TILIO: Dobrej... ja mam z toho rozporuplny pocity. Den nulove tolerance... to je blba strategie, kde se nasadila tam nefungovala.
1) Mimo afriku je FGM(jak to ofiko WHO nazyva) nejvic rozsirena v indonesii. Prekvapive se proti tomu tam ani ve svete nejak moc neprotestuje a veskery svetovy boj se soustredi na afriku. Coz ale neni moc spatne, primarne proto, ze ackoliv je tenhle zvyk v indonesii siroce rozsireny, ma tam jen vicemene symbolickou povahu - budto je odstranovan kousek preputium clitoridis, nebo to ma jeste symbolictejsi rozsah jakehosi skrabnuti. Tak jako tak, ritual je zachovan, nasledky vicemene zadne, resp. muzeme debatovat o drobnych plusech ci minusech, ale rozhodne nic zasadniho. Za me je otazka, jestli by tohle nebyla v ty africe uspesnejsi cesta - ale ne, my mame nulovou toleranci.
2) FGM type 4, coz je kousek ktery WHO do svy typologie zavedla a zahrnuje vsechny lekarsky nezduvodneny upravy genitalu, vcetne takovych detailu jako jsou piercingy. Ja vazne nehodlam bojovat za to, ze si dospela zenska nemuze nechat propichnout co chce a cloveka co ji to propichne bude nutno zavrit. Zase nekdo s vanickou vyleva i dite.
Takze boj proti FGM ano, ale rozumne a ne se zaslepene.