• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Nahodou je to dobrej privydelek k duchodu.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    btw onehda jsem narazil na jednoho odvazlivce, co pomerne nedavno napsal majnkraft server v cobolu:

GitHub - meyfa/CobolCraft: A Minecraft server written in COBOL
    https://github.com/meyfa/CobolCraft

While I had zero prior COBOL experience, I had heard a lot of rumors and noticed a stigma surrounding COBOL. This intrigued me to find out more about this language - and the best way to learn a language is to write something with it.

In retrospect, due to the sheer complexity and scale of Minecraft's code, choosing to write a Minecraft server in COBOL was both the best and worst idea I could have had. For one, it is necessary to invent a lot of things from scratch that are quite easy in other languages. This includes parsing and encoding JSON and all kinds of binary data, implementing real-time multiplayer networking, and translating large amounts of an inherently object-oriented system (Minecraft) to a procedural language. However, adapting to such a steep learning curve forces me to research and understand the language and its concepts in-depth, which is very rewarding.

kdyz kouknu treba na server tak to vypada vcelku pricetne
    PES
    PES --- ---
    DEEFHA: Tam je situace tak zoufalá, že by psali i kdybys už byl i v důchodu, ale před 50 lety bys i jen zavadil o Cobol ;-)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    KLEINZACH: V poho, dělal jsem to dva roky a už to nikdy nechci ani vidět :-D Dokonce jsem si to na LinkedInu vyhodil z životopisu, protože mi kvůli tomu pořád psali headhunteři. A vůbec je nezajímalo, že jsem pak pětadvacet let dělal něco úplně jinýho :-)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    DEEFHA: slysis? mas prej zajisteny stari i s parcialni znalosti Čobolu:)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    NAVARA: akorát že vůbec. o tomhle se na stackexchange a redditu lidi nebaví, takže pro ty co to umí je to věčné bohatství..

(a mluvil jsem před pár lety s kamarádem kolegy, mladým rumunem, kterej je junior mainframe inženýr.. prostě se to naučil, protože ty lidi vymírají a furt je to potřeba..)
    PES
    PES --- ---
    NAVARA: jo tak to bych chtěl fakt vidět (aby to bylo spolehlivé dost na to, že by jsi tím přechroustal takové kritické systémy, jaké se tu zmiňují) ;-)))
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Cobol je jeste celkem v pohode, kdyz to neni udelany stylem neco vypocitam, skocim na konec kodu, spocitam neco dalsiho, pak zjistim, ze mi neco chybi a skocim zase na zacatek.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Zítra už se to přeci hodí AI, ať to přepíše do něčeho modernějšího a udržovatelnějšího! :)
    GROMKY
    GROMKY --- ---
    SATAI: Asi mi tvůj nadřazený sarkasmus má přijít vtipný?
    SATAI
    SATAI --- ---
    GROMKY:
    Hmmmm.
    Geralt z Rivie
    GROMKY
    GROMKY --- ---
    SATAI: Asi mi tvůj nadřazený sarkasmus má přijít vtipný?
    SATAI
    SATAI --- ---
    GROMKY: ty pak oddebagujes behem nasledujicich 60 let, kdy ti udrzba zajistuje sama pozitiva a socialni jistoty
    GROMKY
    GROMKY --- ---
    SATAI: S tunou chyb.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JARDABEREZA: 60000000 řádek v Čobolu za víkend snadno vygeneruješ v APL
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ABAP: 60 000 000 řádek Cobolu? To je přece práce na jeden víkend ne? :-D https://www.zdnet.com/article/if-cobol-is-so-problematic-why-does-the-us-government-still-use-it/
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    DRUDRIGER2: Náhodou, já jsem v Cobolu pár let dělal a to mi ještě není ani padesát :⁠-⁠)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    To spíše zalozit nové auditko a to programovani 60+
    MIC
    MIC --- ---
    ABAP: HOLAKAC: Tak u nás v ČR, pokud mě paměť nemate, také shodou okolností prý to "jádro" výpočtu důchodů, nebo nějakých takových sociálních výplatků, je archaický COBOL script, na který se prý nesmí šahat.
    Teda říkalo se to před spoustou let, ale vsadím se, že to pořád platí, protože kdyby tohle někdo předělával, tak je to stopro v Ústavu pro vysmáté.
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    ABAP: hoši z SK katastru by jim mohli nabídnout pomoc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam