• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AXTHEB: Osobně jsem si jednu dobu myslel něco obdobného, ale změnil jsem názor. Vhodný komentář na příhodném místě může ušetřit spousty času při hledání chyb.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VOY: Ted mi není jasné, jestli si četl celou diskuzi. Např.
    AXTHEB
    PISKVOR
    AXTHEB
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    AXTHEB: Jenom k těm externím odkazům do dokumentace bych měl takovou klasickou legrační příhodu, že se u nás před nedávnem migrovala confluence a jira do cloudové verze, která má samozřejmě úplně jiné adresy, takže naše všechny odkazy do dokumentace přestaly fungovat.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Tak, tuhle diskuzi uz jsem vedl a nejsem si jist, ze se chci nechat znova zatahnout do tehle kralici nory. Zjevne mame jinou zivotni zkusenost.
    Az budes muj sef, proste vytahnu ten skript z backupu a nebudu delat drama :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AXTHEB: Jediný praktický komentář je "existuje business důvod, *proč* je tady tenhle kus kódu, a *proč* se to nedělá očekávatelným postupem."

"Tohle dělá to a to" je jak píšeš, a/nebo wishful thinking.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Já říkám komentářům future lies. V současné práci, krátce po zapracování, jsem prošel celý kód a zrušil všechny komentáře, který buď už nebyly aktuální, nebo suplovaly špatně pojmenovanou funkci.
    Zbyly vlastně jen odkazy do externí dokumentace, zdůvodnění podivností nějakým edge casem ve firemních procesech a pak komentáře kódu jednoho kovboje, který byl sice výkonný programátor, ale za cenu strašidelných 300+ řádkových funkcí.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Teď už se točíš na "neprokážeš mi nic, hehehe." Jistěže ne - ale nemůžeš zároveň limit rukama "ale tamto nejde, co legal." To je celý.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PISKVOR: jako neni to zadna vyhra, ale lepsi nez nic.
    navic casto ti staci pro vychozi regex jeden zaznam, aby jsi mel strukturu. neni potreba nikam posilat plny payload/data. a edge case zdebugujes lokalne
    staci zajistit, ze zadny z tech dat neobsahuji libovolny identifikator (data, timestamp, id, ...) nebo cokoliv podobnyho a muzes si s tim delat co chces, protoze je to proste genericky sample logu, zaznamu, etc... ktery jsi si stejne tak dobre mohl napsat from scratch

aka ship of thesaurus payload - pokud vymenim veskery obsah za jiny symbol ze stejne character class, jsou to jeste porad ty stejny produkcni data? :D
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Posílání "obfuskovaných" produkčních dat do kamkoli: "co legal nevidí, to srdce nebolí." Ok no.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PISKVOR: bez "AI" je v dnesni urcite plus :)
    jenze jednorazova platba? v korporatu? procurement? legal review? sepisovani business case? 100 meetingu vysvetlujici 2 levelum managementu, k cemu je to dobry?
    no, thank you :D
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Regex Buddy. Zcela nemoderní: plně lokální, nikam nic neposílá, bez AI a za jednorázovou platbu.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Tohle je taky super pro produktivitu: https://quicktype.io/
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RUDOLF: za me vyhrava tohle
    regex101: build, test, and debug regex
    https://regex101.com/

....akorat pokud delam na matching na firemnich datech, tak je fajn je nejdriv obfuskovat
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MLEKAR_STEIN: yep, proto mě baví genAI, narvu tam tyhle šílený konstrukce a vyjde mi to hezky popsané, tak to jen zkontroluji s dokumentací a vím co mám dělat. Předtím jsem musel google nebo man a bylo to větší pruda a stejně jsem se v tom za týden nevyznal.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    SUCHRE: jednou jsem takhle po sobě upravoval nejakpu blbůstmua měl jsem tam regex a měl jsem radost že jsem.si to popsal znak po znaku
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    Pokud by někomu nestačila makro klávesnice ani steganografie, tak se dají zakoupit i foot pedály:
    https://kinesis-ergo.com/solutions/foot-pedal-solutions/
    https://kinesis-ergo.com/foot-pedals/
    Co se týká klávesnic, vystřídal jsem jich několik a postupně doiteroval k Thinkpad trackpoint keyboard II . Výhoda je 1:1 stejné rozložení kláves jako na mém Thinkpadu + tlačítka myši pod klávesami + trackpoint (= nemusím sundávat ruce z klávesnice), díky kompaktním rozměrům zabírá málo místa na stole a dlouho vydrží nabitá.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Kdyz jsem delal v perlu nejakej vypecenej regularni vyraz a pro urychleni treba string analyzoval od konce, bez komentare typu proc, jak, apod, jsem tomu sam nerozumel uz po mesici. Nebo kdyz jsem si musel udelat vlastni FSM - tam jsem se ztratil uz ten samej den odpoledne.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    VOY: Jj, od doby, co jsem měl RSI, jedu na myši levou, a když se mi zazdá, že to chce změnu, tak ji na chvíli dám do pravé. Je to fajn.
    VOY
    VOY --- ---
    Ja jsem pres vsechny specialni klavesnice (microsoft sculpt, logitech split keyboard, kinesis advantage2) skoncil zpatky u uplne obycejny klavesnice a u obycejneho trackpadu na macu. Nejsem si uplne 100% jisty jestli je vlastne tak hrozne moc potreba mit nejaky specialni klavesnice kdyz se clovek trochu snazi drzet ruce na klavesnici rovne a ne v nejakych vylozene neprirozenych uhlech. Ale to rikam ted kdyz me zrovna netrapi RSI, ze jo :-). Kdyz me bolely ruce tak jsem nakupoval specialni klavesnice a pouzival magic mouse levou rukou (na coz se mimochodem zvyknout dalo a dost to pomohlo uzdravit pravou).
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Jinak moje produktivita - 3 full HD monitory naležato vedle sebe, klávesnice Logitech MX Keys (miluju nízký zdvih), Logitech MX Anywhere 2S (miluju čtyřsměrové kolečko) a hlavně tahle makro klávesnice. V kombinaci s Autohotkey neskutečná věc - zmáčknu po paměti klávesu a spustí se aplikace (nemusím kdekoliv hledat ikonu), zmáčknu jinou a napíše mi to kus kódu co píšu opakovaně (třeba Console.WriteLine("");), zatočím knobem a skáče mi kurzor doleva/doprava, zmáčknu knob a udělá to enter atd.

https://a.aliexpress.com/_EGaH9Np
    VOY
    VOY --- ---
    PJOTRIK: To ti nepodarim. Ja pouzivam Mac a window management resim pres Raycast k moji plne spokojenosti. Muj komentar se tyka toho, ze out of the box neni nijak snadny any dat dve okna vedle sebe. Jednu vec od Applu co jsem nikdy neadoptoval je jejich pocit (zrejme), ze vsechno by se melo odehravat pres prepinani aplikaci na full screen. Ja jedu ve starem dobrem mentalnim rezimu maximalizovani oken. Vetsinu veci co potrebuji ovsem zvladnu z klavesnice.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    JANFROG: "dobrý kód se komentuje sám" říkal kdysi jeden vývojář našeho SCADA. A pak jsem 3 dny luštil, jak opravit vykreslování animovaných gifů
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    RUDOLF: Ja jako tu smirovaci Apple filozofii dost adoptoval, ale to nic něeni na vysledku “window management v defaultu skoro nefunguje a kdyz potrebuju vic apek najednou tak je to dost nahovno, a bez mysi/tabletu se neobejdu a pro moje ruce to neni dobry”
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    RUDOLF: On ten Linux se take vyvinul, na takovem GNOME nastavis tak maximalne pozadi (trosku prehanim, ale ne moc :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ALMAD: Huh, uplne jsem se osypal.
    V minule praci (ktera byla jinak skvela) bylo psani komentaru ke kodu dokonce zakazane. Nekolikrat jsem na sebe s ostanimi kolegy a sefem kvuli to mu "rvali" a vzdycky to skoncilo ze jsem rekl "you pay, you say" a ukoncil to :-)

Dokonce jsem to delal tak, ze jsem si tam ty komentare psal a pak jsem si napsal mini-tool co ty komentare pred otevrenim PR odstranil :-) - teda kdyz to byl kod do firemni codebase.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam