• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

Sušence ZDAR!!!!

rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DEVIL: mam tady z legrace 1,5 rok starou peceni, co uz bych nerad jedl, ale stale to vedecky to pozoruju. vlakna se prwkticky rozpadaj. to uz se ani netrha po vlaknech, to je spis jak drevotriska..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    PALEONTOLOG: imho pokud neco ztvrdne presusenim, tak uz to nepovoli. je mozny to inokulovat nejakou jedlou plisni, nebo to zkusit nechat nakvasnout. v obou pripadech mam vyzkouseno (na nemletym mase) na panenkach, basturme, kdy se ale chytila plisen jen na povrchu, kterej zmeknul, ale presuseni uvnitr nevyresila. kvaseni se mi nepodarilo zacit na zadnym presusenym vyrobku. presuseny nemlety vyrobky se daj udelat jedly jen s pomoci papinaku, nebo paraku..
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    POHODAVOLE: Jo asi fakt delat nebudu :). Ale dik.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MOODYCAT: kdyz pockas rok, bilkovina povoli..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOODYCAT: divil bych se, kdyby to tu nekdo kupoval. Doporucuju ti si to taky zkusit doma. Nic na tom neni a stoji to zlomek :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Další várka pečeně s domácí zkvašenou chu-nanskou chilli máčkou

MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Zkousel jste nekdo Kastankovo susen emaso? Mne to bylo doporucovano, zakoupila jsem testovaci balicek a prijde mi to teda dost priserny. Takovy nechutny tvrdy cancy, pomalu se to snist neda...
    RADENA
    RADENA --- ---
    Pečeně týden ve visu. Česnek/paprika

BUNDA
    BUNDA --- ---
    SIOLA: já už to teď moc nevážím. Ale obvykle má jeden kousek cca 350-450g před sušením, podle toho jak moc byla velká pečeně.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: S jakou váhou si cca začínal/ks?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SIOLA: z toho prostředního, někteří lidé co jsem jim dával ochutnat, nedají ani plátek.. Povedla se nám pekelná směs. Stahovací pásky jsou pohodlné a vždy po ruce a protože mám z jedné pečeně obvykle čtyři kousky, tak s jejich pomocí visí rozprostřeně. Někde dám jen jednu a někde tři, takže na všechny kousky se pak dostane průvan z větráku.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: No nádhera! A dobrej hack s těma stahovačkama :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SIOLA: borůvková s chilli, chilli hell, rajčatová s chilli..

SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: Pecka, nahoď foto :). Pečeně mi ještě visí společně s krkovičkou. Jak dojede bude tu .. :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SIOLA: hezké to máš.. já už prakticky jedu jen vepřovou pečeni a potírám vlastními chilli máčkami.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Panenka
    - 7 dní ve visu
    - chilli/paprika

AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    Nezaleknul jsem se nechtěného daru a upravil si rčení na when life gives you lalok, make guanciale.

Vůbec jsem netušil, jak to dopadne, ale po cca 6 týdnech jsem už nevydržel, nakrojil a myslím, že výsledek je minimálně obstojný. Hned jsem udělal carbonara a chutná to správně :)

CHOCHA
    CHOCHA --- ---
    KOCHANSKA_CH: pogooglil jsem a zkusím. Dík za info tohle by mě nikdy nenapadlo.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Ochutnala jsem teď tu v USA jerky z žampionů portobelo a fakt dobrý.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VIMZENICNEVIM: muzes zkusit prevarit vodu, dat ji do lednice, namocit do ni ubrousky naky pevnejsi a omotat okolo masa a dat do lednice do naky pixly. melo by se to castecne zavlhcit a zmeknout. muzes to zkusit opakovane s novejma ubrouskama v novy vode, ale dycky hlidat, jestli to nechyta plisen
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam