EKIM: to je dobře, že nechodíš, ta se toho drž a vytrvej :)
LAKSHMANA: jo tak zajímalo by mě, jak by vyzněl článek o zdravotníků s vyšším odborném vzdělání u nás, jaký procento je tam žen ? :)
LAKSHMANA: jak vidíš nestačil, šel jsem hlouběji., jak po odkazech, tak i po "našich" číslech.
nicméně ten trend je podle čísel i u nás.
když se podíváme na statistiky, tak zjistíme, že úspěšnost u přijímacích zkoušek je u mužů stále ještě vyšší
viz můj odkaz, úspěšnost ve zkouškách na vš šla za 20 let z 45% na 82%, což je teda extrémní rozdíl. v úspěšnosti zkoušek stále dominují muži.
když se podívám na stastistiku MŠMT, můžu konstatovat že:
-evidentně klesly nároky na uchazeče a to dramaticky,
-ženy mají proti celku výrazně vyšší zastoupení v distančním studiu,
-ryze technickým oborům stále dominují muži
z toho můžu interpretovat, že stoupl počet netechnických oborů za 20 let
ženy studují na mateřské
ženy mají velký zájem takřka o všechny fakulty, například o teologii, filozofii, umění a design, restaurátorství, tropické zemědělství, zatímco minimální o zemědělství, matematicko-fyzikální fakulty, stavební, strojní, rybářství a dřevařství je též nezajímá :) ani jaderná, dopravní, elektrotechnická, a tak dále.
jinak ta záplava žen je dost markantní, škoda, že za dob mýho studia byly studentky v menšině :-( studium by bylo rozhodně příjemnější
já bych byl s generalizací podle independent a ny times dost opatrnej. ale statistika mluví poměrně jasně.¨mě z té rešerše prakticky šokoval ten poměr úspěšných uchazečů