• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť
    • tenhle klub je určený pro ty uživatele NYXu, kteří sami vědí, proč se o Fediverse zajímají - pokud to nevědí, těžko je přesvědčíme
    • obecné tipy (aplikace na android apod.) | úvod a tipy v angličtině https://fedi.tips/ | odemčený článek Petra Koubského
    • mastodex.cz je seznam nejaktivnějších českých účtů, do Mastodonu lze jednoduše importovat přes webové rozhraní
    • některé účty lidí z tohohle klubu (další přidám na přání): @xchaos@f.cz,
    • aktualizované veřejné české instance: mastodonczech.cz, witter.cz, mastodon.arch-linux.cz, f.cz, mamutovo.cz
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: ráno jsem nad tím kroutil hlavou a pustil jsem ještě obyčejně tootctl statuses remove (bez followovaných, 90 dnů) a ejhle:
    Done after 156.57609629631042s, removed 64093 out of 64093 conversations.
    tolik toho tam za pár dnů od předchozího puštění naskákat nemohlo!

Takže je to nejspíš strašně ubastlené. Zřejmě v reakci na smazání statusy uživatelů, které někdo followuje ale nikdo s nimi neinteragoval, se vynořily nové statusy, které nikdo nefollowuje, ale které byly reakcí na něco, co už je smazané, a zřejmě by se to mělo pouštět pořád dokola - 100 000 statusů navíc jsem přeci jen smazal, a to není málo, i když záloha se smrskla stěží tak o giga.

Podle mě velkou část databáze představují ty další relace - v podstatě favy, boosty, apod. - které se pochopitelně při mazání statusů, které ty lokální interakce nemají, nemažou a v databázi zůstávají. Uvidíme, jak se to vyvine dál. Kdybych si nestanovil limit 400 dnů, ale třeba něco přes půl roku - 200 dnů - tak se dost možná smazalo ještě víc, než 100 000 statusů celkem.

Asi hlavní problém je, že to chování je v online dokumentaci popsané značně neúplně, takže kdo hledal řešení v dokumentaci, asi docela narazil...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XCHAOS: :D (asi důvod, proč není veřejně známá :D - astrodon nezachráněn :D)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Aha, tak se nesmazalo v podstatě nic. Hmm.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Done after 175.2759621143341s, removed 44901 out of 44901 conversations.

Tak to bylo nějaký rychlý. To jsem teda zvědav na velikost zálohy databáze zítra :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: no ale podle mě ten admin neznal tuhle feature, protože v online dokumentaci chybí... dá se teda získat ze zabudované dokumentace:

mastodon@f:~/live/bin$ RAILS_ENV=production ./tootctl statuses help remove
    I, [2025-07-13T20:07:24.259488 #3779230]  INFO -- : [dotenv] Loaded .env.production
    Usage:
      tootctl statuses remove

Options:
          [--days=N]                                                                   
                                                                                       # Default: 90
      -b, [--batch-size=N]                                                             # Number of records in each batch
                                                                                       # Default: 1000
          [--continue], [--no-continue], [--skip-continue]                             # If remove is not completed, execute from the previous continuation
                                                                                       # Default: false
          [--clean-followed], [--no-clean-followed], [--skip-clean-followed]           # Include the status of remote accounts that are followed by local accounts as candidates for remove
          [--skip-status-remove]                                                       # Skip status remove (run only cleanup tasks)
          [--skip-media-remove]                                                        # Skip remove orphaned media attachments
          [--compress-database], [--no-compress-database], [--skip-compress-database]  # Compress database and update the statistics. This option locks the table for a long time, so run it offline

Description:
      Remove statuses that are not referenced by local user activity, such as ones that came from relays, or belonging to users that were once followed by someone locally but no longer are.

It also removes orphaned records and performs additional cleanup tasks such as updating statistics and recovering disk space.

This is a computationally heavy procedure that creates extra database indices before commencing, and removes them afterward.

HOWKING
    HOWKING --- ---
    XCHAOS: Ten už je mrtvý. Nedá se použít ani k posílání pošty. Je to jen statická zakonzervovaná stránka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: asi jsem objevil řešení pro astrodon, to je telepatie. Vyřiď adminovi, že existuje nedokumentovaná feature:

tootctl statuses remove --clean_followed

Myšlenka je smazat cacheované statusy bez místních interakcí (žádný boost ani fav ani bookmark, ani ten teda pin na profilu). Standardní chování ovšem je, že statusy odjinud, které jsou v cache, ale někdo je followuje, stejně smazány nebudou - to jsou ale skoro všechny, jinak by až na pár odpovědí nebyly v cache, že... Ale ten parametr -clean_followed to přebije a smaže i staré followované statusy, které ale nikoho místního nezaujaly. Jde stanovit i stáří, default je 90 dnů (to dokumentované je, parametr --days).

On to v podstatě takový torrent je, dá se říct. Samozřejmě, že si můžeš na svoji instanci statusy odjinud vždy načíst a třeba favnout nebo boostnout, když znáš jejich URL (např. přes "otevřít původní stránku"). Ale statusů, které jsou nacacheované, ale nikdo místní s nimi neinteragoval, je strašně moc a bude jich v budoucnu čím dál víc. Zkrátka
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Chao-c': "Objevil jsem, že požadované vymazání starých cach…" - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@xChaos/114847108307062487
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Sleduju jak všechny servery furt bojují s místem. Nešlo by vymyslet něco jako mostotorrent? Každý by si svá data hostoval sám. Já už třeba sdílm jen malá data a na velká dávám odkazy na můj web, ale ne každý má svůj web, ne každý to i když je to banální zvládne a ne každý se s tím chce srát. Ale kdyby to Mastodon dělal za něj...? (navrhnout to těm, co mají vývoj na starosti)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Daniel Dočekal: "🤦 Po “Tenhle účet je soukromý” je na Threads nová…" - Mastodon
    https://mastodon.social/@medvidekpu/114844409189107883
    vypadá to, že Mastodon zůstane poslední platformou, na které ještě půjde vést plnohodnotou flamewar :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    vtipný AI spam je @tldr@fuzzies.wtf - nemá význam pro instance, které nepovolují příspěvky přes 500 znaků. Když ho follownete, začne vaše příspěvky provokativně zkracovat, a to i v případě, že nejsou psané anglicky, přeloží si je (zkrácení je ale vždy do angličtiny). Ale pozor, když už vás to štve, tak ho nepomůže unfollownout, asi byste si ho museli zablokovat, ale to zase nechci, protože je překvapivě funkční a přesný...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Moje představa Fediverse je skutečně jiná a sice, že když mám jednou na nějaké instanci účet, je to jako Google account nebo tak něco a už nepotřebuju na žádné jiné

Tomu by se asi říkalo "nomadická identita" a zatím to většina instancí nepodporuje. Teoreticky je autorizace vlastní instancí k používání účtu jiným sajtem možná a párkrat jsem to potvrzoval, ale v praxi to všichni implementují jinak. Bazar, seznamka nebo kalendář akcí jsou typické aplikace, které by vlastní databázi uživatelů budovat neměli a měli by být zpřístupnění hlavně ostatním instancím.

Zase to, jak jak řeší web vhsky vkládání Fedi komentářů pod videa, se mi docela líbí: přesměruje mi na vlastní instanci, na které jsem samozřejmě prihlášený, kde vidím video ve formě statusu na který můžu fedi-reagovat - super! - blbé je jen ruční vypisování vlastní přezdívky jako login.... to by ještě chtělo dořešit, aby každý fedi sajt věděl, kdo jsem, když na něj přijdu, když chci - ale to je právě ta nomadická identita, motáme se v kruhu....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: ano, ale blíží se to věcem, které jsem nad fedi vymýšlel já. Např. double blind seznamka, apod. :-)
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: aha, takže jenom jako reakce na existující inzerát, a to navíc nepřímo:
    Cena: 1200 Kč :: Toto je věc z Flohmarktu nechceš.cz. Prosím odpověz přes přímou/soukromou zprávu.
    Pro zadání inzerátu už je založený účet na stránce potřeba.
    Po registraci jsem propojení s jakýmkoliv fedi účtem stejně nenašel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: "To answer this offer log in, create an account or use another fediverse-account"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: aha, já měl pocit, že Fedi účtem se přihlásit jde...
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: v čem přesně má spočívat ta kompatibilita? že to vytvořil Kepi?
    přihlásit se tam přes fedi účet nejde, svoji stránku to nemá...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Fediverse kompatibilní bazar:
    Nechceš?
    https://nechces.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam