• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    BESH
    BESH --- ---
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    JARDABEREZA: mozna Google ceka, az jim to pocitadlo dluhu pretece do minusu a penize jim vrati
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: "Používáme nástroj natrénovaný na čemsi; předstíráme, že nevíme na čem a že to napirátili, nic nevíme, my nic nevěděli, my muzikanti [páč takhle je to nejlevnější]"

tiniest_violin.conf
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    QWWERTY: a takhle vypada to hlidani licenci v chatbotech v praxi (interni firemni aplikace s custom guard-rails)
    zkousel jsem ho cvicne dokopat do takove blbosti, jako sample limits.conf pro nproc + limity pro CPU a pamet
    ale on nekde existuje dalsi projekt, ktery asi pouzil neco podobneho a paneboze je AGPL

JINX
    JINX --- ---
    KOJA: ta levicová agitka jak každého co nejvíce podojit je trosku offtopic neslo by se tady držet tématu, kterým by tedy podle nástěnky měla být diskuze o obživě programováním?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PES: Na cokoliv tě napadne... zaplatí si klidně 50 právníků, aby našli nějaký nový workaround. A oni se budou sakra snažit. I já jsem platil větší daně než např. Trump. A to ani nemám mrakodrap :-D

Což mi připomělo: Ruská pokuta pro Google už je 5 000 000 000 000 000 000 000krát větší, než je všech peněz na planetě
    Ruská pokuta pro Google už je 5 000 000 000 000 000 000 000krát větší, než je všech peněz na planetě – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/ruska-pokuta-pro-google-uz-je-5-000-000-000-000-000-000-000krat-vetsi-nez-je-vsech-penez-na-planete/sc-3-a-232762/default.aspx
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    VOY: Mě teda taky přijde, že náš obor se výrazně víc bil za autorská práva softwaru i hudebníků (remember OSA) dokud taky posílal CDčka...a taky proti OSS brojila značná část korporátních vývojářů.

Než se zjistilo že můžem od všech vyžadovat internet, software model zkonvertovat na SaaS a fakt že klíčový nástroje jsou GPL a ne AGPL exploitnout a zpeněžit ve formě cloudů. V ten moment s tim všichni začali bejt v pohodě a hudebníci ať se snažej na konzertech :)
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: se zatím nechce... stačí tyhle globální danit z obratu (tržeb) dle rezidence plátce a bylo by hned vymalováno...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PES: Neumíme zdanit ani Facebook. Velké korporace raději utratí deset mega dolarů za daňovou optmilizaci, než aby dali stejnou částku státu. Doplatí na to menší firmy.
    PES
    PES --- ---
    JON: i na to zdanění časem dojde (stejně jako dojde/by došlo na zdanění robotů, pokud podstatně nahradí/by nahradili lidskou práci)
    JON
    JON --- ---
    SPIKE411: on to je vpodstate odvekej problem: https://en.wikipedia.org/wiki/Standing_on_the_shoulders_of_giants

A jedno z filosofickych reseni tohoto problemu uz od pradavna je - jiste, uzivej vedomosti a vydobytku predku, ale koukej z toho co tim ziskas taky vracet svym detem a spolecnosti. Coz je bohuzel v ostrem rozporu s americkym snem o self-made manech (viz zminka o Nietchem na konci wiki clanku).

Tj. jedno z nejjednodussich reseni by bylo AI radne zdanit - at z toho maj neco vsichni.
    VOY
    VOY --- ---
    SPIKE411: Jo, s tou 1:1 reprodukci jsi uderil hrebicek na hlavicku, to clovek sotva dokaze. Na druhou stranu boj umelcu zakazat AI generovat obrazy a kresby podobne tomu co dnes tvori mi prijde podobne odsouzeny k neuspechu jako early 2000s snaha interpretu zachovat svet kde budou za 600 kus prodavat audio CD. Kocka je proste venku z pytle a stary svet je pryc. To zadne zakazy nebo zarizeni jeste nikdy nezastavily.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Plus jsem chtěl podotknout, že i FOSS se vyvíjí za peníze. V tom mi to přišlo asi jako nefunkční přirovnání.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VOY: Jasný. Jen mi v tom pořád něco chybí.
    Určitě to bude na delší filosofickou a právnickou debatu.

Podobný spor se vede i v případě autorů a překladatelů vs LLM, které se učily na copyrightovaném obsahu.

Autoři a překladatelé jistě čtou i současnou literaturu a učili se na ní. Nesmí tedy tvořit a překládat?

A ten volně dostupný software je také v drtivé většině chráněn copyrightem, i když je volně dostupný (není v public domain).

A jak tady asi většina lidí dosvědčí, zaměstnavatele/klienty jako programátoři běžně mění. A určitě jim něco v paměti z postupů, které se naučili jinde, naučili.
    Ale jistě, v některých případech to může být minové pole, jak podotkl JANFROG.
    Funguje to i naopak, projekty typu Wine/ReactOS nepřijímají příspěvky od lidí, kteří někdy někde viděli zdrojový kód Windows, legálně i z uniklých zdrojů. Primárně proto, že nemají prostředky na případné právní bitvy.

LLM je prostě bagr, nástroj, který do sebe ten zdroj (dílo, kód) nasaje a pak nemá problém ho klidně 1:1 zreprodukovat.
    To může být základní problém.
    VOY
    VOY --- ---
    SPIKE411: Ano, to jsem uvedl jako protiargument. Nechci hajit pravo AI firem naucit jejich modely na vsem existujicim kodu a nasledne vsem developerum sebrat praci, to ne. Ale zda se mi, ze ucit je na volne dostupnem obsahu by mela byt fair game, protoze jinak bychom vubec nemohli uvazovat o tom nejakou AI tohoto typu mit.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    E2E4: Luigi Mangione npkc - nebo to je nefér, to se přece nesmí, když na ty zákony sere i plebs?

To se to pohodlně teoretizuje o lákadlech anarchie, dokud tím člověk míní "MNĚ žádný povinnosti, ale na ostatních buďtež vymáhány co nejstriktněji," no. Takové hobitínské.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PISKVOR: move fast break laws :)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    E2E4: mival jsem rad toolchain fetchmail procmail sendmail a mutt (opatchovanej, aby umel usenet - jo to (taky) byly casy).

ted to resim uplne jinak - nectu mejly :D stejne je to vetsinou korporatni spam
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    E2E4: To je přesně to, co se děje, akorát že ten business model zjevně byl "fuck around, a to co nejrychleji, abychom byli too big to fail." Jenže ejhle, "find out" je tu - zatím pro literaturu, výtvarná díla a kód jsou další na řadě.

Authors celebrate “historic” settlement coming soon in Anthropic class action - Ars Technica
    https://arstechnica.com/tech-policy/2025/08/authors-celebrate-historic-settlement-coming-soon-in-anthropic-class-action/?
    PES
    PES --- ---
    E2E4: sendmail.cf :-))) To byly časy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam