• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    V__MMáchův Industriál
    Podpořit další dokumentární práci možno třeba zde: https://buymeacoffee.com/viktormacha

Mám rád těžký průmysl.

Tak strašně moc, že jsem jeho fotografické dokumentaci věnoval posledních 13 let života.
    Jenomže svět vysokých pecí a tajemně dunících továrních hal z našeho světa pomalu mizí a tak se můj archiv pomalu ale jistě stává jejich pohřebištěm.

Ale hutě a doly na fotografiích žijí dál. V galeriích, soukromých sbírkách, podnikových prezentacích, nebo třeba ve formě obrazů, které občas podle mých snímků vznikají.

A abych už zbytečně nespamoval jinde, budu si všechno odkládat zde.

Třeba to někoho bude bavit.

Viktor
    http://www.viktormacha.com
    https://www.instagram.com/viktormacha/

(poznámka pro mě, když vkládám fotku .))
    rozbalit záhlaví
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    V__M: ale tak mohl jsi zkusit udělat jenom pár fotek dronem :D :))
    V__M
    V__M --- ---
    PLOSTENKA: Plánoval jsem, ale již neplánuji.
    Po několika letech snažení za podpory ambasády v Pekingu mi bylo sděleno, že focení jakéhokoliv průmyslu je v Číně momentálně extrémně riskantní a že (tohle jsem si z prstu fakt nevycucal), že vězení se plní ne-Asiaty, kteří vědomě, či nevědomě vyfotili ten či onen průmyslový objekt a je minimální šance, jak je z toho vysekat.

Takže děkuji, raději Balkán.
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    V__M: Planujes navstivit i cinske hute? Ty jedine zda se pribyvaji...
    V__M
    V__M --- ---
    V__M: čerstvý update, kompletní výroba ukončena na konci 2025, definitivně.
    V__M
    V__M --- ---
    Nový rok je tady, tak jedeme dál!
    427. zdokumentovaným závodem je lehce přehlédnutelná slévárna ve Valmezu.
    Zekom je zapomenutý ráj, kde ochranných pomůcek netřeba, kde litina stříká do všech stran a kde erotické plakáty stále zdobí stěny zapocených kutlochů.

Trvalo mi 10 let se tam dostat a rozhodně se hodlám vrátit.

Komplet: https://www.viktormacha.com/galerie/slevarna-zekom-valasske-mezirici-583/

V__M
    V__M --- ---
    Zde ještě krátké resumé uplynulého dokumentárního roku. Byl plodý.

36 zdokumentovaných sléváren, válcoven, kováren a hutí v 10 zemích.
    2 samostatné výstavy a 2 vydané publikace.

To byl zase rok... | Viktor Mácha
    https://www.industrialnifotografie.cz/blog/to-byl-zase-rok-217.html
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    PER2: Je videt ze zeleny udel a povolenky funguji perfektne.
    PER2
    PER2 --- ---
    V__M: mezitim v "asii"...

On December 23, 2025, China's first 1 million mt near-zero carbon steel production line was fully connected at Baosteel's Zhanjiang Steel, successfully producing the first heat of 220 mt of molten steel that day.

ASTANA – Prime Minister Olzhas Bektenov agreed on the construction of a metallurgical plant with chairman of the Board of Fujian Hengwang Investment Zeng Zhaoqiang on Feb. 27. It is expected to build a metallurgical plant with a capacity of 3 million tons of steel in the Jibek Joly Special Economic Zone, located in the Zhambyl Region.

A new R2.5bn Chinese-backed steel mill is being established in Nigel, Gauteng, signalling renewed investment in South Africa’s struggling steel industry. (ArcelorMittal closure threatens South Africa’s iron ore jobs)

China plans €2 billion maritime complex at Port Qasim with shipbuilding facility and modern steel mill.

Bolivia will start production at a Chinese-funded steel plant in February this year.
    V__M
    V__M --- ---
    A abychom to nezakončili příliš optimisticky, sestavil jsem seznam všech uzavřených metalurgických závodů v roce 2025.

21.5.2025 - uzavření slévárny Kovosvit MAS, Sezimovo Ústí, ČR
    1.6.2025 - uzavření válcovny Duferco Danish Steel, Dánsko
    26.6.2025 – ukončení výroby oceli v závodě Riverdale, Chicago, USA
    30.6.2025 - ukonečení výroby v závodech Cleveland-Cliffs Conshohocken a Steelton, USA
    26.7.2025 – poslední odpich v závodě Dearborn, Detroit, USA
    5.9.2025 – ukončení výroby v ArcelorMIttal Hunedoara, Rumunsko
    25.9.2025 - demolice koksovny Seraing, Belgie
    1.10.2025 – poslední tavba ve slévárně Heunisch Brno, ČR
    6.10.2025 – ukončení výroby v Metalleghe Sillicon, Bosna
    27.10.2025 – poslední tavba ve Baettr Guldsmedshyttan, Švédsko
    23.10.2025 – poslední odpich na vysoké peci č.9 v ThyssenKrupp Bruckhausen, Německo
    5.11.5025 - ukončení prvovýroby v ArcelorMittal Newcastle, JAR
    18.11.2025 – uzavření závodů Ascometal Hagondange, Custines a Le Marais, Francie
    25.11.2025 – uzavření válcovny Huta Krolewska, Polsko
    2.12.2025 - uzavření ocelárny Erasteel Commentry, Francie
    5.12.2025 – uzavření válcovny Aciéries de Bonpertuis, Francie
    17.12.2025 – ukončení slévárenské výroby v Tos-Met Čelákovice

Nepochybně mi tam ještě nějaké chybí, navíc nezvládám sledovat situaci v Asii. Případně doplňte, prosím.
    V__M
    V__M --- ---
    Závěr roku si zaslouží to nejlepší.
    Tohle jsou železárny Vanderbijlpark v Jižní Africe, které jsem navštívil v lednu 2025 a konečně se dostal k tomu tenhle obří set nahrát na web coby 426. zdokumentový závod.
    Vanderbijlpark je legenda, největší huť v celé Africe. Místo, kde se potkávají americké, japonské a lucemburské technologie.
    Zkrátka to nejlepší, co v době její výstavby v roce 1947 bylo k dispozici. Doteď nechápu, jak jsem to povolení získal.
    Ta železárna je v tak strašném stavu, že v roce 2021 došlo k usmrcení tří zaměstnanců poté, co se na koksovací baterii samovolně zřítil funkční komín.
    Nekecám: https://www.industriall-union.org/three-workers-die-under-collapsing-stack-at-arcelormittal-south-africa

Toto je pravé africké safari. Užijte si to.

Čau.
    Komplet: https://www.viktormacha.com/galerie/arcelormittal-vanderbijlpark-gauteng-582/

Onlyfans nemám, ale kafe piju rád: https://buymeacoffee.com/viktormacha
    KAERO
    KAERO --- ---
    V__M: nojo, degradoval jsem. Kdyz jsem byl kluk tak jsem delal brigady v zelezarnach od 15 protoze tata i strejda delali v zelezarnach. Vlastne polovina rodicu vsech mych spoluzaku delali v zelezarnach :)
    V__M
    V__M --- ---
    KAERO: Vítej v mém světě:))
    KAERO
    KAERO --- ---
    Taky jsem nasel pod stromeckem knizku. Deti to nezaujalo, manzelku vlastne taky ne, ale oni holt nejsou ze slezska a nemaji cerne srdce, a ocelove uz vubec ne.
    Uz se tesim na dalsi dil!
    V__M
    V__M --- ---
    NOIK: Vlastně ta negativní zpětná vazba byla jen jedna, kdy pán chtěl knihu reklamovat, protože si myslel, že má vadný výtisk. :))
    S tímhle konceptem přišel Honza Čumlivski z Umprum a taky se mi to ze začátku nezdálo. Ale nakonec je to imho dost osvěžující.
    NOIK
    NOIK --- ---
    RADIQAL: mně to přijde taky dobrý, ale prej reakce jsou "různé":)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    NOIK: Po zevrubném zkoumání jsme to přijal jako dobrý koncept. Ořezává to okrajové byť zajimavé okraje fotek a přelévá na dalši strany. Ve vazbě pak dochází méně časo k “znehodnocení” fotky. Prostě #líbec
    NOIK
    NOIK --- ---
    RADIQAL: koukám, že máš taky vadnej výtisk:))
    V__M
    V__M --- ---
    RADIQAL: Jé, děkuju moc! To mám velkou radost, že se líbí!
    A snad mohu prozradit, že už se pomaličku začíná vařit voda na pokračování věnované dálším částem světa. .)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    Veď to je po slowenski a krivo natištěné! Je to geniální! Krásnej tisk a papir samozřejmostí, ale ten koncept knihy! To je to pravý pošušňání (: od map na předsádce přes popis výroby a slovníček (slowenski FTW!) až po reporty z cest #máchaStyle. A samozřejmě Ta Fota! Nejlepši darek! A jak byla překvapená moje žena!
    Dik Viktore! Na ty knize je poznat kolik práce to muselo dát, je výjimečná.
    PS: Vydal spolek Čierné diery <3

V__M
    V__M --- ---
    Tak hezký Vánoce všem, ať už jste kdekoliv.
    A díky za vše!

V__M
    V__M --- ---
    Dnes byla ukončena slévárenská výroba ve slévárně Tos-Met Čelákovice.
    Fotky zatím nemůžu publikovat, tak jen takto telegraficky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam