• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NAVRYDIY tavba hliníku a dalších kovů, propanem nebo uhlím, pro zábavu nebo odlévání
    Vítejte v diskuzi o hobby tavbě hliníku (primárně) a dalších, přidružených aktivitách.

    O co jde:


    inspirativní linky:
    King of Random: https://www.youtube.com/watch?v=hHD10DjxM1g
    Kuba64: https://www.youtube.com/watch?v=bKhYeZzZU1E
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLp6axmV28eBcfdtl8B9y07eIZSeL7uprf
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: nevím, pokud jsem schopnej se vrátit o pár příspěvků zpátky, tak tam čtu tvou reakci, že si snad myslím, že nejsou recyklovatelné.
    jako na monitoru tavba vypadá hezky, ale v praxi to dělat nechceš. nejspíš bys tam nevydržel ani den. až třeba někdy v budoucnu nebudu reagovat, není to kvůli ignoru, ale prostě nemám zájem vysvětlovat elementární věci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: tak to nedělej :-)) já fakt nevím ... prostě jsem jen spekuloval, co by se dalo na relativně DIY úrovni dělat s přebytečnou elektřinou ze solárů: přebytky jsou vykupovaný sítí pod cenou, ohřávání vody v bojleru má svoje meze, baterky taky... nemusíš to brát jako zadání pro sebe :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: ale proč ne, postavím si na pokus z 50 plechvkami digestoř, nebo si pronajmu labinu :) ještě bych to mohl zkoušet v blance pod větrákem. opravdu já to dělat nechci, protože to není jen tak na pohodu prácička a vyžaduje speciifickou ochranu a obezřetnost. nikde jsem neřešil, co v průmyslovým měřítku, možná líp čti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: ... odsávání spalin to podle tebe neřeší?

    jako jestli chceš zdůraznit, že jsem to nikdy nezkouošel, tak to máš samozřejmě pravdu. jestli jde o to, že to sám dělat nechceš - tak to zkrátka nedělej, nikdo tě nenutí. ale nevím úplně, co ti vadí na samotné myšlence.

    je jasné, že provoz, kde by se to dělalo v průmyslovém měřítku, by z hlediska bezpečnosti asi musel vypadat jinak, než jednorázový experiment. Spaliny z barev jsou dobrá přípomínka...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: to "by nebyl opruz", to jsou rakovinotvorný láítky, až strávíš po dílnách a provozech tolik času jako já, tak si začneš svou expozici hlídat. dál není o čem, filozofe
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tohle je nějaký bestiální strojový překlad, ale indukční tavení se zdá taky ako docela dobrý nápad (pokud má člověk přebytek stejnosměrného proudu z FV panelů...)
    hliníkové plechovky recyklující tavení - výrobce indukčních ohřívacích strojů | řešení indukčního ohřevu
    https://cs.dw-inductionheater.com/Vyt%C3%A1p%C4%9Bn%C3%ADTopen%C3%AD/taven%C3%AD-hlin%C3%ADkov%C3%BDch-plechovek
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: jo jo, já jsem idiot, zato ty jsi génius a víš to všechno předem...

    (jako jasně, že nadýchat se těch spalin by byl opruz, ale máš nějak podložené, že v těch barvách je diametrálně větší svinstvo než co já vím, když topíš dřevem? já na rozdíl od tebe žádná silná tvrzení ani nemám, našel jsem zdroje, které si protiřečí, podlě některých to jde, podle jiných ne... akorát ty mi do toho vstupuješ s tím, že obsluha se nadýchá a umře)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: jseš idiot, protože nechápeš, že to někdo bude hlídat a bude se vyskytovat u těch spalin, speciálně, když se šupiny roztaví a bude potřeba znovu přidat do téglu. končím diskuzi, nemám chuť něco vysvětlovat jak malýmu dítěti
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: hele, tihle tvrdí: " Není nutné vyčistit plechovky před tavením, protože organická hmota (plastová vrstva, zbytková soda apod.) Se během procesu spálí. "

    Ty tvrdíš, že kecaj... já říkám, nezkoušel jsem to, nevím. Námatkou vygooglené články si protiřečí: podle jedněch plechovky tavit nejde, protože shoří (ale možná tím mysleli spíš folie typu alobal?), podle druhých je tavba v pohodě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no ale tady zase říkají, že je to v pohodě:
    Jak roztavit hliníkové plechovky doma
    https://cs.eferrit.com/jak-roztavit-hlinikove-plechovky-doma/

    takže nevím. já jen vím, že pokud je budu tavit, tak na to chci použít přebytky z fotovoltaiky, protože si myslím, že na přetavení 1 kg hliníku nepotřebuju 25 kWh (sic! nevím, ale myslím si to...) a 25 Kč mi za těch 25 kWh zatím rozvodná sít' při zpětném odkupu není.

    bitcoin mining to zatím úplně není, ale přijde mi to jako dobrý start (min. roztavené ingoty lze skladovat snáze než ty plechovky a lze je snadno skladovat do doby, až výkupní cena stoupne)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: já píšu, že je to humáč, můžeš si to vypalovat do ksichtu, jestli chceš. osobně mám plechovek hromadu, ale moc se mi s tím drbat nechce. už jsme v životě nadýchal takových sajrajtů, že další nepotřebuju a klidně tu syslenou zásobu hodím do sběrny
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Časopis Odpady: Hliníkové plechovky jsou pro recyklaci trochu problém | Odpady
    https://odpady-online.cz/casopis-odpady-hlinikove-plechovky-jsou-pro-recyklaci-trochu-problem/
    Tenké fólie hliníku nevydrží vysokou teplotu hutního zpracování a během procesu tavení shoří.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: tak ta povrchová úprava podle mě prostě při té teplotě a přístupu vzduchu shoří, nebo tak něco, ne? nebo v rámci té taveniny udělá škraloup na povrchu... to si myslím řešitelné bude... že by ty plechovky byly až tak nerecyklovatelné? :-O
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: tavit plechovky je hlavn hroznej humáč kvůli povrchový úpravě zvenku i zevnitř. mám pec od oneheart, ale ještě nebyla příležitost.

    btw nějaký odkazy na bazarový tégly, kleště, štíty bste neměli? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Cena hliníku letí strmě vzhůru. Řešení může poskytnout cirkulární ekonomika | Kurzy.cz
    https://www.kurzy.cz/zpravy/640592-cena-hliniku-leti-strme-vzhuru-reseni-muze-poskytnout-cirkularni-ekonomika/
    „I přesto, že hliník je jedním z nejlépe recyklovatelných materiálů - ve smyslu, že nedochází k degradaci materiálů a je tak recyklovatelný prakticky do nekonečna, v současné době neexistují technologie, které by byly efektivní pro separaci všech prvků ze slitin. Často náhodné směsi slitin z recyklátů jsou obvykle samostatně nevyužitelné,” vysvětluje Mitroliosová.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Našel jsem tohle video:
    Making Electric Aluminum Foundry DIY
    https://www.youtube.com/watch?v=Mjlwc4x3GKE&t=867s

    V zásadě mi to přijde jako remix použité elektrické plotýnky s domácí udírnou :-) Ve chvíli, kdy budu mít letní přebytky z FV na chatě (které tam zkrátka budou z definice), mi to přijde výhodnější, než je posílat do sítě za mizerných 80h/kWh. Výkupní cenu kilogramu litého hliníku jsem našel kolem 25 kč. Otázka je, jak dlouho trvá ta stavba a takové věci, určitě by se vyplatilo šetřit invertor a posílat do té pícky přímo stejnosměrný proud z panelů... ale přijde mi to zvládnutelnější, než řešit nějaká zrcátka.

    Ceny hliníku vystoupaly krátce v únoru (asi v souvislosti s útokem na UA), ale pak se propadly prakticky na předchozí úroven'. Fakticky to vypadá, že jakmile by vystoupaly tak vysoko, že by lidi začli řešit plechovky, tak jich to začne řešit tolik najednou, že by se rychle zase propadly... jsme civilizace postavená na rovnováze lennosti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nasadili jste mi s tímhle brouka do hlavy. Mám plnou spíž slisovaných prázdných plechovek od nealko piv (no, některá se v jiném balení ani neprodávají... a taky ne vždy chci vláčet sklo a tak...). Uvažuju k tavení využít přebytečnou energii z chystané FV instalace - protože s tavením jde vždycky počkat, až vyleze slunce, že jo, nikam se nespěchá. Ale nenapadá mi, v jaké vhodné elektrické peci to tavit...
    LELI
    LELI --- ---
    Ted se tavi venku vsecko samo. :-)
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    ještě někdo taví?
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    XCHAOS: já mám vykuchanou Frenelku z projektorový televize, chtěl jsem dělat lávu. https://youtu.be/ptUj8JRAYu8?t=80
    těšim se, až budu na takovýhle vylomeniny mít dost času
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam