• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Když má někdo v práci špatný den:
    Dev Loses $440 Million in 28 minutes, Chaos Ensues
    https://www.youtube.com/watch?v=263CooDJZCY
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOJA: No dobra, zacnu tedy nostalgicky vzpominat :-) Ale nebudu nikoho jmenovat, ani ne tak proto ze bych si za tim nestal jako spis proto, ze nechci nekoho pomlouvat za jeho zady, takze jen anonymne (pokud neco takoveho v dobre googlu a facebooku existuje).

    CA mel takovou zvlastni kombinaci povahy a pristupu k veci. Byl (je) to takovej fire-fighter, chodi k zakaznikum konzultovat a kdyz meli nejaky problem tak to vyresil aby byli spokojeni. Zaroven vyznaval "if it ain't broke, don't fix it" a "don’t future-proof your code". Testy jsou zbytecnost, protoze tim ze produkt denne pouzivame tak to denne testujeme ("eating our own dog food"). Jeste par detailu krat par let a nektery casti kodu byly vylozene FUBAR. Nikdo s tim kodem nechtel mit nic do cineni, takze veskere upravy v nem se hazely zpet na nej, cimz se problem pouze amplifikoval.

    Tohle me stalo par let zivota (a firmu tisice eur :-). Dostal jsem za projekt udelat neco jako sdileny repozitar programu v jejich proprietarnim data-flow jazyce - do te doby se to ukladalo do binarnich souboru a ty se uploadovali nekam - no velke firmy z toho nebyly nadsene. Neco jako ENVY, kdo to pamatuje. Ten jazyk mel velmi dobre, az genialne vyresenou kompatibilitu / zavislosti, ve smyslu ze mas knihovnu A v1.0 co pouziva jinou knihovny B v1.0 a pak jeste jinou C v1.0 co pouziva B ale ve verzi 1.10. Nikdy se nestalo, ze neco co bylo ulozene s nejakou zavislosti zacalo nahodou pouzivat jinou verzi. Zaroven to bylo cele automaticky deduplokovane a garbage collectovane takze se to drzelo dost male. Cele to bylo nadesignovane kolem par jednouchych pravidel a invariantu, fakt celkem pekny. Vystavet kolem toho centralni repozitar bylo teoreticky snadne - "just work".

    Fast forward par let, ukazalo se, ze uz peknou radku let tyhle "opravy pro klienty" ty invarianty porusuji a tudiz to nikdy nepujde do toho repozitare nahrat. Jenze klienti meli za ty roky tisice tech programu ulozenych verzemi produktu s temahle "opravama", takze: game over. A jak nikdo tomu kodu nerozumel, tak mi nikdo neveril, ze by mohl ignorovat naprosto zasadni design, na kterem to cele stoji.

    V zasade klasicky pribeh o technologickem dluhu.

    Byla to cenna zkusenost, byt nase spoluprace skoncila "rozpacite". Nelituji, mel jsem diky tomu take moznost pracovat s jednim z nejlepsich hackeru co jsem kdy poznal a hodne jsem se od nej naucil. Doted kdyz se divam na nektereho jeho designy tak me to stale fascinuje. A take doted kdyz nekdo prohlasi "if it ain't broke, don't fix it", "don’t future-proof your code" nebo "do not over-engineer" tak vyskocim jak cert z krabicky :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    vidím to jako ANT_39.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Vidim to jako KOJA.
    KOJA
    KOJA --- ---
    JANFROG: Vidim to jako Delvit, jestli vam to dava smysl a chce se vam tak nam ostatnim pridejte trochu kontextu a klidne pokracujte.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    ABAP: ale hlavni je, ze si pouzil ten nejlepsi date format :D
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KLEINZACH: nevím co se s ním stalo :).
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    DELVIT: byl povysen? :D jak uz to u takovych byva...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JANFROG: Jako máš pravdu, že jsem neviděl všechny jeho výtvory, ale co jsem viděl, jsem prostě nepochopil, že se vydal na tuhle cestu. Ale možná byl v osobní rovině v pohodě, to nevím.

    JANFROG: v programování 40+? Já myslím, že je to dost přesné, o zkušenostech s kódu lidí co osobně ani neznáš.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DELVIT: Ale uz jsme dost OT.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DELVIT: Tak ostre bych to nevidel, ale vetsi snaha pochopit vyhrady ostatnich by neskodila :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MLEKAR_STEIN: Ale to je zkratka jména vývojáře co neměl nikdy sednout a napsat řádku kódu, naštěstí už asi nepíše.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MLEKAR_STEIN: Hele, to se fakt blbe osvetluje - to je takovej situacni humor, no. To je jak osvetlovat vtipky z Yes, Minister.

    Rekneme ze kdyz nekde visim signaturu CA tak nez to zacnu cist, poradne si rozcvicim krk, abych si ho neukroutil :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    RUDOLF: Tak jasne, ale to nebyla ma pointa (jak zjistit kdo to psal), spis mi prijde zajimavy, jak takova metainformace, ktera ma (teoreticky) malo spolecneho s "objektivni kvalitou" kodu je dulezita / uzitecna pro jeho pochopeni.

    KOJA: Jo, presne tak. Asi je to tim jak rikas, ze vim jak premysli, ale i tak mi to prijde zajimave.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    DELVIT: Jsem si zase vzpoměl na tenhle vtípek...

    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    DELVIT: hele, mozna.by to chtelo osvětlit tyhle insider vtipky :)
    ja treba nevim co je to za jmeno protoze je to zkrátka zkratka a neznám kontext
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    IXTREMIST: no ono to je 'CA', ale je to jméno, nevím jestli víš co je to za jméno :).

    Ono zase i přehnaně komentářů škodí, myslím, že je správně cesta někde napůl :). Samozřejmě u assembleru, to člověk ocení více.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    DELVIT: not janfrog only pokud myslíš to 'CA' :-)
    nedávno se ke mě dostaly assemblery EDS a málem jsem dostal orgasmus - tak brutální kódy jsem nikdy neviděl + každá lajna koment v němčině
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JANFROG: Ano, je to důležité a u některého kódu bezpečně poznáš, kdo to psal jenom po přečtení pár řádek (@janfrogOnly třeba u 'ca', že?)

    RUDOLF: To sice řeší, ale pouze když ten git máš od začátku a nepoužíváš směsku VCS.

    OMNISLASH: Jak vím od jednoho chytrého člověka :-), je jedno v čem se píše. Většinou člověk co píše dobře v jednom jazyce bude dobře psát v jakémkoliv a platí to i naopak, pokud někdo prasí v jednom bude prasit všude.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    VOY: At je to pripad Hanlonovy britvy nebo ne, code review by tyhle problemy melo byt schopne vyresit.

    (Tedy, dobre vedeny code review. Zadny ze na tom delaji dva typci, a jeden posle merge request, a druhej mu to behem peti minut ackne. Nebo ze si dva sednou k jednomu pocitaci, v rychlovce to prolitnou, nejasnosti si vysvetli in situ, a pushne se to.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam