• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    FARIN: tohle nefunguje;-) byl jsem placený v USD a majitel přesně věděl, že když USD je nahoře, všichni jsou spokojený myšky a ozývají se jen, když USD klesá.

JARDABEREZA: na nic lepšího než wise pro příjem USD z US jsem nepřišel. Teď USD posílám rovnou na IBKR, tak už netuším, jak platit faktury v Čechách. Ale wise má kartu, tak bych konverzi vůbec neřešil, dokud člověk nepotřebuje platit na účet. Ale pak by teoreticky mohlo fungovat nabít Revolut, ale ještě jsem nezkoušel vybrat hotovost nebo platit na účet.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ALMAD: Tak napadlo mě říct si o EUR místo USD. Ale udělal jsem chybu. Podíval jsem se na kurzy a americkou ekonomiku... pomyslel si jak je silná a že kurz dolaru půjde ještě nahoru :-D a řekl jsem si, půjdu do USD, bude to pro ně jednodušší a budou s tím mít míň práce. Na Wise už USD mám, takže jenom musí poslat vnitrostátní platbu v rámci USA zadarmo a Wise má dobré kurzy na konverzi EUR nebo CZK a pak to jen přeposlat.

Asi s tím nic dělat nebudu, ale zajímalo mě jaký jsou možnosti.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    TMA: Ja myslim ze to co chce je vyjednat si vyplatu v CZK, podle vseho :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    MIKEE: Jistě. Ale v součtu už to pak dělá víc korun. Protože se ten problém opakuje každý měsíc. :-D
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    JARDABEREZA: kdyz si to prenasobim dvanacti, tak je to porad -10%?
    ABAP
    ABAP --- ---
    Neblbněte s hypotékou v cizí měně. Maďaři se už spálili s levnými hypotékami v CHF. Inflace HUF jim následně vystřelila splátky do nebes.
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: Možná dneska je to víc, než deset mega, už je to víc jak deset let, kdy jsem se ptal.
    TMA
    TMA --- ---
    JARDABEREZA: A s deseti milióny se s tebou budou bavit i bez iča. Počítej, že tě to bude stát aspoň tak 200 bázových bodů nad úrokový diferenciál mezi měnami.

Taky můžeš použít futures na forexu, ale počítej s tím, že jak za margin, tak za carry zaplatíš.

Samozřejmě to, co chceš ve skutečnosti je jednostranné zajištění, čili forexová opce, ale ty jsem v nabídce retail forex brokerů nenašel.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JARDABEREZA: Trading desky v bankách nechtěj cintat drahé bankéře na drobné transakce :)
    TMA
    TMA --- ---
    JARDABEREZA: Na jednotlivou transakci.

Dá se to udělat i svépomocí. Prostě si dneska půjčíš ty cizozemské peníze, které splatíš, až ti přijdou. Směníš půjčené na koruny a máš zajištěno.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    TMA: To je ročně? ... s tím asi budu muset trochu počkat. Nebo najít jiného bankéře :-D Anebo je tam jiný časový rámec? A je to pro ičaře, firmy nebo kohokoliv?
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    TMA
    TMA --- ---
    JARDABEREZA: Ptal jsem se svého bankéře. Bez problémů to jde. Pokud si zajistíš alespoň deset milionů korun...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Mimochodem kurzové riziko je jeden z hlavních důvodů, proč Španělská banka nemá problém dát hypotéku Slovákům, ale u Čechů, už se jim moc nechce :-D :-/
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Neřešil jste náhodou někdo pro svoje potřeba zajištění kurzového rizika? Když jsem si domlouval hodinovou sazbu, tak byl kurz krásných 24Kč/USD a dneska 21,76Kč/USD to je nějakých 10% dolů (zatím). Možná to nezní jako tolik, ale když si to přenásobíte 12ti...
    TMA
    TMA --- ---
    JANFROG: Ouch. :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    TMA: Hur, mnohem hur :-) To je snaha psat haskell kod ve smalltalku :-)

MIC: :-) Od rana do ted jsem to debugoval a jsem zralej na transplantaci mozku. Ale, kdyz to funguje tak to umi - slovy kolegy - "fascinating shit". Navic kolega cti
    tzv. "OTI rule": "you fucked it, you fix it."
    MIC
    MIC --- ---
    No takhle při pátku je lepší otřít slzu a napsat další GARFIELD, než muset řešit cokoliv s JANFROG, aneb jak řekl Rasmus Lerdorf: "já nejsem opravdovej programátor, já jen lepím kusy kódu tak dlouho, dokud nefungujou"
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TMA: ano.
    TMA
    TMA --- ---
    JANFROG: Smalltalk?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JANFROG: Co k tomu říct? Asi, ach jo. Zajímavé, že to vezme e₁′ jako proměnnou.

Lol: fun isKindOf: EApp.

A TODO to zaklíncovalo....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam