• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    VONY
    VONY --- ---
    STEVIE: Pokud koupíš na PC, tak dostaneš Bedrock i Java (to je teď nově). Na druhou stranu, když to koupíš na tablet, tak to zas můžeš hrát kdekoli (a to i s gamepadem třeba) ...a vyjde tě to levnějc ;)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    UBIK: ono je otázka, co jim z toho KCD pouští, předpokládám, že jim asi nepouští chlastačku + šukačku děveček s knězem.
    BTW můj 11letej synátor třeba na ipadu hraje Company of Heroes, což je strategie z 2. světový války a je PEGI 18
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    KULHY: to asi bylo od rodicu, co jako mali prejizdeli demonstranty v GTA a na stadion v carmageddonu jezdili zasadne s bleskovym powerupem. A vuuuuubec je to nepoznamenalo 😉
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    UBIK: Tech pedagogů, kteří využívají mmj KC:D pro výuku dějepisu je spoustu. Není to povinné, alespoň co je mi na jednom případu známo. Tudíž pokud Ti to nebo Tvým dětem v 6. třídě nebude vyhovovat, určitě se půjde domluvit na alternativním řešení. Můj osobní názor je ten, že ty průměrné šesťáky i jejich učitele trochu podcenujes, ale nic proti gustu.
    UBIK
    UBIK --- ---
    Na začátku mé úvahy bylo zjištění, že jeden populární a progresivní pedagog využíval KC:D pro výuku dějepisu v šesté třídě.
    Každopádně díky za vaše reakce.

KULHY: Jsem velký kluk, to zvládnu.
    KULHY: S tím postřehem PEGI cs. komplexita se dá jen souhlasit. Co se explicity týče, tuším, že z psychologického hlediska je bráno explicitní násilí stejně, ať už je v 800x600 meno ve 4k.
    Se zbytkem pak souzním. Hodnocení nemá smysl, pokud člověk hry dětem velmi pečlivě vybírá, když jim rozumí. Já taky málokdy nechám děti hry hrát samotné a zásadně kontroluju online verze, resp. je nehrajeme.
    DAVESADE: Naprosto souhlasím. Jenže požadavky rodičů mohou být různé. Např. se mi zdá, že zrovna ty tvé odpovídají mým, ale neodpovídají zcela těm, které vybral LAUNCHER. I když MGS nevím.
    JUNGLER: You are fun!

Shrnuto - doporučení nedělají blbci a asi se podívám, jak přesně see určuje. I kdyby se jím rodiče neřídili zcela, tak nastavuje neměnné univerzální parametry ve vztahu k jistému věku. A věk je tu také zástupným číslem pro jistý stupeň vývoje a senzibility.
    KULHY
    KULHY --- ---
    UBIK: Nechapu za co dostavas minuska — prekvapeni a obavu muze mit kazdy. Me tvuj dotaz prijde naprosto v poradku.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KULHY: ad doom - u nas treba bylo pravidlo, ze jsem mohl hrat Doom (1,2) ale ne Wolfenstein. stejna hra, stejny engine .. s jednim podstatnym rozdilem - v jednom se strilely prisery, v tom druhym lidi
    KULHY
    KULHY --- ---
    LAUNCHER: Trochu mi prijde, ze tady michas dve miry hodnoceni do jednoho. PEGI, ESRB a jejich dalsi obdoby jsou tu od toho, aby varovali pred nevhodnym obsahem, nikoliv aby pomohli vybrat hru s vhodnou obtiznosti, konplexitou.

Osobne taky ratingy nepouzivam, protoze o hrach mam dobry prehled a jsem schopen lepsiho rozliseni nez tyhle plosny hodnoceni. Na druhou stranu jsou rodice, kteri se o hry nezajimaji a jim to muze pomoci nekoupit hru s kterou by nesouhlasili, aby jejich dite hralo. Specificky u techto rodicu asi bude mensi nejaka guidance tech deti tim obsahem.

Treba nasili v puvodnim Doomu proti treba soucasnymu Doomu 2016/Ethernal je taky uplne jina liga explicity.

Deti dnes zacinaji s hranim v o poznani utlejsim veku a verim ze u tech nejmldsich je nejaka obezretnost na miste.

Kazdy rodic, dite i hra jsou individualni a nelze najit nejaka unifikovana pravidla. Ale nehazel bych ten rating uplne do kose.
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    Ratingy berme ciste orientacne. Ja sam razim zasadu, ze nedam hrat detem hru, kterou jsem si predtim nenastudoval. A podle svych vlastnich deti se rozhodnu, jestli hru dovolim ci ne - rating nerating.

Jednoduchy priklad - hra nemusi mit ani kapku krve, ale ma-li toxickou komunitu a behem multiplayeru si tam pubosove resej komplexy ponizovanim proti- i spoluhracu, tak samo do takove hry svoje deti nepustim, jelikoz si nepreji, aby byli vystaveni blbcum, krutostem a nespravedlnostem. A rating muze byt klidne 0+.

Jiny priklad - neskodna hra, ktera je ale designovana jenom na co nejrychlejsi uvolnovani dopaminu. Sem spadaji prevazne mobilni hry s lootbox mechanikama. Takove nam nesmi pres prah.

Opacny priklad - ukazoval jsem detem Metal Gear Solid - samozrejme na pacifistu - a je to sice 18+, ale uzili jsme si u toho par veceru a bylo to prinosne. Povidali jsme si u toho o technologii, kamere, dabignu, designu puzzlu, ovladani - moc prijemne straveny cas. Tolik podnetu, kolik jim hra dala, to se nestava casto. (A Portal jsme taky hrali spolu a nemaji na to oficialne vek dle ratingu).
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    UBIK: Jen se s těmi tvými obavami prosím už nikde jinde nešiř aby se toho náhodou nechtěl chytit nějakej znuděnej zákonodárce.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    UBIK: Když jsem byl sám dítě, nebral jsem na ratingy ohledy (Doom 1993 - PEGI 16 atd). Nebylo by tedy férové, abych je nutil mým dětem.

Co hůř, moje děcka (oba plavci) chodí v 7 a 5 mmj na tobogán, který je od 10 let (Horažďovice - naprosto neškodný, běžně na něm jezdí i mladší děti) a staví Lega které mají na krabici vyšší minimální věk než jim je.

Slovy čísel:

Stray - PEGI 12
    Marvel's Spiderman Remastered - PEGI 16
    Portal 2 - PEGI 12
    Marvel's Guardians of the Galaxy - PEGI 16
    Spousta Lego her (Undercover, Incredibles, Ninjago atd) - PEGI 7

Opačný extrém: Microsoft Flight Simulator - PEGI 3 (hodně štěstí přeji pro 3yo piloty)

Takze 5yo by teď hrál leda tak ten Flight Simulator 🙄 a oba kluci by si na svoji Stray a Portal 2 ještě hodně dlouho počkali. A na Spidermana a Guardians až do věku, kdy doufám už budou spíše běhat za holkama.

To Tě radši necháme, ať se překvapuješ a trochu děsíš i nadále, promiň 😇
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    STEVIE: je jen java verze (ta jede na jave) a pak Bedrock (prepsanej engine do .netu aby jel i na xboxu). Dungeons je offspin, nejvic se podoba asi Diablovkam- isometricky pohled, mlatis prisery a neni tam staveni
    UBIK
    UBIK --- ---
    Překvapuje mě (a trochu děsí), jak málo rodičů se řídí při výběru her pro děti hodnocením PEGI. Berete na něj ohled?
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    YMLADRIS: Zdravim, ja bych klidne syna dovalil. Zalezi kdy a za kolik. Kdyztak PM.
    MUXX
    MUXX --- ---
    STEVIE: Pokud to bude s nim hrat nejaky kamarad online, tak stejnou verzi jako ma kamarad. Jinak doporucim pc verzi at se nauci s mysi a klavesnici.
    Pokud si nejsi jistej, jestli ho to bude bavit, tak muzete pred zakoupenim zkusit https://tlauncher.org/en/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STEVIE: mrkni na clanek, muze se leccos objasnit

Minecraft | Amentum Wiki
    https://hry.amentum.cz/cs/Hry/Minecraft
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Může někdo pls poradit jakou verzi Minecraft koupit synovi ?
    Bude mu teď 7 a má o to dost zájem. Asi mu to dám k narozeninám.

První otázkou je platforma, co byste doporučili na to nejraději - máme jak chytrý telefony, tablet, herní PC a Xbox.

Druhou otázkou je verze - teď jsem s hrůzou zjistil že je Minecraft Java, Minecraft Bedrock, MC Dungeons, etc etc...

Kterou vzít pro začátek? Moc diky
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    je tu nekdo z Brna, kdo ma dite, ktere by chtelo s nasim synem brat lekce Game Maker studio 2? Bylo by to u nas Brno Fugnerova. Lektor je ochoten ucit vic deti najednou.. mohli by se seznamit nad spolecnym zajmem
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    VONY
    VONY --- ---
    KULHY: Syn to hrál taky v tomhle věku a dal to v pohodě. Jesli je na Switch i coop, tak doporučuju. S tim je ještě větší zábava.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam