• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNASoustružení (dřeva) a vše s tím spojené...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Mokry struziny se samozrejme kazdy den musi prohazovat a vydrzi to tam maximalne tyden. Ale i to staci, aby to seschlo pomaleji. Noviny klidne 3-4 vrstvy a do vnitrku misky nacpat zmackane noviny. Ty sajou mnohem vic, takze se taky musi prvnich par tydnu obmenovat.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    ADAMH: podle fotky by mě lákalo z toho vysoustružit takhle něco na hotovo a počítat s tím, že to praskne. Může to pak dopadnout dobře.
    Do mokrých stružin bych to určitě nedával. Pokud to nechceš sušit v bytě. Je tam velká pravděpodobnost, že to chytne plíseň. Když tak do dvojité vrstvy novin.
    Jinak napůl přes střed a ty polotovary.
    Popřípadě jestli to chceš urychlit s rizikem, že to praskne, tak polotovary a mikrovlnka.
    Z fotky nepoznám, co je to za dřevo. Což je taky důležité. Třeba peckoviny praskají víc.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ONLY_Q: já v tom teda vidím buben jak vyšitej, bylo by i na tympán :-)
    ONLY_Q
    ONLY_Q --- ---
    ADAMH: a nebyla by z toho pěkná " ozdobná koule... nebo tak něco podobného.. podstavec??
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ADAMH: Zmer si vlhkost dreva a uvidis. Kdyby to bylo mokre, tak zpracovat co nejdriv tzn. rozriznout napul a udelat z toho 2 misky na polotovary. A i ty polotovary davat do mokrych struzin a pak do novin. Ale jestli je to suche, tak uz to stejne nekde prasklo a asi na nic pospichat nemusis.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Dostal se mě do ruky tento špalek, prý je suchý a byl skladován v suchu (i tak byl poslední dobou venku, nevím jak dlouho), raději jsem ho ještě přetřel a někde uskladním.

    Napadá váš jak ho zpracovat. Zatím ho mám v kuse, nevím zda je vhodné o půlit apod. Soustružit to při upíchnutí podélně, to pak musím řešit méně sesychající střed a riziko praskání.

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    "Cesta dřeva, aneb příběh jednoho mokrého jilmu, co ležel 2 roky v kopřivách"

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Der Drechsler von Dachau | Der Letzte seines Standes
    https://www.youtube.com/watch?v=zgNjjzDM7TA
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    WEWERKA: Nakonec si možná něco zbastlím. Tohle je tak uzkoprofilové, že to snad ani nikde k sehnání v CZ nebude :-)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ADAMH: Jeste jsem nasla dalsi.
    Reviewing the Oneway Drill Wizard, accessory for Wood Lathe
    https://www.youtube.com/watch?v=BLqamgoL_OQ
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Dobry vedet :) Diky za info.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: přímo u Adama. Vyrábí jich málo a nepravidelně, tak je na webu nemá. A nebo jsou tam jen chvíli, když nějaké má.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Na webu ho nema. Kde sis ho vybral?
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Mě včera přišel od Adama škrabák. A minulý týden jsem vytáhl z bedny dva polotovary z jabloně a dodělal je do finálna.

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: tak on tenhle Adamův "hrubovací" je tvarově dutina. Takže pokud nepůjdeš opravdu kolmo, tak se s ním dá ubírat pěkně. Jen díky tomu, jak je mohutný, tak já si svůj soustruh zastavím, když se "rozvášním" a přestanu být obezřetný. Bavím li se o příčném soustružení.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    WEWERKA: Klidně tu "spamuj" aspon je co číst a na co se dívát.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Ted mam trosku slabsi nez Adam doporucuje, ale a) chtela jsem neco na rychlejsi uber a doufam, ze se to projevi i na slabsim stroji :) Za b) mozna pujdu do vetsiho.
    Ptala jsem se Adama, ze mi zda hodne melky (bojim se zaseknuti, protoze bezny hrubovaci se na misky nesmi pouzivat) a zda je vhodny i na misky. On mi k tomu napsal tohle:

    Co se prodává běžně je hrubovací určený hlavně pro podelné vřetenové soustružení. Tento je aj na misky.
    Na venky misek mám raději delší nábrus. Dovnitř na hrubování je to jedno, na finál uvnitř potom krátký nábrus.
    Tento nástroj je dostatečně těžký a tuhý a žlábek umožňuje pohodlné odcházení třísky z řezu.
    Plně jej využijí ti kdo mají aspon 1,1kw nebo lépe 1,5kw motor.

    Pocitam, ze kdyz ho nebudu davat k misce kolmo, tak se nic stat nemuze. Vzala jsem radsi dlouhy nabrus, osobni preference :)
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: co že to máš za soustruh?
    V čem je 20 dobrá na misky? To mě zajímá.
    Já si jí koupil taky, ale k jinému účelu. Ostatně i Adam píše "Nástroj doporučujeme použít na soustruhy s točným průměr od 400mm a motorem alespon 1,1kW" což můj soustruh nemá ani náhodou. Ubírat s ní misku chce dost citu, protože tříska je hodně velká.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Tak jeste posledni struh a uz se struhy prestanu spamovat :) Zaujal me u Adama velky 20 mm hrubovaci struh. Pry je dobry i na misky, tak jsem ho koupila, to se urcite bude hodit :) Je to dost masivni kus zeleza a ma svoji vahu. Zatim jsem ho mela v ruce jen par minut a asi zatim nemam ten spravny grif. Na uber mi to moc neslo, ale zato epoxid na vnejsku misky se s nim dal krajet bez vylamovani.
    Jinak pro informaci - 20 mm hrubovaci struh se vejde do pripravku u Sorby Pro Edge pasove brusky i do Oneway Vari-grind. Oba udavaji v manualu maximalni prumer 19 mm, ale veslo by se tam i vic jak 20 mm.

    Pro porovnani se vsemi ostatnimi struhy. Zvrchu Jimmy Clewes Mega Mate #2, pak Adamuv 20 mm hrubovaci struh. Dal Adamuv dutinovy 16 mm, znamy z fotek driv jako cuketa. Posledni pro porovnani tvaru a delky je 16 mm dutinovy Crown.

    Dole pak prikladam profil.

    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    OMNISLASH:
    DYSTOPIK: díky moc za odpovědi a za tip na nože, přesně něco takového mu asi dám pod stromeček, takže určitě díky za tip!
    MLIKARNA: mohl bys případně do pošty doporučit nějaký kurz?
    MERISCZ: FB ani jeden nemáme, nicméně děkuju!
    KOUDY:
    ZCR: jo no, po uvážení je soustruh - i malej - prostě blbost do bytu, kór toho našeho. to spíš dává smysl sdílená dílna, kurz, etc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam