EL7334: Pracovní vzpomínky mám s IBM technologiema spíš negativní, hned jak slyším DB2, tak se mi otevírá v kapse kudla. I když Redbook dokumentace pro IBM produkty se kterýma jsem pracoval (WAS, MQ series, DB2) byla docela slušná, vždycky bylo dost skrytých vlastností, takhle jsem např. dekompiloval IBM MQ klienta, abych zjistil magické konstanty :-) A pro DB2 k nám přiletěl řešit produční problémy konzultant, protože těch nezdokumentovaných nastavení bylo bambilión a Oracle mód (hlavní selling point pro přetáhnutí zákazníků s Oracle DB) byl zabugovaný jako prase. Sentiment cítím z jejich produktové řady hlavně pro Power procesory, jednu dobu jsem uvažoval nad koupí Talos Workstation s Power 9. A taky Z mainframy pro mission critical aplikace jsou velmi unikátní stroje, featury jako vyměňování procesorů nebo migrace LPARů mezi strojema nebo datacentrama za běhu atd. A IBM notebooky, jsem hrdým vlastníkem naprosto nezničitelného legendárního Thinkpadu T61. U thinkpadů jsem zůstal, aktuálně používám Lenovo Thinkpad P1 gen3.