• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    V__MMáchův Industriál
    V__M
    V__M --- ---
    SPECZ: Brazilie nema zadne naleziste koksovatelneho uhli, takze pouziva uhli drevene. Skoro kazda zelezarna ma vlastni les, ktery tezi a rovnou sazi stromy nove - eukalypty. Ty behem sesti let vyrostou do potrebne vysky.

Takovy dost obnovitelny zdroj vlastne. :)

Mimochodem, 90% energie pochazi z vodnich elektaren.
    JON
    JON --- ---
    SPECZ: tipuju spis na "prebytek dreva a levne pracovni sily v okoli".
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    V__M: Provoz na dreveny uhli ma nejaky specialni vyhody, nebo je to z duvodu nedostatku kamennyho uhli v okoli ?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    V__M: Četl jsem "zdravím z Divnopolis" a s tou drevenouhelnou peci to i davalo smysl :-)
    V__M
    V__M --- ---
    Přátelé, stalo se to. Svou první dřevouhelnou vysokou pec jsem stihnul navštívit ještě před čtyřicátým rokem věku. Je to něco mimořádného, jinde na světě se nenacházejí. Od teď už budou všechny hutě nudné.

Zdravím z Divinopolis, zítra mne čeká dlouhý přejezd po zdejší "dálnici smrti" až do Ipatingy, držte palce.

GODY
    GODY --- ---
    V__M: ber to pozitivně. Moje manželka mi říkala, že je to taková soukromá sauna a náma celulitidu :D , tak si prý nemám na co stěžovat ;)
    V__M
    V__M --- ---
    Můj první týden v Brazílii was like:

V__M
    V__M --- ---
    Zdravim z Juiz de Fora!

V__M
    V__M --- ---
    Takhle hezký to tu je - ArcelorMittal Barra Mansa.

Čau, vyrážím do Resende.

V__M
    V__M --- ---
    Tak už zdravím z Barra Mansy.
    Ve snaze najít dobrý výhled na mamutí železárnu CSN jsem omylem zajel do favely. Asi tady rádi pečou, protože na mi hned cestu zatarasilo několik týpků třímajících sáčky bílého prášku v rukou. Vypotil jsem ze sebe jenom “bon džorno, fabrika vista?”, což je evidentně zmátlo a tak jsem stačil ujet.
    V__M
    V__M --- ---
    Čau z Ria!

TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    HANSCV: Vypadaly nějak takhle?

E2E4
    E2E4 --- ---
    V__M: mmm vypadá to jako sýrové kuličky na grilu.
    HANSCV
    HANSCV --- ---
    Dovolím si lehčí offtopic, podobné koule jsem viděl používat v mlýnu v továrně na dlaždice a obklady na přípravu hmoty před sušením. Vypadaly porcelánově ale od betonové stěny se odrážely skoro jako golfový míček a všechny pokusy z nich oddělit aspoň kousek selhaly, netuší někdo z jakého by mohly být materiálu?
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    V__M: Nejaky velky loziska... aha, na drceni.
    V__M
    V__M --- ---
    V Austrálii mají koule, to se musí nechat!
    Vyrábějí je na předměstí Newcastlu, kterému se říká Waratah. Ocelárna funguje už od roku 2018 a dost se jí daří.
    Kompletní galerie z Commonwealth Steel Company je právě online:
    Commonwealth Steel Company, Waratah | Viktor Mácha - industrial photography
    https://www.viktormacha.com/galerie/commonwealth-steel-company-waratah-466/

TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    V__M
    V__M --- ---
    Hrál jsem si dnes s AI generátorem obrázků a vyjelo mi tohle :))

Napadá mne jediné - SVAŘ BŮH!

V__M
    V__M --- ---
    TOOMIX: Ano, leč ten proces výroby je už s ohledem na průměr válcovaných rour krapet jiný.

Fotky zde: https://www.viktormacha.com/galerie/tube-rolling-mill-ostrava-164/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    V__M: koukám, že v Třinci je taky vyrábí

https://twitter.com/marektomas98/status/1663032380964188160?s=20
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam