ale byla katastrofa. Posuďte sami.
    URAL, cesta na špatnou stranu světa (část I.) | Viktor Mácha
    https://www.industrialnifotografie.cz/blog/ural-cesta-na-spatnou-stranu-sveta-cast-i-30.html
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HNILOB: ano, je to český vynález =)
    Rozsocháč – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Rozsoch%C3%A1%C4%8D
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    V__M: krasna fotka "devítky"! Cesky jezek? to je fakt cesky vynalez?
    V__M
    V__M --- ---
    Post z oficiálních FB stránek ArcelorMittal Krivoj Rog, největší železárny v post-sovětském bloku.

Výroba koksu, oceli a železa zastavena. Místo toho zaměstnanci svařují české ježky.
    Kdyby mi tohle někdo ukázal v lednu, tak ho pošlu do hajzlu za šíření dezinformací.

ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    V__M: tady jsem našel ta tři slova převyprávěná do hutní poezie .o)
    5. Odpich surového železa – www.lunacek.cz
    https://www.lunacek.cz/vysoke-pece-vitkovice-kdyz-zelezo-jeste-teklo/5-odpich-suroveho-zeleza/
    V__M
    V__M --- ---
    ATOMIKS: jo a je to "odpich vysoké pece", jestli to pomůže :))
    V__M
    V__M --- ---
    ATOMIKS: Díky za feedback. To s tím qr kódem vůbec neni špatnej nápad. Zapracuju.:)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    jenom poznámka ke kalendáři: je moc hezký. a aktuální fotka ještě více. jen by se třeba někam do rohu mohl dát malý qr kód na popis, co vlastně vidíme. přiznávám, že "blast furnace tapping" jsou pro mě tři naprosto neuchopitelná slova .o)
    V__M
    V__M --- ---
    Další omezení výroby na Ukrajině.

V důsledku ruské invaze se ukrajinským hutím tenčí zásoby surovin.
    Největší vysoká pec v Evropě, "devítka" závodu ArcelorMittal Krivoj Rog, byla před pár dny odstavena. V provozu zůstávají pouze vysoké pece č.6 a č.8, které jedou na minimální udržitelnou kapacitu.

Zároveň byla z bezpečnostních důvodů pozastavena veškerá důlní činnost v Krivojrožské rudné pánvi.

Důsledek již pociťují mnohé evropské hutě. Třinec se připravuje na možnou horkou odstávku výroby surového železa.

V__M
    V__M --- ---
    V__M: tak potvrzeno, koksovna je mrtvá. Ale zbankrotovala už na konci ledna, teď se jen uhasila pochodeň.
    V__M
    V__M --- ---
    NEOVĚŘENO

Charkovská koksovna byla vyřazena z provozu poté, co poslední týdny fungovala jen na 10% své kapacity.
    A jak víme - zastavený provoz koksovny nelze obnovit, baterie začnou vychládat a vyzdívka okamžitě praská.

Foto ilustrační z jiné koksovny v Dněpropetrovsku.

V__M
    V__M --- ---
    Válečné okénko:

Obě hutě skupiny METINVEST v Mariupoli (Azovstal a MMK) dočasně pozastavují výrobu, v údržbě zůstává pouze koksovna (tu zkrátka zastavit nelze).
    Do železáren se v současné době nepřiváží žádné suroviny.

Jen pro představu - každá z hutí má něco okolo 15k zaměstnanců a objem výroby takový, jako celá ČR.

TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TROJKA: Místo JunkTownu bude CyberTown, takže akorát se na ty vraky navěsí LEDky a bude se tam jezdit stejně ;)
    V__M
    V__M --- ---
    Hele díky všem!

S tím výsledkem o jeden lajk je to trochu blamáž, protože přesně o půlnoci, kdy byl oficiální konec hlasování, jsem to vyhrál o 14 lajků.
    O jeden to bylo ráno, kdy se výsledky vyhlašovaly. :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KRYSPIN: i já :D
    KRYSPIN
    KRYSPIN --- ---
    KAERO: přesně tohle jsem si řekl taky :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    V__M: o jeden lajk? jeste ze jsem ho tam dal :)
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    V__M: kéž by Junktown ještě zase byl, však v Kotelně na Štvanici budem ve čtvrtek vzpominat nad sléváním starých kohoutů - zvu!)
    V__M
    V__M --- ---
    Čau, já to vyhrál.

V__M
    V__M --- ---
    Čau, na web jsem nahodil nové fotky z maďarské železárny Dunaferr:
    Dunaferr, Dunaújváros | Viktor Mácha - industrial photography
    https://www.viktormacha.com/galerie/dunaferr-dunaujvaros-197/

Tuhle legendu jsem poprvé navštívil v roce 2012 a tak bylo třeba se po deseti letech vrátit.
    Naštěstí se nezměnilo nic. Snad jen, že emisní povolenky jim končí příští rok a s dalším nákupem už se nepočítá...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam