Pro zajímavost: jak teď vypadá a jak dlouho trvá každodenní úklid databáze. Velikost dumpu se teď drží na 20 GB (pro ty, kdo mi budu radit větší disk: ne, databáze fakt není běžný soubor na disku a 20 GB dump je už docela velká databáze :-) z tohohle je vidět, jak dlouho nad ní trvají ty úklidové operace...). Velikost dumpu teď roste jen o místní obsah a obsah, se kterým uživatelé interagují, což je vlastně zanedbatelné. Pokud by to byl problém, začnu zkracovat tu lhůtu 400 dnů na obsah, se kterým nikdo neinteragoval.
Pokud zvažujete provoz vlastní instance, ale váháte, jak je to složité... tak tohle byl trochu hlavolam objevit, ty commandline parametry nejsou online zdokumentované, ale samotné pouštění je už jednoduché. Hack na zvýšení velikosti statusu a počtu možností v anketě se vygooglit dal, ale verze od verze se musí dělat lehce jinak. Upgrade Mastodonu nedělám, dělá ho kolega odborník na adminování a Ruby on Rails stack, a netriviální na něm je, že vývojáři tiše předpokládají, že máte neustále plně vyupgradovaný právě ten Postgres a Ruby. Ano, provoz instance, u které byste se mohli zaměřit na moderaci a stanovení pravidel, a nemuseli si to celé studovat -to je tak trochu můj "obchodní model". Nejde mi o to, aby mi někdo platil za to, že si u mě založí účet, ale spíš čekám, že si někdo objedná vlastní instanci pro svoji partu lidí.
f.cz toho času má 750 GB disk ze kterho medální cache a běžící databáze trvale zabírá asi 500 GB. Měsičně aktivních uživatelů je poslední dobou často přes 60, ale podle mě zvýšení počtu uživatelů by nehrálo extra velkou roli, já prostě jen nafollowoval hodně obsahu z jiných instancí, aby u nás něco bylo. Podstatný detail je, že žádná instance si dříve nebo později nebude moc dovolit cacheování obsahu bez interakcí neomezeně hluboko do historie.
mastodon@f:~/live/bin$ RAILS_ENV=production ./tootctl statuses remove --clean_followed --days=400
I, [2025-07-28T22:22:29.200984 #45492] INFO -- : [dotenv] Loaded .env.production
Extract the deletion target from statuses... This might take a while...
Removing temporary database indices to restore write performance...
Beginning statuses removal... This might take a while...
1/1 |===============================================================================================================================================================================================| Time: 00:01:19
Done after 281.26838302612305s, removed 764 out of 764 statuses.
Running "ANALYZE statuses"...
Beginning removal of now-orphaned media attachments to free up disk space...
0/0 |===============================================================================================================================================================================================| Time: 00:00:00
Done after 9.849668502807617s, removed 0 out of 0 media_attachments.
Creating temporary database indices...
Extract the deletion target from conversations... This might take a while...
Beginning orphans removal... This might take a while...
29/29 |=============================================================================================================================================================================================| Time: 00:00:49
Done after 233.10693311691284s, removed 28253 out of 28253 conversations.
Running "ANALYZE conversations"...
mastodon@f:~/live/bin$ RAILS_ENV=production ./tootctl statuses remove
I, [2025-07-28T23:46:31.962363 #141040] INFO -- : [dotenv] Loaded .env.production
Extract the deletion target from statuses... This might take a while...
Beginning statuses removal... This might take a while...
49/49 |=============================================================================================================================================================================================| Time: 00:11:43
Done after 841.4485964775085s, removed 48290 out of 48958 statuses.
Running "ANALYZE statuses"...
Beginning removal of now-orphaned media attachments to free up disk space...
14014/14014 |=======================================================================================================================================================================================| Time: 00:30:16
Done after 1816.7492065429688s, removed 14014 out of 14014 media_attachments.
Creating temporary database indices...
Extract the deletion target from conversations... This might take a while...
Beginning orphans removal... This might take a while...
39/39 |=============================================================================================================================================================================================| Time: 00:01:17
Done after 207.20253467559814s, removed 38469 out of 38469 conversations.
Running "ANALYZE conversations"...