• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    KLEINZACH: Ja s Copilotem udelal v c++ nekolik embedded DSP projektu (hodne FFT, jeden byl dost dobrodruznej, pac slo o reverse engineering), s plnym Claude code by to bylo jeste lepsi.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Jinak jsem si ještě všiml, že když jsem neměl solution soubor v root složce projektu, ale v podsložce, tak AI agent pořád sahal na terminál, aby mohl číst a zapisovat soubory. On to občas dělá i tak, ale tohle bylo extrémní. on jak nemá práva, tak to zkouší obejít :-D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KLEINZACH: Záleží kolik toho děláš, ale pokud máš jetbrains ide tak se možná vejdeš do free plánu pro Junie.
    Junie s Gemini mi pro běžné účely dává lepší výsledky než celá nádhera od Antropicu.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KLEINZACH: Pokud ti stačí Copilot a Claude Sonnet, tak je to zatím kolem €10/měsíc, když víš co chceš a jak se zeptat. Já si tím v C++ nechal udělat nějaké škálování a rotaci bitmap be grafické knihovny a dělá to co chci. Zvládl i jednoduchý parser PSD/PSB souboru.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    takze jsem poprve pouzil claude na c++ (do zivotopisu pisu "pet let praxe s AI agenty" ;) )
    na prvni pokus to slo celkem dobre - nechtel jsem po nem nic slozityho (rozsirit parsovani /etc/fstab) a reseni odpovida cca tomu jak by to melo vypadat. urcite zacnu pouzivat vic na veci 'fuj, s timdle se mi nechce patlat'.

kdybych to treba chtel zkusit i na domaci pet projekty, co se za to plati?
    nebo to muzu delat jako mlady Blil Gates a privatni projekty nechat delat v praci :) prijdou na to btw?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SATAI: Pan prezident už toho má asi taky plný zuby :-D https://bsky.app/profile/lukenukem78.bsky.social/post/3mmdmavpugc2b
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Ja jsem velky vceli kamarad - nejspis je nekde v okoli nejaky vcelin a zahradu mame doslova obsypanou vcelama (a obcas i cmelakama). A taky aby ne - maji tam ovocne stromy, kere, hodne kytek. A taky maly zahradni rybnicek, kde maji udelanou mělčinu, kam se chodi koupat a pit - bezne tam sedi tak 50 vcel. Je to super, ovocny kytky nemaji zadny problem s opylovanim, kdyz zrovna kvetou, tak to v nich bzuci jak ve vceline :-)
    PES
    PES --- ---
    DRUDRIGER2: to mi akorát připomenulo, jak mi předloni přiletěl roj odněkud na zahradu a já musel řešit kdo si ho vezme, naštěstí známý se tím zabývá, tak si ho naštěstí vzal, protože na té zahradě by ten roj pochopitelně nepřežil (nenašel by útočiště na zimu)...
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    Včelařím asi 8 let. Pro peníze to určitě nedělej. Je to nevýdělečné. Ale je super kódovat a zrazu tě vyruší přilétající roj. A necháš práci a jdeš ho chytnout. Nádhera. Spise u toho člověk zažívá radost se života než jako způsob obživí. Ale je pravda ze Swm med hodně prodával kolegům s kanclu s Prahy. Za pražské ceny už je to lepší. Spise to chce hybrid. Proste programovat a do toho včelařit. Diverzifikace.
    SATAI
    SATAI --- ---
    HLIDKA: spíš jsem to vnímal jako holmesovský, činnost stimulující koníček na důchod...
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    SATAI: Já řeším vedlejší projekty už od propouštění před 3 lety, co mě těsně minulo. Včely mám, moc tomu nedávám, a je to smutné, když jich přes zimu půlka zmizí, a ještě mám pocit, že je to moje vina. Finančně se to nijak nevyplatí, a pozor na tvoje triglyceridy, těm víc medu rozhodně nepomůže, a medovina, kterou taky dělám, je na to ještě horší. Na druhou stranu pokusy o přenášení 20kg nástavků tě můžou motivovat k cvičení.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SATAI: já chci vařit pivo. Ale včelařství taky nezní špatně, ostatně kousek odsud je včelí výzkumák :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SATAI: Děda to dělal. Je problém s včelím morem. Pokud ho máš, musíš spálit všechny úly a zažádat si o kompenzaci. A pak různí škůdci a praziti, co zničí klidně celý úl. Místo kodu pak můžeš debugovat včely :-D

Ale jinak med je fajn. Když vyjde počasí, je ho spousta. Cena medu pořád stoupá a navíc se nikdy nezkazí. Sice ti po čase zkrystalizuje (což třeba mně nevadí), ale můžeš to zahřát a krystaly se rozpustí. Nebo se dá pastovat, trochu méně to teče, nejsou tam krystaly a déle trvá, než se objeví, ale to nemám tak rád.

Teď posledně si sousedi koupili pozemek vedle něj, postavili se tam dům a diví se, že jim tam létají včely. Má s tím nějaké spory.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JARDABEREZA:

Já uvažuju o včelařství, které jsem původně myslel na důchod. Jsem bee-curious.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Tak jsem si říkal, že kdybych musel kvůli AI měnit práci, zvážil bych změnu zaměření na bezpečnostního experta. Ale dostávám smíšené signály :-D

How Anthropic’s Mythos has rewritten Firefox’s approach to cybersecurity | TechCrunch
    https://techcrunch.com/2026/05/07/how-anthropics-mythos-has-rewritten-firefoxs-approach-to-cybersecurity/

a naproti tomu https://www.wired.com/story/thousands-of-vibe-coded-apps-expose-corporate-and-personal-data-on-the-open-web/ :-D
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    KLEINZACH: Tohle umí úplně všechno: https://www.sweetscape.com/010editor/
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    Další nyxí rada a řešení nezávislé na editoru v Linuxu je xxd - v debianu je balíček :)
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    KLEINZACH: nevim jaky OS mas, ale kdysi jsem na podobny ucely pouzival https://www.emeditor.com/, tak je mozny ze by neco takovyho mohl umet
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam