• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORECSUPPORT UKRAINE
    Tato diskuze slouží ke sdílení materiální pomoci, možnostem ubytování a převozu potřebných z hranic.

    Používejme tagy
    #ubytování
    #materiál
    #transfer
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    No já potřeboval spíše aby s ní promluvil někdo v rodném jazyce, domluvit se nějak dalo, ale f2f komunikaci s někým kdo ji rozumí nenahradíš. Naštěstí se to už vyřešilo, nechal jsem ji u nás přespat, a ráno se mi podařilo zkontaktovat kamarádku. A našli se i doklady a telefon.

    Ale tedy od policie státní i měšťáků bych čekal naprosto jinej přístup než že i nechaj přes noc asi dvacetiletou, velmi pěknou, holku co se neumí domluvit jakoukoli jinou řečí na ulici v né zrovna bezpečném místě na pospas osudu. Málem jí tam znásilnili, asi 2x se mi úplně sesypala, byla naprosto na dně.
    A oni ji řekli akorát že má ráno jít na ambasádu? WTF?
    E_BLIMP
    E_BLIMP --- ---
    CUKI: Google translate dneska už celkem v pohodě zvládá hlasový vstup - přepíše ho v dané abecedě, takže mluvčí si může zkontrolovat, že hlas byl dobře zachycenej, a zároveň přeloží.
    Kdyby bylo potřeba, napiš mi do SZ telefonní číslo, teoreticky bych snad sehnal někoho z kolegů, kdo by měl čas si jí vzít na ucho.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HARDCABB: to jsem udělal, tak až se vzbudí...
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    CUKI: ja jsem se s par ukrajincema domluvil tak, ze jsme datlovali text do aplikace google translate na mobilu a davali si ho z ruky do ruky - akorat jsem musel doinstalovat ukrajinskou klavesnici
    CUKI
    CUKI --- ---
    Je tu někdo kdo by mi po whatsup nebo jinak pomohl s překladem do ukrajinštiny?

    Teď jsem k nám domu dotáhl mladou holku přespat protože bloumala podnapilá po poměrně nebezpečných lokalitách, doufám, že zítra s ní bude lepší řeč. Policajti měšťáci ani stání ji nechtěli pomoc a nechali ji na ulici.
    Bohužel ve stavu ve kterém byla ji asi někdo ukradl doklady a nebo je někde zapomněla, tak ji chci vzít zítra střízlivou na ambasádu. Napadá vás ještě co pro ní mohu udělat? Nedostal jsem z ní odkud a kam jede. a Jak se dostala do Prahy. Prý z Katovic, ale moc ni to nesedí. Bohužel neumí žádný jiný jazyk.
    EKG
    EKG --- ---
    A jeste sem, aby to nezapadlo.

    Ukrainian Grammar — The place to learn Ukrainian language
    https://ukrainiangrammar.com/
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    Nevíte o nějakých kurzech/příměstských táborech, kde by se mohl UA páťák učit česky?
    EKG
    EKG --- ---
    A jeste sem, aby to nezapadlo.

    Ukraine: Say yes and legalize same-sex marriage!
    http://a.allout.org/s/OJAna/
    TEMPUS
    TEMPUS --- ---
    MOGUCAN: čau, tady jsou nějaké vzory dvojjazyčné nájemní smlouvy

    Ukrajina
    https://coda.io/d/Ukrajina_dzasdxTf153/Bydleni-pro-uprchliky-a-prispevky-pro-ubytovatele_su0mO?ecmid=23941#_luHY5

    My máme s ukrajinskou rodinou, co bydlí u nás uzavřenou právě tu smlouvu o výpujčce. O připravované změně příspěvku pro soli domácnosti vím jen to, že se chystá.
    Když budete někdo mít bližší info, díky že ho sem dáte :)
    MOGUCAN
    MOGUCAN --- ---
    Dobrý den, zeptám se i tady: máme v rodině větší byt rozdělený na 2 menší, a v nich obou bydlí od začátku války 2 ukrajinské rodiny, matky s dětmi. Bydlí zadarmo, energie hradíme ze státního příspěvku pro solidární domácnost. Teď se zpřísnila pravidla pro vyplácení a jednou z podmínek je smlouva, kterou ale nemáme. Tak se chci zeptat, zda někdo nemá vzor nájemní slmouvy v CZ/UA? Nechci jim dávat podepisovat něco jen v češtině. Našla jsem bilingvní tohle https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fwww.obec-tlucna.cz%2Fe_download.php%3Ffile%3Ddata%2Feditor%2F1401cs_1.docx%26original%3DCZE%252BUKR_smlouva%2520na%2520kr%25C3%25A1tkodob%25C3%25BD%2520pron%25C3%25A1jem.docx&wdOrigin=BROWSELINK ale to je smlouva o výpujčce, což mi vzhledem k teď už dlouhodobé povaze bydlení nepřijde ideální. Předem děkuji.
    EKG
    EKG --- ---
    A neco novejsiho, optimistictejsiho.

    #diesel #power #donbass #ukraine #warzone #зсу #украина #бахмут
    https://youtube.com/shorts/GbCi45AADUI?feature=share
    EKG
    EKG --- ---
    Ctyri mesice stare video, proklikal jsem se k nemu az ted. Tohohle chlapa proste miluju, a byt kozata blondyna, tak si jdu na nej stoupnout do fronty.

    Vypravi o zkusenostech s ruznymi "pomocniky" a "dobrodinci". Tak snad je to tu tematicky spravne.

    🇺🇦The Individual, The Organisation and the Intention
    https://youtu.be/Wi49ZuW09Pc
    LUKK
    LUKK --- ---
    LUKK: vánoční party Beskydy Ukrajině..... Již brzo na našem Facebooku....
    LUKK
    LUKK --- ---
    LUKK
    LUKK --- ---
    LUKK
    LUKK --- ---
    LUKK
    LUKK --- ---
    Beskydy Ukrajině z.s. | Frýdek-Místek
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100086838537262
    LUKK
    LUKK --- ---
    Děkuji všem za reakce... Dnes vstupujeme do další fáze našeho projektu.... Pronajímáme první 4 byty pro uprchlíky a vytahujeme kritické rodiny z těch sociálních garsonek na našem Hoteláku.... První rodina je 5ti členná. Máma, otec (3 stupeň invalidity), 21 letý student, 2 malé děti....budeme vybavovat 3+1. Ještě nevím čím ale bude to fajne 😉

    Wow... Další energie do žil


    Neznáte prosím člověka co dělá do neziskovek? Měl bych pár technických dotazů.
    LO_
    LO_ --- ---
    LUKK: tak za prvé: jste skvělí :-) Supervize mi při takovém zápřahu připadá naprosto nutná. Nešlo by také občas zapojit nějaké dobrovolníky na pomoc/ vystřídání?

    Za druhé, jak o tom píšeš, působí to na mě dost bezhraniční. V sociální práci je potřeba chránit hlavně sebe na prvním místě. Co dát pár jasných pravidel (klidně jen tři), ale na těch opravdu trvat? Případně ujasnit s nima nějaké věci.. třeba jim to přijde dostačující, když se rozloučí při odchodu s vaší spojkou.. nejspíš netuší, že vás to mrzí, nebo jak to u vás funguje.. Bohužel někdy je pro lidi v nouzi problém i osobně poděkovat, to je prostě fakt.

    Za třetí, co nejvíce věcí bych je nechala dělat svépomocí. Lidi si obecně věcí víc váží, když se podílí na vzniku, údržbě.. Nedělala bych nadstandartní non-stop servis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam