Tak já se taky přidám, když už sem to založil :-) A víceméně zrecykluju to co sem už dával vedle, sem tedy pro pořádek. Bohužel zatím se mi nepodařilo udělat lepší fotky někde z trailu, ale tak snad tyhle z myho číňana uplně neurazí :
Můj nový hard-trailový mazlík - MERIDA BIG.TRAIL 600 2021 s malým "Psysbee" vylepšení ::
- kolo jsem si vyhlidl na konci zimy, kdy sem se definitivně rozhodl, že je načase svýho trailovýho 27.5" fulla Trek Remedy 8 160/140mm poslat do světa a udělat si radost něčím novým. A jelikož moc neskáču, tak jsem už od začátku věděl, že tentokrát se vrátím trochu ke kořenům - tj. k hard-tail konstrukci - a't už kvůli jednodušší údržbě (žádnej tlumič a čepy), tak i nutnosti aby se na to dala dát zadní sedačka pro mojí 1,4 roku starou princeznu + pár dalším věcem..
Původně jsem zvažoval klasickou 29"cu s malinko položenější geo, což jsem následně opustil, nebo´t vím, že jsem chtěl primárně tank na traily s kterým bych si mohl dovolit většinu toho, co jsem jezdil na trailovým fullu. (tj. položenou hlavu, vyšší zdvih, nízkej rám, krátkou zadní stavbu, možnost širších gum)
Z loňska mi vrtal v hlavě fajnovej hard-trail ORBEA LAUFEY, kterej jsem v kšeftě prodal jednomu známýmu a kterej jí hodnotil jako skvělý univerzální kolo jak do města, tak (i na náročnější) traily.. (druhýho RB BANDITU bere až na skutečný prasárny, jinak vesměs všechno odjezdí na Laufyně)
A jelikož ORBEU už neprodáváme, tak jsem měl na výběr buď QAYRONA SPYRO (myslím, že zrovna nebyl k mání), nějakýho trailovýho pevňáka od CANNONDALE nebo GT (předražený + ani se mi nelíbili) anebo v katalogu MERIDY jsem zahlídl zbrusu novou řadu trailových pevňáků, přičemž ta nejvyšší 600 vypadal už od pohledu poměrně chutně a zajímavě..
Když pominu značku MERIDA jako takovou, která pořád u spousty bikerů vyvolává spíš žádné či lehce negativní reakce, tak až na slabší brzdy nic extrašpatnýho na ní nebylo - naopak v základu 12kový DEORE, 29mm TLR ráfky, teleskop no a do červený MARZOCCHI Z2 140mm jsem se okamžitě zamiloval..
Recenze na bajkových serverech vyznívaly pro Big.Trail 600 více než příznivě až nadšeně + včetně informace, že jí postavili na základě požadavků britských trailových bikerů a ladili ji na trailech ve Wallesu. (Tak tohle samozřejmě můžou napsat o čemkoli, ale tak proč ne - člověk má rád pohádky.. :-)
"
K tomu úhly 65,5° hlavová trubka vs. 75,5° sedlová - tj. hlava položená jak u endura vs. vzpřímenější sedlová dává centrální posez víc do středu kola, takže člověk šlape tak akorát, nízký rám (v XLku má rám výšku pouhých 18"!), dlouhý reach a krátká zadní stavba. V dolekopci má tak kolo razanci endura (jen člověk musí víc pružit v nohou), ve výjezdech neskutečně klidná, stabilní a limitem je např. v hrabance pouze jemnější plášť REKON a zejména moje bláto v nohách.. :-)
No zkrátím to - v B2B Meridy jsem si na poslední chvíli v březnu stihl zabookovat jeden jedinej kus, kterej měl dodatečný dodávce z TchaiWanu dorazit začátkem června do ČR, pak čekal 3 měsíce a doufal, že se neposune termín dodání, jak je poslední dobou u většiny výrobců dobrým zvykem. Neposunul a skutečně dorazil přesně, jak český zastoupení Meridy slíbilo.
Následoval unboxing, složení a pár výměn (viz. níže) a jede se testovat - moje zážitky po první jízdě jsem napsal zde -
[PSYSBEE @ Bikeri, Silnicari, Sjezdari, Slalomari, Hobici, spojme SILY!! ;) Kolo je SUPER! ]Kolo mě neskutečně baví i po pár dalších jízdách, zatím testováno jen na trailech tady kolem komína (České Budějovice), ale je to návykový, nelituju ani koruny, který jsem do toho kola nacpal a už se nemůžu dočkat až ho pořádně protáhnu na Sušických a Trutnovských trailech..
No a pro změnu teď o víkendu mě čeká druhá poloha tohohle kola - cyklovýlet s ženou a malou v sedačce na šotolinový "traily" od Třeboně na jih.. :-)
Ještě malý přehled provedených uprade oproti sérii :
- v MZ Z2 přidány 2 tokeny z 5ti možných (citlivost super), časem asi zvýším zdvih na 150mm
- XT hazka místo Deore
- 4pístkový DEORE brzdy + 203/180 GALFER kotouče oproti původním 2píst MT-400 A SMRT10 kotoučům
- 170mm teleskop místo origo 150mm
- 2,6" pláště DISSECTOR/REKON místo sériovým 2,4" DISSECTOR, zatím v obyčejný směsi, dopředu mám objednanýho 2.6" DISSECTORA v 3C MAXX TERRA..
- ERGON gripy a ERGON sedlo místo origo MERIDA..