• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRALIRust - Programovací jazyk
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    btw.. kdyby někoha vývoj v rustu na game jamy, tak vyšel nový release bevy

    Bevy - Bevy 0.5
    https://bevyengine.org/news/bevy-0-5/
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    FALL: troufám si tvrdit, že consumer čipy s TrustZone už jsou i pro zkušeného útočníka oříšek, pokud je ten secure boot v produktu uživatelem nakonfigurovaný dobře. Vlastně stačí správně použít ARMovský TF-M. Ale ve výsledku jistota není, dokud na tom někdo nezaplatí hodně drahý penetration testing v nějaké renomované laboratoři. A v tom to právě je, vývoj a testování seure aplikací je drahá záležitost, takže to opravdu dělají jen velcí hráči, zatímco firmám střední velikosti vychází jako nejlepší použití JavaCard. Koupit si čip s vlastnostmi SC000/SC300 v GM je pak úplná utopie. Proto bude průnik Rust do tohohle konzervativního odvětví běh na dlouhou trať.
    Nejlepší by asi bylo začít se srovnávat s tím TF-M.
    FALL
    FALL --- ---
    A aby tu byly i názory z "druhé stran, tak je dobré zmínit, že né všichni sdílej Bryanovo nadšení...

    Back to Go, Rust is Slow (in Ways That Matter to the Most People)
    https://www.youtube.com/watch?v=5cEunr8hPE0
    FALL
    FALL --- ---
    A když už to tu tapetuju, tak ten coming out dokončím: o Rustu jsem slyšel poslední 4 roky od několika lidí, ale nikdy jsem neměl moc čas se dotoho pustit. To se změnilo před pár měsíci a jeden ze spouštěčů bylo několik přednášek od Bryna Cantrilla, který téma bezpečného HW a SW (od low-level FW až po operační systém a aplikační vrtvy) otlouká už delší dobu z mnoha úhlů. Pokud jste na takové věci tak doporučuji, Bryan je zábavný řečník (nicméně má tendenci stejné přednášky opakovat, takže je dobré si je vybírat:)

    Is It Time to Rewrite the Operating System in Rust?
    https://www.youtube.com/watch?v=HgtRAbE1nBM
    FALL
    FALL --- ---
    ELHO_CID: Ano, ST33 je asi komerčně nejúspěšnější čip implementující SC300, de-fakto všechny eSE/eUICC v telefonech používají ST33 HW, ale k dokumentaci a samotnému čipu se dostanou jen velcí hráči jako Thales/Gemalto, G&D, Idemia... Malý podíl má i NXP (jejich eSE v iPhonech podle mě také používá SC300) a Infineon (SLC37, SLE97 jsou oba založené na SC300).

    Já osobně doufám, že někdo udělá v zásadě dostupný čip založený alespoň na SC000, třeba příští iterace RPi2040. Ty ARM TrustZone a CryptoCell jsou krok správným směrem, ale stále to pro trochu zkušeného útočníka nic není (= dostane se do čipu oklikou skrz jakoukoliv HW chybu a vysype FW i s daty a klíči, aniž by musel překonávat nějaký secure boot s TrustZone a podobně).

    Ale zpět k tématu: Rust a ARM Cortex-M podle mě má budoucnost a snad budu mít výhledově čas si s tím alespoň pohrát a vyzkoušet to na něčem reálném (jako jsou ty STM32F nebo L generické čipy).
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Rust Programming Language Raises Privacy Concerns
    https://heimdalsecurity.com/blog/rust-programming-language-raises-privacy-concerns/

    According to StackOverflow’s 2020 developer survey, Rust has taken the top spot as the most loved programming language.

    Nevertheless, for the past five years, developers have been concerned by their production builds leaking potentially sensitive debug information, writes Ax Sharma.

    Back in 2017, a Rust developer posted an issue on the Rust lang’s GitHub asking, “How can I stop rustc [from] including system specific information such as absolute file paths of the source it’s compiled from in the binaries it generates?”
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    FALL: na SC300 je založena rodina ST33, ale bojím se že není normálně na prodej koncovým zákazníkum. Ale STM32 L5 používá Cortex-M33 a ten má TrustZone.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    REDGUY: to je i benefit, někteří tvrdí že ten compiler tě nutí lépe programovat.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SATAI: V angelcamu, kolega tam napsal několik služeb na kterých to běží, plus dělá ještě v jedný firmě, kde řeší customizaci kamer. Chvilku tam pracoval zrzka na vyučenou a napsal si tam službu na nahrávání rtsp do AWS. Myslím, že si to přitáhl do firmy kde pracuje.

    Ale Angelcam zatím spíš přežívá svoji téměř smrt, ale teď zase pomaloučku ožívá.
    FALL
    FALL --- ---
    Tohle vypadá jako ta správná aplikace v "embedded" světě: bezpečnostní token (FIDO a PIV), potenciálně i na temper resistent chipu (ten SoloKey je bohužel jen standartní STM32L4, ale dalo by se to potentiálně přeportovat i na čipy, které mají sofistikovanější HW ochrany a jsou ARM Cortex-M0/3/4 kompatibilní, t.j. třeba ARM SC000 nebo SC300)

    Trussed® Announcement - Trussed®
    https://trussed.dev/blog/trussed-announcement/
    SPIRALI
    SPIRALI --- ---
    WOODMAKER: Redoxu take hodne fandim, ale nevim jestli si tvurci neukousli prilis velke sousto. Ve stredobem horizontu na tomto poli ocekavam spise vysledky z Rustu v Linuxu, kde je nove mozne psat ovladace. Navic Linus se k tomu stavi celkem pozitivne (obzlastne v porovnani s C++). Myslim ze je celkem velka sance ze se to postupne uchyti a Linuxove jadro postupne zacne krok za krokem rustovatet tak jako Firefox.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Super projekt v rustu je OS na bazi mikrokernelu. Moc jim fandim.
    Redox - Your Next(Gen) OS - Redox - Your Next(Gen) OS
    https://www.redox-os.org/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    THERIDANE: To mi připomnělo...

    Using Rust for a simple hardware project | tonari blog
    https://blog.tonari.no/rust-simple-hardware-project

    V životě v tom programovat asi nebudu, ale rád si o tom čtu. :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SPIRALI: Co jsem si zatím blikal, tak to bylo no_std.
    SPIRALI
    SPIRALI --- ---
    THERIDANE: Takovy hardware je stale no_std svet nebo uz se na tom da pouzivam i standardni knihovna?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Já jsem se teď zavázal u jednoho svýho zákazníka přivést na svět fungl nový PLC s firmwarem v Rustu, tak budu průběžně hlásit, jak se to rozjede (zatím prototypuju hardware) :-) Nebude to úplně ultra-embedded, vybral jsem si STM32F407, což je poměrně velkej mikrokontroler (192 kB paměti), ale myslím že potom zkusím přepsat firmware na svých starších projektech s jednocifernou velikostí RAM. Co jsem zatím zkoušel mě všechno nadchlo, rust má excelentní tooling.
    SPIRALI
    SPIRALI --- ---
    REDGUY: V podstate ano, presneji je to spise 3h odstranovani compile erroru, pak 2min na nalezeni puvodu "thread 'main' panicked at 'already borrowed: BorrowMutError'" a pak funguje:)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Taky mate s Rustem takovou tu bizarni zkusenost, ze nejdriv tri hodiny odstranujete compile errory, ale pak to najednou na prvni spusteni funguje? 8)
    SPIRALI
    SPIRALI --- ---
    MARASAN: Uff, to jsem netusil ze je potreba nejaka minimalne erudice pro zalozeni klubu .. tak snad jsem latku prelezl:)

    MARASAN: Muzes poodhalit kde je to "u nas" a co resis za problemy?:)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SPIRALI: cool, RUST sem postradal, ale necitim se dost erudovanej na vlastnictvi klubu o
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam