• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VELADASolarpunk
    ... do samých základů solarpunku je zakódována nedůvěra k individualis­mu, modernistické touze postavit vše znovu a líp nebo třeba k projektům vyžadujícím používání vzácných kovů. Je v něm vernovské snílkovství i vědomí nemožnosti konzervativního návratu ...

    ... vídáme hrdiny­-mechaniky, kteří si dokážou opravit vlastní raketu nebo jsou ochotní pěstovat rostliny v divočině. Jsou to zásadní dovednosti pro realitu, v níž z obyvatelného světa zbyly jen rozdrobené buňky naděje ...

    Jestliže nihilistická individualita cyberpunku rozuměla složitým tokům globálního kapitálu, solarpunk představuje především návrat důvěry v tvořivou činnost i v abstraktní systémy – v to, že mohou fungovat pro dobro lidí i přírody.
    rozbalit záhlaví
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    Reportáž z "města budoucnosti" Babcock Ranch na Floridě, které je komplet napájeno solární energií. Jako první tam vznikla škola, aby město přitáhlo rodiny. 50% patří zeleni, přičemž tři čtvrtiny té zeleně jsou přírodní plochy, město zachovává koridory pro zvěř. Jako jediné přežilo bez jakéhokoliv většího poškození i bez výpadku elektřiny ničivý hurikán Ian. Právě kvůli odolnosti vůči stále častějším a ničivějším hurikánům, kterým Florida s klimatickou změnou čelí, je město v popředí velkého zájmu.
    Důraz je zde kladen na společné veřejné prostory, komunitní život, všude jde dojít pěšky nebo na kole, na kánoi. Otro mundo ya existe!
    Američané na Floridě změny klimatu pochopí, ale teprve až budou mít mokré zadnice, říká geolog — Zaostřeno
    https://ceskepodcasty.cz/episode/A2dP9mprPsEZ0Bf6WT43

    Babcock Ranch | The Hometown of Tomorrow
    https://babcockranch.com/?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A Solarpunk Manifesto (English) – ReDes – Regenerative Design
    https://www.re-des.org/a-solarpunk-manifesto/
    IDLE
    IDLE --- ---
    Na Storybundle mají teďka balíček knih na téma Hopepunk, myslím, že by to mohlo mít se solarpunkem určitý překryv - minimálně v té pozitivitě, když ne v technologiích. Na konkrétní knihy jsem teda zatím nekoukala.

    StoryBundle
    https://storybundle.com/hope
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak "nerůst" ve smyslu nerůstu osobní spotřeby surovin a energií a výrobků apod. je fajn koncept, alternativní pojem je zde "dobrovolná skromnost". Jenže paradoxně tohle nemusí znamenat "ekonomický nerůst" - jakmile mám krásnou soběstačnou chatku na samotě, tak tržní hodnota téhle chaty samozřejmě vystřelí oproti nějakému byt s výhledem na městskou dálnici. A kde roste cena nemovitosti, tam neprobíhá nerůst v ekonomickém smyslu - k tomu může docházet na nějakých postindustriálních brownfieldech, kde cena pozemků neroste - ale v solarpunkovém smyslu samozřejmě "vilu nad vodopády" přidáním solárních panelů ekonomicky zhodnotíme, takže dochází k růstu ekonomiky jako celku :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no, já si úplně tím "nerůstem" nejsem jistý, ale solarpunk není úplně lowtech, podle mě. spíš to spadá do kategorie green hi-tech...

    (ale ty povídky teda načtený nemám, no... pokud je řeč o solarpunku jako žánru.)
    VELADA
    VELADA --- ---
    Pohoda pro všechny? Low-tech, práce a péče v nerůstovém světě – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/11/pohoda-pro-vsechny-low-tech-prace-a-pece-v-nerustovem-svete/
    VELADA
    VELADA --- ---
    Myslím že Nerůst a Solarpunk maj k sobě blízko..
    .. něco málo z toho co letělo okolo mě ..

    Co znamená nerůst? Pohodu pro všechny – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/11/co-nam-prinese-nerust-pohodu-pro-vsechny/

    Malé pojednání o poklidném nerůstu - Serge Latouche | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/male-pojednani-o-poklidnem-nerustu-174611

    Přestaňme růst, jinak nepřežijeme, hlásá nové hnutí. K odvrácení krize udržitelný rozvoj nestačí | Heroine
    https://www.heroine.cz/zena-a-svet/10326-prestanme-rust-jinak-neprezijeme-hlasa-nove-hnuti-k-odvraceni-krize-udrzitelny-rozvoj-nestaci

    Low technology - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Low_technology#Examples_of_low_technology
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    JULIANNE: Jinak Francesco by určitě rád doporučil řadu dalších autorů, editorů a umělců, i kdyby nemohl dorazit sám; doporučila bych ho kontaktovat, má velký přehled. Z Čechů se solarpunku v několika povídkách dotkla třeba Lucie Lukačovičová.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    CAPITALD: Zajímavé! Mohu případně doporučit SF autory a editory aktivní v žánru solarpunku, jako první mě napadá Francesco Verso. Více například zde:
    Solarpunk series Archivi - Future Fiction
    https://www.futurefiction.org/category/solarpunk-series/?lang=en

    Z Ameriky by byl skvělý Kim Stanley Robinson. Popřípadě, kdybychom záměr rozšířili mimo solarpunk, mohl by být velmi dobrou volbou (Kanaďan) Peter Watts; témata (ne)udržitelnosti, crypto, biohackingu apod. se u něj objevují hojně a zajímavě. Nověji se do solarpunku pustila třeba (Američanka) Becky Chambersová v románu A Psalm of The Wild-Built, ale ještě jsem ho nečetla, a tak nemohu poreferovat; znám jen její space opery.
    CAPITALD
    CAPITALD --- ---
    CAPITALD: https://ethprague.com/ Hlavni pool speakeru bude z crypto sceny, ale radi bychom je doplnili o zajimave novelisty, architekty, atp
    CAPITALD
    CAPITALD --- ---
    Ahoj, pripravuji crypto konferenci v Praze s tematem Solarpunk. Potrebuju poradit par zajimavych speakeru (idealne z Evropy, ktere bychom mohli privest). Dekuji
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pod čarou: Solarpunk. Snění o lepší a funkční budoucnosti - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pod-carou-solarpunk-sneni-o-lepsi-a-funkcni-budoucnosti-191909
    VELADA
    VELADA --- ---
    Repost z klimatický změny..

    Izraelská společnost Future Meat otevřela závod na výrobu buněčného masa
    https://forbes.cz/izraelska-spolecnost-future-meat-otevrela-zavod-na-vyrobu-bunecneho-masa/

    Závod má být schopen vyprodukovat až 500 kilogramů umělého masa denně, informovala agentura Bloomberg.

    ...

    Podařilo se jí snížit cenu na čtyři dolary za 100 gramů, což je zlomek původní ceny. Do konce roku 2022 plánuje tuto cenu snížit o polovinu.
    VELADA
    VELADA --- ---
    VELADA: a třeba tady novější údaj..

    V roce 2013 hospodařilo v režimu ekologického zemědělství 4 060 farmářů na celkové ploše více než 492 tisíc hektarů, což je necelých 12 % výměry zemědělské půdy [2]. V současnosti je v České republice registrováno celkem 500 výrobců biopotravin [3].

    Zdroj: https://hnutiduha.cz/aktualne/biofarmari-nam-v-osobnich-vypovedich-priblizuji-svou-praci
    VELADA
    VELADA --- ---
    DZODZO: V České republice
    Bylo zaregistrováno zhruba 263 tisíc hektarů ekologicky obhospodařované půdy, což mírně přesahuje hranici 6 % celkové výměry zemědělské půdy. Průměr zemí EU přitom činí přibližně 4 %.
    Zdroj: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A9_zem%C4%9Bd%C4%9Blstv%C3%AD

    Ale teda údaj je to z roku 2004 :-))
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ak sa bude ta poda musiet rozdelit remizkami na mensie celky, aby dokazali polia zadrzat vodu v krajine, tak sa mozno ta plocha trocha zmensi, ale zas by to mohlo mat pozitivny dopad na vynosy, predsalen vo vlhkej pode to asi rastie lepsie
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    s tím, že je samozřejmě otázka, nakolik je ta půda "ekologicky obhospodařovaná" fakticky a nakolik jen tak, aby se provozovatel vešel do dotačních tabulek
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    DZODZO: V roce 2016 součet podílů tří dominantních plodin na orné půdě (bez pícnin) dosáhl 63,3 % (pšenice 34,1 %, ječmen 13,2 %, řepka 16,0 %), v roce 1947 tento podíl činil 42,0 % (pšenice 13,1 %, žito 15,7 %, oves 13,2 %).

    Plocha ekologicky obhospodařované zemědělské půdy trvale stoupá. V roce 2016 dosáhl její podíl 12,8 %, což nás v Evropě řadí mezi státy s jejím nejvyšším podílem. Nevyhovující je však struktura ploch. Cílem je v nejbližších letech zvýšit podíl ekologicky obhospodařované půdy. V roce 2016 tvořila ekologicky obhospodařovaná orná půda pouze 12,8 % ekologických ploch, masivně převažovaly ekologické trvalé travní porosty pokrývající 86,1 % ekologických ploch.

    zdroj: https://www.statistikaamy.cz/2018/12/04/statistika-pudy/


    Z toho mi vyplývá, že ekologicky obhospodařovaná orná půda tvoří 12,8 % ekologických ploch, které tvoří 12,8 % (podezřelá shoda) zemědělské půdy, tj. celkem 12,8% z 12,8%, tj. 1,6384% zemědělské půdy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam