• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VELADASolarpunk
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    DZODZO: V roce 2016 součet podílů tří dominantních plodin na orné půdě (bez pícnin) dosáhl 63,3 % (pšenice 34,1 %, ječmen 13,2 %, řepka 16,0 %), v roce 1947 tento podíl činil 42,0 % (pšenice 13,1 %, žito 15,7 %, oves 13,2 %).

    Plocha ekologicky obhospodařované zemědělské půdy trvale stoupá. V roce 2016 dosáhl její podíl 12,8 %, což nás v Evropě řadí mezi státy s jejím nejvyšším podílem. Nevyhovující je však struktura ploch. Cílem je v nejbližších letech zvýšit podíl ekologicky obhospodařované půdy. V roce 2016 tvořila ekologicky obhospodařovaná orná půda pouze 12,8 % ekologických ploch, masivně převažovaly ekologické trvalé travní porosty pokrývající 86,1 % ekologických ploch.

    zdroj: https://www.statistikaamy.cz/2018/12/04/statistika-pudy/


    Z toho mi vyplývá, že ekologicky obhospodařovaná orná půda tvoří 12,8 % ekologických ploch, které tvoří 12,8 % (podezřelá shoda) zemědělské půdy, tj. celkem 12,8% z 12,8%, tj. 1,6384% zemědělské půdy.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    kolko je takych biozelinarov v pomere ku konvencnym zemedelcom a aky je pomer takto obhospodarovanej plochy, je nejaka statistika?
    VELADA
    VELADA --- ---
    KEMAL: volná asociace.. pracuju teď v bio zelinářství a majitel říkal jak si konvenční zemědělci pěstující řepku, cukrovku, pšenici a tak.. stěžujou že maj finanční výnos z jednoho hektaru hrozně malej (číslo jsem úspěšně vypustila). A že on s tou biozeleninou, povětšinou dělanou manuálně má asi stokrát vyšší výnos z hektaru (opět finanční). Takže ono už dnes pěstovat na monokulturních mega polích plodiny typu řepka a pšenice nedává smysl ani z toho 'nejdůležitějšího' hlediska, z hlediska peněz.
    VELADA
    VELADA --- ---
    Tyjo tak já záložim diskusi a přes samou práci nemam čas psát na internety :-)))
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    XCHAOS: tradicnim zemedelstvim myslim pestitelskou a pasteveckou cinnost typickou sezonnosti a zavislosti na pocasi
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: Pršet ti na to bude i tak, ale pokud to chceš jen sezónně tak ta investice nedává smysl už vůbec.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: v zimě to moc smysl nemá a navíc to pole nemá být nějak zakryté, má na něj pršet a sněžit a má se to vsakovat...mě přišlo zajímavé, že by to bylo sezónní.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Není to úplně solarpunk, ale tematicky to souvisí - četl tu ještě někdo The Ministry for The Future od Kima Stanleyho Robinsona?
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: plocha je obrovská a v zimě by měli zemědělci peníze z pole, že kterého by jinak neměli nic. Problém je vstupní investice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEMAL: co je to ale "tradiční zemědělství"? Babišovy lány postižené erozí, na které se musí lejt chemie, aby v tom vůbec něco rostlo? Půda uválcovaná těžkou technikou tak, že se do ní nic nevsákne?

    Sice není úplně jasné, jestli je možný návrat od industrializovaného zemědělství zpět k tomu skutčně tradičnímu, ani kolik lidí by to uživilio - ale možná by právě bylo možné "něco mezi". Zrovna na poli si to o využívání solární energie přímo říká... já měl před lety vize, kdy se po žních rozprostřou po strništích skládací solární panely, sice srpen-září nejsou optimální měsíce z hlediska produkce, ale zase ta plocha je obrovská....
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    VELADA: Jen nějaké úplně obecné matematické modely podle kterých je takový vývoj nevyhnutelný mj.i s ohledem na prognózu, že během tohoto století dojde v globálním měřítku k razantnímu snížení plochy vhodné k provozu tradičního zemědělství.

    Dost mě zajímá, jestli takovouhle eventuální kulturní změnu vnímáte jako "pozitivní".
    IDLE
    IDLE --- ---
    IDLE: Tak tedy dojmy ze čtení.

    Měla jsem trochu obavy, jestli podobně tematické čtení nevyzní jako agitka. To se úplně nepotvrdilo, sice se tam různé technologie a udržitelné postupy probírají v pozitivním světle, ale většinou je k tomu nějaká protiváha. Například ve Weight of Light jsou to většinou různé společenské dopady, v každé povídce jiné, protože to je záměrně postavené tak, že každý blok se odehrává v jiném typu prostředí (město versus venkov, centralizované versus distribuované řešení). Takže to vlastně nakonec úplně pozitivně nevyznělo, každá varianta měla svoje problémy. Ale žádná z povídek mě vyloženě nezaujala, spíš mi přišel zajímavý ten systematický pohled na věc.

    Solarpunk Summers se mi líbily o něco víc. Možná proto, že kniha neměla tak pevný koncept, byly povídky o něco pestřejší. I tak se mi ale po čase už začaly popisy technologií a metod trochu přejídat, když je to ve skoro každé povídce. Víc mě pak bavily ty příběhy, které vyšly z daného prostředí, technologie nechaly na pozadí a věnovaly se spíš důsledkům, postavám a podobně.

    Taky mi trochu přišlo škoda, že se skoro všechno odehrávalo někde v poušti a podobných slunečných krajích, takže si se solární energií většinou vystačili a řešili spíš jiné potíže jako horko, málo vody, prach a podobně. Já jako člověk ze střední Evropy se zájmem o sever bych ráda viděla návrhy i pro méně příznivá prostředí. Vím, že k Solarpunk Summers existuje ještě druhá do party, Solarpunk Winters, takže je určitá šance, že tahle témata jsou líp pokrytá tam.

    Neobjevila jsem svůj nový oblíbený žánr, to určitě ne, ale jsem ráda, že solarpunk existuje a čas od času se vrátím ho zkontrolovat.
    VELADA
    VELADA --- ---
    Pro mě jsou důležitý oba vámi vyzdvihnutý faktory IDLE, XCHAOS: ten pozitivní náhled a uvěřitelnost.


    KEMAL: jo.. přemýšlela jsem.. ale spíš ve smyslu nějaký volný imaginace asociací.. stylu coby kdyby.
    Máš k tomuhle tematu něco?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Koupili trolejbus na Bazoši a chystají se s ním objet svět - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/nakoupili-trolejbus-na-bazosi-a-chystaji-se-s-nim-objet-svet-78155/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Technologie s dračí tváří. Solarpunková utopie pro dnešní svět – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/03/technologie-s-draci-tvari-solarpunkova-utopie-pro-dnesni-svet/
    v tomhle pojetí, co tu popisují, je to spíš takovy subžánr fantasy.... ano, ta Mijazakiho Naušika z větrného údolí mě taky napadla

    přiznám se, že pro mě přeci jen důležité vyprávění s prvky hard-scifi - tzn. aby pro mě něco bylo uvěřitelné, musí tam sedět i kW a kWh :-) Ne, že se tam vyskytout přímo jako číselné hodnoty, ale tak nějak od oka. když se v nějaké vizi vyskytuje příliš mnoho materiálů typu unobtainium a handwavium, tak to pořád může být kvalitní fantasy, ale...
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    Přemýšleli jste někdo někdy nad možností vývoje všeobecných stravovacích stereotypů ve smyslu postupného nahrazení tradičních zdrojů bílkovin (zejm. masa) ve hmyzem?
    IDLE
    IDLE --- ---
    VELADA: Já jsem právě na solarpunk narazila jako na literární styl a zaujalo mě to, co píše XCHAOS, tedy ten pozitivismus a snaha hledat funkční řešení, ne ta dysfunkční.

    Literatura existuje, minimálně v angličtině teda. Četla jsem dvě sbírky: ve Weight of Light jsou čtyři tematické bloky, v každém povídka, esej (to jsem teda přeskakovala, zase až takový nadšenec nejsem) a jeden obrázek, zatímco Solarpunk Summers je vyloženě povídková antologie. Na Goodreads jsou i další seznamy věcí ke čtení.

    Vzhledem k tomu, že jsem před časem vedle ve Sci-fi slíbila napsat dojmy, tak to sepíšu, ale asi večer, teď tu na to nemám klid.
    VELADA
    VELADA --- ---
    XCHAOS: a máš něco takovýho future positive? Literaturu.. film?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VELADA: no, já to vnímám tak, že předchozí vlna sci-fi vizí byla posledních 50 let převážně dystopická... nejdřív nová vlna zpochybnila jednoznačné směřování lidstva k pokroku, objevily se vize budoucího úpadku a rozkladu, a pak přišel cyberpunk s tím, že žádná budoucnost vlastně ani nebude, bude vlastně jen vleklá sociální dystopie tady a teď - tzn. rozvoj technologií přestal být spojován s optimismem, stala se z toho vlastně jen nová kulisa ve které se budou odehrávat nadčasové lidské situace.

    No koukám, že už velkou část toho máte v záhlaví, každopádně mě fakt už nebaví číst nějakou padesátou sedmou dystopickou nanotechnologicky-singularitní vizi a fakt bych bral spíš nějaké pozitivní post-apo, kde spíš než lítající auta nejsou vůbec žádná auta a tak.
    VELADA
    VELADA --- ---
    XCHAOS: to je právě otázka..jak moc je to pochopitelně.. protože často se můžeš dočíst a doslechnout, že je to jen nějaký visuální styl sci-fi zaměřenej na eko.. rostlinky.. sluníčko a tak. Prostě design.. obrázky.. fashion.. ilustrace.. animace..

    Kdežto teda já hlasuju za life style.. případně přímo světonázor.. způsob uvažování o světě/světo-ekologii..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam