IDLE: Tak tedy dojmy ze čtení.
Měla jsem trochu obavy, jestli podobně tematické čtení nevyzní jako agitka. To se úplně nepotvrdilo, sice se tam různé technologie a udržitelné postupy probírají v pozitivním světle, ale většinou je k tomu nějaká protiváha. Například ve Weight of Light jsou to většinou různé společenské dopady, v každé povídce jiné, protože to je záměrně postavené tak, že každý blok se odehrává v jiném typu prostředí (město versus venkov, centralizované versus distribuované řešení). Takže to vlastně nakonec úplně pozitivně nevyznělo, každá varianta měla svoje problémy. Ale žádná z povídek mě vyloženě nezaujala, spíš mi přišel zajímavý ten systematický pohled na věc.
Solarpunk Summers se mi líbily o něco víc. Možná proto, že kniha neměla tak pevný koncept, byly povídky o něco pestřejší. I tak se mi ale po čase už začaly popisy technologií a metod trochu přejídat, když je to ve skoro každé povídce. Víc mě pak bavily ty příběhy, které vyšly z daného prostředí, technologie nechaly na pozadí a věnovaly se spíš důsledkům, postavám a podobně.
Taky mi trochu přišlo škoda, že se skoro všechno odehrávalo někde v poušti a podobných slunečných krajích, takže si se solární energií většinou vystačili a řešili spíš jiné potíže jako horko, málo vody, prach a podobně. Já jako člověk ze střední Evropy se zájmem o sever bych ráda viděla návrhy i pro méně příznivá prostředí. Vím, že k Solarpunk Summers existuje ještě druhá do party, Solarpunk Winters, takže je určitá šance, že tahle témata jsou líp pokrytá tam.
Neobjevila jsem svůj nový oblíbený žánr, to určitě ne, ale jsem ráda, že solarpunk existuje a čas od času se vrátím ho zkontrolovat.