• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne




    Jak obstát výzvám 21. století a sublimovat touhu po střetu do uspokojení jiných potřeb

    Pokud o mě nějaký muž má zájem, tak to bývá už většinou docela statečnej exemplář :)

    Vítejte u tématu, které se snad brzo nevyčerpá:)

    Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

    K založení tohoto klubu mě přivedlo (bohužel nikoliv první) setkání s opačným tématem, toxické maskulinity.
    Toxickou maskulinitu opisně vnímám jako něco, co je mužům někdy okolím, sobě navzájem i sobě samými vštěpováno například pomocí frází "kluci/chlapi/muži nikdy:
    Nebrečej, nevoněj se, netulej se k mámě, neprosej, neuhnou, neprebalujou deti, moc necuchaj ke kytkam a necumej na motyly, nevesej zaclony a nektery prej ani vyprany kalhotky wtf, v Sopranos mafiozove ani nepriznavali, ze lizou zencky, protoze kdyz jo, tak bys to urcite udelal i chlapovi cili ses jasna/y/ej %dosadte si ve vasi komunite oblibeny hanlivy vyraz pro gaye%"
    (davejte klidne do klubu dalsi priklady, co pravi chlapi nikdy nedelaj, rad doplnim a zasmeju se, nejspis uz jsem to delal;))

    Zaroven jsou udajne veci, co prej pravi chlapi vzdycky musej umet.

    Rad bych se ale nejdriv bavil o tom mechanismu NIKDY a zajimal by me vas pohled na soubor takovych zakazu jakozto prispevku k rozvoji chlapce v plnohodnotneho muže:)
    Domnivam se obecne, ze vychova pomoci zakazu neni dobra a minimalne polovina vyse zminenych "nikdy" vede k velke emocni frustraci jedince pripadne jeho okoli a naopak rozvoji cloveka brani.
    A v pripade, ze se takove imperativy jeste opiraji o jeho genderovou/pohlavni/sexualni roli, muze dojit k mylnym zaverum, zbytecne omezujicim jeho schopnost vstupovat do mezilidskych a /nebo partnerskych vztahu a udrzovat je (a pripadne je vcas ukoncit;))

    Nehledam uplakane prevonene muze pritulene k mame, co celou dobu prosej a pak stejne uhnou do posranych plinek a cumej radsi na motyly a uprimne doufam, ze takovy clovek neexistuje ani jeden!:))

    Chci se bavit o muzich, kteri se neboji priznat, ze maji emoce, davaji je okoli najevo, dokazi s nimi pracovat a zaroven v nich zeny neztrati opravneny pocit opory, duvery a spolehlivosti.
    Myslim, ze urcity strach z dojmu slabosstvi a z neho vyplyvajici ztrata vyse zminenych atributu muzstvi v ocich zen, je jeden z hlavnich duvodu, proc takovou vychovu mnozi muzi nakonec akceptuji a nektere vzorce chovani je pro ne i v dospelosti velmi tezke menit.

    Pojdme si o tom povidat z pohledu muzu, z pohledu na muze a i ze vsech jinych, ktere jsou vam vlastni nebo blizke.

    Prosim zadne 18+, pripadne jako spoiler s upozornenim.
    Omlouvam se za prechody do a z diakritiky, opravim. carky v souvetich uvitam, uz je moc neumim:)
    rozbalit záhlaví
    SILECIA
    SILECIA --- ---
    Odborný rozbor facky Willa Smithe na Oscarech s laserovým ukazovátkem | Kinobox.cz
    https://www.kinobox.cz/clanek/21816-odborny-rozbor-facky-willa-smithe-na-oscarech-slaserovym-ukazovatkem
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SILVESTRAGON: krasne zformulovano, diky za pretisteni zde:)
    me uz to napadlo nekolikrat, ze je uplne jedno, kolik ten clovek meri, momentalne je to jeden z nejvetsich zijicich lidi na svete.
    a musim rict, ze neco podobnyho se zablejsklo i v nasem premierovi Fialovi, kdyz za nim jel. a nebylo to zadny prazdny gesto, my od 07/22 budeme predsedat EU.

    fakt to cenim, skutecny charaktery se odhalujou v krizich. Nekdo krade behem pandemie, nekdo jede do valecny zony.

    A dovolte mi zakoncit citatem z filmu Coach Carter:

    Our deepest fear is not that we are inadequate,
    Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.

    It is our light, not our darkness, that most frightens us.
    Your playing small does not serve the world.

    There is nothing enlightened about shrinking
    so that other people won’t feel insecure around you.

    We were all meant to shine as children do.
    It’s not just in some of us, it’s in everyone.

    And, as we let our own light shine, we consciously give
    other people permission to do the same.

    As we are liberated from our fear,
    our presence automatically liberates others.
    SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    "Víte co mě baví? Jak tahle válka krásně poslala k čertu celou kulturu macho drsňáctví a vlastně definovala maskulinitu pro 21. století.
    Putin je reprezentantem "starého světa" - do půl těla, loví amfory, nesnáší gaye, dělá největšího chlapáka okolo, a jak tráví válku? Zalezlý v bunkru, na konci dlouhého stolu mluví s těmi, kdo musí do dvoutýdenní karantény, než ho potkají.
    Oproti tomu Zelenskyj je komik co v televizi tančil v latexu na jehlových podpatcích, gayů se zastává pravidelně a umí si ze sebe dělat srandu. A přitom co? Potřebuje náboje, ne odvoz, zůstal v Kyjevě, stal se Churchillem pro naši dobu, navzdory nebezpečí chodí za zraněnými vojáky a dává vyloženě vzor pečovatelské síly. Silného muže, který je silný pro druhé, aby druhé chránil, ne aby si pečlivě budoval zdání tvrdosti.
    Vlastně tím svou osobou a svým příkladem během pár týdnů uzavřel jedno velké akademicko-mediální feministické téma - že "dnešní svět už nepotřebuje maskulinitu".
    Houby. Akorát se v téhle válce ukázalo, kdo je tady vlastně chlap a co to znamená."

    Přihlásit se k Facebooku
    https://www.facebook.com/finrod.felagund/posts/10225465895769302
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    NYA: Není to tak úplně o tom, že by nějaká varianta chromozomu nutně "převálcovala" ty ostatní. Tohle jsou z dlouhodobého v podstatě nevyhnutelné důsledky jednoduchého faktu, že někteří muži budou mít pouze dcery / některé ženy pouze syny a tím jejich linie skončí. Tihle Adamové a Evy nemuseli ani být nějak zvlášť plodní jedinci. Prostě v jejich potomstvu náhodou bylo hodně jedinců téhož pohlaví.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Justin Baldoni: Why I'm done trying to be "man enough" | TED Talk
    https://www.ted.com/talks/justin_baldoni_why_i_m_done_trying_to_be_man_enough

    20 min stoji za zkouknuti, hezky mluvi a ma historky.
    AMANT
    AMANT --- ---
    VENDULKA: jo ten je dobrej,ja ty mma souteze nejak extra nesleduju, uz je toho moc, ale o tomhle jsem slysel, kor kdyz je to "reprezentant":)))
    kdyz jsem ho nejak zaregistroval poprve, tak uz podle oci mezi tema fighterama vycnival. imho zvolil dobrou cestu, rozhejbat na par minut synchronizovane 100kilo pri vysce 190+ asi neni sranda, takze ta sebekontrola se mu hodi vne i uvnitr:)) k tomu prezdivka Denisa, to se asi taky hodi, kdyz ti pak kazdej hejhula rika holcici prezdivkou a treba do tebe reje po projetym zapase:)) nekde jsem ho snad slysel v tv nebo radiu..
    a ma i takovej svuj styl, jako mival muj oblibenec Genki Sudo, ten ale vychazel spis z jiujitsu. ten po zapase vzdycky behal po ringu s plachtou slozenou z vlajek sveta a napisem We Are All One:)

    urcite je to dobrej priklad pozitivni muznosti, muzeme mu tu zalozit mistni bunku fanclubu!:)

    docela opak treba k Vaskovi Sivakovi, to je mladej sekac kickboxer 20 let, bilance 17-0, ale hada se treba celkem sproste s lidma na fejsbuku, ten na tom jeste musi zapracovat. doufam, ze sem nechodi, mozna by me serezal jako zito:))
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    toto mě zaujalo, tématicky se to sem určitě hodí
    Věřím, že budu vítězit, předpověděl Procházka. ‚Český samuraj‘ dobývá a udivuje UFC úctou k soupeři | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/sport/ostatni-sporty/jiri-prochazka-kdo-je-zapasnik-puvod-mma-ufc-rizin-japonsko-uces_2105041238_mim
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    AMANT: Heh, to teď zrovna probírá ve škole syn. Naposledy přišel s tím, že zase probírali tu "pornosoustavu" a že hladkému povrchu penisu se říká "kaštan". Budu ho muset informovaně umravnit. :-)
    AMANT
    AMANT --- ---
    R_U_SIRIOUS: nvm, ja umim latinsky jen trosku podle nejaky ucebnice pro zdravky, takze hlavne casti tela:)))))
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    AMANT: Pravda pravda, singulár je jak? Animalius? Animalium? Jinak je tam uvedené též Metazoon - živočich.

    Já rád páry Jungovy: Anima vs. Animus. :-)
    AMANT
    AMANT --- ---
    R_U_SIRIOUS: animalia je ale plural ne? ja mam rad recky vyraz pro zivocicha "zoon". to je hrozne obskurni shluk pismen:))
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    R_U_SIRIOUS: Po konzultaci s experty dospěl Bruno Ferrari k poznatku, že člověk-muž není zvíře. Dle standardní klasifikační taxonomie je člověk jaderní živo-čich (Eukaryota Animalia).

    Člověk moudrý – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Clov%C4%9Bk_moudr%C3%BD
    Člověk moudrý nebo rozumný (Homo sapiens) je jediným žijícím druhem rodu Homo. Je pro něj charakteristické vertikální držení těla, rozumová inteligence a schopnost mluvit. Člověk je rovněž bytost, která si uvědomuje sama sebe, subjekt socio-historické činnosti a kultury.

    Zvíře – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Zv%C3%AD%C5%99e
    Zvíře je obvykle označení buď pro jakéhokoliv živočicha, nebo pro živočichy na vyšším stupni vývoje (například jen obratlovce), vyjma člověka.[1] Z filozofického hlediska se jako zvíře obvykle označuje živá bytost, která není ani člověkem, ani božstvem, mytologickou postavou, nadpřirozenou bytostí apod.



    ZÁHADA OBJASNĚNA! :-)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    R_U_SIRIOUS:

    I když tak o tom v reakci přemýšlím...je člověk zvíře, nebo není člověk-muž zvíře?

    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    AMANT: No prááávě. Přesně toho jsem se obával, když jsem to četl. Byl jsem zvědavý, co z toho nakonec autor vyvodí. Ale ještě to dopadlo docela decentně těmi slovy "pokud by to platilo o obratlovcích obecně"...blabla. Navíc nevzali do úvahy, že ovce mají docela stádní instinkt, jak jedna zabečí, tak bečí všechny.

    Já si z toho vyvodil, že kdyby mě přivázali do jednoho pokoje k posteli, a do pokoje pouštěli stádo ovcí, tak by mě teoreticky mohlo přijít ožužlat více ovcí. Za předpokladu, že bych víc voněl po ztvrdlém chlebu. :-)

    Ono to obecné vyvozování z chování zvířat na člověka u mě vždycky budí pochybnosti o příčetnosti autora / autorky. Jde o to, že člověk se vždycky chová jenom jako nějaké zvíře, ale konkrétně jako jaké zvíře to je, to je pak otázkou víceméně vědomé volby.
    AMANT
    AMANT --- ---
    R_U_SIRIOUS: kamos mel na chalupe kraliky a stado ovci s beranem. ja u toho tenkrat nebyl, ale prej se jedna z ovci zasekla hlavou v jednom kotci ty kralikarny (asi tam vyzirala naky seno) a kluci, co tam tenkrat byli na vikend, ze ji pudou vyprostit, akce trvala par vterin, priritil se beran, kluky rozehnal a nazorne vsem, vcetne ty povetrny ovce, zasekly v ty kralikarne, demonstroval, kdoze tady ma jediny pravo se parit..:)) takze takovyhle vyzkumy jde fakt delat jen s privazanejma plemenikama a samicema navolno:))

    (navic ty cisla nejsou "vsecko je naopak" - Ovečky vyhledávaly „outsidery“, trávily v jejich blízkosti mnohem více času a čistě numericky se s nimi pářily dvojnásobně (co to je? jakoze alfaberan se udela driv?:))) delší dobu. Celá čtvrtina všech oveček si s dominantním samcem dokonce ani nic nezačala. Ostatní se pářily s oběma berany.)
    ale zajimavy to urcite je no. proste, jak ma samicka volbu, je promiskuitni!:)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zajimavost

    LENNOX
    LENNOX --- ---
    R_U_SIRIOUS: ono to i dava smysl. proc by ovce vyhledavaly dominantni samce, kteri by mj. mohli byt sice zdatnejsi ochranci stada, ale potencialne take nebezpecnejsi a hur kontrolovatelni, a propagovaly jejich geny, kdyz zodpovednost za stado davno prevzal clovek.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Je libo trochu populárně naučné zoologie? :-)
    :: OSEL.CZ :: - Ovce preferují styk s méně dominantními berany
    https://www.osel.cz/11684-ovce-preferuji-styk-s-mene-dominantnimi-berany.html

    Jak myslíte, že to dopadlo?

    Chovaly se ovečky způsobně a dávaly přednost tomu nejsilnějšímu a nejváženějšímu? Vyhledávaly a preferovaly spojení s dominantním samcem, aby v souladu s teorií měly silné a zdatné potomky?

    Ó nikoliv. Když to vědátoři všechno sečetli a podtrhli, opak se ukázal být pravdou. Ovečky vyhledávaly „outsidery“, trávily v jejich blízkosti mnohem více času a čistě numericky se s nimi pářily dvojnásobně delší dobu. Celá čtvrtina všech oveček si s dominantním samcem dokonce ani nic nezačala. Ostatní se pářily s oběma berany. Skóre ale jednoznačně patřilo outsiderům. Podle vědců jde o chování, které je evolučně výhodné a že ho mají samičky vrozené. Také ale poznamenávají, že to na ně dělalo dojem, že si samičky „něžnější“ přístup ze strany méně dominantních samců, jakoby „užívaly“. Takže kdo ví, jestli on za tou „kódovaností“ není jen obyčejný „chtíč“ a snaha si to užít. Ale nakonec, proč ne, nejen cesty Páně, i ty evoluční mohou být nevyzpytatelné.

    Závěr

    Mohli by se mexičtí s uruguayskými vědci, kteří na výzkumu rovněž participovali, ve svých závěrech o preferenci méně dominantních samců mýlit? Nejspíš ne, a pokud by to platilo pro obratlovce obecně, plynulo by z toho poučení: I když nejsme zrovna alfa, netřeba házet flintu do žita předčasně.
    AMANT
    AMANT --- ---
    XARGH: zasloužíš si odpočinout od psaní tady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam