• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    DELVIT: Za sebe bych do toho znova asi nesel (jsem osvc), tady to jinak neslo, protoze firma tak mela zamestnany vsechny lidi ze zahranici.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DARK_ONE: právě tento způsob zmiňovali, ne ale konkrétní firmu. Je to ale stále otevřené a právě to chci nastudovat a právě zízkat nějaké zkušenosti od lidí jako si ty.

    Po té zkušenosti, šel bys do tohoto způsobu znova? Nebo raději do contract agreement?
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    DELVIT: taky by mohli vyuzit 'employer of record' firmy, ktere maji v dane zemi zastoupeni, a jsou pak tvym faktickym zamestnavatelem, s firmou maji kontrakt zvlast. Berou si za to fixni mesicni poplatek. Napada me oyster a letsdeel - zkusenost mam jen s tim druhym a s letsdeel uz bych osobne nespolupracoval (smlouva je neprehledny template, okamzitou vypoved ve zkusebce nechteli akceptovat, protoze uz meli zpracovany payroll, dodat papirovy a podepsany vytisk smlouvy jim trvalo pres tri urgence asi mesic a pul).
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    DELVIT: Pro tebe je vyhoda dvoumesicni vypovedni lhuta a narok na odstupne v nekterych pripadech - treba tehdy, kdyz startupu investori zastavi financovani a firma skonci. Pokud to chapu dobre z toho, jak jsem se s nimi tenkrat bavil - neznam pracovni pravo ve statech - je tohle pro ne neobvykla vec. Dalsi vyhoda je, ze pripadne spory se resi podle ceskeho prava. Na druhou stranu kontrakt je IMHO pro obe strany flexibilnejsi, nevaze te na jednu firmu a diky pausalum je danove zatizeni typicky nizsi.
    BLESK808
    BLESK808 --- ---
    EL7334: Je mi 34. Já frustraci u hudby ani nikdy neprožíval. Music už mě pár let neživí. Studio jsem si nechal a občas si nahrávám a zvučím pro sebe nebo známé. Utekl jsem od hudby ve chvíli, kdy se začal měnit trend žánru a já se mu nechtěl přizpůsobovat. Jinak dlouhý sezení je v pohodě, nakonec si ho naředíš právě odbíháním na checkování soundu do auta a na JBLko na lavičku:-))
    BLESK808
    BLESK808 --- ---
    DWICH: Mám kamaráda, který šel úplně stejnou cestou. Nejmenuje se ten tvůj známej náhodou Dan?:-) Jinak všem moc díky za reakce. Veškeré info pečlivě zpracovávám.
    DWICH
    DWICH --- ---
    BLESK808: Známej zmiňoval, jak přešel z DTP/grafiky do her. Co přesně tam za grafiku dělá, to netuším, ale vypadal nadmíru spokojeně.

    Jestli je ti to bližší např. kreativou, jestli je to pro tebe hmatatelnější např. tím, že vidíš výsledek narozdíl od programování, může to pro tebe být cesta.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    AMBIENTIUM: nebudem si nic namlouvat - pri pohledu zpatky tam bylo spatne vic veci a cely to melo byt navrzeny jinak, od architektury po hardwarovy setup (ani nevim, jestli ten switch co se staral o tuhle cast site, VLANy umel)
    tohle byl setup, ktery se tak "kdysi davno udelal", "good enough" a v 99% fungoval, takze dokud neprisel pruser, tak se tomu nevenovala pozornost, protoze se vetsinu casu hasily akutnejsi veci
    ale to uz tak u podniku, kde maji 4 lidi na starost veskerou techniku v celem arealu od detekcnich smycek u zavor az po konfiguraci serveru, asi byva
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    BLESK808: Nauč se ten zvuk dělat dobře v Unreal Engine 4 nebo 5 a za rok tě někde vezmou. Na nějaký Python se pro začátek vykašli, to až později, když v tom už budeš umět chodit. Začni malým placeholder projektem, kde si s tím zvukem budeš hrát, aby ten pocit z toho fungoval a byl živý. Čili nějaké typické lokace.

    Les
    Silnice
    Rušná ulice
    Tmavé zákoutí
    Hostinec
    Diskotéka
    Malý byt

    A k tomu kombinuj vlivy prostředí na zvuk.

    Déšť
    Bouřka
    Vichřice
    Válka
    Požární poplach

    Studiem pouhého Pythonu se ke Game Dev odvětví přiblížíš výrazně méně. Je to především o znalosti nejběžnějších nástrojů. Což je dnes UE, Unity a v pozadí klopýtá Cry Engine.

    I kdyby nakonec tvé vysněné zaměstnání mělo vlastní toolkit, budeš mít přehled o principech a to se v daném oboru cení nejvíce.
    HNZ
    HNZ --- ---
    BLESK808: manzelka sla jeste na rodicovsky na kurz pythonu, pak delala jeste sama nejaky online kurzy a pak se docela dobre chytla jako junior qa, dnes po cca trech letech uz to ma celkem v maliku. po trech letech hodne slusny penize, neomezenej ho, komp, mobil a dalsi startup benefity.. ale mela kliku na praci (kterou sem ji dohodil u bejvalyho zamestnavatele). nicmene je to o pristupu - je potreba se tomu venovat a vedet, co chces. ona vedela, ze chce delat qa/testera..
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    BLESK808:

    jestli muzu doporucit, tak je prima zacit s necim, co clovek tak nejak zna. Umis studiove veci tak si napis nejaky pythonovsky scripty, ktery budou delat nejakou kyblbrigadu typu vezmu tady hromadu files, prozenu filtry atd.
    jednak to pomuze, a taky budes mit dobrou predstavu co by melo byt vysledkem.
    KEJML
    KEJML --- ---
    BLESK808: Pusť si dokument Nová šichta :) tam si bývalý horník dělá rekvalifikační kurz na programátora. V jeho případě byl největší problém najít si práci jako junior v jeho věku, ale nakonec se mu to povedlo.

    Mám jednu známou, která se z HR nebo podobný pozice přeorientovala na programování (bez předchozí technický zkušenosti) v rámci firmy, ve který pracovala.

    V bývalý práci najali (manuální) testerku, po roce mi v té době už exkolegové říkali, že když najde bug, tak jim k tomu napíše automatický test a dnes má na linkedinu, že pracuje jako developerka někde.

    Takže příběhy existují, pokud máš dost času a trpělivosti. Za víkend to člověk všechno nenasaje.
    SATAI
    SATAI --- ---
    BLESK808: co jsem slysel o hernim prumyslu, tak zadne terno. Ale obecne je Python takovy prijemny univerzal, kterym na dost pozicich (vcetne adminu, QA...) neurazis.

    Jinak nejlepsi investice do pochopeni je urcite napric celym IT Unix. At uz jsi admin, QA nebo programator, tak dokud nechapes, co je to roura nebo file descriptor, tak si vzdycky strasne rychle nabehnes.
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX: me OCD je nizke ;-)
    BLESK808
    BLESK808 --- ---
    CERMI_FOX: 10 let v hudebním průmyslu a čtyři roky v médiích. Mám nahrávací studio. Umím dělat zvuk v Pro tools a střihat videa ve Vegas. Poslední roky mě živí média (editor), ale rád bych z toho rybníčku vypadl ven.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BLESK808: a teď máš praxi v čem? Hodně záleží, jestli je to něco podobného (elektronika nebo krocení dravé zvěře třeba) nebo něco naprosto odlišného.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SATAI: moment, abychom si to ujasnilli, ty jezdíš k rodičům na návštěvu a oni mají troubu s hodinama. To jim ji nenastavíš správně? Co jsi to za člověka, že můžeš jen tak chodit okolo hodin se špatným časem a nechat ho tak?
    BLESK808
    BLESK808 --- ---
    Prosím o radu/váš názor. Už nějakou dobu uvažuju nad změnou oboru, protože v tom co dělám už se nějakou dobu nikam neposouvám. Takže zvažuju rekvalifikaci a studium Pythonu formou kurzu a následně i dalších jazyků. Zkrátka od Pythonu se nějak odrazit dál v kombinaci s nějakou DPP/DPČ. (Vyšněnej job v budoucnosti je nějaká pozice v herním průmyslu) Je podle vás dobrej krok začít právě takhle, nebo byste šli jinou cestou. Zajímá mě taky, jestli jsou podle vašich zkušeností firmy ochotný lidi nabírat bez nulový praxe a jestli z kurzu může člověk vůbec odejít alespoň částečně konkurenceschopnej. Jestli mám vůbec šanci se prosadit (mám vejšku v úplně jiným oboru a netechnickym směru). Budu vděčnej za jakoukoliv reakci, doporučení atd. Díky.
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX: Tak tiskarnu mam jen doma a cas na troube je stejne vzdycky blbe (u rodicu). Doma tohle nedelam. M.j. protoze tam vim, kde co je, kam co vede a neni nic az na pude.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SATAI: výhoda managed switche s PoE :-) případně naskriptovat přes snmp.
    Protože na jističi je to až moc velký reset, musím nastavit čas na troubě, musím zkontrolovat, jestli správně naběhlo TČ a nesmím zapomenout, že mi běží 3d tisk :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX: Nebylo to jen "click/click"? DRUDRIGER2

    (A priznam se, ze to obcas pouzivam u rodicu v baraku, kdyz "nefunguje internet v televizi" nebo tak neco. Proste sundam hlavni jistic, pocitam do peti a nahodim. Kdo ma obihat vsechna zarizeni a restartovat je jednotlive? :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam