• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    PES: další střípek...

Nová práce po čtyřicítce? AI s vámi moc nepočítá - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ai-nova-prace-po-ctyricitce-ai-s-vami-moc-nepocita-40580958
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RUDOLF: je to levnější, protože je to specializovaný model a tak má prostě nižší náklady. Imho je na programování lepší než sonnet, však si to zkus sám.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    AXTHEB: a je to levnější protože google dělá dumpingový ceny a jak je na tom kvalitou v porovnání se sonnet?

Nemám problém platit víc, když dostanu očekávanou kvalitu. Nejsme úplně šetřílek, protože konec konců, nejdražší je můj čas. A modely se výrazně zlepšili od prosince - je to dost vidět na mém hobby projektu. Už v prosinci jsem byl spokojený, ale za ty měsíce je to jen lepší. Jen není moje práce je porovnávat, ale dodávat.

Osobně věřím, že Google to nakonec vyhraje, jen ten jeho ekosystém vůbec nepoužívám.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    JIMX: No, upřímně řečeno, moje koníčky provozují počítače už čtvrtou dekádu; emulovat si procesor na papíře není úplně můj šálek čaje:D

Například napsat dvoutisící integraci API 1 a API 2, abych z toho dostal nějaký výstup, který vposledku chci použít - no to pro mě není koníček, to je nějaký grind, který potřebuju *pro* ten koníček.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RUDOLF: Je to specializovaný model na programování. Jde mu to velmi dobře a je výrazně levnější než sonnet (myslím, že 8x).
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    AXTHEB:

v práci nejnovější opus a claude.. až pořeším bedrock profily a retention compliance, tak fable.

Doma co zrovna má copilot v PRO plánu, teď GPT 5.4 a Sonnet 4.6. Ale 3.5 flash tam je taky, zkusím. jaký s ním máš zkušenosti?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JIMX: Na jiné koníčky, ofc.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMX: mno, asi jsem měl napsat, že to nejsou programovací projekty, ale projekty jako udírna nebo zalívání zahrady :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RUDOLF: Používáš gemini 3.5 Flash?
    JIMX
    JIMX --- ---
    Hezké reakce od všech ... snad mě nikdo z vás nebral až příliš vážně ... samozřejmě si výhody AI uvědomuju a sám jej využívám jak pro práci, tak zábavu ... jenom mi to přišlo takové vtipné prostě, když jsem četl tenhle příspěvek CERMI_FOX "hobby projekty už mi programuje jen AI"
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    CERMI_FOX: Pomáhal jsem s tím kamarádovi, co má včely. Já jsem na stupnici autismu (vláčky <-> dinosauři) spíš k těm vláčkům, takže se vrtám v autoveteránech a tenhle koníček si neautomatizuju.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    JORGES: tak můj hobby projekt je hra;-) spíš vymŷšlím, abych si vytvořil flow, kdy mi agent bude vytvářet nový features přes den, kdy pracuji. A večer zkontroloval jestli se simulace chová správně atd. Ale takový flow si vlastně vytvářím i v práci. Akorát doma budu řešit cenu;-) a přesně jak padlo dále. Kdyz někdo rád kóduje, tak si to píše sám. Pro mě je důležitý výsledek, tak se radši soustředím na chování. Navíc, simulace je jen prototyp simulace v Pythonu, nechám to pak přepsat do rust.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JIMX: Já chci třeba udělat hobby projekt, co mi udělá inventář outdoorového vybavení a pomůže naplánovat si cestování po horách a co si sbalit. V tomhle případě mým cílem je mít nástroj na podporu koníčku chození. Na to abych to programoval celé ručně mi to nepřijde dost atraktivní a zajímavé a zdržuje mě to od jiného zájmu. Naopak vidím příležitost v tom, že mi nebude vadit, když mi to AI celé dojebe a bude z toho cená lekce, protože je to projekt do šuplíku, můžu víc experimentovat.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    VDFLAT: to skoro zní, jako kdybys mluvil ze zkušenosti :-)
    Ostatně už rok přemýšlím o tom si pořídit slepice - ne kvůli vejcím, ale abych jim mohl sestavit automatizovaný kurník, hezky integrovaný do homeassistu. Odrazuje mě jediná věc a to jsou ty slepice, nejsou úplně soběstačné. A stavět si kurník jen tak, bez slepic ... sice by to byl nejlépe fungující kurník široko daleko, ale působilo by to jak z Jistě, pane ministře, kde měli nemocnici bez pacošů
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMX: AI je jen tool, nic jiného. Když si potřebuju nařezat prkna na nějaký hobby projekt, tak taky si vezmu elektrickou pokosku a nařežu to hned a přesně. Nebudu se jebat s ruční pilkou půl odpoledne a navíc bych to měl křivě a musel to srovnat. A nikdo pak neřekne, že pokoska provozuje moje hobby přece :)
    A když pak do toho chci zamotat nějakou elektroniku, typicky použiju ESP a tam se dostávám k částem, co mě už tolik nebaví, tak prostě použiju lepší tool než to datlit ručně. To není o tom mít víc času, ale o tom, jestli mě daná činnost baví nebo nebaví. Čtení dokumentace v čínštině a trávení mnoha odpolední, abych oživil nějaký čínský hw klon s mnoha quirky oproti specifikaci, mě většinou nebaví (ale někdy ano, proto je to hobby - dělám to ručně, jen když mě to baví).
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    KLEINZACH: Jako konicek to zacne, ale pak si chces zautomatizovat vetrani maringotky s ulama a zacne prituhovat. :-D
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    JIMX: vcelareni :))
    SATAI
    SATAI --- ---
    QWWERTY: Admirále Akbare?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    imho veci ala domaci automatizace, self-hosted aplikace, nebo OSS hobby-projekty ktere prerostou do vetsi userbase, jsou vtipna past
    zacne to jako konicek, je to super, zajimavy, bavi to, vyresi to nejaky vas prakticky problem, skvele reseni presne toho co potrebuju

jenze eventualne si zvyknete, ze je to reseni soucasti vaseho bezneho zivota - prispiva to k pohodli a usnadneni kazdodenni existence
    a v tom bode se z "konicku/hobby" stava "prace", protoze se toho reseni nechcete vzdat, ale nekdo musi delat aspon minimalni operations/maintenance/patching
    takze je z toho najednou koule na noze a neco, nad cim musite ztracet cas, i kdyz by jste ho uz radsi venovali necemu jinemu
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIMX: jsou konicky a konicky .. napr. pokud te bavi elektro/IoT a bastleni, tak programovani je akorat "nutne zlo", ktere musis delat at chces nebo ne
    e.g. kdyz chci pridat ESP do Home Assistentu, tak si taky nejdu dobrovolne programovat firmware, protoze me uprime psani kodu nezajima a misto toho na Patreonu radsi prispeju Franckovi N. na vyvoj ESPHome, naflashuju hotovy FW a jenom si udelam YAML config
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam