• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNASoustružení (dřeva) a vše s tím spojené...
    Pojďme si povídat o soustružení, pro někoho práce, pro někoho koníček. Rady, tipy, doporučení, srazy, zkrátka místo kde se můžou potkat fanoušci a fanynky točícího se dřeva...

    Na nástěnce nově najdete seznam nyxích soustružníků, pro přidání napište sem nebo rovnou do pošty.
    rozbalit záhlaví
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GHOSTDOGG: jj, přesně tak to je. Dělal jsem s akátem mockrát a ten prach je neskutečnej humus, pálí to v očích i v nose. U některých lidí to umí i alergickou reakci na kůži, ale to se mě naštěstí netýkalo. Ale když se to uzavře nějakou povrchovkou, mělo by to být v klidu. A ano, kuchyňské věci bych z toho nedělal, jinak cokoli.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    JOSEF_K: Me pardon, napsal jsem to nešťasťně. (I tu wiki jsem rozklikával.) Měl jsem na mysli finální výrobek s povrchovkou. Prkýnko do kuchyně bych z toho nedělal, ale zmíněná rukojeť by neměla být problém. Nebo se pletu? Ochranné pomůcky při zpracování masivu jsou imho samozřejmost všech rozumných lidí.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    U toho akátu bych přece jen zkusil alespoň tu wiki, když už nic jiného: "Kromě květů je celá rostlina jedovatá, hlavně čerstvá semena a kůra."

    Plus pokud to dřevo nenapadají žádní brouci, houby ani plísně, což skutečně nenapadají, tak to zřejmě má nějaký chemický důvod...

    Jinými slovy: ano, je to krásný, pevný a obecně zajímavý dřevo, ale když z toho něco děláte, tak polomasku s kvalitními filtry + těsnící brýle proti prachu v očích velmi doporučuju.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTDOGG: díky za doplnění, tak si to ten mozek přece jen úplně nevymyslel ;)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MLIKARNA: Afaik akát je jedovatý jako strom, ale ne sušeným dřevem. Vypouští nějaké látky kořeny do svého okolí, které zabíjí okolní rostliny. Popíchat se trny, taky není zcela příjemné, a většinou se z toho dělají menší boláky. Ale dřevo by mělo být bezpečné, plus se vcelku běžně používá. V tomto ohledu je asi nejnebezpečnější tis, jehož dřevo (sic!) je silně jedovaté oproti červeným plodům, které nejsou jedovaté vůbec (ač si zpravidla lidé myslí pravý opak).
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    WRONSKI: měl jsem pocit že akát je jedovatej ale Google mi to nakonec nepotvrdil...tak asi ok :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    HONCKA: Mam teda mensi soustruh a nemuzu si tam dovolit na mokrem nevyrovnanem spalku takove otacky. Jedu zpocatku 250-300 otacek, ale mnohem agresivnejsi rez. Kdyz se to kousne, tak zacne prokluzovat remen. Paku na struhu mas obrovskou, to udrzis v ruce a nevyrazi ti to. Akorat se teda citim bezpecne s 16 mm struhem, slabsi bych na to nebrala.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Tohle jsem obdivoval, btw jakou má ten soustruh sílu, co jsem se díval např na tohle video
    Woodturning - Hawthorn Lamp
    https://youtu.be/dli6cIZ6Q2w

    Tak bych se bál, že u těch fakt hrubých polotovarů, když se to o něco kousne, tak to musí strašně nabít držku
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Obcas mam potrebu udela nejakou rukojet. Tchan mi dal par kousku akatu - ma cenu se s tim susit, nebo mam radsi rovnou shanet neco jineho?
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    U tohohle mě překvapila ta "brutalita" https://www.youtube.com/watch?v=_KdPGAqXOds
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Tenhle youtube kanál asi znáte https://www.youtube.com/c/TurnAWoodBowl
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: jo...to je mi jasný
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Ono zalezi jestli pak delas vnitrek, vnejsek nebo rovnou plochu. Na vnejsek je konkavni plocha spis vyhoda. Na vnitrek zase muzes udelat odbrouseni paty a tim snizis delku brusne plochy. Pracuje se s tim pak lip a pouziva se to hlavne u vnitrniho dna misek. No a pro rovne plochy je zase lepsi to mit co nejrovnejsi a nejdelsi.
    Ono to neni tak, ze se 160 mm kotoucem to prestane fungovat, ale proste vetsi kotouc je o kousek lepsi.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: ten catch dává smysl. Jinak si myslím, že v praxi je ten nábrus tak krátký že se to neprojeví.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Cim mensi prumer kotouce, tim vic je konkavni brousena plocha a ty potrebujes co neplossi plochu. Uz je to teda hodne let, co jsem cetla duvod a ted nemuzu najit zdroj, ale jestli si dobre pamatuju, tak u hlubsi konkavni plochy je vetsi sance na catch.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: jaký rozdíl ti udělá na broušení těch 200 mm vs 175 mm ?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MLIKARNA: Mam Elko B175. Samotna bruska neni zadny zazrak, musela jsem prirubu srovnat za provozu flexou do rovinky, aby to aspon trosku prestalo hazet. Ale ma vyhodu, ze se da prepnout na pomalejsi otacky. Diky tomu si muzu dovolit jemnejsi brusny kotouc a neriskuju spaleni. Taky bruska by mela mit co nejvetsi prumer, idealne 200 mm, ale i tech 175 mm neni spatnych. Cim vetsi prumer, tim je to lepsi pro dutinove struhy. Mam tam wolverine jig na dutinovy struh a pouzivam ji velice casto.
    Dal mam pasovou brusku ProEdge od Sorbyho. Tam je skvela replikovatelnost uhlu a pouzivam to na ruzny uhly na upichovaky a tak.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Mám rychloběžnou brusku. Potřebuji vyřešit vibrace a pak už mám rozkreslený přípravek, který musím udělat.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    MERISCZ: https://www.recordpower.cz/Bruska-na-brouseni-nastroju-Record-Power-WG200-PK-A-d35.htm

    + mám přípravek od jednoho typka z fb skupiny ale broušení se teprv učím a přemýšlím o tormeku, jak brousite vy?
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    MLIKARNA: Co jsi koupil za brusku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam