• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEEFotky našich biků
    MARSIAN373
    MARSIAN373 --- ---
    PETR_TNT: asi abych ještě doplnil, nepovažuji Chisel ani Epic Evo za čistá xc kola. Chisel ještě možná, ale Epic Evo rozhodně ne. Epic evo mám velmi čerstvě, jel jsem na tom zatím jednou. Chisel se mi na trailech velmi osvědčil právě v této konfiguraci. Switchbacks a berms to dává skvěle, občas i slušně létá a stejně dobře zvládá dlouhé přesuny lesy a poli. Moc se mi líbí i když jsem tomu ježdění vloni moc nedal. Jezdím přes léto hodně na motorce, tak tím kolo někdy trpí.
    MARSIAN373
    MARSIAN373 --- ---
    PETR_TNT: vážím si úsilí, které jsi vložil do psaní tohoto komentáře a respektuji úsilí a čas, které jsi věnoval hledání vlastního řešení. Mně to vyhovuje takhle - ono když se podíváš na sedlo/sedkovku interface (jak se to česky? Spojení?), tak je vidět, že ač sedlovka je ohnuta dozadu, tak naopak sedlo je zase posunuté dopředu. Dá se tedy uvažovat, že jízdní pozice je takřka 'tovární'. S výjimkou delšího představce, ale já už to tak mám, původní na měl byl dost krátký. Sedlovku jsem sundal ze starého kola a zase až tak moc jsem o ní nepřemýšlel. Sedlo posunul tam, kde mi vyhovovalo a byl jsem s výsledkem spokojen. Že je to konzervativní? Njn, to jsem já taky a nepovažuji to za nedostatek.
    PETR_TNT
    PETR_TNT --- ---
    MARSIAN373: huh, kde zacit? XC obecně je v drtivé většině neskutečně konzervativní, co se geometrie týče. Sedlovka posouvající těžiště ještě více vzad je pravý opak toho, kam se geometrie obecně jinde nachází a jakým směrem se vyvíjí. To, že se nebojíš, že poletíš na bradu nijak nesouvisí s -promin- dojebaným posedem(k němu se vrátím), ale s kratším představcem, než jaký se dával před 20 lety. Na tvém kole je 70ka, ...no jo, jenže aktuálně na jiných typech kolech je i poloviční.

- ad úchop : už Gary fisher a následně trio Barel/Rojo/Porter a jejich forward geometrie je myšlenka, která prodlužuje přední část rámu a ubírá na představci. V počátkách Fw Geo to šlo až do extrému, ale pak se Mondraker vrátil k rozumnému kompromisu, který zvolna ostatní dotahují. Jezdec má tedy lepší rozložení váhy, stabilnější chování zejména ve sjezdech, přitom ve výjezdech se neobírá o jisté vedení předního kola, jeho přítlak k zemi.

tím se oslím můstkem dostáváme k posedu a příčině toho, proč si myslím, že sis ho ještě zhoršil. Je to snadné. Ten Chisel má zadní stavbu dlouhou 432 mm, coz samo o sobe je velmi krátká. V momentě, kdy efektivní sedlový úhel je sice papírových 74°, ale reálný vzhledem k zahnutí sedlové trubky je okolo 70°, plus vysunutí sedlovky z rámu+ její sklon dozadu,... dostáváš těžiště hodně za střed směrem k zadní ose. Pokud bys na takovém kole jel třeba do 15% stoupání, tak se těžiště ještě více posouvá vzad a ve chvíli kdy pak přijde třeba kořen, který ti ještě více zvedne přední kolo...tak se těžiště dostává za zadní osu a přední kolo definitivně ztratí trakci... jdeš na záda a je hotovo.

Druhý důvod proč nejsem fanda tvého posedu je zkušenost z vlastního měření posedu. Prostě u kolene existuje poloha, která mu může ublížit a ta je právě ta, když máš sedlo příliš vzadu vůči ose pedálu při záběru. Naopak, pokud jdeš s posedem více dopředu, můžeš v určitém místě přijít o nejefektivnější pozici pro šlapání na rovině, ale dlouhodobě se nemůže stát, aže by se kolen dostalo do pozice, kdy mu ubližuješ.

pokud bych se odprostil od emocí a tvůj posed ti takto vyhovuje, znamená to, že sis zvolil špatnou velikost, klidně jsi mohl mít Lko bez bláznivě zahnuté sedlovky (se 20let starými stereotypy) a to kolo v Lku s kratším představcem by bylo stabilnější ve sjezdech i výjezdech.

porovnej si svou geo třeba proti Ghostu, který šel s posedem dost progresivně vpřed
    GHOST Lector FS Advanced: Lightweight XC fully
    https://www.ghost-bikes.com/int-en/lector-fs-advanced/

MARSIAN373
    MARSIAN373 --- ---
    PETR_TNT: silnička 54cm, rovněž dost oldschool geo, stejně jako starý Stimpjumper HT
    MARSIAN373
    MARSIAN373 --- ---
    PETR_TNT: Obě kola jsou velikost medium a měřím 176cm
    MARSIAN373
    MARSIAN373 --- ---
    PETR_TNT: Otvírej
    PETR_TNT
    PETR_TNT --- ---
    MARSIAN373: btw co je to za velikost a kolik měříš?
    PETR_TNT
    PETR_TNT --- ---
    MARSIAN373: chceš ohledně geometrie otevřít oči nebo chceš žít dál v mediální realitě, kterou tu píšeš?
    MARSIAN373
    MARSIAN373 --- ---
    XSTANG:

Tohle je 2022 Chisel. Super rám a pro mě zásadní upgrade. Do předloňského roku jsem jezdil na 26" Stimpjumper hardtailu. Tohle je proti tomu raketa. Kompo jsou dost obyč, SRAM NX a Judy Gold, ale tam je skvělej. Sice hlína, ale fantastická geometrie a se sedlovou trubkou, která posouvá těžiště dozadu, se dají jezdit i docela vostrý věci, aniž bych se bál, že poletím bradou napřed. A je to Thomson, to jsou krásný věci
    XSTANG
    XSTANG --- ---
    MARSIAN373: Co to je? Taky epic? ...zajimava sedlovka
    MARSIAN373
    MARSIAN373 --- ---
    PSYSBEE: pepik jsem v tomhle ohledu já, protože tenhle bicykl dalece přesahuje moje schopnosti a limity.
    MARSIAN373
    MARSIAN373 --- ---
    A ještě tohle, starší bráška. Chtěl jsem ho prodat, ale asi si ho nechám. Je taky super.

PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    MARSIAN373: pEPIC! :-)
    MARSIAN373
    MARSIAN373 --- ---
    Vzpomínka na dnešní odpoledne a první jízda tankem

FORELLI
    FORELLI --- ---
    Vzpomínka na loňské léto...

PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    STILL_PRIMITIVE: fíha, moc pekny!
    BATY
    BATY --- ---
    Dej mu ten představec!
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    STILL_PRIMITIVE: krása. Ale nesedí mi tam ten představec a "kazí to". Seděl by mi na jiném kole :-)
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    Necekany darek od kamarada, CX ALAN... nikdy me ani ve snu nebapadlo te bych ho mohl mit. Velka parada, jeste vetsi radost.

SGNLR
    SGNLR --- ---
    SZANDA: e-commuter-duro!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam