• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XBAHNOSpolečnost pro oslavy neobvyklých svátků - 16.8. Mezinárodní den rumu
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Jako imunologove jsme za posledni dva roky vsichni, ale tanec? Nikdo nic? Jen tak si trochu trsnout?

    BARVY -- baletní jednotka Křeč -- část filmu „Pražská pětka"
    https://www.youtube.com/watch?v=l8pWOE4OrCI
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Ja jsem si vzpomel na asi nejlepsi skoleni bezpecnosti prace, ktery jsem absolvoval pred dvaceti lety kdyz jsem nastoupil na brigadu do pivovaru: "Tady se nechlasta, nekouri a nesaha kam nemas. Tady mi podepis ze's to slysel. Tady mas rukavice a Venca ti ukaze, ze kteryho kohoutku to tece." A bylo.

    HUGH_BOYLAN: Dodrzovat zrakovou hygienu! Dulezity je preostrit na vzdaleny bod, napriklad reprezentovany kolegyni z obchodniho :-)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    To mám dnes sedět na židli nezkroucen do paragrafu?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    TILIO: Mrkev, Koningsdag... ja si to oranzovy tricko proste budu muset koupit.
    OUKE
    OUKE --- ---
    na počest dne grafiky jeden plakát od Stenberg bros, 1928

    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    VOIKUKKA: Asi pět chlapů a jedna ženská na celým světě, když mají zrovna dobrý den. Prej je to spíš daný schopnostmi zápisu (a to se píší samoznaky, psát tahle rychle normální písmena nedává nikdo) než tou samotnou rychlostí ty telegrafie.
    Ale 80 znaků je dobrý jestli dáváš a nejsi "z oboru"
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    XBAHNO: pomalou verzi jsem normálně dávala, ale rekord to někdo vážně zvládá rozlišit?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Pratele, ale v realnym provozu to takhle opravdu nevypada. Je dulezity zapomenout, ze existuji nejake tecky a carky(nebo snad dokonce nejaky akaty a blyskavice, to uz je uplne mimo) a misto toho brat pismena jako rytmicky zvuk. Jen tak pro ukazku tri kousky: Pomalu je 80 znaku/minuta(to chteli u zkousek, dokud byli povinny), rychle je 120 znaku/minuta a svetovy rekord je 360 znaku/minuta. Podotykam, ze ta rekordni rychlost je na pismena, na cisla je jeste podstatne vyssi.

    Jinak dnesni den je vyroci narozeni Samuela Morse, ktery sice vymyslel jednodratovy telegraf, ale ty abecede spise prispel, pany Josepha Henryho a Alfreda Vaila historie spise opomiji.

    Drobna, obecne malo znama vec - SOS nejsou tri pismena, ale prosign - tedy vysila se bez mezer, jako jeden dlouhy znak.

    A protoze kazda spravna oslava konci pisnickou, tak tady jednu mate:

    Morse Code Music... The Rhythm of the Code -Alpha
    https://www.youtube.com/watch?v=2_qQZ92onhU


    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    ///...-/--../.--./---/--/../-./.-/--//.---/.-/-.-//.---/..././--//---/-../.---/./.-../.-//...//.-./---/--../-.../..--?Y/-/..--/--//-/./.-.././..-./---/-././--//.../-/---/.--././--//-../---//..-./.-./.-/-./-.-./.././//
    (Pokračování už normálně ...)
    Z tlačítek naštěstí fungovala tečka, čárka, takže jsem mohla dát po týdnu vědět domů, že žiju a jenom mám úplně KO telefon a že se nemaj bát, že někdy určitě zase dostopujeme zpátky.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    .../.-../.-/...-/--/.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    XBAHNO: Já si tedy zase vždycky, když si dávám v Zoo v Praze guláš a chutná zvláštně (nejspíš je to jen pocit) říkám, jestlipak jim nedávno někdo zajímavý nepošel.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    A dnes take mezinarodni den pilotu
    The history behind World Pilots' Day - Travel Radar
    https://travelradar.aero/the-history-behind-world-pilots-day/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Opožděně k tučňákům how to kawaii penguin

    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    Podle některých materiálů je dnes také den filmového Aliena. V půdovním filmu se poprvé objevil na planetě LV-426 a od toho odvozené datum 4/26, tedy 26.dubna. Tak hezké Vetřelčiny !
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    YMLADRIS: Video sem tam nejaka moucha, ale v zasade dobry shrnuti s jeste primerenou davkou zjednoduseni. Wiki heslo neokolonialismus je na me a) moc nalevo b) nekde v kecacim marasmu, kde se pod nej da schovat v zasade cokoliv, kdy se mi nelibi jak jakakoliv zeme zasahuje do cehokoliv v jiny zemi. Vzhledem k tomu, ze to zahrnuje i v zasade pozitivni jevy, nevidim duvod proti tomu a priori bojovat. Coz neznamena, ze neexistuji i ty negativni, kde ten boj dava smysl - ale nebudu to nazyvat bojem proti (neo)kolonialismu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XBAHNO: mrkni na pojem neokolonialismus. v podstate jde o to, ze dnes jiz teda neni potreba aby tam na vladnich budovach vlala tvoje vlajka; muzes ten imperialismus provadet i jinymi metodami

    Neocolonialism - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Neocolonialism

    Priklad, vyberes si nejakyho diktatora kterej ti pujde na ruku a dodavas mu zbrane

    The U.S. has been criticized for supporting dictatorships with economic assistance and military hardware. Particular dictatorships have included Musharraf of Pakistan,[73] the Shah of Iran,[73] Museveni of Uganda,[74] warlords in Somalia,[74] Fulgencio Batista of Cuba, Ferdinand Marcos of the Philippines, Ngo Dinh Diem of South Vietnam, Park Chung-hee of South Korea, Generalissimo Franco of Spain, António de Oliveira Salazar and Marcelo Caetano of Portugal, Meles Zenawi of Ethiopia, Augusto Pinochet in Chile,[75] Alfredo Stroessner of Paraguay,[76] Efraín Ríos Montt of Guatemala,[77] Jorge Rafael Videla of Argentina,[78] Suharto of Indonesia,[79][80] Georgios Papadopoulos of Greece, and Hissène Habré of Chad.[81]

    Toto je moc hezke video (kratke) na tema, jak vlastne funguje vladnuti - jak se lidi autokraticke a demokraticke rezimy (moc ne), to volne asociuji ale vsichni se na to kouknete

    The Rules for Rulers
    https://www.youtube.com/watch?v=rStL7niR7gs
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Víte že Linus Torvalds nejenom má rád tučnáky(proto je v Linuxovym logu), ale dokonce ho jeden i štípnul? Source: https://www.linuxjournal.com/article/36

    A víte jak tučnák chutná? Vždycky, když chodím po ZOO, přemejšlím, jak ty zvířata chutnají... To píšou tady: https://polarchristian.com/2018/11/12/what-do-penguins-taste-like/#:~:text=They%20taste%20like%20%E2%80%9Ca%20piece,%2Dliver%20oil%20for%20sauce%E2%80%9D.&text=Today's%20polar%20explorers%20don't%20have%20to%20eat%20penguins%20anymore. Hmm, hovězí, kuře a treska v jednom...

    Tučnákům kroužkovým, kterým právě začíná migrace na sever, přejeme štastnou cestu!
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    No, dnes si vybiram ten den boje proti kolonialismu. Zbyva 17 zavislych statu( https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_list_of_Non-Self-Governing_Territories#2011%E2%80%93Present ), oficialne se k nazvu kolonie hlasi jenom Gibraltar. A s vyjimkou Zapadni Sahary zadna z kolonii vicemene nechce byti samostatnym statem - coz je potvrzovano referendy, pripadne nesmyslne malym poctem obyvatel (stat o 50 lidech nevypada moc perspektivne.) Takze, vlastne vubec netusim, proc by se melo bojovat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XBAHNO: nenapadlo me ten test zpochybnovat. kdysi jsem si nekde precetla ze ctyrlety deti znaji asi 4000 slov zkusila to na synovi a ono to tak vyslo. z ceho to vychazi nebo kdo je autor, to nevim. treba znas 17k slov, odpovida to znalostem pubertaku

    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    YMLADRIS: Ackoliv si myslim ze slovni zasobu v anglictine mam slusnou, tak 16800 slov mi prijde jako dost absurdni vysledek na nerodileho mluvci. Takovy IQ test na internetu...

    TILIO: To je prave ono... Debilni prehaneni (a nejenom americky firmy. Za protahnutim lhuty pro vyprseni autorskych prav knih z 50 na 70 let po umrti autora stoji Bavorsko - a to jenom kvuli drzeni prav na Mein Kampf!), pakovani se lidi co s tim nemaji nic spolecnyho(celej debilni system kolektivniho spravcovstvi, kterej absolutne neodpovida dobe ve ktery zijeme), nesmyslnosti jako SW patenty(proboha jak se muze nechat patentovat de facto vlastnost sveta?)... Cely ten system dusevniho vlastnictvi by potreboval naprosto zasadni reformu, ktera je ale prakticky nemozna.
    Ovsem abych nebyl negativista, ono si to spoustu lidi dneska uvedomuje a stavi svy bussines modely tak, aby nestali na patentu, ale na schopnosti delat tu vec poradne. A ono to funguje a lidi na to cim dal vic slysi. At uz jde o open-source reseni v IT, nebo o hudebniky, co kaslou na hnusny videa na tytrubko a udelaj vejvar na povedenym konzertu - zazitek nenahradis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam