• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    Pár pravidel, aneb co se tu smí a co ne..

    1. Chovejte se k sobě slušně a s respektem
    Tohle by tu asi ani nemuselo být napsané, ale jsme na Internetu, tak pro jistotu. Když s někým nesouhlasíte, buď sdělte svoje protiargumenty, nebo mlčte. Osobní výpady, urážky a výsměchy tady nebudou tolerovány.
    2. Nebojte se ptát se a sdílet své názory a zkušenosti, od toho tu ten prostor je.
    3. Držte se tématu.
    Může se stát, že tady někdo bude chtít v budoucnu najít nějakou informaci, tak mějte s tím chudákem slitování a reagujte jen k věci.


    O čem to tady je:
    Primárně o sdílení našich přístupů, ať funkčních nebo nefunkčních, na cestě k FN. O čemkoli, co vás ohledně FN a cesty k ní napadne.

    O čem to tady není:
    O technických věcech - o výběru brokera, pomoc s ovládáním platforem a podobně.
    rozbalit záhlaví
    ABAP
    ABAP --- ---
    MUXX: To má smysl možná na Slovensku. V ČR tak dotyčný příjde o nárok na starobní důchod, pokud nemá minimální počet let sociálního pojištění. V ČR se narozdíl od SR neplatí sociální a zdravotní pojištění ze zisku z pronájmů a cenných papírů. Desítky let jsem si platil sociální pojištění, nebylo by rozumné nechat to propadnout.
    MUXX
    MUXX --- ---
    ABAP
    ABAP --- ---
    Uf, tak vyřízeno OBZP. Zdr. pojišťovna za 10 min, z ÚP mě po 3 minutách vyhodili. Už se to tam nehlásí, o nikoho kdo nehledá práci a nežádá dávky tam nestojí. Na OSSZ hodina. Povinné měsíční zdr. pojištění min. 2187,- dobrovolné OSSZ pro započtení doby na důchod min. 2724,- měsíčně.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    VOY: rozhodne je treba brat v potaz zneuziti identity. tyhle podniky se by default potaceji na hranici kriminality, o jejich vnitrni bezpecnosti, nebo vlastne jakykoli bezpecnosti, si nedelam zadny iluze. nakonec i scenar, kdy pri exit scamu nejen ze prijdes o veskery assety, ktery jsi jim "daroval", ale jeste vesele zpenezi tvoje osobni udaje a dokumenty, pokud uz to davno neudelali, je naprosto realistickej.
    VOY
    VOY --- ---
    UF0UN: Aha, tak to se me nikdy netykalo, asi proto ze jsem nikdy netezil a ani se nedostal k nejakym zasadnim sumam v kryptu.
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    VOY: s daněma nemám problém (konkrétně já mám na BTC 0 % sazbu, haha).
    Spíš mi na nich vadí takové ty akce, kde chtěli po lidech vydokladovat např. účtenky z nákupu minerů před pěti lety, nebo daňové přiznání kde se dostávali k citlivým osobním údajům.
    Jestli je nějaké podezření na praní špinavých peněz, tak to má řešit policie & FÚ zákonnými prostředky, ne parta nerdů z Ljublaně.
    VOY
    VOY --- ---
    UF0UN: ten už jsem poslal a prošel takže to mě zásadně netrápí. je to problém i když se chystáš platit daně? :-)
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    VOY: protože musíš poslat vzorek stolice, abys prošel KYC
    MAGE
    MAGE --- ---
    VOY: prijde mi ze ma drahy poplatek za vyber (preposlani) crypta
    VOY
    VOY --- ---
    A je nějaký silný důvod proč nevěřit Bitstampu? Pokud pominul obecnou nedůvěru v jakoukoli burzu.
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    2MEK: já to myslel tak že si přes revolut posílám peníze na binance, u rajfky stím byly nějaké problémy

    na přímo to tam moc nekupuji, jak říkáš vlastně ten Bitcoin nemáš :)
    2MEK
    2MEK --- ---
    GILDARIUS: Pouzivat Revolut na krypto, pokud nejde o hrani s par litrama, bych urcite neodporucoval. Zaprve to je drahy a za druhy to je jen derivat. Pokud by slo o vetsi castky, tak bych se vylozene i bal, abych to pak dokazal jednoduse vybrat.
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    JINX: Ja sypu pres fio rovnou do coinmate.
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    JINX: já krypto nakupuju přes revolut, otázka je, jak moc to je vlastně banka :)
    JINX
    JINX --- ---
    Který účet/banku preferujete pokud držíte peníze v USD/EUR a chcete účet využívat výhradně pro krypto/akcie?
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    PIPLA: jestli umíš produktovou fotku (focení pro eshopy) a jsi ochotná občas zajet do Liberce, tak bych pro tebe měl práci, nárazově spíš.
    PIPLA
    PIPLA --- ---
    Díky moc všem za názory a rady a myšlenky. Zkusím to nějak uchopit :-) Spoustu věcí, co jste odkazovali, jsem neznala, takže ještě jednou díky moc!
    ETKAR
    ETKAR --- ---
    PIPLA: Co vytvořit online kurz právě o tom co umíš? Viz udemy.com
    CUKI
    CUKI --- ---
    PIPLA: A jestli jde o nezávislost jako takovou. procestoval jsem většinu s přes 60ti zemí způsobem, že jsem odjel naprosto bez peněz a dělal příležitostné práce. I v té nejchudší zemi si vyděláš dost na to aby se z toho dalo žít. Stačí se zeptat, každý má nějakou práci za kterou ti je ochoten zaplatit. A je to jenom o to jak si to v hlavě nastavíš. Nemusí to být jen o sezónních pracech v zemědělství.

    Naopak je to různorodá činnost ke které se třeba jinak nedostaneš. Pracoval jsem na lodi, v cirkusu, dělal počítačovou síť pro španělskou polici, sázel jsem stromy, pracoval z postiženými, pracoval různě po stavbách, dělal tlumočníka i přes extrémní jazykové nedostatky, řidiče, pracoval jsem pro horskou službu, pomáhal s přípravou knihy, občasně jako fotograf, zpracovával mapové podklady, vyzkoušel jsem si jaké to je být navigátorem historického letadla, vyhledával jsem lidi, pomáhal stavět most, zachraňoval jsem stavby při záplavách a vlastně i po nich. pracoval jsem jako dřevorubec, pracoval v lodním doku a mnoho dalšího. Všechno byli úplně náhodné nárazové práce, kde jsem si mohl vyzkoušet život jiných lidí a líp poznal zemi ve které jsem právě byl. A cestoval jsem převážně velmi na lehko. Dokonce se mi jednou stalo, že mě v Rusku přepadli a když zjistili že nic nemám, rozdělili se se mnou o jídlo :-)
    ..stačí jen chtít a nebýt zaseklej v systému.


    KAZATELL: No to není tak triviální jak se zdá. Žumpu jsem nikdy nedělal, ale přesně takto jsem si idealizoval svou práci na počátku, ale třeba to někomu vynáší já jsem nikoho takového nepotkal, takže nemám kladnou inspiraci. Zato jsem se ocitl v několika válečných zónách, viděl spoustu lidského utrpení a po pravdě měl jsem dobu, kdy se mi přestali zdát sny, protože jsem je musel úplně vytěsnit, abych se z toho nezbláznil.

    Navíc tahle práce se v dnešní době strašně mění. Dneska má každej u sebe mobil, je těžké přijít k něčemu co před tebou ještě nikdo nenatočil a neviděl. Dnešní novinařina je hlavně o ověřování a třídění informací, nikoli o jejich sbírání. A to už není nijak moc nezávislá práce.

    Pravda někdo se dokáže velmi dobře živit tím že fotí co zrovna sežere v restauraci, ale tohle už není můj svět a vůbec mu nerozumím. Stačí se podívat na to co baví na internetu nejvíce mého desetiletého syna.
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    CUKI: Nemyslím pro noviny, ale pro časopis a hlavně v režimu. Najdu si téma, zpracuji a prodám tomu kdo ho koupí. Samozřejmě nemluvím o kvalitě a vyšetřování žump v politice
    CUKI
    CUKI --- ---
    KAZATELL: Investigativní novinařina? Tak to ani náhodou, tam je to o tom bejt na konkrétním místě v konkrétní čas. A na ten čas i cestování je to většinou dost náročné. Nejde z toho jen tak vycouvat. Prostě až do konce.
    Od svých 16ti do cca 33ti jsem se takto s přestávkami živil. Dobře placený je to ale jen pokud děláš reportáže o násilí, bídě a utrpení. Musíš se tomu věnovat na 100% jinak je to k ničemu. Není to pro každého.


    ALTOR: A fotograf co s tím souvisí platí to samé, jen s jednou výjimkou, nejvíce si vydělá na focení svateb. I když domu dáš to co Šibík, nikdy si nevyděláš ani 10% toho co dokážou dát svatby. Ale pro fotografa je to zase totální dno, na které se chce dostat jen málokdo, ale zase to může dělat kdokoliv :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam