• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    MAGE
    MAGE --- ---
    GHOSTSTALKER: 4% pravidlo 50:50 akcie dluhopisy by mělo mít úspěšnost 95% u 30 let a 87% 40 let výběru
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MAGE: Nejsou. Ale 25 let takene, ve skutecnosti je to pry modelovane na 30 https://www.google.com/amp/s/finance.yahoo.com/amphtml/news/retirement-alert-4-rule-no-123011839.html
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Jo tak teď už to chápu, na počátku došlo k nedorozumění.
    Já jsem bral za fakt, že ty peníze drží stát. Tedy ty peníze by měli přejít dál na ty co je potřebují a co mají štěstí, že se dožijí delšího věku.

    jen jsem upozorňoval, že to není úplně málo, aby z toho byla jen taková almužna i přes to že by se ty peníze nijak nezhodnocovali.
    MAGE
    MAGE --- ---
    GHOSTSTALKER: pockej ty 4% jsou prave nekonecna renta a ne ze ti to vydrzi 'jen' na 25 let
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: Nevim, co pocitas ty, ale ja pocitam, na jak dlouhou dobu mi musi stacit uspory, abych si uzil podzim zivota; konretne ted jsme se tu bavili o castce 2 mil. Kc (na jak dlouho ma vydrzet). A na to jsou ty "me" statistiky spravne, tve nikoli. Pokud umru v 68 (nebo drive), tak mi nasporena castka bude putna.

    Nicmene tahle debata ukazuje, jak je zradne sporit s planem, ze v duchodu po X letech (u 4% pravidla po 25) umru - a co bude, kdyz neumru? Budu pak zit bez penez? Nebo se s tim, jak se bude blizit rok X, mam zacit pripravovat na sebevrazdu? Proto mi prijde vhodnejsi cilovat vecnou rentu (thx Fichtner/ImvestGuru).
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER:
    GHOSTSTALKER:
    Oba počítáme špatně!
    Protože člověk (muž) který zemře v 68 ty peníze spořil jako jakýkoliv jiný důchodce. Tedy jeho peníze počítat musíš. Na druhou stranu máš pravdu v tom kojenec co zemře 10minut po narození, toho pravděpodobně za svůj život moc nenaspořil. obojí by šlo snadno z výpočtu odsrtanit, ale ti co zemřou po tom co začali šetřit a zároveň se důchodu nedožili, tam budou dost haprovat :-)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    GHOSTSTALKER: A podle tabulek za 2006 az 2010 by pred sebou mel v prumeru skoro o rok kratsi zivot (14,12 let). To neni maly rozdil. Samozrejme tezko rict, jak to bude vypadat ted po covidu :-).
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: Konkretne, podle umrtnostnich tabulek za obdobi 2014-2018 mel 68lety muz zijici v Praze pred sebou jeste v prumeru 15,01 let zivota. Pocitat rozdil mezi prumernym vekem doziti a duchodovym vekem, tj. 76 minus 68, je tedy nesmysl.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: Prave ze ty nepocitas spravna cisla, protoze ten prumerny vek doziti, ktery uvadis, je nadeje doziti pri narozeni, tj. je "zkresleny" lidmi, kteri se duchodoveho veku vubec nedoziji.Tj. vychazis ze statistiky pro vsechny obyvatele, ne jen duchodce. Pokud budes mit dva lidi, z nichz jeden zemre pri narozeni a druhy se dozije sta let, tak mas prumernou delku zivota 50 let, a "presto" ten stolety jedinec stravil 35 let v duchodovem veku.Pokud chces, muzes se sam zavrtat do umrtnostnich tabulek, ale nevidim duvod, proc neverit duchodove statisticke rocence CSU, ze ktere jsou ta mnou zaslana cisla.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: tak ja prepodkladam, ze mistni experti na financni nezavislost snad nehodlaji jit do duchodu v 65... ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: jinak nepočítáš správná čísla. protože ten průměr "vynuluješ" na počátku důchodu. Jsou lidi kteří se ho vůbec nedožijí
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Tak já mám do klasického důchodu přes 25l a měl bych jít 68 Průměrný věk dožití mužů dnes je 76l o víc než 2 roky se to do té doby nezvedne.

    Ale jen jsem chtěl naznačit, že těch 6666Kč je dost úlet, protože i bez zhodnocení by se ten průměrný věk muže musel dostat na 93let aby to bylo k něčemu. Prostě tyhle důchodový formáty jsou mimo mé chápání.

    Bylo mi 40, tak si říkám že bych měl zvolnit. asi bych nevydržel nic nedělat, ale chci postupně ubírat zátěž. Postavím pár domečků a končím :-)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: Ja bych tedy na to, ze umru po 10 letech v duchodu, fakt nesazel. Jako ze FIRLDE - Financial Idependence, Ratire Late, Die Early :-). I dnes je prumerna doba, kterou clovek (i muz) stravi v duchodu (a tim nemyslim branim statniho duchodu), delsi. Nota bene za 30 let, az budu v duchodovem veku ja...

    V roce 2020 byl v CR prumer 24,5 let - 19,5 pro muze, 28,5 pro zeny. Pred 10 lety byl ten prumer 22,5 let, pred 50 lety 11 let. A to jsou doby stravene pobiranim statni starobni penze - mam ale tuseni, ze mistni by chteli mit moznost odejit do penze drive nez po dosazeni zakonneho duchodoveho veku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Pardon ono to bylo 20M ne 2M, co se tu nedávno rozebíralo,že?

    Na druhou stranu chlap užije důchod asi 10let, tedy i čistě bez zhodnocování a pod je to 200k/rok a za to se dá solidně vyžít!
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MAGE: ...pokud se budes drzet 4% "pravidla" a mit nulove realne zhodnoceni.
    MAGE
    MAGE --- ---
    CUKI: 2M ti pridaji k duchodu mesicne dabelskych 6 666,-
    CUKI
    CUKI --- ---
    KY_109
    KY_109 --- ---
    VOY: Ano, pro me to dela. Tusim rozhodujici je trvaly pobyt a ja si zatim CZ obcanku nechal, ikdyz tam uz 9 let neziju.
    VOY
    VOY --- ---
    Bude me cesky stat prikrmovat prispevkem na duchodove pripojisteni i kdyz nemam v CR danovy domicil? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam