• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HOWKINGBoomers - co všechno je špatně a co vše bylo fajn.

    Jsme Husákovy děti.


    Ano Boomers na "západě" jsou mnohem starší, ale u nás se tento pojem zažíval právě pro lidi narozené v době populační exploze tlačené normalizací.
    https://www.czso.cz/documents
    rozbalit záhlaví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CEEFA:
    Jedly, pily, hodovaly
    A pak si to udělaly
    Vokurkou a tyčí
    Byly úplně NAŠROT!!!!
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    DEEFHA: furt jsou
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    N_I: Našrot! Ty byli dorý :-)
    N_I
    N_I --- ---
    v kotli asi pár boomerů ke konci měsíce což, vyprodáno!

    GUMBA
    GUMBA --- ---
    HOWKING: Já byl na víkend na hvězdárně, takže mě to o 2 dny minulo :)
    NJAL
    NJAL --- ---
    INDIAN: Rikanka jo. ;-)
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    GAARQ: ta rikanka fungovala reciprocne !!! :D
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Depešáků jsem si nevšímal, ale depešandy... Tlamičky namazaný černou rtěnkou (nebo co to bylo), černý hadry a divný vlasy :-) Jo, ty mi šly tehdy na nervy. A co na tom, že kolikrát neposlouchaly ani tak Depešáky, ale třeba Cure nebo tuzemský Oceány... Paradoxně jsem téhloe hudbě přišel na chuť až o nějakých deset let později a nakonec jsem si říkal, jaká to byla škoda. S těma holkama mohla bejt prdel :-D
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    VYHULENY_UFO: depešákům a jiným novoromantikům jsme říkali "černí mužíci". no, když u mě asi v roce 1990 opadlo to těžké metalistické období, poslouchal jsem např. cure a britský kytarový pop. depešákům jsem nikdy extra na chuť nepřišel, možná snad "enjoy the silence" a "personal jesus" se dají i dnes ;)

    eh, nějaké paměťové vývraty (nesuďte příkře):
    přicházeli depešáci, přicházeli z vršku
    potkali je metalisti, rozbili jim držku.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CROSS: tak bejvavali diskofilove, metalaci a depesaci.
    CROSS
    CROSS --- ---
    INDIAN: depešáci a lambada jsou často opomíjené ingredience té doby
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    bylo mi skoro devatenáct, první rok na vejšce, kam jsem překvapivě proklouzl díky velmi změkčeným kritériím (kádrově jsem to měl docela polepené ať už rodiči, prarodiči nebo vlastním přičiněním z gymplu). ten pátek jsme poslouchali s tatou svobodnou evropu, střídavě koukali na ČST a ORF, a čekali co z toho bude. až se objevil mrtvý student a to jsme začali tušit, že jde do tuhého. v pondělí ráno na sedmou na seminář z matiky, potkal jsem v šalině spolužáka z gymplu a jen: "víš?" "vím." v bráně kampusu už stály stávkové hlídky a nás šikovaly před děkanát, v jehož dveřích stál tehdejší děkan, bolšán, co na nás ten minulý pátek dopoledne pouštěl hrůzu na imatrikulacích (jakože socialismo o muerte), v ruce držel hrnek kafe, měl doopravdy nechápavý a nešťastný výraz a furt mlel: "co chcete, já nevím, co chcete". a večer velká demonstrace na svoboďáku, benga uzavřela všechny ulice a uličky, i průchod u mamlasů, u jakuba zaparkované busy s milicionáři. řečníci z mizerným megafonem a euforie, když nás benga nechala být.

    a pak stávkový výbor, kdy z 21 kolegů v našem kruhu odjelo 15 domů, a my zbylí magoři lepili a jezdili jak naivní pytlíci po podnicích a školách a "dělali revoluci". někde mě hnali svinským krokem (bytex v rajhradě a náš gympl, kam mě nakonec propašovali zadním vchodem), někde mě překvapivě přijal i ředitel a dobře jsme pokecali (tesla v tuřanech).

    zkoušel jsem i politickou kariéru, v prosinci vstoupil do jednoho moravistického hnutí (mladé a blbé, no ;), abych z něj v únoru v děsu prchl, když jsem já naivní pitomec viděl, jak se dělá reálná politika.

    necítím dnes nějakou hořkost nebo zklamání, nikdy jsem moc nevěřil na tu kapitalistickou aplikaci bolševického "dohnat a předehnat", jistě, mrzí mě, že svět není, jaký bych ho chtěl mít, ale furt je to lepší, než to bylo. a pořád ještě je.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    my to v jiznich cechach sledovali jako deti pasivne v bedne (+ hlavne z ORF samozrejme), nasi chodili na nasledujici lokalni manifestace na namesti... ve skole sme pak museli bejt hrozne in a nosili tak vsichni trikolory ustrizeny ze stuzek z medali...
    pak sme se o prestavkach ucili lambadu a o suplovanjech hodinach sme se chodili divat do sine tradic na video na simultalne dabovany filmy jako ET nebo bloodsport
    jezdilo se do Rakouska na nakupy, odkud si kazdej musel privezt dvojce, aby z nej moh obtezovat okoli... ja ho samozrejme nosil na rameni, mel sem cernou kozenkovou bundu a poslouchal na nem depesaky
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Já byl s mamkou někde kolem václaváku a schovávala mě v nějakým podchodu před střikacím/rozháněcím vozem. Když to teď počítám, bylo mi sedm. Ségra na učňáku stávkovala, myslím, že ji někdo zamkl v šatně, aby nepobuřovala, ale možná to má trochu pomotané.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    HOWKING: Bylo mi jedenáct, takže jsem na to hlavu moc neměl. Navíc jak nebyly ty internety (další generace nám nebude chtít věřit, že někdy internet mohl nebýt...), tak informace k nám na Vysočinu tekly trochu zvolna. Po pár dnech přijel na náměstí autobus, do kterýho se vždycky vlezla podívat skupinka lidí a někdo jim tam na videu pouštěl něco stočenýho kdovíodkud, no z televizních zpráv asi ne. Jinak si ale nemůžo stěžovat, protože to celý mýmu otci překazilo plány na emigraci, ke který se na jaře 1990 chystal. Přes Polsko, nutno dodat... To by nedopadlo dobře :-)
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    HOWKING: Doma jsme to sledovali na ORF, a vím, že to bylo docela haló. A jelikož to bylo 300 km od Prahy na východ, tak se o tom mlčelo ještě minimálně do pondělí, kdy šli rodiče do práce a tam se rozjížděla oficiální "šuškanda".
    Jinak osobně musím ze zpětného pohledu říct, že mi to zachránilo zadek. V květnu mě a několik mých spolužáků (bylo nám 14 let!) celý den vyslýchali estébáci, protože někdo na škole na Prvního máje rozřezal vyvěšené sovětské vlaječky.
    A i když jsem to teda neudělal (snad první lumpárna v životě, u které jsem náhodou nebyl), tak nás všechny slušně zařízli. Místo plánovaného gymplu nám řekli, že max. kuchař-číšník. Třídní se sesypala a měsíc jsme ji neviděli... Mno... A vysvětlujte to dnešním progresivistům a nadšeným budovatelům.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HOWKING: Mě bylo necelejch 6 let, ale pamatuju si, že sem před listopadem rád pochodovával sem a tam bytem v brigadýrce po dědovi a prohrašoval, že sem voják esembé a po listopadu už sem to pod dojmem reportáží z Václaváku nedělal.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    VYHULENY_UFO: jj, protože neměli podporu Moskvy. Sami byli zbabělci. Groby řekl, že se nebude vměšovat a byli v prdeli.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HOWKING: jako ceska republika mela z prdele kliku, ze z komousu uz byli prizdisraci, ktery vedeli, ze rezim rozpada (berlinska zed, trabanty v praze, demonstrace v rumunsku, solidarita v polsku) a tak nevytahli tanky. ono se tady na to dost zapomina, ale v tom samym roce, kdy byl Samet, probehly demonstrace v Cine a soudruzi na studenty vytahli tanky. masakr na namesti nebeskeho klidu...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo to's mi připomněl, že ještě o zkouškovém na to jsme měli zkoušku z Marxismu-Leninismu! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam