• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HOWKINGBoomers - co všechno je špatně a co vše bylo fajn.

    Jsme Husákovy děti.


    Ano Boomers na "západě" jsou mnohem starší, ale u nás se tento pojem zažíval právě pro lidi narozené v době populační exploze tlačené normalizací.
    https://www.czso.cz/documents
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak určitě. Fronty na nový produkty Applu, na otevření Primarku nebo jinýho novýho obchodu s fast fashion, každý vánoce před Pandorou…
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    VYHULENY_UFO: Na to jsem si zrovna včera vzpomenul, když jsem stál 30m frontu na poštu :) (Vevnitř může být jen 10 lidí :D)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ostatne fronty byly zakladnim poznavacim znameni, ze jste v socialistickym raji. fronty na vsechno... a idealne cekat celou noc treba na televizi nebo kolo s prehazovackou znacky favorit. to uz dneska mlady lidi nepochopi
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    to mi pripomina frontu na Lenina. Mumii sem nevidel, protoze podle tehdejsiho pruvodce stejne videt nic nebylo krome voskovy hlavy, ale frontu nam ukazal. Cekajici lide sporadane stojici jeden za druhym a vedle nich z kazde strany sporadane stojici vojaci se zbranemi. ta fronta se tahle pres cely rudy namesti az nekam k balsomu teatru...
    ACKO
    ACKO --- ---
    Když vzpomínáte rozdělený Berlín, tak z osmdesátek mám velmi silný zážitek, jak jsme s tátou cestovali vlakem a v Berlíně byl přestup z východního do západního. Přestupové nádraží bylo osazeno odstřelovači v horním traktu s namířenými kvéry dolu na lidi. Pak jsme jeli koridorem po obou stranách vysoké zdi a nad tím ještě několik metrů ostnatého drátu. Nezapomenutelný dojem to udělalo.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    HOWKING: Byl v ní cukr, dnes je tam glukózo-fruktózový sirup, stejně jako v té, co se vyrábí v USA. Když jsem si ale nedávno na zkoušku koupil tu s cukrem, nepřišla mi lepší, ale jen jiná.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    HOWKING: Ve Východním Berlíně jsi dokonce mohl běžně vidět i americké vojáky :-)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Pamatuju, že v NDR byli ruští vojáci na každém rohu. To se u nás tak, mimo jejich kasárna, ani nevidělo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HOWKING: teslacky zajezdy do NDR za nakupy obleceni a bot. Lidi si to navlikali na sebe jak snehulaci, aby to mohli pak prevyst pres hranice do cech
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Dycky cestou z gymplu jsem si koupil ve večerce po cestě 6 Kofol za bůra a doma váleje se u TV jsem je postupně vypil :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HOWKING: k ty cocacole...

    Pamatujete? Před 50 lety se v Československu začala vyrábět Coca-Cola | Patriot Magazín
    https://www.patriotmagazin.cz/pamatujete-pred-50-lety-se-v-ceskoslovensku-zacala-vyrabet-coca-cola
    Coca-Cola se mnohým Čechům a Slovákům spojuje v první řadě se Západem, nápoj se však už desetiletí vyrábí lokálně. Že je to však už 50 let, tipuje jen každý sedmý respondent průzkumu agentur STEM a FOCUS, který si dala Coca-Cola exkluzivně připravit k tomuto výjimečnému jubileu.

    První láhev o objemu 250 ml pro zákazníky vyjela z výrobní linky v září 1971. Československo se tak stalo čtvrtou socialistickou zemí, ve které se nápoj Coca-Cola vyráběl a také 135., kde se prodával.

    V socialistickém Československu se gastronomická zařízení dělila do čtyř cenových skupin. Nápoj Coca-Cola si lidé v 70. letech mohli koupit jen v omezené míře – např. v restauracích 1. a 2. kategorie, v prodejnách Tuzex, případně ve vlaku či v letadle.

    V roce 1971 se v Modřicích vyrobilo 3 073 190 přepravek po 24 čtvrtlitrových láhvích, tedy celkem 18 439 140 litrů nápoje Coca-Cola. Roční průměrná produkce závodu v Kyjích je v současnosti více než 200 milionů litrů nápoje Coca-Cola (společně ve variantách regular, light a zero).
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Byla ta Cola nějaké jiná, lepší. Ta dnes mi vůlbec nechutná. I Kofola byla jiná. Šunku jak za komančů už jsem nikdy nejedl a to mi na cenách fakt nezáleží. Připomíná mi to zájezd do NDR, kde mi už i za komančů taky nic nechutnalo. Jejich pití, jejich uzeniny, pečivo, nic. Prostě se ty chutě ze západu (geografického) přesunuly po revoluci k nám, ale ty naše byly lepší.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    VYHULENY_UFO: Taky jsem tam byl na "dobrovolné" exkurzi :) S colou stejný zážitek. Pak si pamatuju ty linky na výrobu plastů a ještě telátka v jakýchsi malých klecích.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HOWKING: Cuba a Slusovice, to byl taky bizar. Pamatuju si, ze nase malomestska Tesla, kde makala matka, delala autobusove zajezdy do Slusovic. Parkrat me tam matka vzala a mam v pameti, ze jsem na zavodisti v restauraci pil svoji prvni cocacolu ze skleneny lahve. zazitek nejvetsi.

    No a samozrejme zajezdy do Brna na veletrhy nejen pro nakup konzerv se vsim moznym.

    po prevratu pametnik jiste zamackne slzu pri vzpomince na Invexy. Naposledy jsem byl na Invexu na prelomu tisicileti jako civilkar, ktery pomahal hlidat v autobuse studenty elektroprumyslovky. Jo byla to ostuda, polovina kluku neprosla ani branou a sli rovnou do hospody. Cesta zpet byla vtipna :D
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    THEFLON: No nevím, to bude tak rok kolik, 1986? Za mě dobrý :-)
    THEFLON
    THEFLON --- ---
    HOWKING: Tohle už není snad ani boomer...to neměla ještě Lucie Bílá menstruaci v době této reklamy...spíš jakože reklama pro pamětníky 😄
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Pár těch TNSek jsem potkal, ale nikdy řádné s funkčním tím modemem. Existovaly vůbec? (ty kruhy měly být na položení sluchátka - http://blog.3b2.sk/igi/post/Modem-SENDATA-700M-(series-acoustic-coupler).aspx )
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    N_I: Kde se tam vešlo sedm lidí? Vezl jsi i v kufru? :)
    N_I
    N_I --- ---
    THEFLON: vo fous...dle mě...mimo

    první kárka...sranda v zimě na letních pneu...sedum vožralejch vezeš...jedeš radši krokem...

    THEFLON
    THEFLON --- ---
    Je už tohle "boomer"...nebo ještě ne? Bohužel to nestihlo vyjít v minulém miléniu 😁
    Supercrooo - Toxic Funk | Releases | Discogs
    https://www.discogs.com/Supercrooo-Toxic-Funk/master/1841685
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    N_I: Ty vole fuj
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam