• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    JINX
    JINX --- ---
    DEFILA: Ano to jsem chtěl dat jako druhou otázku později :-)
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    k tematu, muj system hodnot se velmi zmenil s detma (jak uz tu vsichni zminili) ... tenkrat jsem prestal mit potrebu v tom kanclu i spat, aby vsichni ocenili, co jsme dodali.
    Ted mame deti 2 a vazne si uzivam kazdou chvili, kdy jsem s nima, ac maji vykyvy, kdy nas vazne ****** : ), ale ve vysledku to delam pro ne.

JANFROG:
    tohle tesat do kamene

JINX:
    nemela ta otazka byt polozena spis - co nas vlastne zpomalilo? :)
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    SH_PANDA: a samozrejme ~svetovy mir~ copilot
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    Nejvietsi boost produktivity
    - ipad a freeform
    - typescript misto PL/SQL
    - docker compose
    - intellij idea
    - 38" monitor doma i v praci
    - nabusene desktopy na obou mistech
    - ssh mezi obouma strojma
    - remote develop na tom druhem, kde poustim takove ty veci co trvaji dyl - rebuild docker imagu, frontendove testy
    - ze jsme s kolegou domazlili ci/cd pipelines v jenkins a integraci nexus/youtrack/gitea/teams pres nasho ci/cd bota co jsme si napsali
    - duckdb
    - nikotin a kofein

A v neposledni rade manzelka, ktera chodi brzy spat a ja muzu klidne programovat do rana kdyz chytnu zonu
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AXTHEB: Ale obecně, z dlouhodobého hlediska mi fungujou věci, které odbourávají zbytečný stres (u mně léky, pravidelná strava, odpočinek. Z čistě programátorského hlediska mi nejvíc pomáhá TDD).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JINX: Napsal mi léky na ADHD.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Zrovna dnes jsem si pri dopoledni prochazce s kocarem po probdele noci, kterou prostredni decko celou problilo, rikal, ze moje produktivita je za posledni cca pulrok fakt mizerna a ze uz si toho prece musi nekdo vsimnout. Jenze to si nepravidelne rikam uz asi 5 let (:

40+ budu teda az za rok, deti mam 9, 3, 0.25 a HO davam (mam vlastni mistnost), nicmene do kanclu si jezdim odpocinout (a pokecat : ) nepravidelne cca 2x do tydne (ale neni to povinne).

Nejvetsi boost pro me byl paradoxne covid. Druhe dite bylo "covidove", takze jsem si strasne vazil toho ze se muzu pres den venovat jemu a prvnimu decku a pres noc pracovat. Navic se to seslo s velkym, dulezitym a relativne zajimavym projektem, coz taky pomohlo. Navic v te dobe s covidem bojoval kazdy a nejak to pro me byla motivace zvladnout lip nez ostatni (:
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    produktivita... ta v prubehu casu prochazi zmenami. pred 25 lety jsem klidne makal prescasy, v noci, o vikendech a nejak jsem je neresil a ani penize za ne. proste sem rad resil problemy. stale nemam s prescasy ci praci o vikendech problemy, dodnes drzim tyden jednou mesicne pro zakazniky pohotovost 24/7 (jo v noci me ale musi probudit usilovnym zvonenim telefonu), ale uz si hlidam, abych to dostal zaplaceny. jako to neni o tom, jestli mate rodiny, zvirata nebo deti i s hypotekama, to je proste o prioritach, ktery si clovek nastavi. no a ja uz vic preferuju klid a relax, preci jen vlastnim par let chatu a cumet do udoli na zeleny stromy je tak uklidnujici...
    VOY
    VOY --- ---
    DEEFHA: O tomhle kdyz jsem slysel tak me to taky zaujalo a prijde mi super, ze jsou lidi co pracuji i na toolech pro nejaky hodne niche vnimani reality a nasi interakce s ni. Zda se mi ale, ze pro valnou vetsinu z nas je takovej nastroj dosti prekombinovanej. Vic nez zacit pouzivat tenhle kus softwaru bych se vlastne musel prekalibrovat na to, abych realitu vnimal podobne specificky jako jeho autor :-).

Ja hodne pouzivam inbox jako todo list, samozrejme google kalendar a pak scheduled maily posilany sam sobe plus snooze v gmailu. To se mi pro muj use case zda jako kombinace nastroju, ktera s dostatecnou disciplinou vede k dostatecne dobremu vysledku.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Mel jsem dvouletej boost produktivity a aktivity, az jsem z toho pred mesicem lezel ve vojensky nemocnici a na monitoru sledoval, jak mi v srdci vypalujou nervy zpusobujici arytmii. Ted obcas koukam z okna a rikam si, ze je na svete tak krasne a prochazka v prokopaku by mi urcite udelala dobre.
    VOY
    VOY --- ---
    KLEINZACH: Chapu te, to ze me za Covidu nevyhodili tez povazuju za maly zazrak. Myslim, ze byt se dvema detma skolniho a predskolniho veku a snazit se oba rodice full time pracovat to je neco co si bezdetnej clovek sotva dovede predstavit. Za normalniho stavu mas celej zivot zorganizovanej tak, aby si tu praci mohl v klidu vykonavat a tohle vsechno v ty dobe padlo. Bylo to absolutni psycho.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH:

> chvilema byl zazrak ze me nevyhodili z prace.

:-) To si rikam taky, ale zacinam se na to tesit, konecne budu mit cas delat i jine veci.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JINX: Tak take jde o to, co je to vlastne ta "produktivita" a jak ji merit. Pred 20 lety jsem povazoval za "produktivni" den, kdy jsem vyresil nejaky specificky (idealne pro me tezky :-) problem. Dneska povazuji za produktivni den kdyz mam na konci dne vic problemu nez na zacatku.

Ale k veci, pokud se budu drzet nejakeho intuitivniho a subjektivnho chapani produktivity tak za me

1) delat na veci co me zajima (ve smyslu "satisfies my curiosity")
    2) neresit produktivitu, nesnazit se udelat co nejvic a co nejmin casu.
    3) pracovat s lidma kteri jsou chytrejsi nez ja a ktere respektuji

Pak jsou dalsi veci, me hodne pomaha mit casovou flexibilitu, tj mit moznost u toho sedet od rana do noci kdyz jsem "in the zone" nebo se na to vys... kdyz to nejde. To samozrejme s detma a partnerkou v labu dost dobre nejde.

A pak dovolena na horach, to uz vubec nejde.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Za mě je základ vlastní místnost (klidně i v ložnice, prostě někde, kam se můžu zavřít a nikdo tam neleze) a v případě živějších dětí sluchátka s noise cancellingem.

V předchozím bytě jsem občas pracoval z obýváku a i s těmi sluchátky to bylo peklo.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    DEEFHA: mně je 46 a děti mám 9 a 6. Prostě to tak vyšlo.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    HO mám 3 až 4 dny v týdnu a je to super. V práci jeden jediný den, kdy máme povinnost v ofisu být, je nahuštěný meetingy a agily. To se pak vrátím domů úplně vyfluslá. Zlatý HO.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    já pracuju z domova od covidu, a jsem tak spokojený. kromě úspory času a vytunenyho pracovního prostředí to má svoje negativa, např je těžký se odtrhnout od práce, takže trávím práci stejně času, jako dřív práci a dojížděním.. a není tam ten předel, kdy si člověk cestou z práce vyprázdní hlavu od pracovních věci.

každopádně vlastní místnost je základ, a i tak se člověk nevyhne rozptýleni, když vedle radí děti .
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    JIMX: Nedávno jsem objevil https://nautilus-omnibus.web.app/ a přišlo mi to strašně zajímavé. Ale nepoužívám to, já takovéhle věci nepoužívám vůbec. Povídání kolem:

🌀 Jak jsem se naučil lépe plánovat (co dělat, když vám hlava nebere seznamy)
    https://www.lifehacky.cz/jak-jsem-naucil-lepe-planovat-aneb-kdyz-vam-hlava-nebere-seznamy/
    JIMX
    JIMX --- ---
    DEEFHA: já jezdím autem, mám to cca 15 minut ... takže to zase taková ztráta není :-)

btw. nevíte někdo o nějakým ideálně free toolu, do kterýho bych mohl nasypat hromadu úkolů s časovou dotací, priority těch úkolů a zadat pracovní dobu a ono by mi to vysypalo kdy co bude hotové? Představuju si to jako časovou osu v kalendáři, kam si můžu dávat různě dlouhé boxy a jejich přesouváním se ostatní posouvají?
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    DEEFHA: Takto to zostalo u nas. Vacsina chodi do prace max tie 2 dni. Akurat ja ten HO moc nedavam. Aj bez deti a polovicky je doma na mna az moc rozptylenia. Navyse sa potom nevykopem von uz vobec a chyba mi pohyb. Takze som vacsinu casu v praci sama a zbytok je na HO. :)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    JARDABEREZA: My jsme naštěstí v mezonetu, takže se tam nějak ztratíme (a svého času třeba i šest koček navíc) :-) Ale přesně jak píšeš to udělali sousedi o patro pod námi: koupili dva byty vedle sebe a nechali si je propojit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam