• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    ABAP
    ABAP --- ---
    JIMX: Odvedl jsem třetinu. Pokud člověk umí plánovat své kroky a zná dopady, lze se legálně vyhnout zbytečnému placení daní prostřednictvím slev, odpisů, časového testu, vhodným a legálním zapojením právnické osoby.
    Použít platné zákony a předpisy ve svůj prospěch. Důsledně je dodržovat. Proto je sám musí znát.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JIMX: jako že je černej pasažér?
    JIMX
    JIMX --- ---
    ABAP: možná jsem to jenom špatně pochopil, ale kolik jsi tak těma daňovejma úlevama, který jsi sám vykoumal bez daňovýho poradce, který jsou uplatnitelný pro programátora, vydělal víc než kdyby ti to dělal daňovej poradce ... píšeš to skoro tak, že dokážeš neodvést státu skoro ani korunu ...
    ABAP
    ABAP --- ---
    JARDABEREZA: Tip - od nepaměti se dalo rychle zbohatnout prodáváním návodů "jak zbohatnout jednoduše a pohodlně".
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ABAP: Koukal jsem se na možnosti daňové rezidence v jižní americe, jdou tam dělat zajímavé věci, ale odhadl jsem si, že asi nevydělám tolik, aby ta pakárna stála za to :-D
    ABAP
    ABAP --- ---
    JARDABEREZA: běžný daňový poradce často nemá globální přehled a nevidí, že hřiště nemusí být jen ČR a jen fyzická osoba.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ABAP: Jsou nějaké jednoduché tipy pro živnostníky, které by stálo za to sdílet?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ABAP: ve tvym videni sveta je pohodli "prekazka" .. pro me je to cil
    mym cilem je neresit sracky, ktery me nezajimaji a mit volny cas opravdu volny pro svoje hobby, konicky a veci/lidi, ktery jsou pro me dulezity
    dokud mi zustane dost penez pro zajisteni zakladnich a rozsirenych potreb, tak nemam duvod jit resit "jak na tom vydelat jeste vic"
    muj cas ma taky nenulovou hodnotu a nemuset po odpolednech studovat neco co me nezajima, pro me ma vetsi cenu nez extra cash

    tzn. ano - cca 50% ze superhrube slo vzdycky na "stat" - socialni, zdravotni, dane...
    a ja za to zpatky mam to, ze nemusim na vedlejsak ve volnym case vystudovat financni/mezinarodni pravo a otevrit si zivnost na danovyho poradce, protoze cely ten obor mi prijde asi tak zazivny jako telegrafni sloupy 20 stoleti
    ABAP
    ABAP --- ---
    JARDABEREZA: ano výrazný. Když má pak člověk čas a chuť se v tom hrabat, celkem žasne nad "kvalitou" profesionálních účetních, bankéřů, poradců, realiťáků i právníků. Často činí, nebo i žádají zcela protiprávní kroky a dělají elementární chyby.
    To není jen obecné naříkání, mám to potvrzeno dvěma soudy i oficiální omlouvou za vadný postup justice. Ale to ke hře asi tak nějak patří, že si za druhého nikdo prsty pálit nebude.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    kez bych citil stejne nadseni pro danove poradenstvi jako pro pocitace.. jsem v IT prave protoze jsem se chtel vyhnout temdle svetskym srackam :/
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    VOY: Avokádový tousty tehdy ještě nebyly vymyšleny (a mělo to tak zůstat) :-) Živil jsem se čínskýma polívkama, aby bylo na kvalitnější alkohol :-D
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ABAP: Pozoroval jsi nějaký kvalitativní rozdíl mezi tím co ti doporučí daňový poradce a tím co je doopravdy možné a stále legální?
    ABAP
    ABAP --- ---
    QWWERTY: ano, to je ta vůbec největší překážka. Vlastní pohodlí.

    Že to není to levné ? Víc. Je to extrémně drahé. Sebelepší a sebedražší poradce nebude mít na srdci můj prospěch tak, jako já sám. Ono "plácání se ve sračkách" mi za posledních 20 let vydělalo mnohonásobek průměrného platu za celou tu dobu.
    Ano, je to otravné. Ovšem jen do chvíle, než si člověk uvědomí, že se ta nudná teorie týká i jeho. Když jde člověk se svou kůží na trh, vidí to jinak. Pohodlné ovečky se eráru dobře stříhají.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ABAP: kdyz to takhle vyjmenujes, tak to co jsi napsal tady, je proste jenom poplatek za to nemuset se ucit vsechny tyhle legislativni sracky
    jasne, neni to levny ... ale mym snem neni placat se ve volnym casu v mezinarodni legislative a kazdy rok sledovat zmeny financnich zakonu, takze proste platim a neresim
    ABAP
    ABAP --- ---
    SUCHRE: a hlavně se učit, se učit, se učit. Jazyky, zákony, daně, účetnictví, finance, fungování korporací, trhy, reality, správu majetku. A vše nejen pro ČR. Časem se to velmi vyplatí. v něčem si tady lze legálně udělat daňový ráj, nebo taky peklo.
    Výhodou je znát daňové dopady svých kroků předem. Bohužel to není vždy možné.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    ABAP: Tretinu? Pridej
    VOY
    VOY --- ---
    DEEFHA: No tak vidis, kdyby ses trochu omezil a jedl min avokadovych toastu tak si tech 60 urcite usetrit mohl ;-)
    ABAP
    ABAP --- ---
    Ale jde to. Přidat něco víc k tomu programování a neomezit se na Česko. Možná vás přejde sranda, když zjistíte že jste třetinu z toho odvedli na daních téhle parodii na právní stát a okolí s vámi hraje hru "oslíku otřes se".
    Nakonec skutečně důležitej je jen ten jogurt a jabko.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    JARDABEREZA: Ad výdělky před dvaceti lety: když jsem v roce 2000 přišel do Prahy, měl jsem jako PHP programátor dvacet tisíc hrubýho. Nevím, jestli to bylo moc a nebo málo. Moc spíš ne :⁠-⁠) Šéf byl děsnej škrt.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    E2E4: Souhlas v obou bodech:
    1) To je důvod proč říkám, že SPX má průměr 7%, inflační cíl je 2% tzn. 5% Ale jsou to hrubé počty. Kdo to zainvestoval na vrcholu dot-com-bubble, čekal deset let, aby byl zpět kde začal :-D Kdo investoval do Japonských akcií, ten čeká dodnes. A výdělky se v čase mění. Na začátku by to mohlo být třeba 30tis, ale dnes 90tis a o pár roků později zase více. Nevím kolik brali programátoři před 20 let. Ale bylo by to pěkné srovnání :-)

    2) Ano... sám jsem udělal celkem dost pluginů, které mají mizerné prodeje a spousta dalších to má podobně. :-D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JARDABEREZA: no, ale před 20 lety asi ale nebyl plat programátora takový, že by si z něj mohl dávat stranou 60 tisíc, ne?
    (teda pokud nežil jako asketa a nebydlel u rodičů)

    a s těmi startupy.. Survivor bias. pár lidem se to podařilo, ale pravděpodobnost že se to stane zrovna vám je celkem malá..
    VOY
    VOY --- ---
    JANFROG: Jak rikas, osobne si myslim, ze clovek ma ze zivota vic kdyz si ve dvaceti vytahne hlavu ze zadku a jede se podivat jak zijou jiny lidi nez kdyz strategizuje jak pomoci slozenyho uroceni prestat co nejdriv s praci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam