• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRTyrkysové organizace
    Zkušenosti, doporučení, nabídky práce, diskuse a nápady týkající se tzv. tyrkysových organizací.

    Decentralizace řízení, nadřazení společného smyslu penězům a důraz na sebemotivaci. Tak by se dala ve zkratce shrnout podstata takzvané tyrkysové organizace.

    Tyrkysová organizace je organizační model (nebo také soubor znaků), který popisuje Frederic Laloux ve svojí knize Budoucnost organizací. V rámci tohoto paradigmatu je organizace vnímána jako živý systém, který navzdory autonomní povaze jeho jednotlivých částí, dokáže reagovat na neustále se měnící prostředí a směřovat tak k čím dále větší komplexitě a propojenosti. Tato metafora je stavěna do kontrastu s modelem, jenž vnímá organizaci jako neživý stroj, který je řízen centrálně na základě pevně daných procesů.

    Tyrkysová organizace je definována třemi základními pilíři, které ji odlišují od starších modelů:
    1) Sebeřízení: Tyrkysové organizace přicházejí se systémem vzájemných vztahů založeném na ploché struktuře bez nutnosti formální hierarchie. Rozhodování zde neprobíhá ani na základě konsensu, ani na základě centrálního velení či řízení.
    2) Celistvost: V běžných organizacích se setkáváme s fenoménem, kdy je obvyklé si do práci „nosit“ jen určitou část svého Já – jakousi profesionální masku, mnohdy založenou na maskulinní rozhodnosti, houževnatosti a síle. Tyrkysové organizace povzbuzují své pracovníky k tomu, aby do práce přinášeli všechny aspekty svého já, ačkoliv to může znamenat, že budou mnohdy nuceni přiznat své zranitelnost a pochyby. Laloux se domnívá, že teprve potom mohou organizace těžit z celého potenciálu jedince – jeho kreativity, intuice, emocí a spirituality.
    3) Evoluční cíle: Dle Lalouxe se tyrkysové organizace chovají jako organizmy, které si žijí svým životem a plynou ze své podstaty určitým směrem. Nesnaží se příliš plánovat, předvídat či ovládat budoucnost. Místo toho se členové a lídři těchto organizací snaží poslouchat a pochopit, čím se organizace chce sama stát.

    Odkazy k tomuto tématu:
    https://www.startupjobs.cz/newsroom/seberizeni-misto-hierarchie-tyrkysova-organizace-umoznuje-zamestnancum-autenticnost-a-profesni-rozvoj

    https://slusnafirma.cz/

    https://www.reinventingorganizations.com/
    rozbalit záhlaví
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    KOCOURR: jakakoliv cenzura je spatna a to rozhoduje
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH:
    KOCOURR: dejme tomu, že moje firma začínala jako typická "zelená firma", ale potupem času zdegradovala přes korporaci až na úplnou žlutou až místy náznaky červené :-) nicméně, řada lidi, se kterými jsem to rozjížděl, tona rozdíl od mě vnímalo spíš jako tyrkysovou organizaci, orientou na konzumaci měkkých nealkoholických drog v práci :-) zatímco já tam měl jasný zeleno-zelený záměr, tedy např. zařídit využití odpadního tepla serverů, homeworking, práci v dosahu chůe od domova, apod.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OMNIHASH: A pouhý buzzword to není, v praxi už to funguje v řadě firem, tohle nemá být teoretická diskuse, ale praktické poznatky z praxe jak to komu kde (ne)funguje.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OMNIHASH: Hele a v čem vidíš to "vytáhnout víc peněz a větší angažovanost pro značku"?
    V organizaci kde působím se snažíme o fungování na základě tyrkysových principů (samozřejmě i u nás je to momentálně takovej hybrid mezi tyrkysovým a standardním modelem, ale to je daný hlavně sezonním typem práce a mírou zapojení jednotlivých kolegů). Každopádně nikomu za nějakej koučink nic neplatíme, naučit se to umíme sami a nemáme ambice vydělávat na tom, abysme na učení těhle principů vydělávali někde jinde. Takže já osobně tam tenhle rozměr nevidím, ale rád si nechám rozšířit obzory.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: taky čekám, co se z týhle diskuze vyvrbí, zatím to na mě působí jako buzzword pro ezo/ekologicky uvědomělý hejly, jak z nich vytáhnout víc peněz a větší angažovanost pro značku.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    #admin
    Komunikaci s kolegou VYATOREM jsem smazal, nepřinesl žádné informace, jen kecy, které neměli hlavu ani patu, takovej bordel tady nechci. Pokud má někdo výhrady k tyrkysovým organizacím, je to samozřejmě v pořádku a taková diskuse sem patří, ale výkřiky do tmy bez rozumné argumentace, to fakt ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    URPUTNIK: je to prostě obrázek z wiki. za sebe musím říct, že zelený firmy naprosto chápu. atributy údajné "tyrkusové organizace" mi ale zní trochu jako atributy vhodné pro vedoucí kádry náboženské sekty...
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    XCHAOS: tak hlavne Ben & Jerry je uz od 2000 soucasti Unileveru .. fakt by mne zajimalo, jestli jsou porad tak tyrkysovi

    XCHAOS: mas tam defakto totez, co pisou na slusnafirma.cz
    SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    KOCOURR: Jsme malincí, tým má 5 lidí, takže pyramidální struktury moc nejsou. Naše mise je posilování technologických kapacit neziskovek.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    SILVESTRAGON: Čím se vaše organizace zabývá a jak je velká? Jak na to reagujou lidi, kteří byli zajetí v klasických pyramidálních strukturách (pokud tam teda takový máte, jakože asi jo)?
    SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    Naše organizace právě prochází strategickým plánováním za asistence Ondřeje Suchého z TealMakers - vynikající zkušenost. https://www.tealmakers.cz/tyrkysove-principy
    SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    DOCKINEZ: To, že neprodávají své produkty na okupovaných územích Palestiny, z nich nedělá antisemity :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Případně, tenhle obrázek to pojal hierarchicky - tedy, že organizace na vyšším level v sobě ten archaičtější level organizace mají obsažený stejně:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: Nevím, nějaká zmrzlina. Asi je to vytržené z mého kulturního kontextu. Proto se ptám....
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Cywe jestli antisemiti Ben and Jerry jsou “idealisti”, tak snad lepší takový tabulky ani nepřekládat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Prosím, máte někdo tuhle tabulku přeloženou do češtiny?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Tady je příklad francouzské firmy FAVI, která dělá převodovky do aut, to jen kdyby měl někdo dojem, že tyrkysové řízení firmy může fungovat jen v nějaké "sluníčkové" organizaci, kde hipíci sází stromy. Tyrkysové prostředí může fungovat v jakékoliv firmě, jen jde o to nalézt ten správný tým a kolegům vše správně odkomunikovat.

    FAVI: How Zobrist Broke Down FAVI’s Command-and-Control Structures
    https://corporate-rebels.com/zobrist/
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Zde jsou pěkně pohromadě nabídky práce v organizacích, které jdou směrem k tyrkysu:
    Inzeráty Archive - Slusna Firma
    Inzeráty Archive - Slusna Firma
    https://slusnafirma.cz/prace/
    Tady si přihřívám i svojí vlastní polívčičku, protože je tam i inzerát na koordinátora v Sázime stromy, z.ú., kde jsem aktivním členem, takže pokud by měl někdo zájem zapojit se konkrétně do téhle organizace, může se obrátit přímo na mě.

    Zároveň pokud někdo víte o jiných nabídkách práce v tyrkysovém prostředí, sem s nimi, prosím.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Tak nějak začneme, ne?
    Pokud by někdo neznal, tak tady je hromada rozhovorů s majiteli českých firem, které fungují na tyrkysovém principu:
    Webináře a eventy | Evolucio
    https://www.evolucio.space/webinare-a-eventy

    Přiznám se, že to zatím nemám zkouknuté celé, ale pro někoho kdo pracuje v organizaci, která chce fungovat na principech sebeřízení a důvěry, při rozhodování se řídit radami kolegů a ne příkazy od nadřízených (kteří v tyrkysových organizacích vlastně nemají své místo), tak je to rozhodně poučné a inspirativní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam