• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KULHY: Odesláno.
    KULHY
    KULHY --- ---
    PETGRIDUS: Jako ze free? Rad to vezmu. :)
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    Ahoj. Nechcete někdo hru PAW Patrol the Movie: Adventure City Calls na Steam? Aktivační kód bych vám poslal do pošty.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    LEGI: píšeš to i na Steam?
    LEGI
    LEGI --- ---
    chci varovat před Rime
    je to krásný, poetický, melancholický, pěkný logický puzzly, který jsou tak akorát, že lehce zdrží a přinutí se rozhlédnout, ale nezpůsobí zásek. a dá se díky tomu s dítětem díky tomu mluvit o snech, ale podle mě to určitě není PEGI 7, jak to má být v EU.

a vlastně jsem nasranej částečně na sebe, že jsem to neprověřil víc, a částečně na autory, že do "dětského" balení (ale uznávám, je to moje dojmologie) zabalí něco takhle "složitého".

takže fakt od 10, klidně 12 výš. a s doprovodem a komentářem rodičů.
    pak to může být super, protože je to jinak fakt povedený, nápaditý a nebojím se říct, že "umělecký".
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    PLECH: jj je to dycky jeden z tech zajimavejsich kandidatu, kdyz prendavam kompy, nebo potrebuju novou skrin :)
    PLECH
    PLECH --- ---
    Vejde se tam i velká grafárna a chladí to dost dobře za mě
    The Cooler Master NR200P V2 is your next ITX/SFF case
    https://www.youtube.com/watch?v=8XubuoGa6TA&t=851s
    PLECH
    PLECH --- ---
    KLEINZACH: Nice.

Já s dětma tuhle sestavoval minikomp, byla fuška to tam narvat. Ale musim pochválit tenhle case, je skvěle vymyšlenej :) https://www.alza.cz/cooler-master-masterbox-nr200p-v2-d12406637.htm

MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TRAGED: Je zjevne takovy typ cloveka. Kdyby nemel Minecraft, stavel by si treba vlacky. Kamaraduv syn dlouha leta sjizdel videa na youtube o HW, nedalo se s nim o nicem jinem mluvit a ted presaltoval na kafe, takze studuje typy kafe vareni, mlejnky...
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    MAKROUSEK: To jsme si před 10 lety mysleli i o Minecraftu. No, teď ho Jr. moduje o 106 a stěžuje si, jak se bude muset kromě Javy ponořit do OpenGL, protože už narazí na omezení enginu. Kdyby mu to nesezralo veškerého volnej čas, tak tomu snad i fandím.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    já radši pořídil arcade a mám stejně starou dceru, tak hraje disney dreamlight valley
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ZELWAK: on je problém, že na roblox screentime pořádně nefunguje a pokud budeš mít smůlu, tak vzhledem k tomu, že většina her na robloxu je na první signální tj na dopaminový receptory, tak se s tím budeš nonstop srát
    Roblox App Not Affected by Screen Time - Apple Community
    https://discussions.apple.com/thread/253532103?sortBy=rank
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ZELWAK: Neresit, do roka a do dne ji to prejde, najde si jinou zabavu. Pokud budete resit, bude to mit prichut zakazaneho ovoce a najust tam bude travit vic casu.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ZELWAK: Roblox je plně cross-platform. Takže ano, může hrát s lidma co mají Android, PC, konzoli atd.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZELWAK: Screen time lze na iOS nastavit tak, že omezí čas strávený v konkrétní aplikaci nebo kategorii aplikací (třeba hry celkově).

Nevím, jak Roblox, ale Minecraft hrajeme s dcerkou na iOS, resp. iPadOS a občas se k nám připojí známý, co hraje na Androidu. Takže tyhle verze (v zásadě jde o nějakou bedrock edici, dříve se to možná jmenovalo pocket edition, ale kloudně se v tom nevyznám) kompatibilní jsou. Vzájemně není kompatibilní java edice (typicky pouze pro desktopy) a bedrock edice (desktopy i mobily).
    ZELWAK
    ZELWAK --- ---
    A ještě dva dotazy. 1. lze nastavit screentime v iOS a ten rovnou hlídá i Roblox? Nebo je Roblox hlídán jen svým interním omezovačem? 2. Může dcera pak hrát s lidma, kteří mají Android nebo na PC, konzoli? U Minecraft jsem pochopil, že iOS je kompatibilní jen s iOS a její kamarádi mají ve většině Android, takže si s nimi nezahraje.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    A ještě dodám, že co jde konkrétně nastavit, tak právě screen time limit přímo na dětském účtu. To je fajn:

STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ZELWAK: U nás máme hodně liberální přístup k Robloxu. Obecně věříme tomu, že tak hrozné to není (v kontextu jiných rizik a lákadel) a že je hlavně potřeba s dětmi o tom mluvit a mít přehled.

Dřív se říkalo, že rizikem jsou hlavně predátoři, grooming a podvodníci. To už dnes prakticky není. To si Roblox pohlídal. Teď naopak je riziko právě v těch "špatných" hrách (jak píše DAVESADE), ve ztrátě rodičovské kontroly (moc her, moc přátel) a nepřímo pak v tom, že se podílíš na nečistém byznysu.

K tvým konkrétním otázkám:
    - Za mě určitě je hra vhodná, když si nastavíš režim. Nástroje na to bohužel moc ale nejsou.
    - Nemůžeš omezit přátele (tak jako např. ve Fortnite). Jen vidíš, které přátele má.
    - Nepotřebuješ programování. Roblox tě přinutí si udělat rodičovský účet pro <13 dítě. Takže v něm vidíš základní údaje (viz obrázek níže).

Obecně: U holky 10 let bych opravdu rodičovskou kontrolu spíš rozvolňoval. Nebo aspoň s mírou. Mám pocit, že přísný dohled udělá víc škody. Ale tak to má každý rodič podle sebe a podle toho, jaký máte vztah.

Screenshot, jak obecně vypadá rodičovský kontrola. Moc detailní to není, spíš jen přehled a obecné nastavení. Možná to budou zlepšovat, ten rodičovský účet je novinka z letošního roku.

DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    ZELWAK: U Robloxu je nejvetsi problem to, ze nemas kontrolu nad tim, jaky konkretni titul v nem navstivi. Roblox je spise virtualnim prostorem na tvorbu her, ktere se muzou tvarit z pocatku nevinne, ale casem nabyvaji na komplexite a s pribyvajicimi hraci se casto meni obsah hry na neco vice creepy, nez by bylo zadouci.

Moje dcera hraje v Robloxu hru "Dress to impress", coz je teda desna ptakovina, lec nasla si v tom jiste zvrhle zalibeni, sem tam se tam schazi se spoluzackama a je to po urcite dobe prakticky jedina hra, kterou v Robloxu navstevuje. Sledoval jsem vyvoj hry z primitivniho chozeni po molu az k "bonusovym levelum", ktere se objevili casem s tim, jak se komunita teto hry zvetsovala. No a tyhle bonusove levely spise pripominaji primitivni adventuru s horrorovymi prvky, ktere maji dost depresivni grafiku a uplne se vymykaji designu puvodni hry.

Cili abych to shrnul:
    - urcite je nutne byt kuratorem, co prave hraje - pokud vim tak technicky tomu nejde nijak zabranit
    - urcite hlidat, s kym skrz hru komunikuje - idealne s nikym, cetl jsem zkazky o pedofilech na Robloxu. Pokud bude mit ale dcera nahozeny Whatsapp nebo Discord se svou komunitou pouze, tak neni potreba vubec spolehat na interni chat.
    - prubezne kontrolovat, co se v hranych hrach deje a hlavne jak se v toku casu vyviji. Vetsina her je sice primitivnich, ale mohou akcentovat v detech chamtivost, zavislosti na nahodnych vyhrach a povede to skoro nevyhnutelne k tomu, ze budou zadonit realne penize na nakup virtualni meny. (Tomu jsem teda NIKDY nebyl priznivcem a asi nikdy nebudu. Vynalezava dcera ale zjistila, ze kdyz se bude denne logovat do XLive accountu Microsoftu, dostane nejake bodiky a prihlaseni a za asi 3000 bodiku si pak na XLive muze koupit Robuxy primo - snad stovku Robuxu. Takze je to "zadarmo". Kazdopadne dcera to vydrzela tri mesice, s velkou slavou koupila Robuxy, ale uz se k tomu nikdy nevratila, protoze to byl vopruz - tak to davam jako zajimavou historku k dobru).
    - velice doporucuji byt v kontaktu s rodici onych spoluzacek a vzajemne se informovat o tom, co jejich deti v Robloxu delaji ci nedelaji a jestli treba neni jeste neco jineho, o cem sam nemuzes vedet, ale mel bys.
    ZELWAK
    ZELWAK --- ---
    Ahoj, dcera má 10 let, chce na mobil Roblox. Já tu hru nemám rád, ale plno spolužaček jí má, takže můj negativní názor není důležitý. Něco jsem tady přečetl a úplně mě to nepřesvědčilo k pořízení. Je to vhodná hra pro dítě, pokud má nastavený screentime na iPhone (prý s tím bývá problém) a my jako rodiče nechceme být neustálá kontrola, ale naopak jí dát rozumnou volnost? Lze Roblox nějak osekat, aby tam mohla být jen s holkami, které si sama pozve? A je toto omezení snadno dohledatelné, nebo to chce zkušenosti s programováním? Já jsem PS5 hráč, tyhle online mobilní hry jdou zcela mimo mě. Ale při nepořízení dětem je vystavím sociálnímu vyloučení... Dneska na mobilu hraje Minecraft a Toca Boca. Dík za rady a názory k věci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam