KARLOSK: Brýle! Důležité při porcování kovu flexou. Fakt mít nějakou šponu v oku nikdo nechce. Boty mám starý, pracovní, uvázaný tak aby když mi na ně dopadne kus žhavýho kovu, mohl je rychle sundat.
Nějaký prskání kovu nehrozí, tedy pokud:
1) nahříváme vše do čeho lejeme kov - formy hlavně. Grafit cucá vlhkost, takže po nějaké době nepoužívání a to mluvím o řádu dní, když bychom bez nahřívání nalili tekutý kov do formy, hrozí exploze páry a vystřelení kovu do prostoru. Není to výbuch sopky ale zase, mít na obličeji kus roztavenýho hliníku fakt nechceš. Nahřívám i kovové formy. Sice nemají v sobě nacucanou vlhkost, ale můžou být studené a už rozdíl teplot cca 30°C a 1000°C udělá svoje. Nahřívám samostatným hořákem, nebo položením okolo komína pece.
2) Nahřívám i kleště, nepřilepí se ke kelímku
3) nahřívám i nerez lžíci na sbírání strusky, na nenahřátou se nalepí zbytečně moc roztaveného materiálu. stejné je to s kusem roxoru na míchání taveniny.
4) neházíme studený kov do roztaveného v kelímku. U hliníku je to jedno, ale měď a mosaz, zase předehřát u komína a nebo samostatným hořákem.
XBAHNO: doručují českou poštou. stačí napsat na: rene.rytych@ceramic.cz nebo se domluvit a nechat si poradit na 602 538 772 - pán je velice ochotný.
Kdyby si chtěl do toho investovat okolo 3000,- sežeň si prázdný sud od piva. Pak hořák, to je tak 1500,- , sibral jako tepluvzdorný matroš a ten se přetře šamotovou maltou.
Samozřejmě, pokud to chceš jako občasnou srandu a nechceš jako já tavit vše co přijde pod ruku, tak:
https://www.youtube.com/watch?v=EKnd2eQfWZI&ab_channel=dR%C3%A1pek