• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORECSUPPORT UKRAINE
    Tato diskuze slouží ke sdílení materiální pomoci, možnostem ubytování a převozu potřebných z hranic.

Používejme tagy
    #ubytování
    #materiál
    #transfer
    rozbalit záhlaví
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TUHO: registroval jsem se o víkednu (na pondělí a uterý - že můžu) ale ted koukám a ten seznam a ten web nemůžu najít.

já mám právě čas v týdnu

TUHO: ok super, díky za info - osu krakow-katovice-wroclav bych asi dal, dál nestíhám

btw ještě jedna věc, co vzít na cestu TAM?

dík
    TUHO
    TUHO --- ---
    ADAMIRA: Jasny chapu. Kdy ses zaregistroval s tou nabidkou? (a kam?) Cetl jsem, ze o vikendu byva pomocniku pretlak, ze pro lidi, kteri muzou lepsi v tydnu. Jinak ty reporty sem davam spis pro prehled o aktualni situaci. Ale vetsina mi sedi s tim, co mi rikaji lide, ktery znam a na miste byli.
    Je to trochu chaos, ale to podle me bude jeste nejakou dobu nez se vytvorej nejaky stabilnejsi struktury.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TUHO: ok

já právě chtěl vyrážet v poslední pondělí ale narazil jsem na to info at lidi nejezdí naslepo - situace se asi změnila a dál se asi mění jak píšeš

já bych se nerad dostal do situace kdy svým huráismem akorát prodloužim nějakou zácpu

vezmu to tedy v týdnu operativně a zavolám si

dost mi šlo o to jeslti jsou tohle TUHO nějaký ofiko instrukce nebo "zkušenost z místa" protože když čtu "2. Na místě zaparkujte kde najdete flek(podél silnice)" tak mě to trošku děsí
    TUHO
    TUHO --- ---
    ADAMIRA: Hele, mluvil jsem s nekolika lidma, ktery byli na miste a furt se to meni. Fakt z hodinu na hodinu, misto po miste. Zalezi na tom, kdy s kym mluvis.
    Ty koordinatori se to snazej nejak parovat nabidku / poptavku, ale taky maj omezeny sily a cas a hlavne informace. Takze podle me, pokud chces vyrazit, mas zrovna cas etc, tak je dobry zkusit zavolat na nejaky cisla, ktery jsou uvedeny na koordinatory ma miste. No a potom se snazit jeste updatovat behem cesty, protoze jestli jedes z Cech tak behem ty doby, kdy tam budes dojizdet, muze bejt situace uplne jina.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TUHO: nejsou ted nekde konkretní instrukce?

Posledně když jsem to sledoval tak prosili at lidi na vlastní pěst na místo nejezdí a at se daj do seznamu a budou vyzváni (dal jsem se tam, předemnou bylo asi 3000 lidí) a že to akorát komplikuje situaci na místě.

nemůžu ted nikde najít nic konkrétního
    TUHO
    TUHO --- ---
    Dana Kubíková Cejpková
    ‼️📣‼️ INFO Z HRANIC ‼️📣‼️
    Dnes rano jsme se vrátili z Vysne Německé. Dovezli jsme 18 žen a deti, kteří nikoho, nikde nemají. Kdo chce nebo muže tímto způsobem pomoci posílám jak na to:
    1. Vemte s sebou pro lidi které povezete deky na zakryti,jídlo a pití na cestu (rychle cukry, banany,vodu,čokolády,výživy,bagetu,juice potřebuji energii‼️) sáčky na zvracení ‼️muže byt i náhradní dětské Teplacky,mikina(když nechytnete to zvraceni)
    2. Na místě zaparkujte kde najdete flek(podél silnice)
    3. Běžte přímo do prostoru k přechodu (kde jsou média), hned druhy a třetí červený stánek MALTEZSKY RYTÍŘI (skauti). Místní policie se neptejte, ptejte se organizátorů nebo vojáků které uvidíte nosit/pomahat zavazadla bezencu
    4. Je Dobre si dat reflexní vestu a označit se českou vlajkou, ale nemusíte, jen ta důvěra ze pomáháte je větší
    5. Místní Koordinatori, vojáci, požárníci jsou velmi vstřícní, jsou vděčni za každou odvezenou duši do bezpeci. Řeknete co a kam nabizite. Nekteri stojí u maminky s dítětem tzn. Ze hledají konkrétní odvoz, nebojte se zeptat zda můžete nějak pomoci. Místní Bud už vědí o lidech kteri čekají prave na vaši pomoc v odstavenych stanech (prevoz tam a tam nebo i ubytovani), nebo Oslovte je přímo u základny Malt. rytířů . Pokud jste vybavení jazykově můžete oslovit i lidi ve frontách (kam jedete, Polsko, Německo, Česko, slovenko) … když vam odpoví kam většinou už je tam někdo známy čeká, zase se zeptat. O tyto je “postaráno”.
    6. Bezprizorni lidé - bud vam neodpoví kam chtějí nebo pak odpoví PRAHA, zeptejte se proč … když je ticho, nevědí. Tady mate možnost bud sam nebo s pomoci místních překladatelů nebo Maltezsk. Rytířů vysvětlit co nabizite a kde (na jak dlooouho příliš nemá smysl … nechápou to, chtějí se za týden, dva vrátit …). Strašně se boji, o sebe, své deti … předložte jim pas (vyfotí si ho a posllou mužům na frontě ).
    7. Divejte se i mezi lidmi, mezi auty se toulaji i “ztraceni” jedinci” deti i babičky … zase oslovte nabidnete pomoc
    8. Když se vám podari získat jejich důvěru, většinou s finální pomoci a vysvětlením v ukrajinštine ze vše je s vámi opravdu v poradku,posadte je do auta, do tepla, a běžte hledat (pokud Mate volné místo) další.
    9. Pokud jste připraveni je i ubytovat prosím pomozte jim i v rámci dokumentace (není složité jen vás to bude stát čas)
    10. Potkali jsme tam spoustu manželů, kteří nabízeli pomoc stejně jako my❤️.
    Pokud jste slabší povahy, brecet kde vás nevidí, věřte mi, ze takových vln tam par bude, na místě placou i chlapi jako hory.
    Ano, hromadne svozy vlaky a autobusy se “plánuji” a dějí … jsou to davové záležitosti, z místa A do bodu B, pak do bodu C … dalších několik hodin, dnů … ale ti lidé, venku na UA přechodu stojí několik dni, jsou zmrzli, unavení … odvézt je do tepla, do postele, podat jim pomocnou ruku, odtrhnout na chvíli deti od zdrcenych maminek je nedocenitelna pomoc.
    Pokud se takové rodiny ujmete, obraťte se pak na místní skauty, pratele, červený kříž, člověka v tísni … pomohou vám s náhradním oblečením, jídlem at vše nemusíte hradit samy … chapu, ze každý opravdu nemůže …
    Kdyz se rozhodnete tam jet, na místě POCHOPITE 🥺
    ‼️‼️📣‼️‼️
    Aktuálně nejhorší situace na hraničním přechodu v Rumunsku Radauti prut (u Szilvie) ‼️‼️📣‼️‼️ bez naprosté organizace
    Dale údajně také v Polsku Budomierz - Hruszow (osobně jsem nebyla info od kamarádek které na místech byly a zůstaly co to šlo aby lidi alespoň trochu nasměrovaly, pak teprve odvezli do svých domovu (tady akutní nedostatek také teplých a suchých oblečení, plenek, dek) , bohužel hlavně v Rumunsku pro humanit. Pomoc dojizdi “místní” . Už nahlaseno na červeném krizi, snad se situace brzy zlepší.
    Na UA strane máme také lidi kteří zachranuji lidi z úkrytu a převáží na UA hranice.
    Ještě na Velké Německé běhají místní chlapi a rozvazi lidi kteří chtějí za rodinami na SK, pomoc některých jedinců je neuvěřitelná ❤️
    Pokud někdo otázky pište, pokusím se reagovat.
    TUHO
    TUHO --- ---
    K situaci na miste report... tldr: pomo dobrovoniku je potreba, bude potreba jeste dlouho, ale situace se furt meni, je treba improvizovat a neustale si shanet a overovat aktualni informace

Rudolf Deffo Hauner
    Ahoj všem, kdo nabízíte zdarma svou pomoc lidem prchajícím před válkou. Rád bych zde uvedl na pravou míru, jaká je situace na hraničních přechodech aneb co víme a co nevíme z mé vlastní reálné zkušenosti ze včera.
    1) VÉZT HUM. POMOC ČI NIKOLIV
    Na všech námi již prověřených hraničních přechodech je stav humanitární pomoci naprosto vyřešený, spíše aktuálně hodně převršující jejich potřeby, viz moje foto níže e včerejšího Maďarska. Nyní má cenu vozit tam pouze věci, které si oni přímo vyžádají, a to se vám s lidmi kteří to koordinují na konkrétních místech snažíme zde občas říci. Všichni uprchlíci se snaží na hranicích strávit co nejkratší dobu a nestíhají to tam ani spotřebovat. PROSÍM NEVOZTE NYNÍ JIŽ JEN TAK NĚKAM PLNÁ AUTA VĚCÍ, RADĚJI JE ODEVZDEJTE SPOLKŮM V ČR, TI JE BUĎ ODVEZOU PŘÍMO NA UKRAJINU NEBO JIMI NAOPAK USPOKOJÍ POTŘEBY OSOB, KTERÉ PŘIJELI DO ČR A NEMAJÍ VŮBEC NIC SEBOU A NEMAJÍ ANI PENÍZE, PROTOŽE VŠE ZAPLATILI ZA TRANSFER Z UKR MĚST NA HRANICE. JE TO OD VÁS ŠLECHETNÁ A SKVĚLÁ POMOC, ALE AKTUÁLNĚ DOVOZ JASNĚ PŘEVRŠUJE HRANIČNÍ POTŘEBY. Výjimku tvoří hraniční přechody, které doposud nejsou řádně prozkoumané, zde může být situace stále nárazově kritická, a to vždy když se nám povede zjistit, dostanete ve skupinách info.
    2) JET NA BLIND NEBO NEJET
    Situace na hraničních přechodech je stále dosti zmatená. Málo kde zatím funguje nějaký systém, což je pro mě dost nepochopitelné ale budiž … snad se to zlepší. Pokud zde někdo napíše, že někde čeká 500 lidí a pod, tak je to s prominutím zbytečné šíření poplašné informace. Ano ti lidi tam někdy někde v takovém počtu třeba i jsou, ale valná většina tam již má domluvený odvoz, na který čeká či nejede vůbec do ČR. Takže když to sem někdo takto napíše, vypraví se tam poté půl naší republiky na pomoc a mnozí pak jedou zpět prázdní. Pohraniční uprchlická centra se plní naprosto nárazově lidmi, kteří mají zájem jet do ČR a jeden den tam může čekat 50 lidí na odvoz a druhý třeba 10. TAKŽE POKUD JEDETE NĚKAM NA BLIND, OČEKÁVEJTE ŽE JE TO 50 / 50 ŽE NĚKOMU BUDETE MOCI POMOCT. MŮŽE SE STÁT, ŽE VÁS TAM DOJEDE 20 AUT A NAPLNÍ SE JICH JEN 5 A ZBYTEK BUDE ČEKAT NEBO POJEDE DOMŮ S PRÁZDNOU. COŽ PŘI NÁKLADECH CCA 10.000 KČ ZA CESTU, NENÍ ZA MĚ ÚPLNĚ EFEKTIVNÍ. Snažíme se shánět kontakty na lidi z Maďarska, Ukrajiny, Rumunska, Polska atd. na konkrétních přechodech, kteří to tam alespoň trochu organizují a můžou nám dodávat aktuální info, které poté předáváme vám sem. Buďte trpělivý, pomoc je potřeba, ale hodně s rozumem. Nevysílejte zbytečně autobusy a tak.
    Abych tyhle dva hlavní problémy shrnul, tak je zde již několik lidí, kteří se snažíme prozkoumávat na vlastní pěst i doposud neprobádané hraniční přechody a zjistit na nich situaci. Jde to pozvolna, ale pomalu se posouváme z brutálního chaosu do menšího, nicméně chaos to pořád je, a proto také píši tento příspěvek. Snažíme se zavést na nich vždy nějaký systém komunikace mezi nimi a námi a poté tam efektivně směřovat naši a Vaši pomoc. To že se vám doposud nikdo neozval, neznamená že máte nebo musíte někde pomáhat viz bod 2).
    Tohle jsem si já sám ověřil na včerejší výpravě pro uprchlíky. Naše cesta byla naplánovaná původně do Vyšné na Slovensko, kde na základě dva dny staré výzvy mělo být 1000 lidí čekajících na naši pomoc. Já si to ověřil s místními ukrajinskými koordinátory, že je tam pomoc třeba. Ale jejich komunikace byla dosti strohá, nikdy jsem se přesně nedozvěděl kolik lidí tam potřebuje opravdu pomoc a odvoz do ČR. V pondělí v noci jsem jim psal, že přijedeme konvoj pro 30 uprchlíků, tak jestli je to ok, abychom nejeli zbytečně. Oni napsali že ano, ať přijedeme. Tak jsme v úterý ráno vyrazili.
    Když jsem jim před Brnem volal, že jsme na cestě, tak mě kluci řekli, že dnes je to tam špatné a že tolik míst nám nejspíš určitě nenaplní, že je možné že tam budeme dlouho čekat, že to může být klidně až do druhého dne, což nebyl úplně náš prvotní plán. Dále jsem se vzápětí dozvěděl, že humanitární pomoci je tam tolik, že Slováci neví co s ní (což jsem si následně i důkladně ověřil) a my vezli 5 plných dodávek z toho dvě měli ještě vlek a k tomu ještě 2 narvaný osobáky.
    Vzhledem k této situaci kamarád z druhého auta vypátral info, že v Maďarsku je situace úplně jiná. Volal jsem tedy člověku, který tam byl dva dny před námi a ten mě řekl co nás čeká. Čekala tam na nás totální jazyková bariéra (nikdo neumí anglicky) a možný odpor maďarské policie. Díky tomu a dalším faktorům celý trip byl opravdu náročný na organizaci a domluvu všeho. Anglicky tam umí opravdu 1 člověk ze 100 a my museli mít kvalitního CZ/HUN překladatele na telefonu, který jim vysvětlil, kdo jsme, proč tam jedeme a co chceme. Koukali na nás zprvu jak na blázny, ale nakonec jsme se dobrali díky překladateli zdárného konce. Na policejní odpor jsme díky bohu nenarazili, ale byli jsme na něj připraveni předchozí komunikací s představitelkou maďarského červeného kříže. Na místě bylo koho odvézt, ale bylo to zhruba 50 osob, z toho 30 jsme odvezli my a pro dalších 20 vyrazili lidi od nás hned ve středu ráno. Humanitárky tam jak jsem již zmínil byla narvaná konferenční místnost cca 20x10m a málo měli jen matrací, nafukovaček či karimatek … prostě podložek na spaní, jinak všeho dost. Pak nás taky poprosili o dovoz jednorázového nádobí, to tam přijelo dnes. Závěrem bych tedy rád řekl, že nás to stálo hodně telefonátů, času, nervů, energie a taky peněz které mě konkrétně přispěli i moji přátelé (za což jim tímto velice děkuji), ale stálo to zato. Stálo to zato, protože jsme nedělali nic bezhlavě jen kvůli fotce na FB, ale hlavně proto, abychom opravdu někomu pomohli a nebylo to vše k ničemu.
    Proto prosím buďte trpělivý, nejezděte jen tak, je pravda že třeba někoho odvezete, ale taky se může stát že ne, nyní začíná pomalu tlak na hraniče vzrůstat od lidí co nemají domluvenou pomoc a budou vaše síly opravdu potřeba. My všichni koordinátoři, jenž pracujeme s ověřenými fakty vám sem budeme tyto žádosti dodávat nebo již dodáváme a snažíme se to jak vám, tak nám a všem usnadnit a zefektivnit 😊. POMOC JE A BUDE POTŘEBA, ALE POJĎME JI SPOLEČNĚ DĚLAT EFEKTIVNĚ, JE MOŽNÉ ŽE BUDE POTŘEBA JEŠTĚ DLOUHO, TAK SI NEVYSTŘÍLEJME VŠECHNY PATRONY HNED NYNÍ NA STARTU. DĚKUJI ❤️!
    Níže najdete fotky většiny rodin které jsme včera odvezli a taky skladu jejich humanitarky.
    PS: dotazy prosím do komentářů pod příspěvek.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Michal Berg o pomoci uprchlikum - reflexe pomoci z Nemecka z posledni vlny

Michal Berg
    @MichalBerg
    Zkušenosti s přijímáním uprchlíků z Německa budou nyní klíčové. V roce 2016 jsme byl na studijní cestě po Německu, dívat se na to, jak systém pomoci uprchlíkům funguje. Tady přináším pohled do toho, co nás čeká. Ve zkratce: obrovská hromada nelehké práce.
    Pro připomenutí, Německo nyní hostí 1.5 milionů uprchlíků a žadatelů o azyl. Při přepočtu na počet obyvatel se v Česku dostaneme na tuto úroveň při 192 tisících uprchlíků. Což je zhruba čtyřnásobek toho, co máme nyní. Do této situace se můžeme dostat za měsíc či dva.
    Uprchlíci se z logiky věci hromadí ve velkých městech. Německo proto zavedlo jejich přerozdělování do jednotlivých spolkových zemí na základě Königsteinovy kvóty - podle počtu obyvatel a ekonomické síly určuje, které země se mají postarat o kolik uprchlíků.
    Každá spolková země provozuje hlavní přijímací centrum a následně má mají vlastní mechanismy, kterými uprchlíky přerozdělují do měst a obcí. Každý tak férově přispívá spravedlivým dílem. Bez kvót, pouze na základě dobrovolnosti, celý systém zkrátka nemůže fungovat.
    Municipality mají obrovskou zodpovědnost za funkčnost celého systému i za sdílení mnoha nákladů. U nás zřejmě dojde ke sdílení zodpovědnosti na úrovni krajů a měst, ale i tak se města musí připravit na hodně práce.
    Primárně ubytování: krátkodobě se používá co jde, ale pro delší pobyt je klíčové najít důstojné ubytování se soukromím, stejně jako se snažit předcházet velké koncentraci uprchlíků na jednom místě.
    V Německu hrají velkou roli rychle stavěné montované stavby, rekonstrukce objektů původně pro jiný účel nebo výkupy bytů. Je velká snaha neblokovat sportovní a kulturní budovy dlouhodobě, protože to mezi některými lidmi vzbuzuje nelibost uprchlíkům pomáhat.
    Otázka bydlení je samozřejmě o to složitější, protože dostupnost bytů ve větších městech byla problematická už před válkou. Na druhou stranu, čím izolovaněji uprchlíky ubytujete (různé turistické chaty na venkově apod.), tím složitější jim bude poskytovat jinou pomoc.
    Provoz přijímacích center i všech dalších zařízení bude potřeba zajistit finančně i personálně. V Německu hraje obrovskou roli zapojení občanské společnosti, firem a dobrovolníků. S tím u nás máme jen malé zkušenosti, na druhou stranu máme mnoho funkčních neziskovek.
    Stát a obce se s nimi musí naučit dobře spolupracovat, stejně jako nastavit procesy, aby bylo možné mobilizovat a zapojit velké množství dobrovolníků.

Na státu bude zdravotní péče, sociální podpora, přístup na pracovní trh a bezpečnost, hlavní opatření ve školství.
    Zde ale nastupuje i role občanské společnosti: pomoc se školou, psychologická pomoc, kapacity pro hlídání dětí, výuka jazyků, volnočasové aktivity.
    Do tohoto bude potřeba zapojit co nejvíce lidí, sportovní kluby či kulturní organizace, a další složky občanské společnosti.
    Protože města u nás mají s dlouhodobou pomocí uprchlíkům jen malé zkušenosti, bude potřeba najít platformy, jak mezi sebou tyto zkušenosti a dobrou praxi co nejrychleji sdílet, a to jak mezi městy, tak mezi občanskou společností. A samozřejmě se zahraničím.
    Bude to o to komplikovanější, že v Německu je speciální Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), který má velkou kapacitu a zkušenosti. U nás nic srovnatelného nemáme, organizace se zkušenostmi (OPU, SIMI) jsou chronicky podfinancované.
    Tohle všechno bude stát hodně, hodně peněz. Studie v Německu ukazují, že přes nastavení mechanismů na proplácení nákladů nesou zejména větší města nadproporční náklady na pomoc uprchlíkům. 15 největších měst v Německu vydalo většinu nákladů na pomoc uprchlíkům.
    Počáteční nadšení a přísun peněz ze sbírek začne vysychat, rozpočty jsou na tom špatně už nyní a bude třeba zajistit stabilní financování. Vedle toho stále nezmizí covid a všechny ostatní problémy, které jako Česko máme, zejména nutnost investovat do změn v energetice.
    Ceny všeho navíc půjdou nahoru a lidé válku pocítí na peněženkách. Což je věc, kterou v Německu při pomoci uprchlíkům tolik nemuseli řešit. O to složitější to pro nás všechny bude. Náklady na pomoc, její organizace, ale taky její veřejná podpora.
    Pokud vás téma zajímá, přečtěte si například tuto studii:
    Cities and refugees: The German experience
    https://www.brookings.edu/research/cities-and-refugees-the-german-experience/

https://twitter.com/MichalBerg/status/1499760328594313232
    TUHO
    TUHO --- ---
    Zakladni slovnicek Ukrajinstiny v PDF https://bit.ly/cz_uk_slovnik
    Pro ridice FREE Ride znak PDF https://ravenstudio.cz/download/A4_Free_Ride_For_Peace.pdf
    BOREC
    BOREC --- ---
    BOREC
    BOREC --- ---
    Via Zdeněk Hřib

AKTUÁLNÍ PROSBA: Sháníme dobrovolníky na dnešní noční směnu v asistenčním centru v Kongresáku! 🙏🏻

Nápor v asistenčním centru pomoci je mimořádný. Proto kdo může hned teď jít dělat dobrovolníka přes noc, ať dorazí a přihlásí se u vchodu u kohokoliv z Červeného kříže. Znalost ukrajinštiny nebo ruštiny výhodou, ale nikoliv podmínkou.

Případně děkuji za sdílení. 👍
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pro lidi na Ukrajine evakuacni vlakove spoje:

https://www.uz.gov.ua/press_center/up_to_date_topic/577934/
    TUHO
    TUHO --- ---
    BOREC: reply BOREC|54653157}: Aha, sorry, poradne jsem si to neprectl. Kazdopadne torchu jsem ten list updatoval. Budu pokracovat, az bude dalsi cas.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ahoj, dik za zalozeni tyhle skupiny. Co jsem pochopil, situace je dost dynamicka a stale se na miste meni. Vali se sem hrozny mnozstvi lidi, rada lidi je ochotna pomahat, je potreba propojovat zdroje a potreby. Neziskovky to rozjizdej ve velkym, ale podle mejch inforamci jsou nepruzny a maj problem reagovat na vznikly mensi problemy a situace, ktery proste zakonite ruzne vznikaj.
    LIST KONTAKTU, dala dohromady Ifka, pridavam par kontaktu, budu prubezne updatovat.

INFO/POMOC PRO PŘIJÍŽDĚJÍCÍ UPRCHLÍKY.

Centrální rozcestník zřízený státem / i v Ukrajinštině
    Naši Ukrajinci – rozcestník pomoci
    https://www.nasiukrajinci.cz

Rozcestník pomoci Konsorcia nevládních organizací
    Pomáhej Ukrajině
    https://www.pomahejukrajine.cz

Rozcestník pomoci na Facebooku
    Přihlásit se k Facebooku
    https://www.facebook.com/pomoclidemzukrajiny/posts/102055692428713

ODVOZ
    Sledujte prosím aktuální informace, ideální kontaktovat koordinátora na místě. Situace se stále mění. Není pravda, že odvozy nejsou potřeba, ale při ježdění na blind se mohou tvořit zácpy.

Stránky organizace Pomáháme lidem na útěku
    Drive For Refugees
    https://sites.google.com/view/drive-for-refugees/domovská-stránka

Pomoc Ukrajině-Hraniční přechod Ubl'a (Slovensko)
    Facebooková skupina
    Pomoc Ukrajině - Hraniční přechod Ubl'a 💙 💛
    https://www.facebook.com/groups/660009768457920/discussion/preview
    Nabídka transportu přes formulář
    Pomoc na slovensko-ukrajinských hranicích
    https://bit.ly/pomoc-hranice-SK-UA

UBYTOVÁNÍ

Ubytování v ČR / v rodinách
    Uprchlíci vítejte
    https://uprchlici-vitejte.cz/

Správa uprchlických zařízení
    20+ osob: ubytovaniukrajina@suz.cz

Brno a okolí
    Nouzové ubytování pro UKRAJINCE - Brno a okolí (Centrální databáze)
    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSef6jNXFm7n1waZkWtbK9AUHU_f_Kj8yLeyKl8dljYFQe0gNw/viewform

Ubytování po celé Evropě / v rodinách
    shelter for ukraine
    https://sites.google.com/view/shelterforukraine/home?authuser=0

MATERIÁLNÍ POMOC
    Vždy třeba domlouvat, co je třeba. Vozit na blind věci přináší problémy. Materiál je potřebný spíše na Ukrajině než na hranicích.

Slovenská skupina v Prešově, která zajišťuje převozy přímo na Ukrajinu. Můžete odvézt do skladu v Prešově
    Podaj ďalej Prešov - Hlavní stránka
    https://www.facebook.com/podajdalejpresov/

PRÁCE
    Підробіток для українок в Празі / Brigáda pro Ukrajinky v Praze
    https://docs.google.com/forms/d/19w-Ke4aE-4UT4qaHSSat7fKEQA1XSygUxtsvqmfFKHM/viewform?ts=621a65ff&edit_requested=true

FB ASISTENCE CZ/UA
    ДОПОМОГА UA/CZ
    https://www.facebook.com/groups/916631172299307/?ref=share

FB UKRAJINCI V ČR
    Захист українців у Чехії
    https://www.facebook.com/groups/797637310759653/?ref=share

INFO UKRAJINSKÁ AMBASÁDA
    Přihlásit se k Facebooku | Facebook
    https://m.facebook.com/groups/1632864110266692/permalink/3261807844038969/

INFO O POBYTU MINISTERSTVA VNITRA
    Informace pro občany Ukrajiny - Ministerstvo vnitra České republiky
    https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-obcany-ukrajiny.aspx

INFO+ASISTENCE ORGANIZACE PRO POMOC UPRCHLÍKŮM
    ☎️☎️☎️ Telefony... - Organizace pro pomoc uprchlíkům, z.s. | Facebook
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5272844029417011&id=188235971211201

INFO+ASISTENCE
    Dropbox - 3399248_1209769_A5_letak_ukrajina.pdf - Simplify your life
    https://www.dropbox.com/s/v5y74md9jbttz0c/3399248_1209769_a5_letak_ukrajina.pdf?dl=0

INFOLINKA+ZDRAVOTNÍ ASISTENCE
    viz foto

Oblečení PRAHA
    info@satnikpraha.cz, 737 597 070 (přivezou)
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    Aktuální info pro dobrovolníky. Formulář mohu přeposlat.

ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Máte v Praze své Ukrajinské přátele, kterým chybí hygienické potřeby, hračky pro děti, nebo oblečení pro malé i velké? Dnes od 17:00 h otevřeme poprvé výdej materiálu, který nám přinesli v uplynulých dnech štědří dárci. Vchod do "bazaru", ve kterém se však za nic neplatí, je přímo z ulice Sokolská 33 - podloubí Hotelu Legie. Jedinou podmínkou pro vstup do prostoru je možnost prokázání ukrajinského občanství.

LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    KOTENCE: Hele, přes deset let funguju jako mentor pro děcka co sem jezdí v rámci roční výměny přes ERASMUS. Krátkodobě (dva tři dny v měsíci) u nás pořád na gauči někdo přespává. V pravidelném blízkém kontaktu jsem stále se dvěma estonkama, jedním estoncem, jednou arménkou a nejblíž jsme si byly se slečnou ze Slovinska. Byla jsem na dvou jejich svatbách, jedněch zásnubách a jedněch křtinách.
    Naše děti jsou na cizince zvyklé.
    Rozhodli jsme se vyčlenit pokoj v soukromí, v patře - že by někomu mohl pomoci. Jsem na mateřské, ale na částečný úvazek pracuju v sociálních službách, komunikuju s probační a mediační službou.
    Tak rok předpokládáme, že budeme platit jídlo, pití, drogerii. Samozřejmě pomůžeme s hledáním školy, školky, dětské skupiny. S úřadama, doktory.
    Další příbuzné neubytujeme, na to nemáme kapacity. Můžeme jim ale pomoci něco sehnat.
    Kdyby ses chtěla ještě na něco zeptat, není problém, ráda odpovím :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LACIF: my mame v 1. patre v panelaku byt 2+1, kde bydli v najmu na malem prostoru asi 5 ukrajinskych chlapu. potrebovali jsme pres jejich lodzii vlezt na strisku, abysme ji uklidili a teda musim rict, ze jsem cumela, jak to maj v tom byte naklizene. i kdyz nevypadaj, jsou slusni a ochotni.
    naproti tomu tady vcera zvonila ukrajinka z patra, byla div ne nastvana, ze ji nerozumim, no chtela kontakt na majitele jedne konkretni jednotky, kde kdysi bydlela a vubec nechapala, ze tu jednotku uz pres 7 let vlastni nekdo jiny a furt chtela kontakt na puvodniho majitele, aby byt pronajal jeji rodine z ukrajiny. tak jsem ji hledala inzeraty po okoli, nasla jsem i byt primo tady v dome, dokonce tam byly nejake ulevy prini pro lidi prchajici z ukrajiny, ale to ji zas vadilo, ze je volne az za necely mesic. jakoze asi ten necely mesic je nemuze mit u sebe v byte, coz nechapu...
    proste lidi jsou nebo nejsou hovada bez ohledu na narodnost.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    KOTENCE: upřímně jak chceš něco promýšlet, když nevíš co bude zítra? Za mě super návod co linkovala GEISHA. Dnešním večerem počínaje budu moci přidat i své zkušenosti. Je to pro mě hodně velké vystoupení z komfortní zóny, na druhou stranu asi máme větší možnosti než mnoho jiných rodin (samostatný pokoj se sociálkou, schopné lidi z města, kteří budou věřím nápomocní www.revnicepomocukrajine.cz), takže mi to přijde jako "lidská a občanská povinnnost"
    LACIF
    LACIF --- ---
    LACIF: Ps určitě nesoucím dle toho nějakou skupinu a fakt doufám, ze je to jen naše subjektivní zkušenost…
    LACIF
    LACIF --- ---
    Přihodim svou zkušenost.
    Bydlíme v baráku dvě rodiny. My Češi, dole UA.
    Jsou tu cca 10 let a furt se s nima česky ani anglicky nedomluvim, do sekačky lejou, co najdou (takže máme za tři roky patou sekacku), když jim praskne žárovka, tak si ji vezmou třeba u nás na chodbě… vypadá to u nich jak ve squatu..
    Včera k nim přibyli tři děti a žena. To jsem zjistil až ve chvíli, kdy jsem viděl cizi deti na kolech našich děti… bez zeptani, na drzáka… majitelů domu se taky neobtěžovali sdělit, ze tu bude o 4 osoby navíc...
    Vždycky jsem byl “vítač” a je mi jedno jestli vítám bílý bratry nebo černý z daleka (fakt nechápu ten rozdílnej přístup cely společnosti)..
    ((Jinak linky odsud jsem jim preposlal a fandím jim, jen jsem chtěl asi naznačit, ze u nás ta “bratrská podobnost civilizačních zvyku” moc vidět není a není to s nima teda vůbec jednoduchy…))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam