• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KULHY: Umi pocitat do tisicu? Protoze o tom to je.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Nemate tip na farmin sim (Harvest Moon/Stardew Valley klon) s nizsi komplexitou a treba i s minimem textu, nebo uplne bez?
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    No, když už to tady tak spamuju, tak přidám ještě jednu hru. Zrovna dnes jí oba prcci (6 a 9) zase chvíli hráli.

Nuclear Blaze (Switch, Steam, PS4)
    Je to plošinovka s hasičem, co prolézá tajnou továrnu, hasí oheň, plní puzzle (najdi button/klíč atd.) a semtam zachrání kočičku :). Kdyžtak mrkněte na recenzi níže. Je to hra pro všechny, ale obecně spíš jednoduchá arkáda. Pro zkušenější je tam pak extra hard mode.

PROČ TO JE I PRO DĚTI?
    - Je tam přímo i kratší "Kid mode", kde je hráč nesmrtelný a jen zachraňuje kočičky. Developer to udělal pro svého tříletého syna. Je to moc fajn.
    - Standardní mód se dá nakonfigurovat na lehkou obtížnost - přidat brnění, zpomalit požár, víc vody v zásobníku atd. Takže opět super pro děti.
    - Hra není nijak násilná. Je to vlastně jen puzzle arkáda v napínavém prostředí alarmů a požárů.

Nuclear Blaze Nintendo Switch Review
    https://www.youtube.com/watch?v=2Xm0qIRg-Mc
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    SIRLOON: jj vyšly před nějakou dobou a mám je koupené ;). Ale to pro děti ještě úplně není, je to moc hektické a náročné na skill. Sám jsem to pak dohrál, to jo :).

Podobně jsem teď koupil novinku Ember Knights, což je celkem klasická rogue-lite, hodně dobře udělaná. A je tam luxusně udělaný coop až pro čtyři hráče. Kluky to celkem baví, ale opět - je to těžký. Chce to skill a vlastně i zkušenost s jinýma rogue-lite. Nejstaršího to už vyfrustrovalo a asi ho k tomu nevrátím :/.

Pro děti (hlavně pro mého nejstaršího) je fakt potřeba přesný mix, aby ho to bavilo. To je u her, co nejsou primárně pro tak malé hráče (6 a 9) dost těžké. No a v mém případě zase ani nefungujou ty víc dětské hry leckdy, protože jsou až moc jednoduché a nezajímavé (příklady Ben 10, Alba nebo Lil Gator Game)
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    STAROJDA: nevysly tam nahodou ninja zelvy co mely ted remake? Ty by mohly jit ve trech
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    A abych byl i pozitivní, tak naopak tu mám hru (pro jednoho), kterou starší dítě (9) zvládlo v pohodě a dost ho to baví. Vlastně první hra na Switch, ke které se opakovaně vrací.

Monster Sanctuary

Je to metroidvania kombinovaná s pokémony. Přesně tak. Tedy 2D svět který postupně objevujete. A sbíráte monstra, které pak bojují. Postava se nevylepšuje (jen klasicky double jump, plavání a další skills pro odemknutí mapy), naopak monstra mají celkem rozsáhlý strom dovedností.

Hra je až do 11.8. ve velké slevě, takže za zkoušku skoro nic nedáte (na Switch za 140 Kč)

Monster Sanctuary Nintendo Switch Review
    https://www.youtube.com/watch?v=_tnFGdhDOWA
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Už jsem dříve psal, že hledám na Switch hry, které můžeme hrát s klukama (9 a 6) ve třech.

Pokud jste na tom podobně, tak tu mám jedno VAROVÁNÍ - avoid

Zaujalo mě akční RPG Trinity Trigger. Nevypadá to těžké a je to přímo designované na coop pro tři hráče. Nicméně po jedné herní session s klukama to odpískávám, je to nuda a vlastně mizerná hra. Nechápu ta vysoká hodnocení. Asi nostalgie.

Proč to nehrát s dětma v coop?

- RPG systém je až moc jednoduchý a nudný. Level postavy nicmoc neznamená, jen se vylepšují zbraně. Uspokojení z progressu se nedostavuje. To vadilo hlavně staršímu synovi, který chce víc RPG systém skillů a upgradů postavy.
    - Souboje jsou taky primitivní. Jen mačkání A a občas silnější útok. Dá se konfigurovat kombo té zbraně, ale vlastně to vůbec není poznat. Prostě jen mačkat A. Jo a uskakovat samozřejmě. Samotný boj pak působí umělohmotně. Údery postrádají jakousi fyziku, nepřátelé (kromě bossů) útočí taky ledabyle.
    - Postavy musí být spolu na obrazovce. To dává logiku. Jenže obecně je hra celkem zazoomovaná, takže místa moc není. Navíc nejde běžet až úplně ke kraji obrazovky, ale je tam jakýsi okraj. To obecně komplikuje pohyb. U bosse najednou nemůžu uhnout útoku, protože jsem na kraji. Ve městě se jeden z nás zasekne u schodů (což se dětem stane) a další na něj musí čekat... Frustrující.
    - Je tam jakýsi příběh, ale dodaný je až moc dlouhým tlacháním postav. Nemá smysl to číst a už vůbec převypravovat dětem.
    - Jen jedna postava (hlavní - já) může otevírat truhly a mluvit s NPC... Ano děti chtějí otvírat truhly.

Trinity Trigger Nintendo Switch Review!
    https://www.youtube.com/watch?v=kzfbcMEbiPg
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STAROJDA:
    QWWERTY: i to se da povazovat za tema k hovoru: ze nejprimocarejsi je snazit se dominovat vojensky, ale s rozvojem jinych vymozenosti to prestane byt az tak .. vyhodne .. a do jakych sfer se valky prenesly dnes. a jestli se valka jako primarni reseni vrati az budou roboticti vojaci (nevalci se dnes vicemene proto, ze obyvatelstvo to nema rado, nechce narukovat atd)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    QWWERTY: ze koloseum je jak hokej, to je presne ten typ uvah - jak se urcita potreba transformuje v ruznych kulturach...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    QWWERTY: Asi záleží na nátuře. Já jsem vždycky šel po kulturních/technologických vítězstvích.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    YMLADRIS: celkem dobře tohle řeší Victoria 3, ale je to hra, kterou nepochopí ani mnozí dospělí
    je tam celkem dobře udělaný mezinárodní obchod a politika v době průmyslové revoluce, řeší se tam v rámci zákonů otrokářství, práva žen, dětská práce, vliv církve atd...
    Video - Victoria 3 - jak se hraje? | GAMES.CZ
    https://games.tiscali.cz/tv/victoria-3-jak-se-hraje-75360
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    STAROJDA: tezko rict, jestli se da neco sofistikovanejsiho porad oznacit za hru :))
    nicmene jsem to hraval uplne stejne - nejdriv totalni nadvlada a vyhlazeni vseho co se hybe a ty jemny nuance a principy jsem za tim zacal videt az po delsim hrani
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    K té Civilizaci - řekl bych, že YMLADRIS poptává něco sofistikovanějšího. Civilizace je pořád spíš arkáda, než tak propracovaná antropologická případová studie. Konkrétně jsem s prckem (8 mu tehdy bylo) zkoušel Civilizaci VI a nejen že ho to nezaujalo, ale jsem pochopil, jak se na to tvářil. Pro něj to byla hra a kdyby to hrál, tak munchkinuje aby co nejrychleji vyhrál. Čili jak psal DAVESADE. Ty vedlejší koncepty jako umění a diplomacie tam jsou samozřejmě taky, ale pořád optikou dominance nad nepřáteli. Těžko by se tam vysvětlovaly ty hlubší vztahy.

A nebo je prostě můj syn po mě a zdědil můj herní mindset. Mě by sofistikovaná antropologická hra nebavila xD
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Na civ2 jsem vyrostl a naučil se i anglicky. Hrozně pomohlo, že k tomu byla tištěná “Civilipedia” jako knížka, kde byly všechny ty koncepty sepsaný. Takže jsme to s bráchou četli i mimo screen time a vlastně jsme to i chápali a hráli poměrně dobře( na to, že mi bylo třeba 9-11 let)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DAVESADE: souhlas s Civ .. ta prvni nebyla spatna, ale u tech novejsich (konkretne Civ5) mi prislo lip zpracovany obchodovani, vyzkum, diplomacie, resp. snadneji uchopitelny zatimco u Civ1 jsem mel pocit, ze bez precteni Civilopedie to bylo docela tezky ...a kdo by dneska chtel muset cist knizku, nez mas moznost zacit poradne hrat
    taky mi prislo snadneji dosazitelny i jiny vitezstvi nez kompletni vyhlazeni vsech ostatnich

at uz kteroukoliv verzi, tak pokud nemaji deti dobrou EN, tak rozhodne sehnat v CZ, protoze jinak by mohly byt ochuzeny o popisky jako je tenhle :D

TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    YMLADRIS: Civilizace, klidně i ta úplně první
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    YMLADRIS: Asi nejblize je Civilizace od Sida Meiera, ale neni to uplne jednoducha hra a urcite je vice prakticky zamerena na "vitezstvi", nez na zkoumani antropologickych jevu.

Novejsi dily se ale daji hrat se zamerenim na kulturu, diplomacii, umeni atp.

Mozna bych zkusil deskovou variantu, ta je vice popisna.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DOTAZ "budování civilizace" a zkoumání, jaké společenské "jevy" mají jaké důsledky

Chtěla bych dítě učit sociální antropologii v jednoduché podobě. Jako že např.
    1. peníze: proč se vynalezly (plat žoldákům) k čemu to bylo dobré. k čemu je to blbé.
    2. vesnice: dobré: dělba práce špatné: umírání na chřipku a choleru
    3. otrokářství: ...
    4. církev ...
    5. volební právo ...
    6. sociální stát... / přerozdělování
    7. knihtisk: akcelerace poznání / sto let náboženských válek
    8. mnohoženství, ...
    9. ...

a pak mě napadlo, že možná existují videohry, které se tímto zabývají - jaké důsledky má když si zapneš "otrokářství", .. musíš platit silnou policii. co když reguluješ počet dětí, tak...

připomíná to někomu něco? hry, kde se dají zkoušet stavební kostky lidské kultury, tím o nich přemýšlet? Můj cíl je, aby děcko pochopilo, že kultura není deterministicky daná pevná věc (takhle se to dělá u nás a proto je to správně), ale že má při tvoření si názoru na nějaký sociální jev smysl zjišťovat proč to vzniklo (jakou potřebu to adresuje) a jestli je to vůbec (ještě) výhodné nebo nevýhodné to provozovat

jsou takové hry?
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Po delší době napíšu jeden tip.

S klukama (6 a 9) jsem chtěl hrát nějaký akční RPG. Ten mladší se už celkem chytá (ověřil jsem na Cat Quest 2). Našel jsem tedy indie hru Ages Of Mages (Switch, PS4, Xbox,...) a jako docela to jde. Jsou tam bugy a glitche a FPS dropy, ale gameplay je docela fajn. Láká nás to hrát dál (i mě, akční RPGčka mám rád). Hra je kupodivu dost těžká. I na nejlehčí obtížnost je to výzva. V single playeru se to asi ani hrát nedá :).

Pokud to zkusíte, tak pár doporučení pro hraní s dětma:
    - Nejlehčí mág na ovládání je asi fialovej (blesky, samy se přichycují na nepřátele) a pak modrej (shotgun styl projektilů). Naopak červenej (firebally) a zelenej (kameny) jsou těžší na trefování.
    - Rozhodně je lepší to hrát s ProControllerem (nebo dvěma joycony), protože s oběma joysticky se lépe střílí. Tedy můžete couvat a u toho střílet dopředu. Na single joyconu jde střílet jen tam, kam jdete.

30-Second Review: Ages of Mages
    https://www.youtube.com/watch?v=gW10viz3r-k
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    RAINBOF: U nás taky tak. Děti doma server a už se bijou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam