• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Drzte mi palce, at se to nepodela :)

SIOLA
    SIOLA --- ---
    ZAK: Kupuju jen od řezníků :) Jestli jseš pražský, tak mohu doporučit. Na sušení škoda stařeného....
    ZAK
    ZAK --- ---
    Pouzivate na to "normalni" supermarketovy maso a nebo radeji nejaky vymazlenejsi od reznika / z farmy?
    A v pripade hoveziho masa, hodi se k suseni i stareny maso nebo to je spis na skodu?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: Jasný u panenky to je fičák- žádný tuk, tak ten úbytek je rapidní.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    HUGILA: Chystám se na ní tento týden poprvé!
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    pěkně zdravím vespolek, nezkoušel jste někdo doma bresaolu?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    BUNDA: tak hlásím pokles hmotnosti panenek na 90% po 24 hod.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nechal jsem se nalakat, tak jsem dnes zalozil prvni panenku. Zkousim dle videa zde BUNDA, tak jsem na to zvedavy. Oproti receptu v zahlavi me prekvapuje, ze prvne naklada pouze pres noc, tak jsem zvedavy, jestli to bude dost slany :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    NAVRY: sušička na ovoce úplně stačí. Mám nějakou osmi či dvanácti patrovou. Maso suším vždy tak okolo kila, kila a ctvrt. To ti dá čtyři, max pět pater. Ono to seschne, takže během sušení to můžeš seskládat a jedno patro ti ubyde. Víc pater je IMHO drbacka na rozumně prokládání a točení, dělával jsem max šest pater. Sušičku dám na sedmdesát stupňů, v podvečer to zapnu, než jdu spát, tak prochází patra a ráno mám maso hotové.
    Úbytek vahovy počítej cca 70%, když tam dáš kilo masa, tak získás cca 250/300g. Neutracim teď moc za hovězí, většinou kupuju, co je někde za dobrou cenu z vepřového (kýta, kotleta).
    E_D
    E_D --- ---
    NAVRY: Bohatě stačí obyč sušička na ovoce, jerky jsem v tom dělal pravidelně.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    DEVIL: ja mam nejakou vychytanou troubu s programem na suseni a tam to slo nadherne

BUNDA
    BUNDA --- ---
    DEVIL: to co píšeš, dává smysl. Troubu mám sice horkovzdušnou, ale jestli to bude sušit dost stejnoměrně nevím. A asi dává smysl i umlít to z něčeho libového.

SIOLA: panenky už visí v průvanu od větráku, tak jsem zvědav, jak rychle budou ubývat na váze.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ahoj všem! Tak se nám to tady pěkně rozjelo :). Jsem rád!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    reply NAVRY|53091675}: susicka na ovoce je imho v pohode. v troube je to osemetny diky tem spiralam jinak s tim budes muset shufflovat jak debil, abys to neupek. zalezi zas kolik rostu toho udelas a jak moc se ti to na ten rost prilepi..
    muzes zkusit ale i porizeni vetraku, kterej namiris primo na maso na rostu a zkusit susit jen tak. v podstate takovej akcelerovanej biltong. musim teda ale zminit, ze mlety je diky zvyseny manipulaci s nim vice nachylny ke kontaminaci cimkoliv...
    nehlede na fakt, ze do mletyho se dava maso z 'okroje' a spousta tuku. cimz se v podstate pripravite na cestu zluknuti toho tuku v tom mletym jerky, ze to pak spis bude kontraproduktivni i vzhledem k cene toho mletyho. nez koupit flak, kterej si pripravite k obrazu svemu... ja kdyz se s necim seru, tak pak sem o to vic nastvanej, kdyz to musim vyhodit kvuli babicovani na zacatku vstupnich procesu - koupe levnyho mletyho
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Jak jste na tom s vybavením na sušení? stačí taková ta kulatá laciná sušička na ovoce? Rád bych si sušení vyzkoušel, protože jerky fakt můžu, ale nechci do toho vrazit rovnou trojku nebo víc za stroj co má třeba tady.. Brácha kdysi experimentoval, a musel přehazovat plotny i kusy ze středu na okraj, aby se mu to usušilo +- rovnoměrně, a to by mně asi dost štvalo
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    LSDMASACRE: jo také mě to zaujalo, takže po dokončení panenky (dnes pověšeno) to asi vyzkouším. Jen nemám sušičku, tak to prubnu v troubě. Ale asi budu muset poladit rošt, aby to nepropadlo :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    STEVIE: ja sem to zkousel davno se zadnim masem (eye of round) https://www.google.com/...ye+of+round++&aqs=chrome..69i57j0j46j0l7.4686j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    a jako i pres koreni a cukr to bylo strasne slany a hrozne rychle to vyschlo (mel sem to tenkrat vyveseny v chodbe nad odlozistem pro boty, aby to tam kdyztak kapalo) ale jak se tam casto vetralo tak bylo tri dnu hotovy ususeny. pak sem to dal do sklenice zaviraci, ale i pres to bylo strasne tvrdy a nedalo se to zrat. pomalu sem to hazel vyvarit do omacek a vyvaru. chce to bud ty balicky regulatory vlhkosti co se daj do sklenice, nebo vakuovacku.
    daval sem secuanskej pepr (abych ho dosypal), koriandr, sul, hnedej cukr, vinnej ocet, dijonskej prasek a trochu mirinu
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Btw zkoušel tu někdo dělat Biltong? Moc nevím s čím tam začít a kde na to sehnat pěkný maso
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    LSDMASACRE: to vypadá supr, to vyzkoušim. Vypadá to, že by to mohla bejt celkem rychlovka a velky mnozstvi, coz je pri my spotrebe na vyletech idealni :) Díky za tip!

LSDMASACRE
    LSDMASACRE --- ---
    zkoušel někdo jerky z mletýho?
    LEPŠÍ NEŽ JERKY?! VÝROBA JERKY Z MLETÉHO MASA
    https://www.youtube.com/watch?v=mc2a21e5yOA
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam