QWWERTY:
S tvrzením, že jazykové zkoušky nejsou pro reálnou komunikaci příliš užitečné, bych docela polemizoval.
Letos jsem absolvoval C2 (Großes Deutsches Sprachdiplom) u Goethe Institutu. Jedná se o velmi obtížnou zkoušku a pro mě osobně byla výrazně těžší než státnice z angličtiny. Zkouška je rozdělená do modulů a právě v modulu Sprechen (zkoušeníčko z mluvení) je vyžadovaná naprosto plynulá konverzace s použitím pokročilé slovní zásoby. Prezentoval jsem témata, musel jsem svůj postoj dobře vyargumentovat a dva zkoušející byli v opozici s protiargumentama. Hodnotí se slovní zásoba, košatost vyjádření a souvětí, použití rétorických obratů. Některá diskuzní témata nebyla úplně triviální (např. vývoj jazyka a přejímání anglicismů do němčiny). Nemyslím si , že by schopnost vyjadřovat se na pokročilé úrovni kolidovala se schopností pokecat s někým na baru, naopak alkohol rozváže jazyk :-)
A právě díky přípravě na zkoušku jsem dost zlepšil svoje rétorické schopnosti. Obzvlášť v korporacích jsem se dřív často dostával do situací kdy moje řešení technicky bylo správně a nejlepší, ale někdo z německých kolegů mě sestřelil jen řečnicky, prostě mlel a mlel, ale protože jsem nedokázal svůj nápad "prodat", tak jsem debatu prohrál, často i kvůli nefér rétorickým a psychologickým trikům (třeba jsem začal prezentovat a už zezačátku mi do toho kecálista schválně hodil vidle a zařval: "Ale tohle přece ne, takhle to přeci nechceme dělat" nebo oblíbené: "Es hat mich nicht überzeugt" ("Tohle mě teda nepřesvědčilo", samozřejmě klasicky bez jediného podpůrného argumentu).
Další důvod proč je dobré mít NJ na vysoké úrovni je diskriminace. Prostě nechci být zařazen do kategorie lidí s lámanou němčinou, protože to člověka okamžitě diskvalifikuje od atraktivních pozic na projektech. Nedůvěřivost vůči cizincům a nadržování domácím existuje, někdy skrytě, ale někdy se projeví víc a vybublá na povrch. Otevřené projevy rasismu jsem pozoroval u pohovorů s kandidátama: černoch s lámanou němčinou byl grilován 1h nonstop a domácího se jen zeptali, jestli by ho u nás bavilo pracovat a kdy může nastoupit. Jednalo se o nemlich stejnou vývojářskou pozici, Afričan měl více zkušeností, ale to náhle nehrálo žádnou roli.
Za sebe bych teda jazykové zkoušky pro další zdokonalování se v cizím jazyce určitě doporučil, obzvlášť po čtyřicítce, protože si tak člověk nastaví konkrétní motivační cíl. Jinak bych se k dalšímu studiu NJ asi nedokopal, komunikativní jsem byl už předtím.