• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRENeapol / Napoli / Nàpule
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    N_I: Tak je to jiný město než třeba Miláno ;-) Ale my máme Neapol doma hodně rádi.

A na Pompeje jsme jeli vlakem, žádnou hrůzu si nepamatuju, pak jsme jeli k moři se koupat (děti, půl dne Pompeje, půl dne moře ;-) Ale pravda, ty vlaky jsou taky docela pro otrlý, spíš kvůli svýmu stavu, než davům. Jezdili jsme s nima ale často (směr Salerno a tak). Až nás překvapilo, jaký moderní vlak pak jel do Caserty.

Minule nám zrušili kvůli vlnám hydrofoil na Capri, na který jsme měli lístky, ale nějak jsem to ukecala, že nás vzala další velká loď, i tak byly vlny mocný a byl to taky velký zážitek. Vtipný je, že co v Neapoli stojí euro padesát, na Capri je je za pět (kafe, zmrzlina), ale my jsme chtěli hlavně fénický schody, vilu San Michele a obejít ostrov včetně nakouknutí na vilu Malaparte zdálky, což bylo moc hezký všechno.

Jo, taky se nám stýská. Vidím to zase na někdy celkem brzo.

N_I
    N_I --- ---
    ANNAWA: pořád mi někdo říká, že tam je na něj moc bordel:)

ale v létě bych tím vláčkem směr pompeje jet fakt nechtěl, ten byl plnej i tak...
    skvěle prázdný jsou trajekty na ostrovy
    sakra, stýská se mi...
    KFF
    KFF --- ---
    ANNAWA: Jj, u Sansevero jsme taky jednou chvilku čekali. Ad. Pompeje, poprvé jsem tam byla tuším v roce 2013 a s frontou, ale nijak nesnesitelnou. Děti jsme předloni vzali do Herkulánea a tam nebyla ani noha. Asi největší fronty v Neapoli myslím hrozí při čekání na stůl v jedné z populárních restaurací:)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KFF: : taky mi přijde, že Neapol není zase tak zahlcený turisty, jak by mohla být - možná na Spaccanapoli jich bylo víc a trochu frontu jsme zažili u kaple Sansevero. S dětmi jsme v sprnu dali i ty Pompeje, připravení na to, že chceme-li Pompeje, budou davy. A nic.

V devět ráno bylo u pokladen pár lidí, v areálu jsme byli na mnoha místech prostě sami, jen na těch hightlightech to trochu zhoustlo. Užili jsme ti to velmi (netvrdím, že je to ideální lokalita pro děti, ale naše jsou na tohle odolný). (Do Pompejí jdou lístky koupit on line, ale ne dětský, nevím proč)

A taky jsme tam byli víckrát a s turistama vždycky dobrý.
    KFF
    KFF --- ---
    ANNAWA: Že jo? Jsem tam byla snad ve všech ročních obdobích a nikdy zahlcení turisty neproběhlo:)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ANCHATON: hezký je to i v parku i vily Floridiana, ale výhled tam není až tak do široka, jako z hradu - zase srpen a vcelku liduprázdno

ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KFF:
    ANCHATON:
    byli jsme na Castel sant Elmo v srpnu a v podstate tam nebyla ani noha.

KFF
    KFF --- ---
    ANCHATON: V únoru bude myslím v pohodě i vyhlidka z Castel sant Elmo.
    N_I: Díky za tip. Taky mě prekvapilo, jak byl Goethe vtipnej + měl tedy na svou dobu docela vyvinuté sociální cítění.
    ANCHATON
    ANCHATON --- ---
    Nemate pls tip na nejakou dobrou vyhlidku, ktera by nebyla preturistovana? I kdyz tipuju ze unor bude snad klidnejsi
    N_I
    N_I --- ---
    BRUKEV: já čekal, že to kor od něj bude takový temný a mordor a je to naopak úplně milý.

popsaná neapol je úplně k nakousnutí.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    N_I: nahodne jsem na to natrefil prave ten den, kdy to na web rozhlasu dali. Od te doby pravidelne cekam na dalsi dily. Moc prijemne namluvene, kazdy dil je zajimavy.
    N_I
    N_I --- ---
    krásné pojednání o staré neapoli, nádhera, krása, tak milé

hlavně epizoda 10

Johann Wolfgang von Goethe: Italská cesta. Zápisky ze země, která spisovateli navždy změnila život | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/johann-wolfgang-von-goethe-italska-cesta-zapisky-ze-zeme-ktera-spisovateli-9389756
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Hlásím, že v Neapoli vše v pořádku. Hřbitov Fontanelle pořád zavřený, ale psal jsem si s nějakým družstvem, které ho převzalo pod správu a tváří se, že by měli snad do konce roka dodělat všechny práce, které brání jeho znovuotevření!
    KFF
    KFF --- ---
    Aerofilms propaguje Sorrentinův nový film alias soutěž o pobyt v Neapoli:) https://www.aerofilms.cz/magazin/parthenopesoutez/
    N_I
    N_I --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: coz je dle me vubec nejlepsi, jen tak courat a dat si nekde drink a prkynko dobrot...
    + skocit na trajekt a pocourat jeden z ostruvku...
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    BERRUNA: Jeee tady bych kamosku fakt ocenila na aperol a tak :)
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: nejraději bych se k tobě přidala, nejvíc ;)
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    BERRUNA: Jsem tu sama a bydlím ve střešní garsonce, takže jsem došla pěšky od metra :D Ja jsem na ty archeologický věci, ale jsem už dyl na cestě, jedu vlakama ze severu na jih s vyhřezlýma plotýnkama, takže možná tu budu jen tak courat, užívat si chaos, rozhazovat rukama, pít kafe a kouřit …
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: nahoru jste jeli lanovkou? Dolu po těch schodech je to super procházka;)
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Ja to chtěla s výhledem na sopku a mam to a jsem za to mega rada. Jine preference nikomu neberu :) jsem ve španělsky čtvrti takže cvrkot si užívám hned jak vylezu. Ale všem děkuji za odpovědi ❤️
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam