• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ABAP: Reseni ty veci maj, ale musi bejt explicitni, obe strany ho musej resit a jestli je to skutecne reseni se pozna az pri nejaky due dilligence :)
    ABAP
    ABAP --- ---
    ALMAD: zažil jsem cajk řešení přechodu přes zaměstnání na pár měsíců u jiné firmy
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SLUPKA: Jsem si skoro jisty, ze to tak upone neni.

V CR to by default dusevni vlastnictvi zustava a moc a dw fakto se ho nejde vzdat, musi se to resit specialni smlouvou kde de fakto udelujes dostatecne sirokou licenci, aby to bylo funkcne stejne. Tohle se pokud vim prokopavalo pri akvizici netbeansu a bylo s tim dost mrzeni.

Naopak v US takovyhle omezeni nejsou a vetsina smluv obsahuje nejakou dousku ve stylu ze IP je firmy bez ohledu na to, kdy a kde to vytvoris. Byva s tim afaik mrzeni pravidelne, kdyz si u nejakeho uspesneho startupu nekdo vsimne, ze se vznik prekryva se zamestnanim zakladatelu v nejaky firme…
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    SLUPKA: Respektive, podepsal jsem to uz v UK, bylo to tam stejne v tomto ohledu.
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    SULTHAN: Resil jsem to par let zpatky v CR, a bylo mi receno, jak to realne funguje - v momente, kdy to delas v pracovni dobe, co na pracovnim HW, tak ma firma pomerne dobrou (temer jistou) sanci rict, ze to bylo v ramci plneni pracovnich povinnosti. A naopak.

Ano, v USA jsem musel podepsat, ze mi Amazon musi predem schvalit ostatni aktivity a ze na ne nebudu vyuzivat pracovni HW a pracovni dobu. Ale zase jsem osobne nemel zadny problem schvaleni dostat (i kdyz treba mely lehky overlap s tim, co AWS melo na roadmape).
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SLUPKA: Jsem si jistý, že v Česku autorský zákon nemluví ani o pracovním HW ani o pracovní době - ve skutečnosti se tam mluví o tom, že dílo vznikne v rámci plnění pracovních povinností. Navíc zaměstnanec pořád zůstává (spolu)autorem díla, ačkoliv zaměstnavatel k tomu dílu má všechna majetková práva.

V USA jsou IMHO rozdíly hlavně v tom, že nad zákonem tam ještě stojí velmi široké smluvní právo a jednou z typických částí pracovních smluv je odstavec, který říká, že všechno co vznikne na zařízení zaměstnavatele (což může být třeba i zaměstnanecký telefon), tak je majetkem firmy.
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    KOJA: V CR firmy vlastni vse co vyplodis dle zakona, pokud to udelas v pracovni dobe nebo na pracovnim HW. V US mi to prijde stejne, spis US firmy tlaci na to, at nic mimo praci neplodis.
    KOJA
    KOJA --- ---
    CERMI_FOX: V US si firmy uzurpuji dusevni vlastnictvi vseho co zaměstnanci vyplodi. Spis by to bylo slozitejsi nez v CR. V praxi ale asi staci kdyz uchazeci netroubi do sveta, ze obchazi pohovory a neni co resit.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    JARDABEREZA: V případě přímé konkurence je to jasné, v případě stejného oboru (hry) je jasné, že se to musí upřesňovat - proto existují ty souhlasy. Ale spousta zaměstnavatelů má pocit, že když třeba někdo programuje backend, tak nesmí programovat backend pro nikoho jiného - a to přesto, že jde v obou případech o interní API firem z jiných branží a z jiných států, které si v principu nijak konkurovat nemůžou.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SULTHAN: Ono často i jako OSVČ se setkáš s požadavky, kdy si zákazník nepřeje, abych dělal to samé pro jejich konkurenci. A pak záleží jak se dohodneme. Snažím se to vždy omezit na co nejužší oblast. Nemám krabicové řešení tak mě to tolik netrápí. Měl jsem zákazníka ABC, co chtěl software jako měl XYZ a zároveň nechtěl, abych to stejné nabídl konkurenci. Udělal jsem to. Pak mi píše ABC, že XYZ dal přežablobní výzvu (nebyla to kopírka 1:1 a měli jsme funkce navíc a jinou technologii a neměli by ani šanci uspět) a mimosoudně se dohodli. Pak koukám, že mi píše do mailu XYZ a chce udpate jejich softwaru podobně jako ABC :-D ...ale nedalo se nic dělat. Dohoda platí.

Nebo posledně herní studio. Nechtěli abych dělal pro jiná herní studia. Tak jsem se podíval co tam mají a všechno to jsou karetní, deskové a puzzle hry... vesměs 2D. Tak jsme si ujasnili, že omezení se týká jenom toho žánru her, který dělají a třeba 3D stříleček by se to netýkalo.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    JINX: Blbec je ten, který takový "red-flag" při pohovoru řekne. Koneckonců snížení výkonu je jak u koho. Sám to dlouhodobě dělám (zaměstnání + OSVČ), a snížení výkonu rozhodně nepozoruji - ale člověk si musí držet pravidelný režim a odpočívat.

Ona ta kolize oborů, která by vyžadovala souhlas zaměstnavatele, není zas tak běžná.
    JINX
    JINX --- ---
    CERMI_FOX: oni to uz vedeli pred screening callem jak to cele bude probihat. Jako nějaké malé úlohy jsem videl i u jiných firem ale toto bylo dost tricky zadání na par dni práce. Testovalo se na tom primárně jak pochopi uchazeč zadaní, jake navrhne roseni, jak se vypořádat s edge cases atd...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JINX: tak jasne, ze si volno nejak musi vyresit sami, ale osobne by to celkem nastvalo, kdybych po nekolika kolech pohovoru se dozvedel tohle. Zvlast kdyz typicky se hlasim do vic firem a pak si vybiram, predstava, ze po fulltime praci bych jeste po vecerech resil domaci ulohy, i kdyz zaplacene, je takova .... no musela by ta prace byt nejak pozitivne vyjimecna.
    Dokazu si to predstavit leda u studentu / entry level pozic.

Mozna jsem jen zhyckany ceskym trhem prace, v US to asi bude jiny :-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JINX: Vim o firmach kde se to v podstate dela jako internship a v podstate stravis par tejdnu s tymem. Myslim ze i Automattic to tak delal?

Kazdopadne myslim ze dost firem dela pohovory podle toho jestli potrebuje profiltrovat mraky uchazecu, nebo zoufale headhuntuje :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    ALMAD: vlastní konfigurace je samozřejmostí i u našich onsite testu. Velká výhoda je že se můžeš dopřávat a vidíš jak ten člověk reaguje. To ti úkol nedá. Navíc nervozitu můžeš do jisté míry zohlednit.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Já teda v Čechách přesně takový pohovor měl, první kolo jsme si povídali po telefonu, druhé kolo cloudová aplikace (rest endpoint s ukládáním do db, deploy z gitlabu do cloudu). Dostal jsem na to smlouvu na 8 hodin práce.
    Třetí kolo jsme si povídali o tom, co jsem napsal a pak jsem stejně šel jinam, protože jim nedopadla zakázka.
    JINX
    JINX --- ---
    CERMI_FOX: Na to vubec nedovedu odpovědět protože to bylo všechno remote a u uchazečů se předpokládalo ze si to volno na programování nejak vyřeší sami nebo že aktuálně nemají žádnou práci. Co si pamatuju když se dělal screening call tak když se zjistilo ze uchazeč má více jobů tak to byl trochu red-flag protože jsme chtěli člověka na fulltime a pokud člověk po 8h práce neregeneruje tak druhy den nedá tak dobrý výkon a dlouhodobě to snižuje pracovní efektivitu a výstupy.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JINX: mazec, kolik lidi odradilo, ze musi po vecerech jeste odmakat nekolik MD?

JINX: tak to je asi jasne, v CR by to pres byrokracii neslo. Navic by s tim IMHO musel souhlasit soucasny zamestnavatel, pokud by slo o podobny obor, coz by vytvarelo vskutku kuriozni situace :-)
    JINX
    JINX --- ---
    JARDABEREZA: ano, ty platy byly i online takže jsi věděl kolik dostaneš, ale na tohle kolo ses dostal až po screening callu a technickém pohovoru, kam se dostávalo docela málo lidí. Většina uchazečů byla vyřazena na CV a technickým pohovorem jich procházelo dost málo. Takže to vypadalo nějak tak že na 1 pozici zůstali cca 3 uchazeči a potřeboval jsi vybrat toho nejlepšího. Jednou se stalo že vybrali i 2, takže přidali jednu novou pozici protože druhý uchazeč se taky jevil jako velmi schopný.

Asi bych měl dodat že to byla US firma, v ČR jsem to ještě nikdy neviděl v takovém rozsahu.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam