• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CHEWBACCA: kouzlo finanční nezávislosti je schované za operací, které se říká složené úročení. Jde o to, že čím dřív dokážeš nasbírat slušné portfolio, tím dřív ti začne generovat potřebný zisk, který převýší tvoje životní náklady. To znamená pokud si dokážeš v mládí odpustit nové auto nebo drahou dovolenou, tak v pozdějším věku toto uskromění může generovat zisk který ti pokryje každoroční dovolenou.
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    DYNK: souhlasim s temi dvema pristupy ale ten prvni moc nekoresponduje s financni nezavislosti aspon tedy z meho hlediska. pokud se bavim o financni nezavislosti, tak si predstavuji ze mam prijem penez at uz ze zamestnani nebo z pasivniho prijmu takovy, ze prave nemusim minimalizovat naklady. predstavuji si to prave tak ze si muzes dopravat to co mas rad, zazitky, cestovani, veci co maji pro daneho jedince v zivote smysl. To ze si budu utrhovat od huby a v 65 letech budu mit nasporeno a budu mozna fin. nezavisly, to asi neni terno, na druhou stranu lepsi nez bejt i v tomto veku bez penez. ten druhy pristup mi je sympatictejsi a mnohem vic v souladu s fin.nezavislosti.
    DYNK
    DYNK --- ---
    CHEWBACCA: Osobne kolem sebe vidim dva pristupy - bud minimalizace nakladu, nebo maximalizace prijmu pri plus-minus zachovani nakladu. Pro co nejdrivejsi dosazeni FN je samozrejme nejlepsi kombinovat jak minimalizaci nakladu, tak maximalizaci prijmu.

    Obvykle se setkavam spis s prvnim pristupem - minimalizaci nakladu. Ja osobne jdu spis tou druhou cestou. Snazim se drzet si co nejvyssi prijem v ramci oboru, vymyslet a realizovat napady na dalsi prijemy. V minimalizaci nakladu mam velke rezervy, ale jak uz jsem tu psal - kdybych naklady skutecne osekal, mel bych pocit, ze neziju zivot tak, aby me naplnoval. A celej smysl FN vidim v tom, ze clovek ma moznost si udelat zivot vic podle sebe.
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    díky za dalsi diskuzi o financich i kdyz s nazvem financni nezavislost, která je v mem pripade cloveka, ktery zatim ve 38 letech neumi absolutne hospodarit s penezi, zatim uplne mimo realitu. Nicmene zatim je to tu primarne o tom jak zkrotit sve vydaje coz me evokuje to, ze to je prvni krok k tomu jak se k financni nezavislosti priblizit.

    diky za par uzitecnych odkazu a pridavam jeden zajimavy rozhovor, ktery jsem nedavno slysel v ceste kolem zjistovani jak naklady s penezi. Neni to uplne podcast zamereny na detaily ale par rozumnych myslenek a vizi jak to bude s byty v Praze za par let a kam je nejlepsi investovat tam padlo od cloveka ktery se kolem financi a investovani mota 30 let.

    RADOVAN VÁVRA I Ladislav Sinai Podcast #69
    https://www.youtube.com/watch?v=FaY1fA4TPzU
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    RUDY_CZ: s tou Prahou to chápu, tam je to spíše za trest. U nás na dálném východě (Frýdek-Místek) je ale auto pomalu nutnost, aby se člověk někam rozumně dostal :)

    Ony ty tabulky jsou obecně dobré, člověk si například zjistí, že než dávat denně 100 za kávu, vrátí se mu investice do kávovaru během 3-6 měsíců :)
    RUDY_CZ
    RUDY_CZ --- ---
    WOJTISHEK: Jj, souhlas, je to úhel pohledu a o tom si to reálně spočítat. V Praze (v mém případě) jezdit autem do práce je kontraproduktivní, takže pro mne je to díra na peníze a cena za luxus. Už se nedivím že plno Pražáků nemá ani řidičák :)

    Jen bych chtěl vyzdvihnout, že dokud jsem si nezačal vést tabulku náklady/ujeté km tak by mi to nedošlo. Určitě se to dá aplikovat i na jiná "pasiva" :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    WOJTISHEK:souhlas
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    WOJTISHEK: jasně, je to subjektivní, ne každý auto využívá denně a k práci.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    Mi ten pohled na auto jakožto žrouta peněz přijde docela nepochopitelný. Jasně, jedna věc je jeho hodnota, která klesne o xx% sotva si to auto vyzvednu v salonu a klesá každým ujetým kilometrem, ale na druhou stranu je to zase nástroj, díky kterému ušetřím spoustu času, který pro mne je mnohem cennější, než hodnota auta...nehledě na to, když denně musím někam dojíždět, ušetří mi to 1 hodinu cestování hromadnou dopravou a mám hodinovku 500 Kč, tak je to ušetřených 10k měsíčně, resp. možnost tu hodinu využít pro vydělání těch peněz. Nebo to není hodnota, kterou do toho počítat? :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    RUDY_CZ: dnes jsme volal do vrakace, kolik mi daj za muj fiat stilo z 2004, do kteryho bych ted nacpal nesmysl aby prosel technickou, rekli 2 litry, za to jsem od nich koupil pred deseti lety roletu na kufr, ktera tam furt je. dnes jsem si koupil passata, protoze future family a automat pro partnerku, ale nejaky desetinasobny rozdil v kvalite tam neni :) ale zase jede hezky a ma to vse co jsme potreboval
    RUDY_CZ
    RUDY_CZ --- ---
    MAGE: Letos oslavilo 10 let, takže vzhledem k tomu kolik stojí opravy už začíná být jeho zůstatková hodnot záporná :)
    MAGE
    MAGE --- ---
    RUDY_CZ: Ale zas budeš mít vyšší zůstatkovou hodnotu ne?
    RUDY_CZ
    RUDY_CZ --- ---
    DYNK: Mno, já jsem si začal vést tabulku nákladů na auto a musím říct že bych ho už nejraději shodil někde ze skály. Při tom jak málo s ním najezdím tak my vychází amortizace 2 kč/km (+ 2kč/km palivo). Jenže to pohodlíčko, kdy si přes léto můžu zaject kam chci, mě zatím od toho odrazuje :-)

    Každopádně všechny ty pasivní výdaje jako je STK a Povinný ručení i když auto stojí na chodníku jsou depresivní...
    MAGE
    MAGE --- ---
    Taky neco prihodim:
    Blog – Personal Finance Club
    https://www.personalfinanceclub.com/blog/
    https://indexfundinvestor.eu
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NOISEGATE: ja veci bezny spotreby neresim, jidlo, praci prasky, zubni pasty, mydla, hajzlpapiry, to proste musim kupovat, stejne jako musim kupovat energie ve forme elektriky ci plynu. takovej minimalista zase nejsem. nicmene nepotrebuju k zivotu spoustu veci, kdysi jsem si koupil digitalni kameru a poslednich 15let lezi ve skrini, protoze na videjicka mam mobil a vlastne nataceni videjicek neni muj konicek.
    je pravda, ze nekdo ma jako konicka svoje luxusni bavo, me auta nebavi, ale mam rad pocitace, takze sem si pred 2 rokama koupil notebook s procesorem xeon, nvme diskama a do nej sem si poridil 4x32GB RAM... ale to bylo nejen pro praci, ale hlavne pro radost.
    DYNK
    DYNK --- ---
    Nastenku furt odkladam, tak uz radsi neslibuju zadnej termin. Ale bude, nebojte:) Zatim budu rad i za vase navrhy.

    Tohle sice neni ciste jen o financni nezavislosti, ale je tam dost inspirace co se tyka pristupu k financim.
    Rozbité prasátko. Váš odrazový můstek do světa peněz!
    https://rozbiteprasatko.cz/

    A nemuzu vynechat typka s bramborou:D Forma je, rekneme, dost specificka, ale obsah je kvalitni.
    https://www.youtube.com/channel/UCCNmrEhZwbA82zPigULLnEw
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    VYHULENY_UFO: ja si to o sobe dlouho myslel taky.. ze jsem minimalista haha, nic nepotrebuju atd. a pak se divil, kdyz jsem poctive dva roky psal ten seznam .) potraviny jsou kapitola sama pro sebe, to resi spis zena a snazi se o zdrave a eko. Pro me bylo velky prekvapeni ze se da do supermaketu jit treba jen jednou za mesic :)) (dovazku nepouzivame)

    Jinak do zahlavi by se mohlo dat https://www.mrmoneymustache.com/ ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NOISEGATE: ja si seznamy pisu, jen kdyz nakupovat potraviny, jinak zastavam nazor, ze zase az tak prilis veci k zivotu nepotrebuji, takze se neobklopuji zbytecnym harampadim, kdyz uz neco kupuju, tak kupuju hlavne podle pravidla, ze nejsem tak bohaty, abych si mohl dovolit furt kupovat levny veci. to se tyka treba naradi, domaciho vybaveni (pracka, lednicka, televize, pc) ci kdyz delam rekonstrukce, tak nejdu po nejlevnejsi cene za remeslniky, ale spis za jejich referencema a kvalitou provedeni, respektive ted uz mam po letech v telefonu kontakt na chlapky, kteri makaji kvalitne, ale tak o 30% draz nez bezna ukacka.
    DYNK
    DYNK --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo, s tou posledni vetou sohlasim a taky to tak vnimam. Pro me osobne financni nezavislost je o hledani nejlepsiho pomeru vynalozenych penez a toho, co mi to prinese do zivota. Mel jsem obdobi, kdy jsem zil "na vyssi noze" nez ted, ale moji zivotni pohodu mi to nijak nezvysovalo. Pro me nastal zlom, kdyz jsem si uvedomil, ze zvyseni zivotni urovne me neudela spokojenejsim a ze se pak akorat chci posunout zase vys a vys v nadeji, ze tam ta spokojenost prijde. Neprijde, aspon u me ne. Na druhou stranu nemam pocit, ze bych se nejak extra uskromnoval. Vlastne se jen snazim nenakupovat na zaklade emoci a trochu premyslet o tom proc danou vec chci.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DYNK: datum si pisu jen u naslednyho nakupu, tam je pak zajimavy na konci roku mrknout jakej mu ta vec prinesla uzitek / poteseni. Na wishlistu se snazim mit veci alespon mesic. Zaroven to pred Vanocema byva dobry zdroj tipu na darek pro ty zbyvajici cleny rodiny, kteri se stale brani konceptu Vanoc bez darku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam