• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    AI umi navrhnout REST API, kde se s pri insertu 10 polozek do databaze nedela 10 transakci. To doted polovina vyvojaru nepochopila a absolutne ani netusi, kde a proc je to problem. Pokrocilejsi delaji tu hruzu aspon na strane serveru, vykonnostne prijatelny mass insert/merge/update/delete zvlada jeden ze sta.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    E2E4: neprijde mi, ze by si uplne stezoval.
    naopak ctu, ze bude potreba pomalejsi vyvoj - "This means frameworks need to innovate with much more care and move slower."
    spis z toho mam dojem, ze se snazi najit reseni jak zkombinovat budouci inovace s chovanim dnesnich AI a vyhodnoceni tradeoffu pri adopci nove technologie
    "newer frameworks might provide breakthrough capabilities that justify the temporary loss in AI-assisted development speed.
    Consider creating a formal evaluation matrix that includes “AI compatibility” as a weighted factor alongside traditional evaluation criteria."

E2E4: neni to spatne, ale zni mi to jako wishful thinking :D
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    QWWERTY: Cicham cicham novy formalni jazyk pro psani dokumentace, aby se to tem LLMkam dobre travilo.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    QWWERTY: něco co nás přinutí dělat víc dokumentace a dokonce dokumentace podle verze.. to je špatně v čem přesně? :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MARASAN: no, nemůžu říct že cítím sympatie k někomu, kdo si stěžuje že kvůli AI už možná nebudeme mít nový cool a in JavaScript framework každýho půl roku. :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MARASAN: kdyz vynechame sabotaz novych projektu, tahle cast me velmi pobavila:
    "Ensure that the AI can understand what the API does without access to any documentation RAG or other unique knowledge."

"A new programming language or framework will require dramatically more investment in documentation "
    kdyz si vezmu predchozi nadseni z psani dokumentace, zive vidim jak vesely bude vyvojar, kdyz zjisti, ze ji ma napsat nasobne vic, aby si ji misto uzivatelu mohli uzivat roboti
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Ale tohle je prisny:

AI is killing the web | Software
    https://agileek.github.io/post/2025-01-10-ai-is-killing-the-web/
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    How LLMs are secretly reshaping the code of tomorrow, and what to do about it | Nathan Peck
    https://nathanpeck.com/how-llms-of-today-are-secretly-shaping-the-code-of-tomorrow/
    VOY
    VOY --- ---
    Tak hlavne dost casto je to tak, ze ti lide ve finale k ty stejny reactovy aplikaci pristupuji pres nejaky wrapper co si stahnou z app storu.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    ALMAD: To byl vtip pro pobavení, za sebe jsem diskuzi ukončil.

Jinak data rozhodně neukazují, že by lidé preferovali aplikace kvůli rychlosti načítání. Analytici se o to dost hádají - jedni tvrdí, že jde o lepší ovládání, další tvrdí že o lepší funkcionalitu (push notifikace, autorizace biometrií atd) ale jedním z důvodů je určitě i to, že lidé na web přistupují běžně skrz platformní aplikace jako je Facebook, Instagram nebo Temu, nikoliv přes prohlížeč.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SULTHAN: To ma pro debatu stejnou relevanci, jako kdybych pro zajimavost zacal vytahovat Reacti stranky co mi crashujou browser…

VOY: “Ohrozit” v tomhle kontextu je primarne “pro hodne uzivatelu na mobilech to nebude rychly, a s jinejma fw nez Reactem se to dela rychlejsi jednodusejc”, samozrejme je otazka jak moc je tohle problem.

On jenom rika ze to ohrozuje web _jako platformu_, protoze tim ze veci na mobilech nefungujou rychle, tak uzivatele preferujou appky i bez toho aby se jim cpalo “vase UX bude v appce slunickovatejsi”. Postuje taˇ cisla, ze web v cislech stagnuje zatimco mnozstvi uzuvatelu na netu stale stoupa.

———

S tim bych to asi uzavrel, me to prislo jako zajimavej uhel pohledu k premejsleni a podlozenej datama, koho to zaujme taky, muze si precist.

Argumenty proti by me zajimaly, ale “olol weby bez reactu” neni moc produktivni, a ja to nikomu neberu—ostatne nekdo musi krmit ty LLMka co ten React pak usnadnujou i me :)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Jen pro zajímavost, jak taky vypadají non-react frontendy.
    Tady třeba máte příklad, jak stránky USPS mají geniální systém pro správu alertů, včetně uchovávání jejich historie.

VOY
    VOY --- ---
    ALMAD: Jsem obycejny programator pracujici tridy tak mam asi malou predstavivost na to abych si dokazal vizualizovat novy projekt, ktery by nasazeni reactu dokazalo opravdu ohrozit. Verim, ze existuji lepsi volby, ale porad se mi zda, ze to zlepseni je spis inkrementalni. Bude to urcite zaviset hodne na tom, jestli mas v aplikaci par formularu nebo delas na necem super form heavy co se musi casto prekreslovat atd. Zda se mi ale, ze react bude i v roce 2025 porad validni volba. Emocionalne v nem myslim nemam nijak zvlast nainvestovano, jedine ceho bych se nerad vzdaval je JSX, ale jak rika FARIN to neni vylucne domena reactu.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SULTHAN: Ale ze to neni pouzitelne nikdo netvrdi. Ten argument Alexe jenom je, ze to neni nejlepsi volba a ze nevidi duvod proc to pouzivat _na novy projekty_ a uvadi duvody, ktery me osobne davaj smysl.

Vcetne toho hlavniho, ze kdyz mas seriozni projekt, tak bys mel merit jestli dosahujes vysledku co chces a linkuje jak to delat, coz pro me osobne bylo dost inspirativni.

FARIN: His whole point.
    FARIN
    FARIN --- ---
    Ono taky SPA není jenom React. Mě jako lepší cesta přijdou kompilovane framewotky (Svelte,Solid...). Tam spousta problémů s reactem odpadá. Ve výsledku je to čistě JS ale pořád zůstává výhoda hezkýho zápisu.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SULTHAN: Já používám React na pluginy do Photoshopu a tam ten server většinou ani není... tak odpadají problémy server vs. klient. A pak je React Native na mobilní aplikace, tam server být může a nemusí. Nebo si dělám SPA osobní projekt a zkouším na to Bun, ale nemám v úmyslu posílat data na server. Umím Front-end a dobře se mi to v tom dělá a mám to pro osobní potřebu. Ale pokud změním názor, tak to půjde a bude to fungovat na vícero OS.

Ale jasně, že klasické weby jsou asi mainstream.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    ALMAD: argument Metou nebyl "jedou na tom oni, tak by na tom měli jet všichni", ale "jedou na tom jedny z největších platforem, co existují, takže to je určitě použitelné". Koneckonců je Meta autorem Reactu.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SULTHAN: OK, ja u nej ctu primy doporuceni na pomerne hodne nastroju a argument ad Facebookum ve FAQ, takze bych to asi ukoncil s tim, ze si z toho kazdy muze odnest neco jineho.

“btw jeden na tom fb a instac” [takze to mame pouzivat taky] je pro me v roli architekta neco z ceho naprosto rostu teda (disclaimer, nedelal sem v Mete).
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    ALMAD: Třeba to, co popisuje v druhém díle, je problém implementace, nikoliv problém reactu ani obecně JS frameworků. React dropnul kompatibilitu s IE asi před dvěma lety, takže v tomhle je autor trochu mimo. Existuje i spousta postupů jak zrychlit initial load.

Jo a React sám o sobě je fakt dost jednoduchá knihovna a s performance problémy nemá (to říkám, protože jsem v tom sám psal hodně performance-heavy UI, které zobrazuje desetitisíce SVG elementů.)

Samozřejmě to, že 90% programátorů na performance kašle je taky fakt, ale to platí i pro server-side UI a backend, zejména když za performance optimalizace nikdo nezaplatí. Jinak samozřejmě autor tam nekritizuje pouze React, ale obecně FE javascriptové frameworky. Ano, alternativy k Reactu existují a jsou používané, ale autor je kritizuje všechny. Jak říkám, nekritizuje to racionálně.

Btw, react používá například Facebook, Instagram, Netflix nebo rohlik.cz
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SULTHAN: OK, asi ctem jiny clanky, ja tam teda cet “React je pomalej kvuli IE kompatibilite a asi jde udelat rychlej, ale tady jsou data ok tomu te to skoro nikdo (zejmena pro mobily) nezvladne (i kdyz tvrdi opak, protoze to testuje ze svyho high endu), a benefity Reactu (jako to deklarativni UI) uz dneska muzete mit v XY jinejch pristupech co nemaj ten problem”.

YMMV, mam asi bias protoze poslednich ~10 let sem delal na trech velkejch produktech, vsechny tri maj React FE a ty problemy co popisuje maj vsechny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam